Mankštink smegenis, gerai jas maitink, o kuo anksčiau pradėsi tai daryti, tuo geriau. Tokios rekomendacijos buvo pateiktos pirmadienį Vašingtone vykusiame Alzhaimerio ligos tyrinėtojų susitikime. Pasak specialistų, vadovavimasis šiais patarimais padės išvengti šios žmogaus asmenybę naikinančios ligos, praneša naujienų agentūra Associated Press.

     Nėra visiškos garantijos, kad pastangos bus sėkmingos, bet vis daugiau tyrimų rodo, jog palyginti paprastos priemonės tikrai gali sumažinti pražūtingos silpnaprotystės riziką.

     Daktaro Jakovo Sterno (Yaakov Stern) iš Kolumbijos universiteto nuomone, svarbu sudaryti "pažintinį rezervą, su kuriuo žmogus negimsta".

     Alzhaimerio draugija Jungtinėse Valstijose rengia nemokamus kursus, kuriuose įvairaus amžiaus žmonės mokomi, ką daryti, kad būtų išsaugotas smegenų darbingumas.

     "Žmonės labai nori įsitikinti, kad galės kontroliuoti savo smegenis, kol jiems sukaks 80 metų", - sako programai vadovaujanti psichologė Elizabeta Edgerli (Elizabeth Edgerly).

     Sveikos smegenys sveria apie 900 gramų. Kraujagyslės maitina deguonimi 100 milijardų smegenų ląstelių. Sveikos smegenys gali gaminti naujus neuronus ir prisitaikyti prie kintančių sąlygų iki gyvenimo pabaigos.

     Jos pradeda didėti vaikystėje, kai tėvai skaito vaikams pasakas, o tolesnis jų vystymasis priklauso nuo gaunamos informacijos kiekio. Mažiau mokslo ragavę žmonės kur kas dažniau gali susirgti Alzhaimerio liga nei išsilavinę.

     "Tavo smegenys yra kaip raumenys - naudokis jomis, kitaip jos atrofuosis... Mink naujas mįsles, išmok žaisti šachmatais, mokykis užsienio kalbų arba pamėgink išspręsti rimtą problemą darbe, - sakė E. Edgerly. - Visuomeninis gyvenimas taip pat turi svarbią reikšmę. Nesėdėk prie televizoriaus. Žmonės, priklausantys bažnytinei bendruomenei arba knygų bičiulių klubui, sensta sveikiau".

     Diskusijos dalyviai taip pat pažymėjo, jog, norint išvengti Alzhaimerio ligos, negalima krimstis, reikia judėti ir laikytis dietos - kuo mažiaus riebalų ir kuo daugiau daržovių bei vaisių su vitaminais E ir C.

Šaltinis: ELTA