{mosimage} Mokslininkas, genetikos specialistas, Charles R. Brown savo gyvenimą paskyrė daržovių kokybės gerinimo darbui ir priėjo išvados, kad kuo daugiau jose spalvos pigmento - flavonoidų, tuo naudingesnės jos mūsų sveikatai.
Flavonoidams priskiriamas ir beta-karotinas bei giminingi jam karotinoidai. Būtent flavonoidai suteikia daržovėms ir vaisiams geltoną, oranžinę, raudoną ir violetinę spalvas. Šios medžiagos priskiriamos antioksidantams - medžiagoms, surišančioms laisvuosius radikalus, o tai įspėja apie ląstelių pažeidimus ir tokių medžiagų susidarymą, kurios provokuoja aterosklerozės ir net vėžio navikų atsiradimą.

Neseniai Ch.R.Brown'as su kolegomis pradėjo išvedinėti naujas daržovių bei vaisių rūšis, praturtintas antioksidaciniais pigmentais. Mėlynių uogos, praturtintos anticianinais, padeda Alzhaimerio ligos profilaktikai. Nauja "violetinių" morkų rūšis turi 75 proc. daugiau beta-karotino, nei tradicinės.

Pirmieji "spalvotųjų" daržovių pavyzdžiai jau pasirodė rinkoje. Vienas tokių valgomų augalų pavyzdžių - auksiniai ryžiai. Ši ryžių rūšis praturtinta ne tik beta-karotinu, bet ir vitaminu A. Šią ryžių atmainą išvedė šveicarų-vokiečių tyrinėtojų grupė, kad praturtintų dietas, specialiai išsivysčiusioms šalims. Mokslininkai rekomenduoja vartoti daugiau "spalvotųjų" vaisių tam, kad sustiprintumėte savo sveikatą.

Šaltinis: www.sciencenews.org