Įkraunama...
Įkraunama...

Moliūgas

Labai smagūs ir šitie receptėliai. Bet aš jau gal tik kitais metais išbandysiu 4u.gif

QUOTE(yerena @ 2011 11 07, 18:38)
Uogienėms, manau, dar ne vėlu:

Moliūgų uogienė su cukruotu imbieru (išeiga- 2 maži stiklainiukai)

850 g moliūgų tyrės (2 būdai)*
vienos citrinos sultys
400 g cukraus
3 gvazdikėliai
1/2 šaukštelio cinamono
35 g cukruoto imbiero gabaliukų

Moliūgo tyrę, citrinos sultis, cukrų, prieskonius išmaišyti su stikline vandens ir virti ant mažos ugnies. Kai masė sutirštės (po 20-30 min) sudėti smulkiai supjaustytus cukruoto imbiero gabaliukus ir virti dar porą minučių. Karštą uogienę sudėti į stiklainiukus, užsukti.

* 1 būdas. Moliūgą nulupti, supjaustyti kubeliais, sudėti į puodą, įpilti vandens, kad  apsemtų iki pusės. Virti ~10 min. Nukošti vandenį ir palaikyti gabaliukus ant sietelio, kad nuvarvėtų likęs vanduo. Kubelius sutrinti smulkintuvu iki vientisos masės- tyrės.
*2 būdas. Moliūgą supjaustyti gabalais (pusmėnulio formos), sėklas išimti, bet nelupti. Sudėti tankiai ant skardos ir kepti orkaitėje ~1 val (viskas priklauso nuo moliūgo rūšies ir nuo riekių storio), kol moliūgas bus minkštas. Atvėsintoms riekelėms nulupti odelę, o minkštimą sutrinti iki vientisos masės.

Moliūgų džemas su kardamonu (išeiga- 3 maži stiklainiukai)

800 g moliūgų tyrės
400 g cukraus
nulupta žievelė nuo vienos citrinos
5-6 kardamono dežutės

Iš kardamono dežučių išimti sėklas, jas sutrinti grūstuvėje. Moliūgo tyrę, cukrų, žievelės gabaliukus, kardamono sėklas išmaišyti su 2 stiklinėmis vandens ir virti tol, kol masė sutirštės (~40 min). Išimti citrinos žieveles, o karštą džemą sudėti į paruoštus stiklainiukus, užsukti. Atvėsusius sunešti į rūsį.

Atsakyti
QUOTE(SmilgaS @ 2011 11 07, 18:26)
pabandyti iš moliūgo išsivirti ir sūrį  ax.gif
Kai pabandysiu, būtinai prašysiu ar eksperimentas gavosi  lotuliukas.gif

Taip sūrius irgi verda-mačiau rudeninėj mugėj.


Papildyta:
O tie žaliai balti moliūgai panašūs būtų į Crown prince. O dėl laikymo, žinau, kad reikia šiltai laikyti. Visus turiu kambariuose išdėliojus, pakampėm išslapsčius bigsmile.gif

Atsakyti
Šį pranešimą redagavo crocus: 08 lapkričio 2011 - 10:03
QUOTE(yerena @ 2011 11 07, 23:23)
1juraciukas, kokia tų pilkai-mėlynų moliūgų veislė?


Neisivaizduoju. Kai maziukas dar tyrelemis maitinamas buvo, anyta is kazkur gavo puse moliugo zalia odele, man tai buvo kazkoks stebuklas. Seklytes issidziovinau, o pavasari pasisodinau, taip jau antri metai turiu zaliu moliugu nezinodama ju veisles, pavadinimo, nieko blush2.gif

QUOTE(uolma @ 2011 11 07, 23:34)
JŪRAČIUKAS1 nežinau ar tiesa, bet per TV rodė, kad norint gerai ilgai išlaikyti moliūgus , reikia palikti kotą ilgesnį iki 1 lapo.  Pas jus labai trumpi  g.gif Nors gal jūs jau ne pirmi metai juos taip laikote ir išsilaiko. Man tik pačiai įdomu ar tikrai tai tiesa, nes daug kas skundžiasi, kad negali ilgiau išlaikyti nesupuvusių moliūgų.


Gali buti, nezinau. Nesu moliugu laikymo sprecialiste, ir aplamai, skaitausi dar naujoke ir daranti "kaip pavyks, tai pavyks". Pernai laikiau moliugus rusyje.....neilgai teislaikeme verysad.gif Veliau kazkur nugirdau, kad tas uodegytes, nupjautus kotelius, reikia gerai isdziovinti sauleje..... Dziovinau siemet.... Bet kur juos laikyti toliau-NEZINAU. Maniau rusyje jiems per silta, o dabar ziuriu raso, kad reikia laikyti siltai, net kambaryje unsure.gif , siuo metu jie pas mane stovi sunesti i nesildoma veranda ir apkloti. Vis noriu juos pasverti, tik laiko neuztenka siam zaidimui doh.gif
Atsakyti
O ar esate kuri dziovine moliuga? Kadaise esu ragavusi, labai patiko, bet per jauna buvau, kad domeciausi receptura, o dabar, nebera ko paklausti verysad.gif
Ten buvo supjaustyti nemazais gabalais, kazkaip ismirgyti ar apvirti cukruje ir isdziovinti. Kaip gintariniai, skaidrus, minksti, skanus tongue.gif
Atsakyti
Moliūgų cukatai turbūt
Atsakyti
QUOTE(crocus @ 2011 11 08, 13:28)


