Įkraunama...
Įkraunama...

Knygų skaitytojų klubas, 92 laida

QUOTE(prieplauka @ 2015 04 09, 09:29)
ir as tos pacios nuomones. rasytojai turbut grabe vartosi del to, kiek visi analizuoja ir kaip visko paslepto tuose realizmuose randa smile.gif

drinks_cheers.gif

tie, kurie niekada gyvenime nėra rašę jokių rašto darbų (tame tarpe ir dokumentų, raštų, rašinių, straipsnių) niekada nesupras, kaip yra sunku tą kuriamą tekstą sukurpti taip, kad tas, kuris skaitys, suprastų būtent taip, kaip rašytojui norisi.

bet tai ir yra įdomiausia, kad skirtingi žmonės, skaitydami tą patį tekstą įžvelgia visai kitokius niuansus, atkreipia dėmesį į kitas detales. o paprašius papasakoti pvz., apie knygą du žmonės sudėlioja akcentus visai kitose vietose.
Atsakyti
QUOTE(Gemma @ 2015 04 08, 10:31)
ilgai laukėm ir sulaukėm: G.R.R.Martin  bigsmile.gif

Vos infarkto negavau: maniau, kad sesta knyga pribaige cool.gif
Atsakyti
QUOTE(Helianta @ 2015 04 08, 21:12)
*Taip. O kartais matom gerai, bet abejojam, nes visi aplink sako kitaip. Pvz., buvo atliktas toks mokslinis eksperimentas. Grupei žmonių rodomos trys linijos, reikia pasakyti, kuri kitokio ilgio (trumpesnė ar ilgesnė už kitas dvi). Tik vienas dalyvis nežino, kad visi kiti specialiai sako klaidingus atsakymus. Kai prieš tave kokie 5-6 žmonės vieningai sako neteisingą atsakymą, pirmąkart dar atsilaikai, antrąkart - gal irgi, bet po kelių tokių raundų ir dalyvis pradeda galvoti, kad gal jis čia ko nors nemato, ir sako tą patį klaidingą atsakymą, kaip ir visa grupė.
Socialinė psichologija - labai įdomus ir net kiek bauginantis dalykas. Studijavau porą kursų "Coursera" platformoje.

**Turiu, neskaičiau dar, bet greitu metu ir neplanuoju. Jei nori, galėsiu paskolinti mirksiukas.gif 

*Įdomu bigsmile.gif

**Noriu, ačiū 4u.gif
Atsakyti
Man atrodo, beprasmiška klausti, ką autorius norėjo pasakyti. Koks skirtumas, ko jis norėjo? Daug svarbiau, ką tekstas sako man, ką aš jame atrandu. Jei neužmezgi su tekstu ryšio, jis neturi jokios prasmės. ir tai nepriklauso nuo jokių autoriaus intencijų.
Būtent dėl skaitytojo patierties, gyvenimo sampratos, poreikių ir potyrių kiekvienas tekste randam ką nors asmeniško, kas svarbu man, o ne kam kitam. Ir visai nesvarbu, ar tai buvo svarbu pačiam autoriui. Kaip nesvarbu, dėl kokių priežasčių dailininkas tapė vienaip ar kitaip arba kompozitorius kūrė tokią, o ne kitokią muziką.
Atsakyti
QUOTE(gintarelia @ 2015 04 09, 16:35)
kiekvienas tekste randam ką nors asmeniško, kas svarbu man, o ne kam kitam. Ir visai nesvarbu, ar tai buvo svarbu pačiam autoriui.
drinks_cheers.gif

Štai perskaičiau Bohumil Hrabal, Pernelyg triukšminga vienatvė. Lyg ir gera knyga turėjo būti, o nieko asmeniškai nepasakė. unsure.gif Perskaičiau "greituoju' būdu.
Atsakyti
QUOTE(klopedija @ 2015 04 09, 18:12)
drinks_cheers.gif

Štai perskaičiau Bohumil Hrabal, Pernelyg triukšminga vienatvė. Lyg ir gera knyga turėjo būti, o nieko asmeniškai nepasakė.  unsure.gif  Perskaičiau "greituoju' būdu.

Aš taip nesusišneku su Lessing. Lyg ir Nobelis, bet už ką? Gal už tai, kad britė išdrįso kalbėti apie komunistines pažiūras? O kas iš to? Gal už tai, kad kalba apie moterų savarankiškumą? Bet tas savarankiškumas toks vaikiškas, kaip koks paaugliškas protestas. Daugiau radau tik gėrimą ir paviršutinišką pliurpimą apie Afriką kamuojančias problemas. Bet irgi kažkaip be didesnės prasmės.
O štai Ulickajos "Danielius Štainas" kabina. Kabina žmogaus vienišumas, tylus heroizmas, netolerancija. Kažkaip paprastai, be didelių kalbų, bet tikra.
Atsakyti
QUOTE(langana @ 2015 04 09, 14:23)
Vos infarkto negavau: maniau, kad sesta knyga pribaige cool.gif

aš irgi biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(gintarelia @ 2015 04 09, 16:19)
Aš taip nesusišneku su Lessing. Lyg ir Nobelis, bet už ką? Gal už tai, kad britė išdrįso kalbėti apie komunistines pažiūras? O kas iš to? Gal už tai, kad kalba apie moterų savarankiškumą? Bet tas savarankiškumas toks vaikiškas, kaip koks paaugliškas protestas. Daugiau radau tik gėrimą ir paviršutinišką pliurpimą apie Afriką kamuojančias problemas. Bet irgi kažkaip be didesnės prasmės.
O štai Ulickajos "Danielius Štainas" kabina. Kabina žmogaus vienišumas, tylus heroizmas, netolerancija. Kažkaip paprastai, be didelių kalbų, bet tikra.

