Įkraunama...
Įkraunama...

A, A+, A++ klasės, Pasyvus namas - 32

QUOTE(cibulis @ 2015 04 10, 16:30)
Iš tiesų PIR. Įdomu, kurie meluoja: Balex dėl PIR ar SPU/Recticel dėl medžiagos nesenėjimo? Kažkas čia tikrai ne taip ir kažkur tikrai yra klaida.

Manau, kad abu gamintojai gamina PIR plokštes ir deklaruojami tankiai vienodi - 30kg/m3.
Skirtumas tikriausiai kyla iš skirtingų matavimo standartų.
Eurothane LambdaD-value is 0.022 W/mK when tested using EN 13165: 2001
Thermano LambdaD-value is 0.026 W/mK when tested using EN 13165: 2010
t.y. Balex naudojo 5 metų senumo standartą, o Recticel 14 metų senumo standartą.
Atsakyti
QUOTE(BangaS @ 2015 04 10, 18:51)
Manau, kad abu gamintojai gamina PIR plokštes ir deklaruojami tankiai vienodi - 30kg/m3.
Skirtumas tikriausiai kyla iš skirtingų matavimo standartų.
Eurothane LambdaD-value is 0.022 W/mK when tested using EN 13165: 2001
Thermano  LambdaD-value is 0.026 W/mK when tested using EN 13165: 2010
t.y. Balex naudojo 5 metų senumo standartą, o Recticel 14 metų senumo standartą.

Labai gera pastaba. Man irgi buvo kilusios panašios mintys, bet užklausiau visų trijų medžiagų atstovų. Įdomu, ką jie pasakys apie savo gaminius ir neatitikimus.

Galimas dalykas kaip ir šilumos siurblių atveju. Čia Nibe pateikia du standartus: EN 255 ir EN 14511. Pirmas jau negaliojantis, antras - galiojantis (žiūrėti 16 p. apačią). Pagal negaliojantį standartą Nibe ŠS NK yra 4,63, pagal galiojantį - 4,30 (kalbu apie 5 kW siurblį). Panašiai gali būti ir su PIR gaminiais.

Kitas dalykas. Mane labiau domina ne Eurothane, o Eurowall. Jie nurodo, kad šito gaminio liamdą pateikia pagal EN 12667 (beje, net ir Eurothane liamda yra pateikiama pagal EN 12667 standartą - kur jūs radote kitą?). Lenkų Thermano liamda pateikiama pagal EN13165 standartą.

Jei mano kvaila galva kažką suprato, tai lenkai vadovaujasi PUR standartu arba štai čia. Čia jau kalba apie standartą ir PIR, ir PUR. Žodžiu, kažkoks bardakas. Visiškas. Kažkas su standartais tikrai negerai.

Arba aš nieko nesuprantu.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo cibulis: 10 balandžio 2015 - 20:47
Kai pradedi knistis po PIR/PUR rinką, tai supranti kokie melagiai yra kai kurie pardavėjai. Recticel šiandieną man jau aiškina, kad lygtai jų Eurowall produktas yra ne PIR, o PUR. Tikras PIR turi geresnę degumo klasę (E klasė), o PUR yra labiau degus gaminys (F klasė). Taip pat ir dėl matmenų stabilumo. Mano supratimu PIR yra stabilesnė medžiaga nei PUR. O kaip yra dėl liamda senėjimo, tai jau neaišku. Pasak vadybininkų, lyg ir abiejų produktų liamda vienodai senėja, bet lyg ir ne. Aiškinsis.

Tuo tarpu BalexMetal kalė iš peties: Gavau patikslintus duomenis tai mūsų lemda senėjimo procese keičiasi kaip ir jūs sakėte nuo 0,22 iki 0,23 daugiausiai, pasirodo mums reikia atsinaujinti deklaracijas, pasenusi info., taip kad klydau ir lemda išlieka 0,023 po ilgo laiko.

Jei tai yra tiesa, tai jie man visą PIR kiekį turėtų padovanoti. Stumdo geresnį produktą, o nurodo blogesnio dokumentus. Bet naujų popierių neturi, aiškinsis su lenkais ar gali gauti naujus DoP. O gal tai tik nesusikalbėjimas ir nežinojimas ką parduodi. Galima atitinkamas tarnybas tokiems pardavėjams užsiundyti.

Argi ne absurdas? lotuliukas.gif

Atsakyti
Ir cia visur taip, kur bepasisuksi lotuliukas.gif
O geriausia, palaikius rankose gi matosi: kur PIR, o kur PUR. g.gif
vienas kietas, stabilus, kaip XPS'as , kitas - kaip is miltu sulipdytas, trupantis...

"lemda išlieka 0,023 po ilgo laiko." - lotuliukas.gif man, kaip mirtingam buitiniam vartotojui, neaisku, kaip jie nustate, kad liambda po 5-10-15-20m, bus tik vienu punktu prastesne lotuliukas.gif biggrin.gif lotuliukas.gif
kas ta gali nustatyti? is palubinsko???