Tokius teko daryti, tik cinamono, pipirų nedėjom. Manau, skonis būtų buvęs dar geresnis. Skanu man, nors žaisti irgi reikėjo nemažai blush2.gif
Atsakyti
QUOTE(crocus @ 2011 11 08, 13:28)


clap.gif Pabandysime si receptuka, nes bijau supudyti moliugu unsure.gif
Didelis aciu aciuks.gif
Atsakyti
QUOTE(1juraciukas @ 2011 11 08, 11:54)

Bet  kur juos laikyti toliau-NEZINAU. Maniau rusyje jiems per silta, o dabar ziuriu raso, kad reikia laikyti siltai, net kambaryje  unsure.gif , siuo metu jie pas mane stovi sunesti i nesildoma veranda ir apkloti. Vis noriu juos pasverti, tik laiko neuztenka siam zaidimui  doh.gif


pas mane visada moliugai okupuoja vieta po virtuves stalu biggrin.gif ishsilaiko iki kovo-balandzio 4u.gif ishsilaike ir iki geguzes bet jau buvo nebeskanus....
Atsakyti
Katik suvalgem apkepą pagal šį receptą
Varškės, obuolių ir moliūgų apkepas

Aš obuolius irgi tarkavau, kiaušinius dėjau 4.
Bet visiems labaaai patiko mirksiukas.gif
Tik valgyti reikia, kai truputį atvėsta kepimo inde ir apstengsta.
Atsakyti
Originale šiame recepte naudojamos morkos, ne moliūgai, tačiau puikiai pavyko ir su jais. Receptas:

apie 500 gr moliūgo sutarkuoti burokine tarka, šiek tiek nuspausti sultis, pakepinti keptuvėje ant sviesto, 3-5 min, pasūdyti, palikti atvėsti.
Išplakti iki standumo 4 kiaušinių baltymus, o 4 trynius įmaišyti į atvėsusią moliūgo masę (skysčio perteklių nupilti). Į gautą masę atsargiai įmaišyti išplaktus baltymus.
Orkaitę įkaitinti iki 180 laipsnių, skardą užtiesti kepimo popieriumi, moliūgo ir kiaušinių masę atsargiai paskleisti stačiakampyje, panašiai 20 x 30 cm.
Kepti 180 laipsnių temperatūroje apie 15 min. Dar karštą "biskvitą" atsargiai išimti su visu popieriumi, pridengti švariu rankšluostėliu, atvėsinti.
Kol kepinys vėsta, pasidaryti įdarą. Aš šiuo atveju naudojau varškės užtepą (apie 180 gr.)(Filadelfijos tipo), į varškės masę įmaišiau saują krapų ir porą skiltelių česnako.
Atvėsus 'biskvitui" nuimti rankšluostuką, ant jo viršaus atsargiai paskleisti įdaro masę ir pradėti sukti vyniotinį. Iškeptas "biskvitas' lankstus, tačiau orinis, todel nereikia skubėti ar spausti. Susukus vyniotinį įdėti valandėlei į šaldytuvą ir galima ragauti. Skanu tiek vienas, tiek su juoda duona.
P.S> nuotrauka daryta mobiliuoju telefonu, todėl nėra kokybiška.

user posted image
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Kapabull: 10 lapkričio 2011 - 08:50
Skaniai atrodo wub.gif
Reiks išbandyti.

QUOTE(Kapabull @ 2011 11 10, 09:48)
Originale šiame recepte naudojamos morkos, ne moliūgai, tačiau puikiai pavyko ir su jais. Receptas:


user posted image

Atsakyti
QUOTE(1juraciukas @ 2011 11 08, 10:54)
Pernai laikiau moliugus rusyje.....neilgai teislaikeme  verysad.gif  Veliau kazkur nugirdau, kad tas uodegytes, nupjautus kotelius, reikia gerai isdziovinti sauleje..... Dziovinau siemet.... Bet  kur juos laikyti toliau-NEZINAU. Maniau rusyje jiems per silta, o dabar ziuriu raso, kad reikia laikyti siltai, net kambaryje  unsure.gif , siuo metu jie pas mane stovi sunesti i nesildoma veranda ir apkloti.

Dėl moliūgų laikymo sąlygų (patikrinta praktikoje): trumpiausiai išsilaiko šaltame ir drėgname rūsyje- pradeda pūti. Kai patalpoje ~20 C ir daugiau- moliūgai pradeda džiūti. Idealiausias variantas, kai patalpa yra sausa, bet šaltoka, apie 12 C- taip moliūgus išlaikome iki gegužės.
Viskas dar priklauso nuo moliūgo rūšies ir odelės storio- yra rūšių, kurias drąsiai galima sandėliuoti tinkamomis sąlygomis iki 2 metų.

Atsakyti