
Be to, ispanų mokslininkai įrodė, kad kavoje esama celiuliozės (ji svarbi normaliam žmogaus žarnyno veikimui, nes skatina peristaltiką), kuri žarnyne yra kaip balastinė medžiaga. Balastas - tai nesuvirškinami cheminiai junginiai, labai svarbūs normaliam virškinimo procesui.
Mokslininkai atliko eksperimentą, panaudodami dirbtinio žarnyno modelį su virškinimo fermentais ir paskaičiavo, kiek balasto esama 3 populiariausių Europoje kavos rūšių gėrimuose: tai filtruota kava, kuri gaminama 6-8 min 90°С temperatūroje, Espresso (114 ... 121°С) ir tirpi kava, užplikyta verdančiu vandeniu.
100 ml filtruotos kavos yra 0,47 g nesuvirškinamų medžiagų; 100 ml Espresso 0,65 g balasto, o gurmanų taip menkinamoje tirpioje kavoje - 0,75 g. Pagal tirpioje kavoje aptinkamą balastinių medžiagų kiekį, ji pralenkia vyną bei apelsinų sultis. Per dieną žmogui reikia bent 25 gramų balasto, antraip atsirastų virškinimo sutrikimų.
Šaltinis: utro.ru