Pasak mokslininkų, moterys, nėštumo metu valgančios daugiau žuvies patiekalų, kurių sudėtyje yra omega-3 polinesočiųjų riebalų rūgščių, dažniau susilaukia labai protingų ir bendrauti mėgstančių vaikų. Omega-3 rūgštys nulemia vaiko protinius gebėjimus, smulkiosios motorikos vystymąsi, o šių medžiagų trūkumas nulemia polinkį į asocialų elgesį. Omega-3 rūgščių daugiausia yra lašišinių šeimos žuvies produktuose.

Tyrimo rezultatai rodo, kad moterų, kurios nėštumo metu su maistu gaudavo nedaug omega-3 rūgščių, verbalinio IQ koeficientas  buvo 6 padalomis žemesnis už vidutinį. Ši naujiena stulbinanti, nes iki šiol nėščiosioms būdavo rekomenduojama riboti riebių žuvų bei jūros gėrybių produktų vartojimą, kad nepakenktų embrionui.

Tyrimą atlikę mokslininkai mano, jog žuvies produktų vartojimo privalumai yra žymiai didesni už galimą riziką. Tyrime buvo išanalizuota 14 tūkst. moterų bei jų kūdikių duomenys, kurie parodė, jog 3,5 metų amžiaus vaikai, pasižymintys puikia motorika buvo pagimdyti tų moterų, kurios nėštumo metu vartojo daug omega-3 rūgščių. Moterų, vartojusių labai mažai omega-3, vaikai pasižymi patologiniu socialiniu elgesiu, pvz., nesugeba susirasti draugų, bendrauti.   

Žuvis – didžiausias omega-3 polinesočiųjų riebalų rūgščių šaltinis. Nėščioms ir planuojančioms pastoti moterims rekomenduojama valgyti riebios žuvies 1-2 kartus per savaitę.

Šaltinis: medinfo.ru