Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) inspektoriai, tikrindami mokyklų, internatų valgyklas, vis dar randa senų, subraižytų aliumininių puodų, indų ir įrankių.
"Aliuminio indai nedraudžiami, tačiau reikalaujama, kad ant jų būtų lipdukai, įspėjantys, jog šie indai netinkami rūgščių maisto produktų laikymui. Tačiau inspektoriai vis dar randa valgyklose aliuminio puoduose virtą ir laikomą raugintų kopūstų sriubą", - sako VMVT Maisto skyriaus vyriausioji veterinarijos gydytoja Irena Pečiulienė.

Pasak
VMVT maisto saugos specialistų, aliuminis - labai aktyvus metalas, nesunkiai tirpstantis rūgščiame maiste. Rūgščioje terpėje iš jo į maisto produktus skiriasi nemaži aliuminio kiekiai.

Aliuminio induose maisto produktus galima laikyti ne ilgiau kaip tris valandas. Dėl metalo plastiškumo, jo lengvumo tokie indai ir įrankiai labai greitai susibraižo, susilanksto, juos sudėtinga gerai išplauti, jie nehigieniški.

"Jei gaila išmesti tokius puodus, virkite juose tik pieniškas ar šviežių daržovių sriubas, tik jokiu būdu ne raugintų kopūstų sriubas", - pataria specialistė.

I. Pečiulienė aliuminio indus siūlo keisti naujos kartos saugiais indais ir įrankiais, lengvai plaunamais ir atspariais dezinfekcijai.

ELTA