Lessing mane kabino moterų solidarumas, tie virtuviniai pokalbiai. Apskritai, galinga knyga, daugiasluoksnė, Nobelis nestebina. Yra geras Jurzoles komentaras svetainėj.
Atsakyti
Manau, kad jei zmogus raso, tai, kas jam aktualu, isgyventa, pamatyta, pastebeta, tai skaitytojas, kuris paima knyga savo laiku, randa tai, kas jam skamba, aktualu, kabina, idomu. Juk galima perskaityti knyga ir jokio rezonanso, paskui po poros metu staiga ji pasirodo labai gera knyga..lygiai, kaip kazkada skaitytos, su dideliu ispudziu prisimenamos knygos, paimtos po keliu metu, ar desimtmecio, pasirodo blankios, nes aktualumas gali but istorinis, emocinis, vertybinis..kazkas moguje uzauga, kazkas nusidevi ir teksto universalumas atsispindi, kad vis naujai paimta, kelissyk skaityta knyga atveria vis kitus klodus vis kitka pamatai, o "sukltas" tekstas tiesiog ir lieka toks pat kampuotas, bet atspalviu.

Pvz. po to, kai palaidojom daugybe zirgu epdemijos metu, nesvarbu, kad as zirgus myliu nuo 5 metu, bet skaitydama Kumeliuko kerstas, Apucio "Arklio akyse", kad ir J. Marcinkeviciaus eilerasius, verkiu, nes zirgas is tikro manyje atveria labai daug isgyvenimu, patirties, draugystes, istikimybes, meiles savoku..labai platu semantini lauka..kitiems tai tiesiog gyvulys, kuris buvo salia zmogaus, zemdirbystes draugas
Atsakyti
QUOTE(madrugada @ 2015 04 09, 19:32)
Lessing mane kabino moterų solidarumas, tie virtuviniai pokalbiai. Apskritai, galinga knyga, daugiasluoksnė, Nobelis nestebina. Yra geras Jurzoles komentaras svetainėj.

Beje, o kur dingo Jurzole g.gif ?
Atsakyti
QUOTE(nihilistė @ 2015 04 09, 14:57)
**Noriu, ačiū 4u.gif

ok, rezervuota mirksiukas.gif

QUOTE(gintarelia @ 2015 04 09, 15:35)
Man atrodo, beprasmiška klausti, ką autorius norėjo pasakyti. Koks skirtumas, ko jis norėjo? Daug svarbiau, ką tekstas sako man, ką aš jame atrandu. Jei neužmezgi su tekstu ryšio, jis  neturi jokios prasmės. ir tai nepriklauso nuo jokių autoriaus intencijų.

labai teisingai pasakyta drinks_cheers.gif
knyga skaitoma per dvigubą prizmę - ką rašytojas parašė ir kas/kaip perskaitė.

QUOTE(Aimma @ 2015 04 09, 21:00)
Beje, o kur dingo Jurzole  g.gif ?

į neknygines temas išplaukė, matyt ax.gif
Atsakyti
Aš čia iš tų retų paukščių, kartais tyliai praskrendančių biggrin.gif Kartais ateinu, paskaitau, pasižymiu, ką noriu skaityt, išeinu biggrin.gif

Per tą laiką perskaičiau S. Rushdie Šėtoniškas eiles, pirma jo knyga, kurią skaitau, patiko, taip sodru - kvapais, spalvom, emocijom. Dabar galvoju, ką toliau jo imti g.gif

Aš, matyt, iš tų, kaip pas Rushdie, kur nukritusias knygas bučiuoja, nes pasiėmiau T. Vaisetos Paukščių miegą, o ten užlankstyti kampai doh.gif Susinervinau, nes skaitė prieš mane tik vienas žmogus, knyga naujutėlė. Dabar apie knygą, dėjau jai penkias žvaigždes Goodreads, nors reitingas mažokas, patiko, pirmoji jo knyga, iš pradžių gal reikėjo įsivažiuoti į knygą, bet perskaičiau per dieną. Man atrodo, pelnytai laimėjo Pirmosios knygos konkursą. Tiesa, gal kam neaktualu, bet apsakymai šiek tiek istoriški (nors anotacijoje rašyta, kad vien taip juos apibūdinti būtų pernelyg siaura - sutinku).

Dabar pradėjau Gėtės Poeziją ir tiesą, bet labai sunkiai sekasi. Gal dar nesubrendau tokiai knygai g.gif O gal viskas ten man pernelyg pakylėta biggrin.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo GammaOrionis: 10 balandžio 2015 - 10:44