Įkraunama...
Įkraunama...

A, A+, A++ klasės, Pasyvus namas - 32

QUOTE(bruonius @ 2015 05 21, 14:16)
1. Geoterma tamstai kainuos su visais greziniais, aplinkos tvarkymais, nuvaziavimais, atvaziavimais, derinimais, perderinimais, pajungimais, glikoliais ~15.000€.

2. Be to, kur garantija, kad tavo greziniai generuos teikiama vandens kieki?

3. Ar zinai, kur padesi vandens nuvedima is grezinio, i kanalizacija? Suderinai sita reikala su vandentiekiu?

4. Saldymas tavo name bus nereikalingas. Niekad gyvenime jo nenaudosi. Jei naudosi, vasara vaiksciosi su slepetem ir vilnonem kojinem. Cibuli, jei niekas Lietuvoje neisirengia grindinio vesinimo, reiskia, niekam jis ir nereikalingas. lietuviai baisiai pragmatiski zmones, jei kazkas isitikino, kad dalykas geras - isirengia visi is eiles. Paziurek kaip buvo su rekuperatoriais.

1. Aš sakiau, kad su pasyvia vėsinimo vėsinimo funkcija, gręžiniu, pajungimu, t.y. su viskuo, man kainuotų iki 9000-9500 eurų. Šiuo metu viską derinu.

2. Nesupratau.

3. Jokio vandens nenaudosiu. Į gręžinį bus įkištas zondas (vamzdis), jo viduje tekės glikolis, kuris iš aplinkos surinkinės šilumą.

4. Ar tikrai nebus reikalingas? Kai kas bandė (Korida). Sako, kad puikiai veikia.

Vietoje geotermos aš sutikčiau pasidaryti tik grynai elektra šildomą namą. Bet ar verta? Dujoms neturiu galimybės. Nėra kamino, katilinėje nėra lango. Be to kaina litais su viskuo buvo apie 16 000 - 18 000 Lt.
Atsakyti
Cibuli. mirksiukas.gif
Yra viena taisykle - elektra sildymas brangiausias, iranga ir irengimas- pigiausias.
Siltam namui - butu tikras pliusas.
As el. sildyma isirengciau max uz 300-500e.

QUOTE(cibulis @ 2015 05 21, 13:26)

Vietoje geotermos aš sutikčiau pasidaryti tik grynai elektra šildomą namą. Bet ar verta? Dujoms neturiu galimybės. Nėra kamino, katilinėje nėra lango. Be to kaina litais su viskuo buvo apie 16 000 - 18 000 Lt.

Atsakyti
QUOTE(bruonius @ 2015 05 21, 11:16)
Kalba eina apie namus, kur duju ivadas yra lengvai ir pigiai isivedamas. Jei duju ivadas negalimas, tuomet lieka malkos ir elektra (ŠS). O cia jau plati ivairove pagal skoni ir kisene.

Mano atveju dujų įvadas keli metrai nuo sklypo ribos. Atvedimas kainuotų pigiai. Ką tik dar kartą paskambinau dujų įrangos montuotojams ir gavau atsakymą, kodėl dar pernai nesirinkau dujų.

Mano katilinėje šiuo metu nėra lango. Sakė Vilniuje be lango nepraleis, Kaune praleidžia, Vilniuje - ne. Be to turi būti natūrali ventiliacijos anga: kaminas, skylė, kuri eitų virš stogo. Tai ne tik didelis šalčio tiltas, bet ir negražu. Kadangi nėra katilinėje lango ir nenoriu jokių negražių ventiliacinių angų, tai dujinio katilo niekaip nesumontuočiau. Nepraleistų "Lietuvos dujos".

Galiu montuoti virtuvėje, bet tada reikia nuo katilo iki katilinės atvesi dujinį įvadą, tada nuo katilo reikia vesti kitą įvadą iki katilinės karštam vandeniui ir šildymui. Brangu, negražu ir nesaugu. Man tikrai dujos praėjęs etapas.

