gal
gal gera nebūti
bet būti taip noris jei būnas
juk lieka ir budi
gerasis mūs metas išbūtas
gal gera nespėti
į kokią strateginę stotį
tik tyliai stovėti
su laikrodžiais laiko nustoti
kalbėti iš lėto
kad sakinio nieks neištvertų
daugiau nutylėto
daugiau pastatyto už vartų
tik sambrėška suodžių
tik linijos dylančioj saujoj
tik tarpai tarp žodžių
apsaugantys kiek nuo pasaulio
Navakas, Kęstutis. Atspėtos fleitos: Eilėraščiai. Vilnius: LRS leidykla, 2006.
------------------------------------------------
Atrakcionas
Po rojaus sodą lakstė dvi sieliukės,
sūpavosi sūpuoklėmis, kvailiojo, žaidė,
iššniukštinėjo nuošaliausius kampelius,
kol viename užtiko keistą įrengimą.
Kas tai? paklausė žilabarzdį senį,
tikriausiai šveicorių, užsnūdusį prie vartų.
Atrakcionas ,,Žemiškas pasaulis,
pašoko šveicorius ir pakvietė: Prašau.
O kaip jis veikia? Ar labai juokinga?
Labai. Pirmiausia nusileisite žemyn
ir kiekviena pateksite į menką kūną.
Tie kūnai greit išaugs, judės,
nešios, kur panorėsite, neleis sušalti.
Paskui pasens, nebepaneš, sunyks.
Tada išlįsite iš jų ir grįšite atgal.
Kaip nuobodu, susiraukė abi sieliukės.
O kas yra tie kūnai?
To aš nežinau.
Tai leiskite pažvelgt pro vartų plyšį,
gal ten iš tikro linksma? Negaliu.
Be to, pro plyšį nieko nematysit.
Jei norit, pirkit bilietus ir leiskitės žemyn.
O jei nenorit, bėkit sau ir netrukdykit dirbti.
Ir nusileido dvi sieliukės. Ir sukliko.
Mikuta, Algimantas. Švytuoklė: Eilėraščiai. Vilnius: Vaga, 1978.
Prieplauka, ačiū
Papildyta:
aha, gėris ir pozityvas
matyt su artėjančia senatve vis labiau vertinu pozityvius ir pozityvias mintis sukeliančius dalykus. Iš kart prisipažįstu, kas įtakojo - Calment - jau pradėjau taikyti jos dietą (portveiną ir šokoladą)
Kauno Viešosios apatiniame pastate stovi daili piramidė iš raudonos spalvos knygų
Fr šovinizmas labai įdomus - o gal visos tautos tai turi? daugiau ar mažiau išreikštą? ir draugiškai vadina tai "patriotiškumu" - aš tyčia kabutes padėjau, kad atskirčiau nuo nuoširdaus patriotiškumo
nuuuu tikrai nereikia durimis trankyti
Džordžas Martinas:
Žmogus mirė.
Ir dar vienas žmogus mirė.
O tas žmogus, kuris tau labiausiai patiko šioje knygoje ir kurio dėka siužetas vystėsi, jis taip pat mirė.
ir užtai vertėtų Martinui
Papildyta:
QUOTE(klopedija @ 2015 04 05, 11:01)
Tūkstančio ir vienos nakties šalyje[/url]
aha, gėris ir pozityvas
matyt su artėjančia senatve vis labiau vertinu pozityvius ir pozityvias mintis sukeliančius dalykus. Iš kart prisipažįstu, kas įtakojo - Calment - jau pradėjau taikyti jos dietą (portveiną ir šokoladą)
QUOTE(tutele @ 2015 04 05, 14:27)
Knygu (pvz., ideologiniu) panaudojimas
Hmmm, del knygu daromos itakos ir tautu sovinizmo... Poryt bus dvidesimt metu kaip gyvenu ne Lt ir didesnio sovinizmo nei Fr nesu maciusi, tik skirtingai nuo rusisko (tiesmukisko), pas prancuzus jis ivyniotas i politiskai/kulturiskai/manieriskai korektiska. Man labiau priimtinas pirmasis.
