JAV mokslininkams pavyko visiškai rekonstruoti spanguolių sulčių gerųjų savybių biocheminius mechanizmus. Šių sulčių gebėjimas apsaugoti organizmą nuo bakterinių infekcijų, ypač šlapimo takų infekcijos, buvo žinomas nuo seno.
Atlikę tyrimą mokslininkai padarė išvadą: spanguolių sultyse esantys taninai (sudėtingi ir įvairialypiai cheminiai dariniai) sugeba pakeisti ligas sukeliančių mikroorganizmų ląstelių membranos ataugas, kurios sutrumpėja, todėl bakterijoms sunkiau judėti ir prisikabinti prie epitelio ląstelių.
Žarnyno lazdelės E. coli bakterijos, paveiktos taninų, keičia ne tik ataugėlių formą, bet ir membranos struktūrą, iš lazdelės pavirsdamos rutuliuku. Visos taninų dėka įvykusios metamorfozės padeda sumažinti ligas sukeliančių bakterijų gyvybingumą, užkerta kelią jų skverbimuisi į organizmo audinius.
Pasak tyrimo vadovo, gauti rezultatai rodo, jog spanguolių sultys, arba atskiri jų komponentai, yra puiki antibakterinė priemonė.
Šaltinis: Compounds in cranberry juice show promise as alternatives to antibiotics - Eurekalert.org