Įkraunama...
Įkraunama...

Knygų skaitytojų klubas, 92 laida

QUOTE(Brūkšniukas @ 2015 04 05, 10:03)

Espresso, o gal prisistatytum? Šioje temoje mes labai artimai bendraujam, o tu taip tiesiog  - iš kanapių 4u.gif ir dar su kritika. Mes ir pačios žinom, kad esam žuvėdros ir dar mondros 4u.gif

Tiesiog prašalaitė viešame forume.
Atsiprašau, kad sudrumsčiau uždaro ratelio ramybę. Daugiau netrukdysiu smile.gif
Atsakyti
QUOTE(espresso @ 2015 04 04, 20:01)
Suprantama, kad įtakos negali daryti tai, ko neskaitei/negirdėjai/nematei smile.gif

Tradicijas, braižą, stilių, dvasią turi visi.
Bet va, tas tas chrestomatinis pačių akcentuojamas neva tai išskirtinės rusiškos dvasios susireikšminimas, pabrėžiant, kad visas likęs pasaulis baisiai nedvasingas ir durnas biggrin.gif panašus į alkoholiko menininko pasiteisinimus, kad alkoholis padeda kurti ir sutaurina jį smile.gif

O jūs manote, kad nėra tokios sąvokos kaip "tautos dvasia"?
Kadangi tokių dalykų rusų literatūroje nepastebėjau, net įdomu pasidarė, kuris rašytojas užsiima pasaulio žeminimu. Gal galite konkrečius autorius ar kūrinius?
Papildyta:
QUOTE(espresso @ 2015 04 04, 20:52)
Paskutinės skaitytos:
A. Johanson
Našlaičių prižiūrėtojo sūnus

Gal galite įspūdžius apie šią knygą? Ji mano akiratyje.
Atsakyti
QUOTE(espresso @ 2015 04 05, 15:57)
Tiesiog prašalaitė viešame forume.
Atsiprašau, kad sudrumsčiau uždaro ratelio ramybę. Daugiau netrukdysiu smile.gif

Niekas nepasakė nei pusės žodžio prieš ramybės trikdymą. Liekis į šitą uždarą ratelį (masonų ložę) lotuliukas.gif . Kelias knygas recenzavai, jau kaip ir susipažinom. 4u.gif
Atsakyti
Taigi, Tahir Shah apie pasakas:

Tėvas buvo įsitikinęs, kad geriausiai šalį galima suprasti klausantis
jos pasakų ir istorijų. Jis dažnai išrikiuodavo priešais
save mane su seserimis ir kerėdavo mus, skaitydamas ištraukas
iš AlfLayla wa Layla, „Tūkstančio ir vienos nakties". Šios
pasakos veikia ypatingu būdu, sakydavo jis, jos parūpina protui
pramogą ir sykiu perteikia savotiškas vidines žinias. Įsiklausykite
į pasakas, dažnai kartodavo jis, ir pamatysite, kad jos taps
tarsi instrukcija, kaip gyventi pasaulyje.

Tėvas man papasakojo apie berniuką, kuris pabėgo į dykumą ir svajojo
tapti žuvimi. Pasaka buvo keista, o jos pabaiga - dar keistesnė.
Visi iš jos juokėmės.
- Ar tau patiko pasaka, Tahirai Džan?
- Taip, Baba.
- Ar tu ją supratai?
- Manau, kad taip.
- Saugok ją galvoje. Metams bėgant, pajusi, kaip ji tavyje keičiasi.
- O kaip ji keisis, Baba?
- Ji tavyje pamažėliais augs. Ateis diena, ir tu suprasi, kad ji
padarė kai ką nuostabaus.
- Ką tokio ji padarys, Baba?
- Duos vaisių.