Hmmm, del knygu daromos itakos ir tautu sovinizmo... Poryt bus dvidesimt metu kaip gyvenu ne Lt ir didesnio sovinizmo nei Fr nesu maciusi, tik skirtingai nuo rusisko (tiesmukisko), pas prancuzus jis ivyniotas i politiskai/kulturiskai/manieriskai korektiska. Man labiau priimtinas pirmasis.
Kauno Viešosios apatiniame pastate stovi daili piramidė iš raudonos spalvos knygų
Fr šovinizmas labai įdomus - o gal visos tautos tai turi? daugiau ar mažiau išreikštą? ir draugiškai vadina tai "patriotiškumu" - aš tyčia kabutes padėjau, kad atskirčiau nuo nuoširdaus patriotiškumo
QUOTE(espresso @ 2015 04 05, 14:57)
Tiesiog prašalaitė viešame forume.
Atsiprašau, kad sudrumsčiau uždaro ratelio ramybę. Daugiau netrukdysiu
Atsiprašau, kad sudrumsčiau uždaro ratelio ramybę. Daugiau netrukdysiu
nuuuu tikrai nereikia durimis trankyti
QUOTE(Shusha @ 2015 04 05, 22:12)
Džordžas Martinas:
Žmogus mirė.
Ir dar vienas žmogus mirė.
O tas žmogus, kuris tau labiausiai patiko šioje knygoje ir kurio dėka siužetas vystėsi, jis taip pat mirė.
ir užtai vertėtų Martinui
QUOTE(Alchemie @ 2015 04 06, 22:12)
Aha, palankiai ziuri i musulmonus
Palankiai žiūriu į viską ir visus, kas nepropaguoja ekstremizmo. QUOTE(adija5 @ 2015 04 06, 23:30)
Visumos mano smegeninei būtų per daug,nesuimtų ,daug kas svarbaus praslystų paviršium,jei visa knyga tokia,kaip citatos .
Oi, knygos visuma gyvenimiška, buitiška. Autorius tiesiog pasakoja savo gyvenimo epizodus, įpindamas nuomones, pamąstymus, kurie šiek tiek palietė ir praplėtė pasaulėžiūrą. QUOTE(Brūkšniukas @ 2015 04 07, 11:20)
šovinizmas labai įdomus - o gal visos tautos tai turi? daugiau ar mažiau išreikštą? ir draugiškai vadina tai "patriotiškumu"
Įdomi mintis. Manau, šios sąvokos gali būti radikalios, bet gali būti ir labai artimos. Panašiai, kaip "nuo meilės iki neapykantos..."
Baigiau skaityti Tahir Shah, Tūkstančio ir vienos nakties šalyje. Mintis ir jausmus, kilusius skaitant, galėčiau apibendrinti labai paprastai: norėtųsi, kad visos tautos brangintų savo paveldą, tik taip jos skirsis nuo kitų tautų ir bus įdomios.
Dar pora citatų:
Tą dieną, kai neištarė nė vieno žodžio, tėvas sėdėjo ant kėdės
Palais Jamai soduose, gėrė kavą ir kažką rašėsi tamsiai mėlynu,
beveik juodu rašalu. Kartais jis pakeldavo galvą ir žiūrėdavo,
kaip mes lakstome tarp gėlių lysvių. Bet iš tikrųjų mūsų nematė.
Jis matė pasakas.
Kitą dieną per pusryčius jis laikė rankose tuos užrašus tamsiai
mėlynu rašalu. Buvo aišku, kad yra pasirengęs kalbėti apie
tai, kas gimė jo galvoje. Mes jau susiruošėme sprukti į sodą,
bet tėvas paklausė:
- Kas mėgsta pasakas?
- Mes pakėlėme rankas tarsi per pamoką.
- Mes visi, - atsakiau.
- Visi vaikai mėgsta pasakas, - pridūrė sesuo.
- Ar jūs manote, kad pasakos skirtos tik vaikams? - paklausė jis.
