1.
Aštrus moliūgo troškinys su bulvem ir curry700g moliūgo ( jau be sėklų ir žievės ), 700g bulvių, 2 skiltelės česnako, 3 šaukštai aliejaus (alyvų arba ir kitokio) 4 šaukšteliai curry mišinio miltelių, 2 šaukšteliai kurkumos, apie 600ml vandens ar daržovių sultinio ( pačios virto ar iš kubelio), 2 šaukštai paskrudintų pinijos grūdų, moliūgo sėklų ar saulegražų.
Bulves ir moliūgą nulupti, supiaustyti kubeliais. Česnaką sukapoti, pakepinti aliejuje, sukrėsti moliūgą, kiek patroškinti, kad kvapą perimtų, sukrėsti bulves, prieskonius, užpilti skysčiu ir ant nelabai stiprios ugnies virti, kol suminkštės, bet dar formą išlaikys. Išimti, pabarstyti sėklom ir petražolių lapeliais. Galima patiekti ir su skystimu , norint paskaninti grietinėle.
2.
Keptas moliūgas su morkų-porų vinegretu500-700g moliūgo, prieskoninės druskos (tos su žolėm), alyvų aliejaus
Vinegretui: po 50ml balsamico ir obuolinio acto bei žaliojo alyvų aliejaus ir moliūgo sėklų aliejaus (jie turi specifinį skonį, jo nesivaikant, galima imti šiaip aliejų ir actą), druskos, maltų pipirų
1 morka, 100g poro, 1 svogūniukas bei petražolių lapeliai (abu smulkiai sukapoti)
Orkaitę įkaitinti iki 220°C, moliūgą supiaustyti skiltimis, apibarstyti druska, sudėti ant skardos, kepti apie 15min. - patikrinti įsmeigiant dantų krapštuką.
Suplakti vinegretinį padažą.
Morką supiaustyti mažais kubeliais, porą plonais žiedeliais, patroškinti, kol suminkštės, sumaišyti su sukapotu svogūnu, sukratyti vinegretan, juo užpilti iškeptas skiltis, apibarstyti petražolėm.
3.
Moliūgo parfait500g moliūgo, 3 kiaušiniai (atskirti baltymus nuo trynių), 200g grietinėlės, 2 griežinėliai citrinos, 80g medaus, pusė šaukštelio cinamono,, kas mėgsta - kiek muškato, 2 šaukštai moliūgo sėklų (smulkiai sukapoti)
Moliūgą supiaustyti kubeliais ir apie 20min. virti nedideliame kieky (kad vos apsemtų) vandens su citrina. Gerai nuvarvinti, ištrinti mikseriu su tryniais, medum, cinamonu iki kreminės masės. Grietinėlę išplakti. Baltymus išplakti. Atsargiai viską išmaišyti, pusvalandžiui įkišti į šaldiklį (ne šaldyduvą!), atsargiai permaišyti. Mažas parfait formeles pasviestavus išbarstyti kapotom sėklom, sudėlioti masę ir sukišti šaldiklin. Prieš serviruojant trumpam panardinti karštan vandenin, kad lengviau išsiverstų. Na, čia tikra egzotika
Pati dažniausiai moliūgą troškinu su svogūnu ir morkom, dedu česnako ir kokių žolelių (meirūno, peletrūno, raudonėlio) pakeisti kvapui arba tik su morkom, tada su cinamonu ir kiek grietinėles. Be to, verdu moliūgienę su įvairiais priedais, pvz. bruknėm, citrinom, apelsinais, imbieru, čili - kas šauna į galvą. Paskutinė buvo su citrinos sultimis. Moliūgą sutarkavau (mašina, maždaug tokio storumo, kaip spageti) - 1kg, pridėjau burokine tarka sutarkuotų pusę kg obuolių, užpyliau stikline citrinos sulčių, ant viršaus užbėriau pusę kilo cukraus ir palikau per naktį. Tada sudėjau likusį cukrų (1kg), leidau dar kiek sultis paleiasti, jas nupylusi užvirinau, paviriau, kol nustojo putoti, suverčiau moliūgąą ir paviriau. Galiausiai įpyliau citrininio aromato (kur pyragams bei kitiems patiekalams) ir supilčiau į stiklainius. KItą pamaišiau su apelsinais bei jų likeriu, padariau ir su romu...Vyras įvertino teigiamai, kiti dar neparagavo. Šiaip jisai moliūgo nelabai mėgsta dėl jo kvapo, bet kai kvepia citrina, apelsinu ar galiausiai romu, sako, kad skanu. Taip ir apgaunami tie vyrai.