- Pasakos mus paliečia dar prieš mums ateinant į šį pasaulį, -
pasakė ji, - ir nesiliauja veikti iki išeiname į kitą. Jų yra ir negimusio
kūdikio sapnuose, ir darželyje, ir mokykloje, ir žinių
pranešimuose, ir filmuose, ir romanuose, žmonių pokalbiuose
ir košmaruose. Visą laiką, kol nemiegame, mes sekame vieni
kitiems pasakas, o kai mūsų lūpos tyli, slaptai sielos gelmėse
sekame pasakas sau patiems. Mes negalime apsieiti be pasakų,
nes jos pačios savaime yra kalba.
- Bet, Rachu, viskas keičiasi, - pasakiau aš. - Žmonės pamiršo
pasakas, kurių klausėsi būdami vaikai.
- Kaip tau galėjo ateiti tokia mintis? - griežtai paklausė ji. -
Pažiūrėk į Holivudą ir Bolivudą: juk tai didžiausios pasaulyje
pasakų gamybos mašinos. Pasakojimo būdai pasikeitė, bet pasakos
išliko tos pačios. Jos tiesiog pateikiamos kitu pavidalu.
- Bet pasakos baigia išnykti.
- Toli gražu nebaigia, - paprieštaravo Rachana, - jos tik
virsta kai kuo kitu. Atidžiai pažvelk į jas. Esmė liko ta pati.

- Kad išmanytum pasakas, privalai išmanyti žmones, - pasakė
jis. - Svarbiausia - klausytojai. Jei suprasite, kaip ir ko jie
klausosi, pamatysite, kad turite jiems beribę valdžią.
- Bet televizija...
- Pamirškite televiziją, - nutraukė mane Muradas. - Ji bevertė,
nes jos vaizdai įeina pro akis ir uždusina vaizduotę. Duokite
žmonėms ko nors, kas juos sujaudins labiau, ir pamatysite,
kaip jie užmerks akis ir pradės klausytis.

Bus daugiau, dar tik apie ketvirtį perskaičiau. Jei vargina citatos, šaukit arba šaukit. biggrin.gif
Atsakyti
Oho, kokios cia intelektualios diskusijos. Vos istengiu sekti minties gija ... ax.gif

Neseniai perskaiciau "Moters smegenys". Rekomendavo man ja kaip vos ne gyvenima keiciancia knyga, bet as isidemejau tik du dalykus: 1) kad dauguma skyrybu vyresniame amziuje inicijuoja pries/pomenopauzines moterys, o ne viduramzio krizes istikti vyrai ir 2) kad moters smegenys stengiasi visuose santykiuose islaikyti harmonija beigi ramybe, o vyrai nebijo konfliktu. Ir va cia mane aplanke nusvitimas, kodel mano bernai pastoviai pesasi, as juos betaikydama ir beramindama susigadinu nervus, o jie po pusvalandzio vel graziausiai abu zaidzia... doh.gif As, aisku, iki vakaro vaikstau kaip piktas kiskis.

Dabar skaitau Nabokovo "Zvelk i arlekinus" . Idomi knyga. Neapsisprendziu, ar ji man patinka, ar nelabai. Turbut kad patinka: savotiskas stilius, rusu aristokratijos dvelksmas, prieskario (?) gyvenimo zavesys. Tik kartais tas "zodziu miskas" buna per tankus, pametu takeli ir nugrimztu i sapnu karalyste smile.gif
Atsakyti
QUOTE(tutele @ 2015 04 05, 15:27)
Knygu (pvz., ideologiniu) panaudojimas  biggrin.gif

Hmmm, del knygu daromos itakos ir tautu sovinizmo... Poryt bus dvidesimt metu kaip gyvenu ne Lt ir didesnio sovinizmo nei Fr nesu maciusi, tik skirtingai nuo rusisko (tiesmukisko), pas prancuzus jis ivyniotas i politiskai/kulturiskai/manieriskai korektiska. Man labiau priimtinas pirmasis.

O, liuks! Ačiū, bus panaudota idėja!

biggrin.gif taigi... Mirsiu neužmiršiu kaip Oranže vyras ledus pirko. Paprašė gražiai angliškai, tai pardavėja bent jau žodį "abrikosiniai"( ar kokie jie ten buvo..) privertė kartoti tol, kol ištarė a la prancūziškai. Mano vyras tai priėmė kaip juokelį. O man, stebinčiai iš šalies, tai nėmaž neatrodė panašu į geranorišką pokštą, greičiau- įžūlumą. Aš, šlykštukė, būčiau nebepirkusi tų jos ledų.