- Taip, Baba.
- Na gerai, tada štai ką jums pasakysiu. Pasakos skirtos visiems,
ne tik vaikams, - tarė jis. - Bet kartais žmonės tai pamiršta.
Išgirdę pasakas suaugusieji kartais nesupranta, kokios
jos išmintingos ir kaip jos padeda išmokti kitų dalykų.
- Ar klausyti pasakų - tas pats kaip eiti į mokyklą, Baba?
- Na taip, tam tikru požiūriu pasakos ir yra mokykla. Bet
jos egzistavo daug seniau, dar prieš atsirandant mokykloms ir
mokytojams. Jos egzistuoja nuo pat laikų pradžios.
Sufijai sako, kad mokomosios pasakos priklauso visai žmonijai
ir kad tinkamai naudojantis jų galios pakanka išlaisvinti visas
žmogaus galimybes. Dar jie sako, kad kol žmogaus proto neįaudrina
pasakos, jis miega. Pasakos - tarsi raktas, katalizatorius,
įrankis, padedantis žmonijai mąstyti tam tikru būdu, padedantis pabusti iš miego.
et, gera draka buvo, bet aš paskutiniu metu visur pavėluoju...
Šiuo metu bandau rusiškąjį šovinizmą įžvelgti A. Solženycino "Pirmajame rate" ir islamo propagandą O. Pamuko "Sniege".
Man regis, kai kūrinyje yra paliečiamos bendražmogiškos vertybės, tuomet visai nesvarbu, kokiame kontekste toji literatūra atsiranda. Tas bendražmogiškas egzistencinis lygmuo prasimuša pro tautinius - kultūrinius skirtumus. Štai nepaisant to, kad Pamukas "Sniege" rašo apie kovas tarp radikalių islamistų ir Atatiurko pasekėjų, visgi pagrindinis matmuo yra vertybinis -žmogiškasis. Tai ir asmeninis pasirinkimas, ir aistringa meilė, ir poezija,o taip pat išdavystė, draugystė, pavydas.....Autorius nestoja nei į vieną pusę, jis tik aprašo žmonių, kurie įsitraukę į tarpusavio kovas, gyvenimus. Ir dar tas gilus ir švelnus liūdesys, būdingas Pamuko knygoms. Mano galva, stipri knyga, rekomenduoju.
Šiuo metu bandau rusiškąjį šovinizmą įžvelgti A. Solženycino "Pirmajame rate" ir islamo propagandą O. Pamuko "Sniege".
Man regis, kai kūrinyje yra paliečiamos bendražmogiškos vertybės, tuomet visai nesvarbu, kokiame kontekste toji literatūra atsiranda. Tas bendražmogiškas egzistencinis lygmuo prasimuša pro tautinius - kultūrinius skirtumus. Štai nepaisant to, kad Pamukas "Sniege" rašo apie kovas tarp radikalių islamistų ir Atatiurko pasekėjų, visgi pagrindinis matmuo yra vertybinis -žmogiškasis. Tai ir asmeninis pasirinkimas, ir aistringa meilė, ir poezija,o taip pat išdavystė, draugystė, pavydas.....Autorius nestoja nei į vieną pusę, jis tik aprašo žmonių, kurie įsitraukę į tarpusavio kovas, gyvenimus. Ir dar tas gilus ir švelnus liūdesys, būdingas Pamuko knygoms. Mano galva, stipri knyga, rekomenduoju.
QUOTE(Darbinga @ 2015 04 07, 15:14)
Aš jau stengiuosi išvengti "drakų", kažkaip nekelia pasitenkinimo.O Tu nesnausk, o tai gausi "metų snaudalės" titulą. Arba neprisipažink, kad prasnaudei.
"Sniegą" būtinai skaitysiu, bet pirmiau perversiu kokį lietuvių l. pasakų rinkinį.
QUOTE(Darbinga @ 2015 04 07, 15:14)
Jokių drakų nebuvo, buvo tik apsikeitimas nuomonėmis.
