Įkraunama...
Įkraunama...

Vejos

na taigi nusipirkome mes soda clap.gif siaip tai esame asfalto vaikai, bet neturejom kur saslykelius kepti tai va.... norime grazios lygios pieveles tame sode, bet beda ta kad zeme ten suarta pries 5 metus ir apzelusi zolem doh.gif gal galit papasakot kas nors kaip ta zeme islygint, suspausti, o dar tas zoles kaip isnaikinti? kokia zole pirkti, kada ja sodinti? nu zinokit mes net neisivaizduojam blink.gif gal sakau galima kuom nors nupurksti ir zoles isnyks unsure.gif
Atsakyti
Jei senokai žemė nedirbta (5 metai blink.gif ) tai bus jau velėna susiformavusi, sunku bus su ja rankiniu būdu kovoti. Geriau jums butų iš rudens paprašyti, kad kas apartų arkliuku, po to pavasarį iš kultivuotų ir suakėtų, o tada jau galite pradėti kastuvu darbuotis. Na, bet jei vyro negaila, gali ir iš rudens nuvaryti su kastuvu wink.gif
Esamą žolę reiktų naikinti chemikalais, kurie gerai sunaikina augaliją, bet neužtešia dirvos. Aš iš tokių žinau roundap (atrodo taip vadinasi). Rudenį juo galima purkšti pora savaičių prieš aparimą (apkasimą). Labai veiksminga yra purkšti pavasarį, kai augalai intensyviai auga. Tik nesodinkite žolės bent pora kartų nenupurškę. Piktžolių sėklos ilgai išbūna dirvoje daigios. Kai perkasit, išsivers į paviršių nauja karta pikžolyčių, Jas geriau sunaikinti cehmikalais prieš sodinant žolę. Kaip jau sakiau, geriausiai nupurkšti prieš sukasimą iš rudens, o po to po apdirbimo ir išlyginimo pavasarą. t.y. pavasarį kai jau žemė tinkama apdirbimui (priklausomai nuo žemės sunkumo ir pavasario ankstumo, tai gali būti balandžio-gegužės mėn.), ją išlyginti, būtų gerai suvoluoti ar patrambuoti nestipriai, ir palaukti pora savaičių. Sudigs piktžolės, tada jas nupurkšti, po savaitės pereiti paviršių grėbliu ir galima jau žolytę sodinti.
Dėl žolytės neturiu ką patarti. Aš nuvažiavau į senukus, perskaičiau informacinius lapukus ant visų maišelių ir pasirinkau pagal savo žemės tipą (sunkiai žemei). Sodinti ją galima bet kuriuo laiku iš principo. Geriausiai sodinti pavasarį, kai žemėje dar pakanka drėgmės. Nes kad žolytė gražiai sudygtų reikia pakankamai drėgmės. Jei jos trūksta, sudigs lopais, reta, arba laistyti reiks pastoviai.

Tai va, mes tokiu namudiniu būdu žolytę sodinom. Gavosi visai neblogai. Tik darbo tai daug mad.gif
Atsakyti
Mūsų irgi panašus atvejis-5 metai žemė žmogaus rankos nematė.Gerus patarimus davė aifa.Tik mes ne tokie darbštūs ir kukliau dirvą puoselėjom.Sukasėm,išrinkom žolių šaknis,Ruandapu išpurškėm 1 kartą,dar kartą išrinkom šaknis, su grėbliu sulyginom,pabarstėm trąšomis,pasėjom žolę, suvolavom ir ji sudygo,nes buvo lietingas laikas(ruduo).Dabar svarbu ,kad iki žiemos sudygtų.O tam laiko dar tikrai yra.

Papildyta @ [mergetime]1094542586[/mergetime]
Patarimo ir man reiktų .Mūsų vejoje yra rudos dėmės.Panašu,kad tai pernykščios žolės liekanos,nors su grėbliu pavasarį ją nugrėbėm.Gal blogai nugrėbėm ? Gal rudenį dar kartą reiktų išdraskyti tą rudą žolę? Nes kitais metais bus dar blogiau?
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Ritaa: 07 rugsėjo 2004 - 09:14
QUOTE (spirgutis @ 2004 09 07, 19:30)

g.gif nu paskaiciau ir noras tureti soda kazkaip labai sumazejo doh.gif

laugh.gif laugh.gif Gyvenimo svajonė - namukas su 1 aru plytelių/žolytės priešais, griliui pastatyti it 5 ha puikiai prižiūrimo ūkiniko ar dvarininko parku už neaukštos gyvatvorės. Tai sėdi prie savo grilio, kepi sau šašlykiuką ir lyg tarp kitko skambteli tam kaimynui, mol pas tave žolytė kaip ir paaugo, gal pjauti laikas, nes mums čia vaizdas nekoks biggrin.gif

Nepergyvenk, viskas padaroma, ir padaroma - greitai, pigiai ir gerai. Tik kaip visur - gaima rinktis tik du. Tai jei pigiai ir gerai, tai užtruks ilgai, teks ir patiem paplušėti. Jei greitai ir gerai, teks nemažai apželdinimo firmai sumokėti. O jei pigiai ir greitai, tai bus š* didelis ir ateityje akies nedžiugins.

