QUOTE(skyroja @ 2015 05 14, 21:22)
4) fasado žaliuzės - svarsčiau kaip realiausią variantą, ...
Terasos nenoriu daryti, nes šviesos į kambarius po 3-4m stogu ne per daugiausiai patektų.
Ispanijoje didžioji dauguma didmiesčio gyventojų nuo saulės savo butus saugo išorinėmis apsauginėmis žaliuzėmis. Vieną galiu garantuoti. Tokio buto viduje, tamsu taip, kad viduje reikia įjungti dirbtinį apšvietimą, bet karšta vis tiek. Na ne taip, jei per langus saulė dar ir kaitintų, bet be aktyvaus vėsinimo problema neišsprendžiama.
Matėsi ir kelios brangesnės žaliuzių sistemos, kai žaliuzės paverčiamos. Gaunasi, kad markizių funkciją atlieka, tai tokiam bute greičiausiai papildomai dirbtinio apšvietimo įjungti jau nereikia, bet su karščiu iki galo su ja irgi nepakovosi.
Kad ir kokia brangi bebūtų pasyvi apsauga nuo perkaitimo, manau būtina investuoti į aktyvų vėsinimą norint komforto.
Dėl aktyvios vėsinimo sistemos, pradžiai rekomenduočiau atkreipti dėmesį į patalpų vėsinimą vasaros vakarais suintensyvinant vėdinimą naudojant rekuperatoriaus ByPass. Tik, kad vėsinimas pasijaustų, reikia intensyvesnių oro srautų. Pats dar nebandžiau, tad praktiškai apie šį būdą nieko pasakyti negaliu.
Sau pasidariau pajungimą iš geoterminio lauko kontūro prie grindinio, kaip kad jau turi pasidarę "pagyvenus" ir "korida", tad perteklinę šilumą manau nesunkiai nuiminėsiu su šia sistema. Kadangi mano supratimu, sistemos galingumas labai didelis, galėsiu nesijaudinti ir dėl langų šešėliavimo, nors aišku, jei yra pigi galimybė jį įsirengti, tai jis tikrai nepakenktų.
Dėl labai karštų dienų, tai neįstrigo, kad jos laikytųsi ilgiau, kaip savaitę-dvi. Savaitę, tai esu įsitikinęs, kad namą neblogai nuo perkaitimo saugos namo konstrukcijų masės termoinercija. Mano name, kad temperatūra pakiltų 1C, reikės, kad saulė prišviestų 40kW, o tai tikrai nemažas energijos kiekis ir net užtrauktų naktinių užuolaidų dienos metu, manau užteks, kad saulė nepridarytų per daug žalos. Taip, dienos metu temperatūra sukils daugiau nei pora laipsnių, bet tas temperatūros šuolis bus greitai "nugesintas" termomasės, tik pradingus tiesioginiams saulės spinduliams.