Dar viena užsikrėtė. Nors ir mane paveikė, dabar visur vaidensis ideologijos. Bet vieną kūrinį tikrai žinau, kur ideologija kvadratu ir viskas dar kvadrate pro visus kampus šviečia. Vis žadu kada nors dar paskaityti A. Makarenkos "Pedagoginę poemą". Gali būti juokinga, ar net naivu. Bet savo laiku man labai patiko. O dabar kritinis požiūris viską gali sugadinti. Gal negadinti?
QUOTE(giluze @ 2015 04 07, 16:30)
Vis žadu kada nors dar paskaityti A. Makarenkos "Pedagoginę poemą". Gali būti juokinga, ar net naivu. Bet savo laiku man labai patiko. O dabar kritinis požiūris viską gali sugadinti. Gal negadinti?
Vis žadu kada nors dar paskaityti A. Makarenkos "Pedagoginę poemą". Gali būti juokinga, ar net naivu. Bet savo laiku man labai patiko. O dabar kritinis požiūris viską gali sugadinti. Gal negadinti?
Tikrai nebuvo .Niekas net nesispjaudė , ne tik kad nesimušė
Paskaityk, pažiūrėsi ar bacila prikibo Man tai nei šilta, nei šalta .Imunitetas .
QUOTE(klopedija @ 2015 04 07, 16:25)
Aš jau stengiuosi išvengti "drakų", kažkaip nekelia pasitenkinimo.
O Tu nesnausk, o tai gausi "metų snaudalės" titulą. Arba neprisipažink, kad prasnaudei.
O Tu nesnausk, o tai gausi "metų snaudalės" titulą. Arba neprisipažink, kad prasnaudei.
Klopedija, metų miegapelės titulą mielai priimčiau, juolab, tokią pravardę turėjau.
QUOTE(giluze @ 2015 04 07, 17:30)
Dar viena užsikrėtė.
Dar viena užsikrėtė.
QUOTE(adija5 @ 2015 04 07, 17:39)
Tikrai nebuvo .Niekas net nesispjaudė , ne tik kad nesimušė
buvo buvo kaip nebuvo. Njo, užsikrėčiau, nes ukrainietišką šovinizmą įžvelgiau net šioje dainoje. Aišku offtopikas, bet grupės pavadinimas Gogol Bordello, kaip ir į temą. https://www.youtube....h?v=q8djXmsu53k
QUOTE(Darbinga @ 2015 04 07, 17:55)
buvo buvo kaip nebuvo. Njo, užsikrėčiau, nes ukrainietišką šovinizmą įžvelgiau net šioje dainoje. Aišku offtopikas, bet grupės pavadinimas Gogol Bordello, kaip ir į temą. https://www.youtube....h?v=q8djXmsu53k
Pajuokavau nevykusiai. Grupės solistas - ukrainietis, o aš prieš Ukrainos okupaciją. Manau, kad reikia atsargiau vartoti žodžius t.y. nesistengti apibendrinti. Yra Putino aparato ideologijos paveikti žmonės, bet atmesti visą rusų kultūrą dėl to, manau, neteisinga. Man rodos, Muzilio "Žmogaus be savybių" personažas generolas pasakė: duokite man dvejiems metams spaudą ir visas informavimo priemones į vienas rankas ir aš žmones paversiu žmogėdromis. Ideologijų poveikio pavyzdys.
QUOTE(Darbinga @ 2015 04 07, 16:55)
tokią pravardę turėjau.
Rimtai? Nepamenu. QUOTE(Darbinga @ 2015 04 07, 17:17)
Man rodos, Muzilio "Žmogaus be savybių" personažas generolas pasakė:
Man rodos, jau baigiu subręst šitai knygai.
QUOTE(Darbinga @ 2015 04 07, 13:14)
Man regis, kai kūrinyje yra paliečiamos bendražmogiškos vertybės, tuomet visai nesvarbu, kokiame kontekste toji literatūra atsiranda. Tas bendražmogiškas egzistencinis lygmuo prasimuša pro tautinius - kultūrinius skirtumus.
