Ar kava neigiamai paveiks jūsų širdį, priklauso nuo genetinių ypatybių – skelbia „The Journal of the American Medical Association”. Įvairių šalių mokslininkai bendradarbiaudami atliko tyrimą, kuriame dalyvavo 4028 tiriamieji.

Kavos sudėtyje esantį kofeiną perdirba kepenų fermentai. Priklausomai nuo geno varianto, kuris kontroliuoja šių fermentų darbą, kofeino skaidymas gali vykti lėčiau arba greičiau.

Tyrime dalyvavę savanoriai atsakė į klausimus apie kavos vartojimo įpročius, jiems taip pat buvo atlikti genetiniai testai, nustatantys konkretų  CYP 1A2 geno variantą.

Tyrimo rezultatai rodo, kad turintiems „lėtesnį“ geno variantą ir kasdien 2-3 kavos puodelius išgeriantiems žmonėms 36 proc. didesnė rizika patirti miokardo infarktą, nei tiems, kurie išgeria 1 kavos puoduką per dieną. O jei žmogus išgeria 4 ir daugiau puodelius kavos – infarkto rizika padidėja iki 64 proc. Ypač žmonėms virš 50 m. amžiaus.

Turintiems „greitesnį“ geno variantą ir išgeriantiems 3 puodelius kavos per dieną infarkto rizika yra mažesnė, nei tiems, kurie išgeria 1 puodelį kavos.

Vienas kavos puodelis per dieną tikrai niekam nepakenks!

Šaltinis: The Journal of the American Medical Association, 08.03.06