Lundo universiteto (Švedija) mokslininkė dr. Catharina Svanborg visą savo mokslinį gyvenimą paskyrė Motinos pieno savybėms tyrinėti. Ilgą laiką mokslininkė aiškinosi, kodėl motinos pienu žindomų mažylių organizmas sugeba geriau kovoti su įvairiomis infekcijomis. Visai neseniai dr. Catharina Svanborg atsitiktinai motinos pieno įlašino į vėžinių ląstelių kultūrą. Ji ir pati nustebo išvydusi, kad po to jos žuvo.

Tyrėjai mano, kad priešvėžinės ir priešvirusinės/antibakterinės motinos pieno savybės susiję su baltymu laktoferinu.

Šis netikėtas atradimas pasitarnaus naujų priešvėžinių vaistų gamybai.

Tačiau užšaldytas šaldikliuose motinos pienas netenka dalies vertingų savybių. Tyrimai parodė, kad jau po 48 val. buvimo šaldytuve antioksidantų lygis atšaldytame piene sumažėja 5%, o po 6 dienų - 11%. Užšaldžius pieną šaldiklyje antioksidantų lygis sumažėja dar labiau – iki 19%. Šviežiame motinos piene antioksidantų kiekis 55% didesnis nei dirbtiniame kūdikių maistelyje.


Šaltinis:   medafarm.ru