QUOTE(klopedija @ 2015 04 05, 19:18)
Taigi, Tahir Shah apie pasakas:

wub.gif šaukiam! Dar!
QUOTE(Mamce @ 2015 04 05, 19:28)

Neseniai perskaiciau "Moters smegenys". Rekomendavo man ja kaip vos ne gyvenima keiciancia knyga, bet as isidemejau tik du dalykus: 1) kad dauguma skyrybu vyresniame amziuje inicijuoja pries/pomenopauzines moterys, o ne viduramzio krizes istikti vyrai ir 2) kad moters smegenys stengiasi visuose santykiuose islaikyti harmonija beigi ramybe, o vyrai nebijo konfliktu. Ir va cia mane aplanke nusvitimas, kodel mano bernai pastoviai pesasi, as juos betaikydama ir beramindama susigadinu nervus, o jie po pusvalandzio vel graziausiai abu zaidzia...  doh.gif As, aisku, iki vakaro vaikstau kaip piktas kiskis.

Hm, šitą knygą esu įtraukusi į norimų sąrašą-po "Save keičiančių smegenų" užsimaniau, bet tai tie teiginiai tokie prieštaraujantys viens kitam, sakyčiau g.gif. Bijančios konfliktų ir siekiančios harmonijos beigi ramybės moteriškės inicijuoja skyrybas, t.y. konfliktą? Tai ar verta ji dėmesio?
Aš vaikų konfliktų jau kuris laikas nebereguliuoju, tik jų kambario duris uždarau kai jau paraku pakvimpa lotuliukas.gif Ir jie vis dar gyvi, ir mano nervai ramesni.

Skaitau R. Stankevičiaus "Betliejaus avytę". wub.gif Taupau, skaitau iš lėto, bet bijau, kad vis vien tuoj baigsis... Taip gražu, taip gera, taip išmintinga ir miela wub.gif Ačiū paminėjusioms šią knygą, pati kažin ar būčiau pasiėmusi.

Atsakyti
QUOTE(Shusha @ 2015 04 05, 20:44)
wub.gif šaukiam! Dar!
Hm, šitą knygą esu įtraukusi į norimų sąrašą-po  "Save keičiančių smegenų" užsimaniau, bet tai tie teiginiai tokie prieštaraujantys viens kitam, sakyčiau g.gif.  Bijančios konfliktų ir siekiančios harmonijos beigi ramybės moteriškės inicijuoja skyrybas, t.y. konfliktą? Tai ar verta ji dėmesio?
Jei tik pasitaikys. pioneer.gif
Čia suplakei Save keičiančios smegenys ir Moters smegenys. Pirmąją skaičiau, tikrai verta dėmesio. good.gif Antrosios dar ne, tai susilaikau nuo rekomendacijų. cool.gif Bet dėl skyrybų - tai mano pačios patirtis patvirtina. biggrin.gif Būtinai skaitysiu ir pasitikrinsiu.
Atsakyti
QUOTE(klopedija @ 2015 04 05, 21:08)
Čia suplakei Save keičiančios smegenys ir Moters smegenys. Pirmąją skaičiau, tikrai verta dėmesio. good.gif  Antrosios dar ne, tai susilaikau nuo rekomendacijų.  cool.gif  Bet dėl skyrybų - tai mano pačios patirtis patvirtina.  biggrin.gif  Būtinai skaitysiu ir pasitikrinsiu.