QUOTE(cibulis @ 2015 04 13, 13:23)
Kai pradedi knistis po PIR/PUR rinką, tai supranti kokie melagiai yra kai kurie pardavėjai. Recticel šiandieną man jau aiškina, kad lygtai jų Eurowall produktas yra ne PIR, o PUR. Tikras PIR turi geresnę degumo klasę (E klasė), o PUR yra labiau degus gaminys (F klasė). Taip pat ir dėl matmenų stabilumo. Mano supratimu PIR yra stabilesnė medžiaga nei PUR. O kaip yra dėl liamda senėjimo, tai jau neaišku. Pasak vadybininkų, lyg ir abiejų produktų liamda vienodai senėja, bet lyg ir ne. Aiškinsis.

Tuo tarpu BalexMetal kalė iš peties: Gavau patikslintus duomenis tai mūsų lemda senėjimo procese keičiasi kaip ir jūs sakėte nuo 0,22 iki 0,23 daugiausiai, pasirodo mums reikia atsinaujinti deklaracijas, pasenusi info., taip kad klydau ir lemda išlieka 0,023 po ilgo laiko.

Jei tai yra tiesa, tai jie man visą PIR kiekį turėtų padovanoti. Stumdo geresnį produktą, o nurodo blogesnio dokumentus. Bet naujų popierių neturi, aiškinsis su lenkais ar gali gauti naujus DoP. O gal tai tik nesusikalbėjimas ir nežinojimas ką parduodi. Galima atitinkamas tarnybas tokiems pardavėjams užsiundyti.

Argi ne absurdas?  lotuliukas.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo arkava: 13 balandžio 2015 - 14:37
QUOTE(arkava @ 2015 04 13, 14:35)
"lemda išlieka 0,023 po ilgo laiko." -  lotuliukas.gif man, kaip mirtingam buitiniam vartotojui, neaisku, kaip jie nustate, kad liambda po 5-10-15-20m, bus tik vienu  punktu prastesne  lotuliukas.gif  biggrin.gif  lotuliukas.gif

Štai čia įdomi ataskaita. 10 puslapyje aiškiai nurodyta, kad po 3 metų 0,022-0,023 liamda tampa 0,025-0,026. Vėliau jau liamda nesikeičia.
Atsakyti
QUOTE(arkava @ 2015 04 13, 14:35)
Ir cia visur taip, kur bepasisuksi  lotuliukas.gif
O geriausia, palaikius rankose gi matosi: kur PIR, o kur PUR.  g.gif
vienas kietas, stabilus, kaip XPS'as ,  kitas - kaip is miltu sulipdytas, trupantis...

PIR ir PUR taip paprastai neatskirsite. Reikės vežti į laboratoriją. Dažnai būna net pur ir pir mišinys. Jų mechaninis atsparumas labai panašus. Taip pat ir šiluminis laidumas beveik toks pat. Plokštės išpūstos su pentano dujomis, kurios yra mažiau laidžios šilumai nei oras. Kai kurios būna išpūstos dar mažiau laidžiomis dujomis, bet visos jos išsiskiria iš plokščių ir jas pamažu pakeičia oras ir šiluminis laidumas lieka 0,025. Mažesnės poros užtikrintų šiek tiek mažesnį laidumą, o didesnės didesnį, todėl dar gali skirtis ~0,024-0,026. Didesnis tankis taip pat lemtų šiek tieks mažesnį laidumą, bet standartiškai eina 30kg/m3 dauguma plokščių, nes didesnis tankis ekonomiškai nenaudingas gaminant.
PIR būtų geriau, nes švelniau reaguoja į ugnį nei pur. Jeigu degumo klasė yra F, tada ten PUR, jeigu mažesnė, tada gali būti visaip.
Atsakyti
Na pvz Recticel PIR tikrai nesunkiai galima atskirt nuo Balex PUR. PUR gi visur eina i skardinius sienu sumustinius (PC statyboj).

QUOTE(BangaS @ 2015 04 13, 21:18)
PIR ir PUR taip paprastai neatskirsite. Reikės vežti į laboratoriją. Dažnai būna net pur ir pir mišinys.  Jų mechaninis atsparumas labai panašus. Taip pat ir šiluminis laidumas beveik toks pat.  Plokštės išpūstos su pentano dujomis, kurios yra mažiau laidžios šilumai nei oras. Kai kurios būna išpūstos dar mažiau laidžiomis dujomis, bet visos jos išsiskiria iš plokščių ir jas pamažu pakeičia oras ir šiluminis laidumas lieka 0,025.  Mažesnės poros užtikrintų šiek tiek mažesnį laidumą, o didesnės didesnį, todėl dar gali skirtis ~0,024-0,026. Didesnis tankis taip pat lemtų šiek tieks mažesnį laidumą, bet standartiškai eina 30kg/m3 dauguma plokščių, nes didesnis tankis ekonomiškai nenaudingas gaminant.
PIR būtų geriau, nes švelniau reaguoja į ugnį nei pur. Jeigu degumo klasė yra F, tada ten PUR, jeigu mažesnė, tada gali būti visaip.