Tipo paguodžiau g.gif

Atsakyti
aha mes irgi tvarkysime soda isigyta. tai gavau patarima pavasari kai prades dygti pirma zole, raikia ishpurkshti tais chemikalais shilta diena, kad nebutu lietaus. kai nudzius zole ishlyginti voleliu ir veliau paseti zolyte.
taip dare mano dede ir visai gerai pas juos atrodo smile.gif
Atsakyti
QUOTE (Ritaa @ 2004 09 07, 09:12)
Patarimo ir man reiktų .Mūsų vejoje yra rudos dėmės.Panašu,kad tai pernykščios žolės liekanos,nors su grėbliu pavasarį ją nugrėbėm.Gal blogai nugrėbėm ? Gal rudenį dar kartą reiktų išdraskyti tą rudą žolę? Nes kitais metais bus dar blogiau?

Tai ką man daryti su ta nugeltusia-nurudusia žole.Vakar pasižiūrėjau į tą pievelę-trūksta žalios sodrios spalvos.Kažkokia nublukusi.O tręšiame dažnai.
Atsakyti
QUOTE (Ritaa @ 2004 09 08, 13:13)
Tai ką man daryti su ta nugeltusia-nurudusia žole.Vakar pasižiūrėjau į tą pievelę-trūksta žalios sodrios spalvos.Kažkokia nublukusi.O tręšiame dažnai.

Priežasčių gali būti labai daug - per sausa (nurunda tos vietos, kur po dirvos sluoksniu yra labiau drenuojantis sluoksnis), per šlapia - nurunda žemiausios vietos, dirvos užterštumas, pertręšimas arba nesubalansuotas tręšimas. Kai man galva neišneša, kodėl mano augaliukai skursta, kviečiuosi į svečius pažįstamą agronomą ir puolu su klausimais.
Atsakyti
QUOTE (glinglingas @ 2004 09 08, 07:05)
aha mes irgi tvarkysime soda isigyta. tai gavau patarima pavasari kai prades dygti pirma zole, raikia ishpurkshti tais chemikalais shilta diena, kad nebutu lietaus. kai nudzius zole ishlyginti voleliu ir veliau paseti zolyte.
taip dare mano dede ir visai gerai pas juos atrodo smile.gif

nu tai o kas tas 'volelis'? kur ji gaut blink.gif
Atsakyti
QUOTE (spirgutis @ 2004 09 08, 17:03)
nu tai o kas tas 'volelis'?  kur ji gaut blink.gif

Nu, volelis (nors ten visas volas, sveria virš 50 kg) tai toks cilindras su ašimi per vidurį ir rankena, už kurios paėmus galimą jį traukti ar stumti. Jis skirtas išdirbtai žemei šiek tiek suspausti prieš sodinant veją. Jų būna pirkti, kažkada mačiau senukuos. Kainos neprisimenu, bet man maža nepasirodė unsure.gif
Mes tokio neturėjom. Vyras tiesiog prikalė kaladę skersai prie nulūžusio kastuvo koto ir gavosi toks prietaisiukas žemei sumušti. Darbo su juo daugiau - reikia visą plotą pereiti 'tapšnojant'. Bet susipaudžia taip pat kaip ir su volu.
Tik vis tiek žemę reikia išdirbti ir išlyginti prieš sodinant wink.gif .
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo aifa: 08 rugsėjo 2004 - 21:40
Na ir aš jau galiu papasakoti, nes kaip tik šiemet pasisodinom ir atrodo gražiai. Pirkom žolytę Vilniuje, Verkių gatvės (kitoj pusėj yra Čili bistro) yra sodininkų mažytė parduotuvė. Ten tikriausiai vaikšto savininkas ar direktorius ir jis viską gerai pataria. Mes pirkom smulkią žolytę (ji gražiai atrodo), saulėtoj vietoj. Aišku, įdirbį į žemę padarėme neblogą. Svarbu gerai tręšti (mes tręšėm trąšom, kurios ir patrešia, ir naikina piktžoles). Aišku, dar ir paravėjau (bet tai man buvo malonumas, juk dariau sau smile.gif ).
Ir svarbiausia pirmą žolytę nupjauti laiku (reikia pjauti, kei ji paauga per delną). Svarbu neperauginti, na ir daug laistyti. wink.gif
Atsakyti
Iškilo klausimas kokią ir kaip žolytę sėti...
Prie namo esančioje pievelėje po statybinių darbų liko nemaži suvarpytos žemės plotai g.gif . Pievelė jau kelerių metų, sėta dar ankstesnių šeimininkų, bet visos atnaujinti šiuo metu neapsimoka (galbūt rudenį bus dar kasinejamas sklypas), tačiau norėčiau vasarai kažkuo užsėti... Gal galite patarti kuo? Kokia žolė sėta anksčiau neturiu supratimo (nepažystu aš jų cry.gif ), bet ji jau gerokai praretėjusi. Gal tiesiog visą sklypą kokia nors žolyte užsėt... kokio kiekio žolės reiktų 4 arams?
Vargstam naujai iškepti "žemdirbiai" ax.gif .
Prašau, pasidalinkite patirtim 4u.gif
Atsakyti
Mes su tėvais visada sėdavome paprastą "miglę". Taip ir vadinasi. Giminės buvo užsisakę tos "ypatingos", kur neva žaliuoja visus metus, na ir kaina kelis kartus didesnė, bet pasigalėlėjo, ilgai ja nesidžiaugė, apsėjo paprasta "migle" ir ramu. Dėl kiekio tai nežinau, kai pirksi paklausi, nes ją parduoda sveriamą. Pasakysi plotą tai ir pasvers kiek reikia. Aišku, prieš sėjant reikia išlyginti žemę ir ją "suslėgti" (nepamenu kaip tas žodis vadinasi 4u.gif ), na labai stipriai suspausti su kokiu volu ar pan, sutrombuoti žodžiu. o kai paruošta žemė, tada pasėji, palaistai laikas nuo laiko ir lauki kol išdygs smile.gif
Atsakyti