Ma rods, snekant apie tautos sovinizma espresso norejo atkreipti demesi i rusu literaturoje (kaip ir visame kame) jauciama "shirokaja dusha" balansavima su totalitaristiniu poziuriu, jog "chiroka zemlia moja rodnaja", kuria reikia ginti/gerbti/myleti kas beatsitiktu, nes ji neapleis (nenustos myleti) niekada. Is to atsirandantis sovinizmas leidzia jaustis dvasingu, galingu, uzkariautoju, vnz., kaip ir geriausiu... Sios savybes, ypac dabartiniu ivykiu kontekste, gali erzinti, sukelti pasipiktinima ar atmetimo reakcija. Bet tai yra istoriskai susiformaves mentalitetas, tereikia paziureti i tokius tauta reprezentuojancius personazus kaip Petras I, imperatore Jekaterina, Rasputinas ir pan. Todel rusu rasytojai naudojasi knygose skleidziamomis idejomis paveikti skaitytojo mintis ne daugiau nei klopedijos cituotas Tahir Shah, kurio kulturoje saldziabylyste ir rytietiska ismintis yra naturali kasdienybe. Skirtumas tarp ju yra minciu ir norimos idejos pateikime.
Formatuoti teigiamai arba neigiamai - itakoti zmogaus skoni, paziuras, gyvenimo buda - galima ir meiles romanu pagalba. Mes daug ko nebepastebime ir butent to moko rytu ismintis. Nedidelis vizualus testas: kiek kamuolio perdavimu ivyko sioje video?
Video
bet argi ju skaicius buvo svarbiausias? Taip pat ir su knygomis.
P.s. pacitavau Darbinga, bet cia "prie visos diskusijos".
QUOTE(Darbinga @ 2015 04 07, 16:14)
-. et, gera draka buvo, bet aš paskutiniu metu visur pavėluoju...
-. Man regis, kai kūrinyje yra paliečiamos bendražmogiškos vertybės, tuomet visai nesvarbu, kokiame kontekste toji literatūra atsiranda. Tas bendražmogiškas egzistencinis lygmuo prasimuša pro tautinius - kultūrinius skirtumus.
-. Man regis, kai kūrinyje yra paliečiamos bendražmogiškos vertybės, tuomet visai nesvarbu, kokiame kontekste toji literatūra atsiranda. Tas bendražmogiškas egzistencinis lygmuo prasimuša pro tautinius - kultūrinius skirtumus.
- Aš irgi vakar paskaičiau ir tą patį pagalvojau... amžinai pavėluoju arba pražiopsau įdomius dalykus.
- Jeigu vakar būčiau nenorėjusi miego ir netingėjusi, būtent apie bendražmogiškas vertybes ir būčiau parašiusi. Tiesa, man tai sklandžiai nebūtų pavykę...
Bet, panos, daromės uždara snobiška masonų ložė. Panašiai kaip šuniukų temose Visi neša kudašių ir dar garsiai trenkia durimis... Blogai...
Senokai į Pamuko ,,Sniegą" dėbsau, reikėtų paimti ir perskaityti. Pamuką tai mėgstu, net 2 knygas skaičiau Man jis irgi visiškai neideologiškas (o gal gerai užsimaskavęs), nors kalba apie Rytų ir Vakarų skirtumus, bet ieško sąlyčio taškų. Skaitydama Raudoną pagalvojau, kad jam ne literatūros Nobelį reikėjo skirti, o taikos.
Pasileidau ant lengvos literatūros. Nors prie lovos Rushdie, skaitau Nesbo ir Fielding Nesbo ,,Nemezidė" truputį suerzino. Jau ta Hūlės serija primaišyta. Pats Nesbo rašė ne chronologine tvarka, leido vėl belen kaip, tai kartojasi epizodai, nusikaltimai, maišosi buvusios ir esamos meilės. Tikrai norėčiau ramiai iš eilės visą seriją iš naujo perskaityti. Reikėtų susidėlioti kaip priklauso.
tutele, labai geras komentaras, nors gal ir ne visai sutikčiau...