Įkraunama...
Įkraunama...

Darbo birža - 17

QUOTE(odriana @ 2015 09 29, 16:29)
Sveiki.

Ar siuntimas į kursus (pardavėjos, siuvėjos ir pan.) yra privalomas? Mane spaudžia būtinai rinktis kokius nors kursus, bet jeigu aš jų nenoriu? Ar atsisakymas reikštų išmetimą iš biržos?
Būčiau dėkinga už atsakymą smile.gif

Taip, jeigu siuncia, privalot sutikti, nesutikus, isbrauks. Birza tam ir reikalinga, kad surast zmogui darbo, jeigu neranda, siuncia i kursus, nes tada vistiek teks bent 6 menesius isdirbti po ju. O jeigu nenorit i kursus, tai ieskokit kuo greiciau darba.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo JOLANCIUK: 29 rugsėjo 2015 - 19:29
QUOTE(JOLANCIUK @ 2015 09 29, 20:28)
Birza tam ir reikalinga, kad surast zmogui darbo, jeigu neranda, siuncia i kursus, nes tada vistiek teks bent 6 menesius isdirbti po ju. O jeigu nenorit i kursus, tai ieskokit kuo greiciau darba.

Lyg kursų baigimas automatiškai reikštų galimybę įsidarbinti.
Atsakyti
QUOTE(Pilango @ 2015 09 29, 21:03)
Lyg kursų baigimas automatiškai reikštų galimybę įsidarbinti.

Kursu baigimas ipareigotu jus dirbti, yra dvisale sutartis, po kursu baigimo reikia issiimti VL ir bent 6 menesius isdirbti ir trisale, kai jau turi darbdavi, kuris tave ipareigojes po kursu baigimo idarbinti bent 6 menesiams.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo JOLANCIUK: 29 rugsėjo 2015 - 20:52
Aš tuos prievartinius kursus, taip ir įvardinčiau PRIEVARTINIAI.
Jei yra sudaroma trišalė sutartis LDB, bedrabis, darbdavys - OK. Darbo neturint, kažko išmoksi, padirbėsi tuos pusę metų. Bet varyti žmogų su dvišale sutartimi mokytis- ir bedarbiui pasirašyti tokią, reikia būt visai idiotu. Kokį jis verslo liudijimą ims, siuvėjos, virėjos? nu, nejuokinkit- jau buvo mergina kuri čia neseniai skundėsi, kad kursus baigė, o pagal specialybę darbo neranda, spaudžia ją dabar imti verslo patentą.
Juk verslo patentą imant reikia ir kažkiek verslumo žmogui turėti, žinių- nes vėlgi prasidės mokesčių mokėjimai ir pan. ir bent jau noro ant savęs dirbti. Tuo labiau iš kur tų klientų ras? Versdlo patentus ima žmonės su verslo gyslele.
O jei žmogus moka, nori ir sugeba tik valdišką darbą dirbti kažkam kitam, tai toks dvišalis susitarimas- brukimas nepateisinamas.
Jei yra darbdavys- kuris po kursų įdarbins, tada OK, reiktų bandyti. Bet tik nedvišalis. schmoll.gif
Atsakyti
QUOTE(4xmama @ 2015 09 30, 08:17)
...
Jei yra darbdavys- kuris po kursų įdarbins, tada OK, reiktų bandyti. Bet tik nedvišalis. schmoll.gif

pritariu, mokesčius irgi reikia iš kažko susimokėti. Socialinime prieš gerus metus (jei gerai pamenu laiką) sakė, kad jei imi verslo liudijimą, tai tada dar ir minimumą turi uždirbti ir atitinkami šeimai soc. pašalpos, šildymo komp. ?? ar bus. Nežinau kokia tvarka dabar yra , reiktų tsargiai susižinoti.
Ir VMI gali tikrinti kaip sekasi su verslo liudijimu dirbti (apskaitos žurnalą, banko sąskitas ir t.t.). Su tokia dvišale sutartim galim "įklimpti", o ką patarti jei atsisakyti neišeina nežinau, neturiu patirties.
Atsakyti
Manau, sakyti, kad LDB siūlytų trišalę sutartį. Gal turi kokių darbdavių, bet abejoju. O jei siūlo tik dvišalę atsisakyti- motyvuojant, kad neturi jokio verslumo požymių ir Tavęs tas netraukia. Ir aiškiai kažkur pačiai parašyti, kad su trišale sutinki, o su dvišale - ne. Paprastai jos pačios ten užpildo tas grafas, ir liepia tik pasirašyti, tai ten prie parašo ir surašyti viską. Arba galima oficialų raštą rašyti- kad su dvišale nesutinki.
Bet kiek teko susidurti, LDB siūlo pačiam susirasti darbdavį ir tuomet galbūt siunčia į kursus. Kažkaip pas mus labai sunku į kursus patekti.
TRIŠALĖ turi būti sudaryta prieš pradedant kažkokius kursus, o ne po jų.

