Įkraunama...
Įkraunama...

A, A+, A++ klasės, Pasyvus namas - 32

QUOTE(Verteris @ 2015 05 27, 22:41)
Malkas kažkada rimtai svarsčiau, skaičiavau, bet neprilipo. Kai namo poreikis šildymui maks 3-4 kw prie didžiausių šalčių, o min KKK katilo galingumas ~20 kw, tai kažkaip eile išsiskiria poreikiai su galimybėmis smile.gif Granulinį atmečiau dėl kuro kainos (tada jau geriau dujos). Plius visi šitie variantai 'nešvarūs' (pelenai, valymas ir t.t.), didelės katilinės kaštai. Dujos, jei būtų prie sklypo, svarstyčiau, bet dabar jos už 50-60 m nuo namo statybos vietos, tai už tą trasos kainą (plius papildomus dujų kaštus - langas ir t.t.) man jau gilus geoterminio gręžinys išeina... O jei svarstyt geoterminį - tai jau pasvarstymai ankstesnėje žinutėje smile.gif

Ai dar nepaminėjau - šiaip name planuoju krosnelę turėt (gal net ir kūrent, kaip duoklę vaidilutėms, pastoviai smile.gif), tai vėlgi per didelių pradinių investicijų į šildymo sistemą nesinori. Šioje vietoje vėlgi stiprus minusas prie geoterminio varianto.

jei man butu reikeje daryti 60mtrs duju ivada, buciau nsvarstes. dujos pas mane uz puses kilometro..
Atsakyti
https://youtu.be/JbVP-5FdC_o
Atsakyti
QUOTE(GoldenEye @ 2015 05 27, 19:40)
Aš tai siūlyčiau pirmus porą metų išbandyti elektrą, sužinosi realų šilimos poreikį ir vėliau, jei matysi poreikį, įsidiegsi oras-vanduo.

Dėl poreikio aš neabejoju. Įtariu, kad tai, kas suskaičiuota su PHPP panašiai ir bus - apie 2,3 kW šildymui. Aišku nėra skaičiuoti galimi šilumos tilteliai, bet vienur jie gali duoti pliusą, kitur - minusą. Bet kuriuo atveju 3 kW šildymui tikrai užtektų. Karštam vandeniui reikia galingesnės sistemos, nes labai ilgai ruoš vandenį. Todėl manau, kad bent 5 kW sistemos reikia.

Su elektra viskas veiktų, bet jei užsimanysiu geotermos, tai jau pasidaryti gręžinį bus per vėlu - neįvažiuos technika. Gręžinį reikia daryti dabar. O pasidarius gręžinį, būtų kvaila jo neeksploatuoti.
Atsakyti
QUOTE(vaikis_ @ 2015 05 27, 22:47)
cia labai burzgia, zmogus butent bando parodyti sistemos triuksma is ivairiu atstumu:

https://www.youtube....h?v=CYtTT9flbdY

Kažkas ne per seniausiai aeroterminio temoje sakė, kad didžiausias triukšmas tada, kai vyksta atitirpinimas. Iš kitos pusės, atirpinimas vyksta šaltuoju metų laiku, kai visi langai paprastai uždaryti. Tai kaip ir neturėtų būt problema.

Plius konkrečiai mano atveju išorinis blokas bus šiaurinėje pusėje, kur langų kiekis minimalus.
Papildyta:
QUOTE(cibulis @ 2015 05 27, 22:57)
Kaip supratau, tai daugelis už oras-vanduo. Jų privalumas - maža kaina. Galbūt tai paperka? Bet aš jau katilinėje esu įsivedęs 4 vamzdžius, kurių kiekvieno diametras - 110 mm. Orinukams po žeme lįsti negalima. Reikia daryti naujas skyles sienoje. Tie jau padaryti vamzdžiai grindyse būtų kaip ir nereikalingi.

Aš freono trasas (jei vis tik split sistema bus) planuoju kišt pro techninius vamzdžius ir leist po žeme, ne tiesiai per sieną (čia tik avarinis variantas) dėl šilumos tiltų išvengimo. Aišku, vamzdžių tam pakaktų bent vienu kalibru mažesnių ir ne tiek daug.
Atsakyti
QUOTE(Verteris @ 2015 05 27, 20:14)
1. Plius pasistačius all-in-one sistemą tampi pririštas prie konkretaus vendoriaus - na prarudys po 10 metų boileris, lėksi į firminį servisą pirkti senobinės talpos už naujo siurblio kainą... Split atveju varai vos ne į senukus ir kitą dieną pasikabinį naują daiktą ant sienos...

