Sojose esantys chemikalai pakenkia žmogaus spermai, kai spermatozoidai keliauja apvaisinti moters kiaušinėlio. Todėl sojų vartojimas maistui gali turėti įtakos moterų galimybei pastoti, nustatė Didžiosios Britanijos mokslininkė.

Londono karališkojo koledžo mokslininkė Lina Fraser (Lynn Fraser) Europos vaisingumo konferencijoje Kopenhagoje teigė, kad pastoti norinčios moterys turėtų vengti sojų produktų, pavyzdžiui, sojos padažo ir kitų.

Dėl cheminio genistino sperma praranda akrosomas - baltymų kepurėles, kurios leidžia spermatozoidams prasiskverbti į kiaušinėlį.

Prieš trejus metus L. Fraser įrodė, kad genistinas, kartu su kitais chemikalais aptinkamas aluje, dažuose ir pesticiduose, tokiu pat būdu veikia pelių spermą. Tačiau ji nustebo sužinojusi, jog žmogaus sperma irgi yra labai jautri genistinui.

"Aš tikėjausi, kad tai turės įtakos žmogaus spermai, tačiau nustebau, kai tyrimai parodė, jog ji yra dar jautresnė", - sakė ji, pabrėždama, kad net nedidelės dozės gali sukelti spermos "išsekimą".

"Jei akrosomų reakcija įvyksta prieš spermai pasiekiant kiaušinėlį, tada apvaisinimas negali įvykti, nes sperma praranda specialias susijungimo molekules, kurios leidžia jai prisikabinti prie kiaušinėlio", - sakė ji.

Atradimas gali turėti didelę įtaką vegetarams, nes vietoje mėsos jie dažnai valgo sojų produktus.

L. Fraser teigė, kad dėl to nebūtina visiškai atsisakyti sojų produktų: "Tačiau moteriai būtų naudinga šių produktų vengti kelias dienas prieš ovuliaciją".

ELTA