Todėl manau, kad čia LDB taip bando žmogų į kampą įsprausti su prievartiniais dvišaliais kursais.
Atsakyti
Dėl dvišalės aš klausinėjau,o į kursus ėjau pati,be jokios prievartos,nes išmokt ko nemoki ir kai dar už tai tau moka,nėra blogai,išsiaiškinau kadangi po kursų VL imsiu pirmą kartą,man priklausys subsidija,tik reikia ilgesniam laikui imtis iš karto,o po kursų DB gali stovėt kad ir metus,bet vistiek privalėsi atsidirbt tuos pusę metų arba tiek pat laiko turėt VL,be to yra kitų niuansų dėl mokesčių,pirmadienį eisiu į mokesčių inspekciją
Atsakyti
QUOTE(JOLANCIUK @ 2015 09 29, 21:51)
Kursu baigimas ipareigotu jus dirbti (...)

Įpareigoja, bet kur gauti tą darbą jei tame regione tiesiog nėra darbo pasiūlymų arba darbdaviai nenori samdyti pvz. moters turinčios mažamečių vaikų? Jei galimybių įsidarbinti visgi yra, DB gali nukreipti be jokių kursų. Bent jau aš nesu girdėjus, kad pardavėjos darbo kas nors negautų jei neišklausė spec. kursų.
Atsakyti
QUOTE(Pilango @ 2015 09 30, 11:19)
Įpareigoja, bet kur gauti tą darbą jei tame regione tiesiog nėra darbo pasiūlymų arba darbdaviai nenori samdyti pvz. moters turinčios mažamečių vaikų? Jei galimybių įsidarbinti visgi yra, DB gali nukreipti be jokių kursų. Bent jau aš nesu girdėjus, kad pardavėjos darbo kas nors negautų jei neišklausė spec. kursų.

Tai aisku, kad darba galima surasti ir be kursu smile.gif
Tiesiog nemazai yra darbdaviu, kurie sutinka pasirasyti trisale sutarti, nes kiek zinau gauna kazkokia parama is birzos, ar tai subsidija, kazkas tokio. Pati norejau eiti i buhalterines apskaitos kursus, turejau ir darbdavy, kuris paimtu mane, nors turiu 2 mazamecius vaikus, bet... deja, siuncia i kursus tik bedarbius be kvalifikacijos.
Tiesiog DARBO birza tam ir vadinasi taip, kad uzimt zmogu, motyvuot, kursai, seminarai, visokios jaunimo programos, projektai ir t.t, kad kuo daugiau zmogus butu uzimtas ir galetu galimybe rasti sau patinkancia vekla ir isidarbintu, o jeigu nepatinka, tai tiesiog nera ko stoveti birzoi, o ieskotis tada savarankiskai darbo.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo JOLANCIUK: 30 rugsėjo 2015 - 10:54
Jei žmogus, tikrai nori dirbti pardavėju, tai eiti į kursus verta, nes jų LDB metu mokės stipendija. Bet jei nenori, tegul neina, nes pasimokys, padirbės pusę metų, o paskui kada nors grįžus į darbo biržą bus siūlomas pardavėjo darbas argumentuojant, kad va LDB siuntė į kursus.
Atsakyti
QUOTE(JOLANCIUK @ 2015 09 30, 11:43)
Tai aisku, kad darba galima surasti ir be kursu smile.gif
Tiesiog nemazai yra darbdaviu, kurie sutinka pasirasyti trisale sutarti, nes kiek zinau gauna kazkokia parama is birzos, ar tai subsidija, kazkas tokio. Pati norejau eiti i buhalterines apskaitos kursus, turejau ir darbdavy, kuris paimtu mane, nors turiu 2 mazamecius vaikus, bet... deja, siuncia i kursus tik bedarbius be kvalifikacijos.

