www.supermama.lt Forume "Kulinarinių idėjų" skyrelyje rasite daugybę gardžių valgių receptų šventiniam Kūčių stalui.
Supermamų Forume dabar pats darbymetis: moterys konsultuojasi, patarinėja, dalijasi receptais ir idėjomis.
Štai keletas šaunių, supermamų išmėgintų ir įvertintų patiekalų:


Karštos burokėlių ir silkės salotos
 
svogūnas
virti burokėliai
silkė
džiovinti grybai
prieskoniai

Džiovintus grybus reikia apvirti ir susmulkinti. Svogūną pakepinti šlakelyje aliejaus. Truputį patroškinti keptuvėje grybus, po to pridėti smulkiais kubeliais pjaustytų burokėlių ir dar patroškinti. Galiausiai įdėti smulkiai supjaustytą silkę ir pakaitinti, kol silkė suminkštės. Prieskonius  berkite paskiausiai, kad nepersūdytumėte. Dar minutę viską pakaitinkite. Šį patiekalą labai pagardina šiek tiek sausai skrudintų saulėgrąžų.

(siūlo supermama olé)

Pupelių mišrainė su pievagrybiais

pupelės
morkos
svogūnai
česnako skiltelė
pievagrybiai
bazilikas
pipirai
pomidorų padažas

Apkepkite aliejuje susmulkintas trintuve morkas, supjaustytus svogūnus ir pievagrybius. Įberkite džiovinto ar žalio baziliko ir įspauskite skiltelę česnako. Šiek tiek nuvarvinkite šią masę, kad nuvarvėtų aliejaus perteklius. Supilkite viską į virtas pupeles. Įberkite šiek tiek pipirų ir druskos. Viską pagardinkite pomidorų padažu. 

Kitą dieną (per Kalėdas) į likusias nuo Kūčių stalo salotas įmaišome keletą šaukštų majonezo ir gauname vėl naują skonį!

(siūlo supermama Laiza)


Silkės suktinukai drebučiuose

1l vandens
3-4 šaukštai acto
1 šaukštas cukraus
truputį pipirų
lauro lapelių
2 su kaupu šaukštai želatinos
2 svogūnai
2 morkos
silkės suktinukai
įvairių daržovių (gali būti smulkintas ar marinuotas žiedinis kopūstas, paprika, kukurūzai, žirneliai, pievagrybiai).

Užpilame 125 g vandens ir brinkiname želatiną.
Marinatui : užviriname likusį vandenį, beriame pjaustytas morkas, cukrų, prieskonius. Morkoms suminkštėjus, suberiame pjautytus svogūnus. Kai suminkštėja, pilame acto, ištirpintą želatiną, išmaišome ir padedame atvėsti.

Gražiai išdėliojame inde suktinukus, užpilame marinatu, sustingdome. Likusias daržoves sluoksniuojame pagal savo fantaziją, kol užpilame visą marinatą.

Galima rinktis paprastą, nesūrią silkę ir ją maišyti su Kupre ar krevetėmis.

(siūlo supermama Mįsliukė)

Džiovintų grybų sūris

200 gr džiovintų baravykų
2 v.š. krakmolo arba 3 v.š. manų
2 svogūnai
šiek tiek kmynų
maltų pipirų
druskos
aliejaus

Grybus nakčiai užmerkite. Po to nuplaukite, išvirkite ir sumalkite. Svogūnus smulkiai sukapokite ir paskrudinkite karštame aliejuje. Kmynus užpilkite verdančiu vandeniu ir pamirkykite 10 min., tada nukoškite ir perplaukite. Į dubenį suberkit grybus, krakmolą arba manus, keptus svogūnus, kmynus, pipirus ir druską. Masę gerai išminkykite ir sukrėskite į marlę, susukite ir įleiskite į verdantį pasūdytą vandenį. Truputi pavirkite, išimkite ir paslėkite.

(Siūlo supermama princiupesa)


Klasikinė žuvies sriuba-troškinys

8 porcijoms:
2 šaukštai alyvuogių aliejaus
1 didelis svogūnas, supjaustytas
1 šviežias pankolio svogūnėlis, supjaustyti griežinėliais
4 česnako skiltelės, sutraiškytos
1 šaukštas kapotų petražolių
1 lauro lapas
1 litras vandens
600 ml žuvies sultinio
500 g prinokusių pomidorų
½ šaukštelio Provanso žolelių (yra toks mišinys)
gabalėlis apelsino žievelės
¼ šaukštelio pankolio sėklų
2-3 bulvės, supjaustyti kubeliais
500 g įvairios žuvies, supjaustytos kąsnio dydžio gabalėliais
500 g įvairių kiautuotųjų vėžiagyvių (krabas, austrė ir pan.)
šafrano žiupsnis
druska, juodi malti pipirai
8 paskrudinti bagetės gabaliukai patiekti prie sriubos


1. Įkaitinkite giliame puode aliejų, kepinkite jame svogūnus, pankolį, česnakus, petražoles, lauro lapą vis pamaišant apie 5 min.

2. Supilkite vandenį, sultinį, pomidorus, žoleles, apelsino žievelę, pankolio sėklas (anyžiai). Užvirkite, uždenkite ir virkite ant lengvos ugnies apie 30 min.

3. Į sriubą sumeskite bulves, virkite dar 10 min. Nemaišykite, kad bulves nesusitrintų.

4. Sudėkite į sriubą žuvį, vėžiagyvius ir šafraną ir pasūdykite bei paskaninkite pipirais. Uždenkite ir pavirkite trumpai, kol žuvis taps matinė.

5. Ištraukite ir išmeskite lauro lapą ir apelsino žievelę.

6. Serviruokite su paskrudintom tosteryje bagetės riekelėm.

(Siūlo supermama bea)

Dar daugiau receptų Kūčių stalui rasite Forume "Kulinarinės idėjos"