2. Taigi jei trumpai - aš dar paprašyčiau sukomplektuoti daugiau aeroterminio variantų (monobloko ar split) su išoriniais boileriais. Realiai sistema turėtų nupigti kokiais 20% nuo dabartinio varianto.

3. Gamintojai - realiai svarstyčiau tik Daikin, galbūt Panasonic. ES - gal veiks, gal ne.

1. Gera mintis, kad atskirus dalykus lengviau pasikeisti, jei sugedo. Mano kaimynui nusprogo metus veikęs Wilo cirkuliacinis siurblys. O visko viename noriu, kad galėčiau taupyti vietą katilinėje.

2. Vienas gręžinių gręžėjas davė laiko iki rytojaus. Jis padarytų už 9999 eurų. Viskas būtų su PVM: darbai, medžiagos, visos garantijos. Čia tiek kainuotų gręžinys su 40 mm Pipe Life vamzdeliu, užpildymas propilengliukoliu, atvedimas iki katilinės, sumontavimas katilinėje su variu, vamzdelių izoliavimas kaučiuku, geoterminio projektas, pridavimas LGT, gręžinio gręžimas pagal naujus reikalavimus, gręžskylės užpildymas žvirgždu ir t.t. Gręžiniui - 10 metų garantija, kitiems darbams - 5 m, katilinės sumontavimui duotų prailgintą 7 metų garantiją. Pačiam siurbliui - 5 metai. Atrodo labai patraukliai. Gal ką praleidau?

3. Kai Daikinio viskas viename ir su reversu kainuoja 7100 eurų su montavimu, tai kažkaip nelabai patrauklus dalykas. Netgi labai ne patrauklus dalykas. Kažkur anksčiau buvau radęs orinukų testą, tai pasirodo, kad būtent Daikin prastai prie šalčių ruošia karštą vandenį. Vos iki +45 laipsnių pašildo, kai kiti gamintojai lyg ir iki +55 pakelia. Man atrodo, kad Daikinas - tik išpūstas marketingas.
Papildyta:
QUOTE(*** @ 2015 05 27, 21:07)
As irgi siulyciau pradziai elektra pasisildyt, o jai namas visgi nebus toks siltas kaip tikimasi, visgi poliai..

Mažiau kreipk dėmesio į tuos polius. Viskas ten gerai. Dar iki galo stogo nepabaigėm, lauko durys laikinos ir nuolatos varstomos, bet šį vakarą pirmame aukšte +19, antrame +20. Lauke buvo +9 visą dieną ir lijo. Beje, +20 stabiliai laikosi. Prieš kelias dienas lauke buvo apie +26 ar panašiai. Tai tik pirmame aukšte per pravertus langus prikaito iki +21 ar +22, bet pirmame buvo apie +19 ar +20.

Norėjau pasakyti, kad ne esmė ar lauke +26 ar +9, bet namo viduje stabiliai apie +20. Ir jaučiasi, kad oras užsistovėjęs. Šiandieną kaip tik atvažiavo PIR plokštės. Kai jas sumontuosime, bus dar sandariau. Galėsiu pasidalinti keliais įdomiais sprendimais.
Atsakyti
QUOTE(cibulis @ 2015 05 27, 22:01)
Dėl poreikio aš neabejoju. Įtariu, kad tai, kas suskaičiuota su PHPP panašiai ir bus - apie 2,3 kW šildymui.

Drąsus teiginys.

QUOTE(vaikis_ @ 2015 05 27, 19:38)
as asmeniskai turbut ziureciau i toki oras-vanduo:
http://www.e-octus.l...onic-aquarea-hp
turetu buti toks pats ir su integruota talpa vandeniui

Kuo jis jums patiko?

QUOTE(cibulis @ 2015 05 27, 21:57)
Kaip supratau, tai daugelis už oras-vanduo.