Man susidarė įspūdis, kad klausimo autorė turi omenyje dvišalią sutartį "Ar siuntimas į kursus (pardavėjos, siuvėjos ir pan.) yra privalomas? Mane spaudžia būtinai rinktis kokius nors kursus". Jei sutartis trišalė - neužteks vien pasirinkti kursus. Reikia ir darbdavio, priimsiančio po kursų. O tą darbdavį nėra taip paprasta rasti, ypač jei darbas ne "juodas".
Ką aš autorės vietoje daryčiau: raštu užklausčiau DB apie kursų sąlygas, t.y. kas bus jei po kursų baigimo įsidarbinti negalėsiu dėl objektyvių aplinkybių, pvz. tiesiog nebus darbo pasiūlymų (dvišalės sutarties atveju). Kas bus jei pvz. baigus kursus ir įsidarbinus darbdavys nemokės atlyginimo (buvo tokia istorija anksčiau aprašyta lrytas.lt), trišalės sutarties atveju. Ir panašių "nepatogių" klausimų.
Papildyta:
QUOTE(JOLANCIUK @ 2015 09 30, 11:43)
Tiesiog DARBO birza tam ir vadinasi taip, kad uzimt zmogu, motyvuot, kursai, seminarai, visokios jaunimo programos, projektai ir t.t, kad kuo daugiau zmogus butu uzimtas ir galetu galimybe rasti sau patinkancia vekla ir isidarbintu, o jeigu nepatinka, tai tiesiog nera ko stoveti birzoi, o ieskotis tada savarankiskai darbo.

Bet problema tame, kad tie kursai ir seminarai ne visada būna aktualūs. Pvz. ar tikrai manote, kad žmogus su gydytojo išsilavinimu eis į siuvėjų kursus (apie ilgamečius bedarbius nekalbu). Arba iš mano asmeninės patirties: po universiteto baigimo stojau į DB, nusiuntė į kursus, skatinančius vykti į užsienį skinti apelsinų (pas juos buvo tokia programa, gal ir dabar yra). Galite įsivaizduoti grupė jaunų žmonių, su aukštuoju išsilavinimu, nemaža dalis išsilavinimą gavę valstybės lėšomis motyvuojami vykti į užsienį dirbti nekvalifikuoto darbo. O po to dar kalbama apie protų nutekėjimą.
Atsakyti
QUOTE(Pilango @ 2015 09 30, 12:10)
Man susidarė įspūdis, kad klausimo autorė turi omenyje dvišalią sutartį "Ar siuntimas į kursus (pardavėjos, siuvėjos ir pan.) yra privalomas? Mane spaudžia būtinai rinktis kokius nors kursus". Jei sutartis trišalė - neužteks vien pasirinkti kursus. Reikia ir darbdavio, priimsiančio po kursų. O tą darbdavį nėra taip paprasta rasti, ypač jei darbas ne "juodas".
Ką aš autorės vietoje daryčiau: raštu užklausčiau DB apie kursų sąlygas, t.y. kas bus jei po kursų baigimo įsidarbinti negalėsiu dėl objektyvių aplinkybių, pvz. tiesiog nebus darbo pasiūlymų (dvišalės sutarties atveju). Kas bus jei pvz. baigus kursus ir įsidarbinus darbdavys nemokės atlyginimo (buvo tokia istorija anksčiau aprašyta lrytas.lt), trišalės sutarties atveju. Ir panašių "nepatogių" klausimų.
Papildyta:

Bet problema tame, kad tie kursai ir seminarai ne visada būna aktualūs. Pvz. ar tikrai manote, kad žmogus su gydytojo išsilavinimu eis į siuvėjų kursus (apie ilgamečius bedarbius nekalbu). Arba iš mano asmeninės patirties: po  universiteto baigimo stojau į DB, nusiuntė į kursus, skatinančius vykti į užsienį skinti apelsinų (pas juos buvo tokia programa, gal ir dabar yra). Galite įsivaizduoti grupė jaunų žmonių, su aukštuoju išsilavinimu, nemaža dalis išsilavinimą gavę valstybės lėšomis motyvuojami vykti į užsienį dirbti nekvalifikuoto darbo. O po to dar kalbama apie protų nutekėjimą.

Tai tada nereikia stoveti birzoi, jeigu niekas netinka, mokekit savarankiskai PSD ir ieskokit darbo pagal savo igyta aukstaji issilavinima. Gi nieks uz pakarpos i birza nevaro, patys zmones eina, tad tegul ir supranta, kad sius visur kur imanoma, kad tik idarbint, tokia darbo birzos funkcija. smile.gif
Gi ne i pageidavimu koncerta stojat smile.gif Pirmus puse metu siulo tik pagal specialybe, paskui turi teise siusti ir i kitus darbus, nesvarbu ar tu gydytojas, ar teisininkas, ar paprastas zmogus be issilavinimo.
Tiesiog tai reikia suprasti ir apsvarstyti, ar tau tiks su aukstuoju daleiskim pardavejos darbas, ar ne, jeigu ne, ieskai pagal savo spec. pats.
Atsakyti