Razinos yra saldžios ir lipnios, bet jose esama medžiagų, kurios slopina bakterijas, sukeliančias ėduonį ir dantenų ligas, tvirtina JAV mokslininkai.

Iš razinų jie išskyrė penkis junginius, vadinamus fitocheminėmis medžiagomis, kurios gali palankiai veikti dantis ir dantenas.

"Vyrauja nuomonė, kad saldžios ir lipnios razinos, kaip bet kuris kitas cukraus turintis maistas, sukelia ėduonį", - priminė Ilinojaus universiteto Čikagoje stomatologė Kristina Vu (Christine Wu).

"Tačiau mūsų tyrimas rodo priešingai - razinose esančios fitocheminės medžiagos padeda palaikyti burnos sveikatą, nes jos kovoja su ėduonį ir dantenų uždegimą sukeliančiomis bakterijomis", - pareiškė autorė.

K. Vu grupė tyrė besėkles Tompsono (Thompson) razinas, kuriose rado šių penkių medžiagų: oleanolio rūgšties, oleanolio aldehido, betulino, betulino rūgšties ir 5-hidroksimetil-2-furfurolo. Tai - fitocheminės medžiagos, randamos augaluose, jos yra antioksidantai, aiškino K.Vu Amerikos mikrobiologų draugijos konferencijoje Atlantoje.

ELTA