Gal ir keistai nuskambės, bet šiuo metu aš pasisakyčiau už minimalistinę 2000-3000W geoterminio sistemą su pigiu vos 150-250m horizontaliu kontūru. Kiauras namas gal ir nušaldo medžius, bet dėl vidutinės 2kW šaldymo galios išskaidytos į 250m medžiai neturėtų nukentėti. Išbandysiu savo kailiu, nes kaip tik savo pušynėlį vesiu horizontalų kolektorių. Gal į kevalą įvilksiu kelis metrus vamzdžio tiesiai po šaknimis.
Akcijinis 9999Eur už ŠS - ne variantas energiškai efektyviam namui. Tada jau geriau elektrą pleškinti ir pajausti kiekvieną šalčio tiltelį. Jeigu patiks, tada už 9999Eur galima bus uždengti gražias čerpes su saulės elementais ir elektrą šildymui bei kitoms reikmėms pasigaminti pačiam. Tai būtų ilgaamžiškesnė ir mažesnių eksploatacinių kaštų sistema tokiam šiltam namui jeigu jis bus toks šiltas realiai. Abejojate namo šiltumu, tuomet "viską atpirks ŠS". Dabar jūsų aptariamas variantas bus išnaudojamas tik 50% galios rezervo, panašiai kaip pas Koridą yra dabar, tik jo sistema nekainavo nei pusės tiek. Kiekvienas vatas rezervo yra palaidoti pinigai, kurių šiek tiek geresnis cop neatperka. Iš kitos pusės - artėjimas prie optimalaus varianto yra šiokia tokia rizika pasilikti su vis dažniau įjungtu tenu, todėl už ramybę galima šiek tiek permokėti ir turėti perteklinę sistemą.
Atsakyti
QUOTE(BangaS @ 2015 05 28, 08:34)
Kuo jis jums patiko?

Vokieciai pakankamai teigiamai apie Panasonic'o oras-vanduo atsiliepia.
Atsakyti
QUOTE(vaikis_ @ 2015 05 28, 10:22)
Vokieciai pakankamai teigiamai apie Panasonic'o oras-vanduo atsiliepia.

Gal galima patikslinti - 'vokiečiai', čia kažkokie vokiečių tyrimai/testai, vokiečių forumuose vartotojų atsiliepimai, vieši matavimų/stebėjimų duomenys, instaliuotojų atsiliepimai ar koks šaltinis?
Atsakyti
QUOTE(Verteris @ 2015 05 28, 10:31)
Gal galima patikslinti - 'vokiečiai', čia kažkokie vokiečių tyrimai/testai, vokiečių forumuose vartotojų atsiliepimai, vieši matavimų/stebėjimų duomenys, instaliuotojų atsiliepimai ar koks šaltinis?

vokiečių forumuose vartotojų atsiliepimai
Atsakyti
Tiek peikiat dujas, butu idomu islaidas karstam vadeniui su COP'ais.

4 asm seima. Salto vandens 12m3. Sunaudota duju 28m3 x 0.42eur = 11.76eur + 3.99e pastovioji dalis = 15.75eur
Atsakyti
QUOTE(*** @ 2015 05 28, 12:23)

4 asm seima. Salto vandens 12m3. Sunaudota duju 28m3 x 0.42eur = 11.76eur + 3.99e pastovioji dalis = 15.75eur

Nei peikiam, ne nepeikiam, tiesiog prie širdies/ne prie širdies, yra sąlygos/nėra sąlygų, etc.

Lygint reiktų pagamintos kWh savikainą, bet čia jau kita tema. Apskritai paėmus sezoninį COP ir žiūrint galutinę šilumos kWh savikainą, tai oras-vanduo vs dujos turbūt (turbūt - neskaičiavau po dujų kainų nukritimo, o ir elektra kažkiek pigo) to pačio dydžio skaičiai, geoterminio kwh savikaina iki 20% pigesnė. Granulės įtelpa į tarpą tarp šitų. Malkos, aišku, pigiausia smile.gif

Bet kaip jau čia ne kartą skaičiuota, iš esmės, įskaičiavus ir investicijas (ir remontus atnaujinimus paskui), ilgesniu laikotarpiu tik malkos pigiausia gaunasi, visi kiti šaltiniai per 20-30 metų iš esmės tas pats išeina.

P.S. Prie malkų ir granulių prisideda ir darbo/laiko sąnaudos, bet gal nepradėkime čia eilinių 3 puslapių šita tema smile.gif
Atsakyti
QUOTE(*** @ 2015 05 28, 11:23)

Ar yra mažos galios dujinių katilų pritaikytų montuoti lauke? Jeigu dujos ant sklypo ribos ir sumontavus katiliuką lauko sandėliuke ar ant namo sienos tai gal ir svarstytinas varianatas žvelgiant tik iš finansinės pusės, bet tikriausiai bus daug šiluminių nuostolių, nes turi būti bent 15-20ltr integruotas boileris. Atskiras didelis boileris viduje jau būtų geriau, bet tada nebelieka paprasto "aprišimo".
Atsakyti