Moliūgo apkepas su varške
Reikės: po 500 g moliūgo minkštimo ir varškės, po 100 g sviesto ir cukraus, 4 kiaušinių, nutarkuotos citrinos žievelės, žiupsnelio cinamono, pakelio vanilinio cukraus, 2 šaukštų krakmolo, 3 šaukštų miltų, džiūvėsėlių. Moliūgą supjaustykite mažais gabaliukais ir porcijomis pakepinkite šaukšte sviesto. Likusį sviestą išlydykite. Kiaušinių trynius atskirkite nuo baltymų ir ištrinkite su sviestu, cukrumi (šaukštelį palikite), prieskoniais, paskui sumaišykite su varške, krakmolu ir puse iki standžių putų išplaktų baltymų.
Kepimo indą ištepkite riebalais ir pabarstykite džiūvėsėliais. Jame sluoksniuokite moliūgus ir varškę, kiekvieną sluoksnį apibarstydami džiūvėsėliais. Kepkite 20 min. 200 oC orkaitėje. Likusius baltymus išplakite su paliktu cukrumi ir lygiai paskleiskite ant apkepo. Apkepą dar kartą pašaukite į orkaitę ir kepkite iki baltymai gražiai parus ir nedaug sukietės
Papildyta:Moliūgų lazanija
Reikės: 800 g moliūgų, 10 g džiovintų pomidorų aliejuje, 2 svogūnų, 2 česnako skiltelių, 200 ml sultinio, po šaukštą sviesto ir miltų, 250 ml pieno, 16 lazanijos lakštų, 100 g tarkuoto sūrio, druskos, pipirų, tarkuoto muskato riešuto.
Įkaitinkite 2 šaukštus sviesto ir jame pakepinkite kubeliais supjaustytus moliūgus, pomidorus, svogūnus ir česnakus, paskui supilkite pusę sultinio, užvirinkite ir virkite apie 5 min. Lazanijos padažui ištirpintame svieste paskrudinkite miltus, kuriuos praskieskite pienu ir nuolat maišydami virkite ant mažos ugnies apie 10 min., pagardinkite prieskoniais.
Į lazanijai skirtą formą dėkite sluoksniais lazanijos lakštus, daržoves, vis palaistydami padažu. Viršutinis sluoksnis lazanijos lakštas. Ant viršaus supilkite visą likusį padažą, sultinį, apibarstykite muskato riešutu bei tarkuotu sūriu ir kepkite 30 min. 200 oC orkaitėje.