Atsakyti
Su PIR/PUR plokščių deklaracijomis Lietuvoje (o gal ir visoje ES) visiškas nesusipratimas ir kliento maustymas. Gamintojas (Recticel) savo produkto deklaracijoje pirmame lape pačiame viršuje rašo PU putos. Antrame gamintojo deklaracijos lape apie liamdą pataisą dėl senėjimo nekalbama, o ir standartas nurodomas senas (EN 12667 ir EN 12939) ar kitoks nei lietuviškame dokumente. O štai Lietuvoje išduodamoje deklaracijoje nurodomas EN 13165:2012 standartas, tačiau pačioje deklaracijoje nei žodžio koks tai produktas. Tiesiog pastatų šiluminė izoliacija. Tokiu būdu galima gražiai nuslėpti, kad parduodi ne PIR, o PUR, kaina gera, pirks.

O štai dar kitame man Recticelio atstovų pateiktame dokumente nurodomi tokie Eurowall produkto duomenys. Pagal EN 12667 produktui jau taikoma liamda pataisa dėl senėjimo.
Atsakyti
QUOTE(arkava @ 2015 04 14, 06:31)
Na pvz Recticel PIR tikrai nesunkiai galima atskirt nuo Balex PUR. PUR gi visur eina i skardinius sienu sumustinius (PC statyboj).

Jau prieš penkis metus PIR "sumuštiniuose" sudarė apie 20%, dabar dar daugiau. Visur, kur reikia didesnio atsparumo ugniai bus pir sumuštiniuose.
Realiai galima pabandyti padeginti - pir daugiau anglėja, o pur šiek tiek dega.
Atsakyti
Kolegos, reikia Jūsų minčių.

Po namų parodos Kaune, iškilo klausimas dėl lauko durų montavimo.

Svarstau šiuos lauko durų variantus:
1) PVC profilio durys su PVC profilio slenksčiu (apie 7cm) - UW=0,86 W/m2K - 2,5k Lt
2) kompozicines durys su aliuminio slenksčiu (apie 2cm) - UW=0,6 W/m2K - 3,5k Lt (kaip Tilo, Vikingo durys)

1) variantas pigiau, sandariau (slenkstis su 3 tarpinėm)

Aš svarstau imti 1 variantą, išnešti į apšiltinimo sluoksnį, o kadangi turiu pamatinę plokštę ir grindų aukštis jau nulinis, tai galvoju nuleisti duris apie 2-3 cm, kad PVC profilio slenktis realiai būtų žemesnis.

Tik tokiu atveju reiktų nupjauti pamatinės plokštės šono apšiltinimą, kad sumontuoti laikiklius ir poto vėl apšiltinti.

Ar geriau neišnešinėti dūrų, dėl jų svorio?
Atsakyti
QUOTE(BangaS @ 2015 04 14, 14:09)
pir daugiau anglėja, o pur šiek tiek dega.

Pas mane PUR, bandžiau degint, tai apanglėja, o nedega. Sunkiai uždegsi.
Papildyta:
QUOTE(skyroja @ 2015 04 14, 15:16)

Pas mane PVC durys. Esu įsitikinęs, kad toks sprendimas yra kelis kart sandaresnis. Tos kitos durys deklaruoja viena, o realybėje gaunasi velniai žino kas, nes deklaracijoje pateikta durų šiluminė varža be stiklo intarpų, o realių durų su stikliukais šiluminės varžos niekas nematuoja.

Mano durys, kaip ir visi langai, apšiltinimo sluoksnyje.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mintas: 14 balandžio 2015 - 23:04
QUOTE(skyroja @ 2015 04 14, 15:16)

Po namų parodos Kaune, iškilo klausimas dėl lauko durų montavimo.

Svarstau šiuos lauko durų variantus:
1) PVC profilio durys su PVC profilio slenksčiu (apie 7cm)  - UW=0,86 W/m2K - 2,5k Lt
2) kompozicines durys su aliuminio slenksčiu (apie 2cm) - UW=0,6 W/m2K - 3,5k Lt (kaip Tilo, Vikingo durys)

1) variantas pigiau, sandariau (slenkstis su 3 tarpinėm)

Aš svarstau imti 1 variantą, išnešti į apšiltinimo sluoksnį, o kadangi turiu pamatinę plokštę ir grindų aukštis jau nulinis, tai galvoju nuleisti duris apie 2-3 cm, kad PVC profilio slenktis realiai būtų žemesnis.

Tik tokiu atveju reiktų nupjauti pamatinės plokštės šono apšiltinimą, kad sumontuoti laikiklius ir poto vėl apšiltinti.

Ar geriau neišnešinėti dūrų, dėl jų svorio?

Ar PVC durų nereiks pareguliuoti prieš žiemą, kad gerai pritrauktų ir būtų sandaru panašiai kaip langų? Ar atlaikys rankena dažną darinėjimą? Kaip išspręstas slenksčio sandarumas jūsų žiūrėtose PVC duryse?
Ar įmanoma įdėti kokią nors padoresnę spyną nei eina gamyklinė?

Nuo kada Tilas pradėjo daryti kompozitines duris?
Ar čia tik varčios šiluminis laidumas, ar kartu ir staktos?

Atsakyti