Arba geoterma (kaip alternatyva galima oras-vanduo), arba grynai elektra. Grynai elektros problema ta, kad dabar ji patraukli. Bet jei po kelių metų pasirodys, kad elektra per brangu ir norėsiu šilumos siurblio, tai negalėsiu pasidaryti gręžinio, nes jokio technika neįvažiuos į sklypą. Sakė galima technika, kuri įvažiuotų į sutvarkytą mažą sklypą, bet išgręžtų tik iki 50 m gylio gręžinį.

Išvada tokia, kad gręžinį reikia daryti dabar, nes vėliau bus vėlu. Galima pasidarius gręžinį jo nenaudoti ir varyti elektrą. Bet ir vėl nėra jokios logikos. Geriau jau iš karto pasidarius gręžinį naudotis šilumos siurbliu.

Vadinasi lieka tik du variantai: daryti gręžinį ir statyti ŠS iš karto arba daryti oras-vanduo. Man oras-vanduo nepatinka, nes realiai nuo -15 varysi grynai elektra. Aišku kaina gera, bet daugiau kaip ir jokios naudos: prastas COP, ūžia, daug kondensato, kuris ledėja.

Yra ir dar vienas klausimas: ar tikrai geoterminis su pasyvia vėsinimo funkcija kvaila mintis. Juk namą vėsintis tikrai galima. Ir labai pigiai. Gal tik grindis galima apgadinti, jei per žema temperatūra ateis, bet nereikia persistengti.
Atsakyti
QUOTE(arkava @ 2015 05 21, 14:23)
1. Nugi turi zmogus € - tegu pasidaro pagal paskutini mados klyksma  smile.gif  Bus pvz.
Nesvarbu, kad niekad nereiks jo jungti.

2. Apie rekuperatorius daugelis taip pat atsiliepia - panaudojo metus, kitus ir pamirso.

1. 9000 eurų už sistemą, kuri ne tik ruošia karštą vandenį, bet šildo ir vėsiną namą už kelis centus yra nesąmonė? Kiek tuomet turi kainuoti karšto vandens, šildymo ir vėsinimo sistema pasyviam namui? Kažkas dės žaliuzes ar kažkokias bures, kad namas vasarą neperkaistų. Man jų nereikės, todėl realiai 9000 eurų galima dar atpiginti iki 8500 eurų. Kiek pats mokėsi už savo namo karšto vandens, šildymo ir vėsinimo sistemas (pasyvias ar aktyvias)?

2. Pasyvių namų temoje rašinėti tokias šventvagystes yra mažų mažiausia nesąmonė.

Papildyta:
QUOTE(arkava @ 2015 05 21, 14:43)
Cibuli.  mirksiukas.gif
Yra viena taisykle - elektra sildymas brangiausias, iranga ir irengimas- pigiausias.
Siltam namui - butu tikras pliusas.
As el. sildyma isirengciau max uz 300-500e.

Tai ko pats nesišildai elektra? Ne kartą skaičiavau ir man išėjo, kad visos sistemos per tam tikrą laiką susiveda į tą pačią pinigų sumą. Bango skaičiavimai tą irgi patvirtina. Nėra skirtumo, ką rinktis. Yra tik prielankumas vienai ar kitai sistemai ir komfortas skiriasi.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo cibulis: 21 gegužės 2015 - 15:08
QUOTE(cibulis @ 2015 05 21, 15:26)
1. Aš sakiau, kad su pasyvia vėsinimo vėsinimo funkcija, gręžiniu, pajungimu, t.y. su viskuo, man kainuotų iki 9000-9500 eurų. Šiuo metu viską derinu.

2. Nesupratau.

3. Jokio vandens nenaudosiu. Į gręžinį bus įkištas zondas (vamzdis), jo viduje tekės glikolis, kuris iš aplinkos surinkinės šilumą.