blush2.gif Aha, suplakiau. Norėjau pasakyti, kad po "Save keičiančios smegenys", kurios tikrai labai patiko ir sudomino, užsimaniau ir daugiau smegenų biggrin.gif
Atsakyti
Ai nu... Ir aš noriu kuo daugiau smegenų. Bet tik ne vištos. Užtenka vištos kiaušinių, ypač šiuo laikotarpiu. lotuliukas.gif
Atsakyti
Kad būt smagiau:
Iš interneto glūdumos. Trumpa garsių rašytojų kūrinių charakteristika
Dostojevskis:
Žmogus padarė.
Žmogus kentėjo.
Žmogus prarado protą.
Čechovas:
Žmogus voliojo durnių.
Žmogus be priežasties liūdėjo.
Žmogus atsigėrė arbatos.
Hemingvėjus:
Žmogus įėjo.
Žmogus pasakė: „Lija“.
Žmogui atsakė: „Taip“.
Konan-Doilis:
Žmogus rūkė.
Žmogus traukė per dantį.
Žmogus išaiškino.
Broliai Strugackiai:
Žmogus atskrido.
Žmogus išaiškino.
Žmogumi nesidžiaugia.
Velsas:
Žmogus nuskrido į Mėnulį.*
Žmogus nukeliavo į praeitį.*
Žmogus kariavo su ateiviais.*
*Pirmąsyk pasaulinėje literatūroje.
Kafka:
Žmogus- žmogus.
Žmogus- ne žmogus.
Meri Šeli
Žmogus?
Begbeideris:
Žmogus vartojo.
Žmogus pavartojo.
Vonegutas:
Žmogus netikusiai numirė.
...bet dabar žmogus gyvas, o numirė – tai nutiks po daugelio metų.
Orvelas:
Žmogus gyveno.
Žmogus suabejojo.
Žmogaus niekada ir nebuvo.
Defo:
Žmogus.
Kitas žmogus.
Garbė Dievui! Kitas žmogus!
Palanikas:
Žmogus.
Kitas žmogus.
Ne, vienas ir tas pats žmogus.
Džordžas Martinas:
Žmogus mirė.
Ir dar vienas žmogus mirė.
O tas žmogus, kuris tau labiausiai patiko šioje knygoje ir kurio dėka siužetas vystėsi, jis taip pat mirė.
Markesas:
Žmogus – Chose.
Žmogus pagimdė Chuaną.
Žmogus, kuris yra Chuanas, pagimdė Chuaną ir Chose. Du žmonės, tie, kurie Chuanas ir Chose, bet Chuanas, kurį pagimdė Chose, o Chose ne tas, kurį pagimdė Chuanas, iškeliavo į gretimą kaimą, kur Chose pagimdė Chuaną, o Chuanas – Chose, Chose Arkadijų, Aurelianą Arkadijų, Chose Aurelianą ir Prudensijų. Bet tam, kad neperkrauti siužeto, Prudensio daugiau knygoje neminimas.
Atsakyti
QUOTE(espresso @ 2015 04 04, 22:11)
Герт Нюгордсхауг

Dekui, radau. Rusai kartais labai savotiskai transkribuoja uzsienietiskas pavardes

Skaitau Ayaan Hirsi Ali "Bedieve". Labai ziauri istorija, musulmones prisiminimai apie savo vaikyste, apipjaustyma. Isvis vaikai buvo laikomi, jos pacios zodziais, kazkuo panasiu i naminius gyvulius. Niekas jiems savo sprendimu neaiskindavo ar tuo labiau su jais nesitardavo. Reikia pykti islieti, gali prilupti. Gali priversti nudirbti visus darbus. O jau mergaites tai isvis beteises. Ir va tokiomis salygomis is mases uzguitu, per anksti istekintu ar isvis uzdauzytu moteru isaugo moteru laisviu gyneja, aktyviste, kovotoja pries bet koki religini fanatizma Nors ten ir motina, ir mociute labai stiprios asmenybes. Genai smile.gif

Espresso, nereikia iskart trankyt durimis. Nenori prisistatyt, taip ir sakyk. Cia ne vestuviu uzstale. Niekas neprades saukti: isgerk, negi manes negerbi cool.gif

Klopedija, dar citatu, labai geros bigsmile.gif

Shusha, dekui, labai smagios recenzijos, ypac Markesas ir Martinas thumbup.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo langana: 06 balandžio 2015 - 11:15
QUOTE(Shusha @ 2015 04 02, 18:33)

Į temą... Skaitau daug, klausausi mažiau. Po jau seniai perklausyto Дина Рубина "Желтухин" nieko nebegaliu klausytis. Taip aukštai užkilo kartelė, kad net S. Kingas nebeveža. Желтухин'ą rekomenduoju visoms kam tinka rusų kalba.  Nuostabiai, įtaigiai pasakojama  šeimos saga, daug  muzikos, sodrios kalbos, spalvingų asmenybių. O jau įgarsinimas  wub.gif Bet tai natūralu- įgarsino pati autorė. Tiesa, tai tik pirmoji dalis iš trijų, bet netikiu, kad kitos "sugestų".

Gal galima gauti kur parsisiusti sita audio knyga 4u.gif
Atsakyti