Moliūginiai ledai su apelsino žievele ir graikiškais riešutais
500 ml pieno (turėjau 3,2 proc)
500 ml grietinėlės 36 proc
100 ml klevų sirupo
200 ml cukraus (galima 50:50 baltąjį su ruduoju)
4 tryniai (kaimiškų kiaušinių)
0.5 a.š. malto cinamono
0.5 a.š. malto imbiero
žiupsnelis tarkuoto muskato riešuto
300 ml moliūgų tyrės (dariau iš Butternut moliūgo)
1 didelio apelsino tarkuotos žievelės
100 g graikiškų riešutų
5 š. romo
Eiga standartinė: trynius išplakti, skystį pašildyti, įmaišyti priedus (aš riešutus papildomai karamelizavau cukruje, cukraus dėjau mažiau negu nurodyta ir saldžius riešutus subėriau tiesiai į mašinėlę). Atvėsintą masę sudėti į ledų mašinėlę ir toliau veikti pagal jos instrukciją.
Skanaus
Papildyta:Vištiena su moliūgais ir pievagrybiais
Dviguba vištos krūtinėlė (kaulą ir odelę pašalinti), supjaustyta išilgai juostomis (vidinės, mažosios filė dydžio) arba kubeliais, kam kaip patinka
druska, pipirai
džiovinti čiobreliai
2 šauštai miltų
1 šaukštas aliejaus
1 šaukštas sviesto
1 Hokkaido moliūgėlis (pašalinti sėklas, galima lupti, aš nelupu odelės, supjaustyti vieno kąsnio kubeliais)
svogūnas (smulkiai supjaustytas)
200 g mažesnių pievagrybių (supjaustytų į 4 dalis)
2 šaukštai sviesto
150 ml grietinėlės (36 proc.)
500 ml naminio vištienos sultinio (tik ne iš kubelių!!!)
1 šaukštas miltų (nebūtinai)
Paruoštą vištieną apibarstyti prieskoniais ir gerai permaišyti su aliejumi. Įberti miltų ir viską gerai pakratyti (darau zip maišelyje), kad viskas apsiveltų miltais. Atidėti.
Paruošti daržoves- moliūgą, svogūną ir pievagrybius.
Didesniame puode ištirpinti šaukštą sviesto, jame apkepti iš abiejų pusių vištieną su visais miltais ~5 min. Mėsą išimti. Į tą patį puodą įdėti šaukštą sviesto ir jame greitai (~2 min) apkepti smulkintus svogūnus ir pievagrybius. Išimti. Į tą patį puodą vėl įdėti šaukštą sviesto ir jame tik apkepti (~4 min) moliūgo gabalėlius. Nepergyventi dėl susidarančių "apnašų ant dugno"- viskas ištirps padaže. Bet jei kas bus pridegę, bet neturėtų, nes dažnai tenka vartyti daržoves- geriau puodą išplauti. Ant moliūgo sudėti vištieną, įpilti karštą sultinį (mėsa nebus panardinta skystyje), užvirinti ir virti ~3-5 min, kol moliūgas suminkštės nepermaišant turinio (priešingu atveju tiesiog sutrinsite gabaliukus). Supilti grietinėlę, judinant puodą grietinėlę tolygiai pasiskirstyti sultinyje. Ant viršaus sudėti grybus su svogūnais ir pakaitinti porą min, kad padažas sutirštėtų. Tiekti su bulvių košę.
Jeigu naudojamos vandeningos veislės, padažą galima sutirštinti šaukštu miltų.
Skanaus