Rašykite dienoraštį. Šaltaisiais metų mėnesiais mes vis dažniau pagalvojame apie šiltą maistą, nes manome, kad nusipelnėme ko nors gardaus ir šilto, kai lauke toks šaltukas! Geriau rašykite dienoraštį: pasižymėkite jame, kada ir ką valgote. Kai tik išryškės momentai, kada jūs valgote tam, kad pasijustumėte geriau ir jaukiau, susiraskite kokį nors maisto pakaitalą. Galbūt mėgstama muzika, šilta vonia ar pokalbiai telefonu.
Valgykit sriubą! Kasdien per pietus suvalgykite lėkštę sriubos. Mokslininkai įrodė, kad sriubą per pietus valgantys žmonės suvartoja 100 kalorijų mažiau, ir vėliau per dieną jų nekompensuoja. Kad efektas būtų dar didesnis, virkite nekaloringas sriubas įvairių daržovių, pomidorų sriubą.
Per pietus pasivaikščiokite. Jaučiamės prislėgti ne tik dėl vėsaus oro, mums trūksta šviesos, kuri labai veikia žmogaus nuotaiką. Dienos šviesa padeda smegenyse susidaryti serotoninui, kuris reguliuoja laimės bei ramybės pojūčius. Žiemos metu dėl šviesos trūkumo serotonino gaminama mažiau, todėl jaučiamės pavargę, padidėja apetitas. 15 minučių pasivaikščiojimo metu ne tik pasigamins daugiau serotonino, bet ir sudeginsite apie 70 kalorijų.
Išrinkite mėgstamiausius žiemos valgius. Sudarykite sąrašą, kokių produktų jums labiausiai norisi žiemą. Po to gaminkite juos kaip pagrindinius dienos valgius, o ne lepinkitės jais tarp pagrindinių patiekalų.
Rinkitės geruosius angliavandenius. Cukrinius angliavandenius (sausainiai, balta duona) keiskite geraisiais angliavandeniais (rupaus malimo miltų duona, nesmulkintų grūdų produktai).
Išmeskite picos (ir kt. maisto) pristatymo į namus reklaminius lankstinukus. Išmeskite juos iškart, vos tik jie pateks į pašto dėžutę - kad pagundų būtų mažiau.
Gerkite mažiau kavos. Atsisakykite pagundos sušilti išgėrę puodelį kavos su pienu ar karšto šokolado. Didelis puodelis Latte kavos su pienu tai 265 kalorijos; Kapučino 153 kalorijos; karštas šokoladas 448 kalorijos. Svorio priaugsite net ne dėl šių kalorijų: tyrimai rodo, kad kofeino perteklius verčia organizmą kaupti riebalus. Geriau šildykitės žolelių, vaisine ar žaliąja arbata.
Tegu rankos būna užimtos. Kad žiemos vakarai nepraslinktų tik prie televizoriaus, susiraskite naują užsiėmimą. Kai rankos bus užimtos, pagundų prisivalgyti liks mažiau.
Mokykitės šokti. Tamsiais žiemos vakarais vaikščioti lauke nesinori, todėl rinkitės fizinius užsiėmimus uždaroje patalpoje. Šokių treniruotės ne tik padeda išlaikyti puikią fizinę formą, bet ir teikia daug malonumo. Beje, vieną valandą šokę salsą sudeginate 380 kalorijų!
Papildykite baltymų atsargas. Vartokite daugiau produktų, kuriuose gausu triptofano tai statybinė baltymo medžiaga, kuri padeda kovoti su alkio priepuoliais, kuriuos sukelia psichologiniai veiksniai. Kuo daugiau jūsų racione bus triptofano turinčių produktų, tuo geriau jausitės. Triptofano turintys produktai: liesa raudona mėsa, vištiena, kalakutiena, žuvis, sūris, riešutai ir grūdai.
Renkitės dailiai. Turbūt labai norisi žiemos vakarus bei savaitgalius leisti susisupus į šiltą antklodę ar chalatą, ar rengtis laisvais, nevaržančiais drabužiais. Taip nė nepajusite, kaip priaugate antsvorio. Ir toliau dėvėkite prigludusius drabužius, kurie iškart duos signalą apie kiekvieną papildomą centimetrą.
Pradėkite gaminti sveikai. Ilgi žiemos vakarai labai tinka kulinariniams eksperimentams. Išmokite pagaminti mėgstamiausius patiekalus sveikai: sumažinkite jų kaloringumą ir riebumą.
Daugiau oranžinės! Pasak spalvų terapijos specialistų, oranžinė spalva pakelia nuotaiką ir suteikia energijos. Jei jūsų lėkštėje atsidurs daugiau oranžinių produktų, pasijusite stipresni ir nepersivalgysite. Kaip gerai, kad dauguma oranžinės spalvos produktų turi mažai kalorijų: apelsinai, mandarinai, morkos, ropės, paprikos, mango, abrikosai ir kt.
Kurkite vasaros planus! Nenukabinkite nosies ir nepasiduokite žiemos depresijai, geriau kurkite ateinančios vasaros planus. Naršykite internete, kaupkite bukletus, o ant šaldytuvo pritvirtinkite savo praėjusios vasaros atostogų nuotrauką. Kai jau suplanuosite, kur vyksite vasarą, pradėkite lankyti tos šalies kalbos mokymo kursus.