4. Ar tikrai nebus reikalingas? Kai kas bandė (Korida). Sako, kad puikiai veikia.

1) ok, 9.000eur
2)/3) nenaudosi vandens is gerzinio pievutes laistymui, naudosi is vandentiekio? vienam laistymui sueina ~2-3m³ H2O, laistyti reikia bent karta per diena, naudosi vandentiekio vandeni? per menesi bus apie 60-70m3. Uzkimsi grezini ir naudosi tik geotermai?
4) Remiesi vieno zmogaus subjektyvia patirtimi? ok. Visa Lietuva durniai, vienas zmogus yra protingas, jo patirtimi ir pasiremk.

Pro siena katilineje nerudijancio plieno 100mm diametro vamzdzio nepavyks isvesti? gali padaryti labai grazu dekoratyvu kaminuka.
bet jei jau visas galimybes apsvarstei, ir nusprendei, kad nera galimybes dujomis sildyti, reiskia, nera. tada sildyk kitomis alternatyvomis.
Atsakyti
1,.
Mano giliu isitikinimu, PN vesint nereikia (jei jis nepersala - tai ir neperkais, per NEPS ir t.t). Langus uzdangstyt kazkaip galima pagalvot. VISKAS.

Siai dienai - apie 3,5T. Jei antra sistema - dar 1t,. Truksta smulkmenu. Vesinimu net negalvoju, ir taip LT vesu biggrin.gif

2. Tokie faktai. A kur jie bus pateikti, koks skirtumas. Kad zmones zinotu.

QUOTE(cibulis @ 2015 05 21, 14:05)
1. 9000 eurų už sistemą, kuri ne ruošia karštą vandenį, šildo ir vėsiną namą už kelis centus yra nesąmonė? Kiek tuomet turi kainuoti karšto vandens, šildymo ir vėsinimo sistema pasyviam namui? Kažkas dės žaliuzes ar kažkokias bures, kad namas vasarą neperkaistų, todėl dalį pinigų gali nurašyti nuo 9000 eurų. Kiek pats mokėsi už savo namo karšto vandens, šildymo ir vėsinimo sistemas (pasyvias ar aktyvias)?

2. Pasyvių namų temoje rašinėti tokias šventvagystes yra mažų mažiausia nesąmonė.

Papildyta:

Tai ko pats nesišildai elektra? Ne kartą skaičiavau ir man išėjo, kad visos sistemos per tam tikrą laiką susiveda į tą pačią pinigų sumą. Bango skaičiavimai tą irgi patvirtina. Nėra skirtumo, ką rinktis. Yra tik prielankumas vienai ar kitai sistemai ir komfortas skiriasi.

Atsakyti
QUOTE(bruonius @ 2015 05 21, 15:09)
1) nenaudosi vandens is gerzinio pievutes laistymui, naudosi is vandentiekio?  vienam laistymui sueina ~2-3m³ H2O, laistyti reikia bent karta per diena, naudosi vandentiekio vandeni? per menesi bus apie 60-70m3. Uzkimsi grezini ir naudosi tik geotermai?
2) Remiesi vieno zmogaus subjektyvia patirtimi? ok. Visa Lietuva durniai, vienas zmogus yra protingas, jo patirtimi ir pasiremk.

3. bet jei jau visas galimybes apsvarstei, ir nusprendei, kad nera galimybes dujomis sildyti, reiskia, nera. tada sildyk kitomis alternatyvomis.

1. Vandeniui yra kitas gręžinys. Jungsiuosi nuo kaimyno. Padarytas dar pernai.

2. Ne vieno. Vakaruose naudoja ir vargo nemato. Be to ir Lietuvoje naudoja tik mano supratimu labiau per fankoilus pučia orą. Bet fankoilai labai brangus dalykas.

3. Pernai svarsčiau ir atmečiau. Šiemet priminei dujas, pasidomėjau, prisiminiau kodėl neišėjo ir vėl supratau, kad nedarysiu. Neišeina. Jei būčiau apie dujas žinojęs dar projektinėje stadijoje, būtų kitaip.
Atsakyti
1. I PN nepretenduoju, todel nesirenku el.
2. Renkuos kita,, pakankamai brangu sild, bet lengvai instaliuojama sistema. Jei sezonui uzteks 1 talpos kuro (sildant be ŠS) - busiu patenkintas.

