{mosimage}Europos maisto saugos tarnyba nėščiąsias ir gimdyves įspėjo apriboti kai kurių plėšrių žuvų mėsos vartojimą, nes jose susikaupęs metilgyvsidabris gali pakenkti vaisiaus ir mažų vaikų nervų sistemos vystymuisi.

"Ši rekomendacija jokiu būdu nereiškia, kad reikėtų iš viso atsisakyti žuvies - jos ir taip Lietuvos žmonės valgo per mažai", - Eltai sakė Respublikinio mitybos centro visuomenės sveikatos vyriausioji specialistė Ieva Gudanavičienė.

Lietuvoje iš rekomendacijose nėščiosioms ir besilaukiančioms moterims vardijamų žuvų, kuriose kaupiasi pavojinga medžiaga, parduodami tik tunai ir lydekos.

"Pastarųjų mėsos nereikėtų dažnai valgyti tik tuo atveju, jei lydekos sužvejojamos labai didelės ir senos, spėjusios prikaupti kenksmingų medžiagų", - pabrėžė specialistė.

Europos Sąjungoje nėščioms ir maitinančioms moterims rekomenduojama per savaitę suvalgyti ne daugiau kaip 100 gramų ryklių, kardžuvių, marlinų ir lydekų produktų. Tuno nepatariama valgyti dažniau nei du kartus per savaitę.

Tokių pat rekomendacijų reikėtų paisyti ir ruošiant maistą mažiems vaikams. Tyrimais nustatyta, kad metilgyvsidabris toksiškai veikia jų centrinę ir periferinę nervų sistemą.

Metilgyvsidabris susidaro tuomet, kai jūros ir ežerų dugno bakterijos neorganinį gyvsidabrį perdirba į organinį metilgyvsidabrį. Ši medžiaga sudaro daugiau kaip 90 proc. viso žuvyse ir kituose jūros produktuose esančio gyvsidabrio.

ELTA