QUOTE(cibulis @ 2015 05 21, 14:05)

Atsakyti
QUOTE(arkava @ 2015 05 21, 15:23)
Nugi turi zmogus € - tegu pasidaro pagal paskutini mados klyksma  smile.gif  Bus pvz.
Nesvarbu, kad niekad nereiks jo jungti.
Apie rekuperatorius daugelis taip pat atsiliepia - panaudojo metus, kitus ir pamirso.

kas del geotermos, Cibulis jau pasistate katiline ir keisti nebenori, nes sugrius koncepcija. tai suprantama.
Del rekuperatoriaus, as neisivaizduoju namo vedinimo be rekuperatoriaus. Jis pas mane veikia diena/nakti, ziema/vasara kiaurus metus jau treti metai.
Atsakyti
QUOTE(cibulis @ 2015 05 21, 16:15)
1. Vandeniui yra kitas gręžinys. Jungsiuosi nuo kaimyno. Padarytas dar pernai.

2. Ne vieno. Vakaruose naudoja ir vargo nemato. Be to ir Lietuvoje naudoja tik mano supratimu labiau per fankoilus pučia orą. Bet fankoilai labai brangus dalykas.

3. Pernai svarsčiau ir atmečiau. Šiemet priminei dujas, pasidomėjau, prisiminiau kodėl neišėjo ir  vėl supratau, kad nedarysiu. Neišeina. Jei būčiau apie dujas žinojęs dar projektinėje stadijoje, būtų kitaip.

1) jungsiesi prie kaimyno, kai turi savo grezini? kai abu pilsit ant pievutes, nepritruks resursu? kaimynas neapsigalvos, ar darete grezini per puse?
2) vakarai yra nerodikllis, rodiklis yra suomija ir svedija.
3) neiseina tai neiseina, negriausi juk namo del duju vamzdzio.
Atsakyti
QUOTE(cibulis @ 2015 05 21, 12:27)
Aš irgi nepagaunu kampo, bet dujininkai į tai žiūri kreivai. Be to tu tiki, kad tavo vėdinimo sistema idealiai sandari? Aš manau, kad tikrai ne idealiai, todėl dujos gali papulti į ortakius ir bus sėkmingai išnešiotos po visus kambarius. Garas pro mažiausias skylutes į vatą ar kitas konstrukcijas sulenda, o dujos negali?

Tikrai negali, net ir esant didesniems plyšiams, o negali todėl, kad paduodamuose į patalpas ortakiuose slėgis yra didesnis nei patalpose, tad per plyšius skverbimasis gali būti tik į patalpas o ne į ortakius. Ištraukimo ortakiuose priešingai, bet jei srautai rekuperatoriuje nesimaišo, nieko blogo neturėtų nutikti.

Nebent vaikio nupasakota situacija, kai šalimais oras ištraukiamas, bet ir vėl, jei rekuperatoriuje srautai nemaišomi, nieko blogo nenutiks.

Atsakyti
QUOTE(bruonius @ 2015 05 21, 16:38)
1) jungsiesi prie kaimyno, kai turi savo grezini? kai abu pilsit ant pievutes, nepritruks resursu? kaimynas neapsigalvos, ar darete grezini per puse?

Čia turbūt reikia tikslinti. Geoterminis gręžinis yra ne geriamo vandens gręžinys - jokio vandens iš jo nepaimsi. Ten išgręžiama N metrų gylio skylė, į kurią įkišamas du plastikiniai vamzdžiai su U formos jungtimi dugne ir viskas užverčiama gruntu/skaldele ar kuo ten dabar pradėjo reikalauti. Per tuos vamzdžius ir varinėjamas ŠS glikolis.

Yra ŠS sistemų, kur pompuojamas vanduo iš gręžinio, tas vanduo varomas į šilumokaitį ir atšalęs paskui pilamas atgal į šulinį ar lauko telkinį, bet Lietuvoje jos lygtais sunkiai realizuojamos dėl aplinkosaugos reguliavimų.
Atsakyti