pridesiu ir as savo moliugu receptus:
konservuotas moliugas(tikri saldainiukai
)
pristatymaskonservuotus moliūgus galima valgyti vienus, su sumuštiniais,
bei prie mėsos. konservams geriausiai tinka šviesus moliūgas,
kurio ne tik skūra, bet ir mėsa yra šviesi, beveik balta. juos
reikia ilgėliau virti, tačiau yra ir skanesni.
produktai1,5-2 kg gatavo moliūgo(supjaustyto)
0,5 litro vyno acto
1 kg cukraus
10 gvazdikėlių
1 cinamono lazdelė
gabaliukas imbiero(ingver)(nebūtina, bet duoda ypatinga aromatą)
gaminimasmoliūgą nuplauti, supjaustyti i keturias dalis, išimti minkštima su sėklomis, išgramdyti su šaukštu(galima ir su peiliu nupjauti susipjausčius į mažesnius gabaliukus) likusią minkšta dalį(galima sriubą iš jos virti) kol lieka maždaug 1-1,5 cm kieta dalis. tada nulupti ploną žievę ir kas liko supjaustyti į mazdaug 1x1 cm gabaliukus ir juos sverti.
acta užvirti su cukrumu dideliame puode, mažiausiai 5 litrų, kol cukrus ištirps, tada sumetam prieskonius, ir sukratome moliūgo kubelius. iš pradžių atrodo, kad trūksta skysčio, bet pamaišius jo atsiranda daugiau.
virti maždaug 10-30 min.(pagal rūšį skiriasi ir virimo laikas). sukrauti viską į stiklainius. prieskonius geriausiai išimti ( išskyrus imbierą) nes jie nudažo prigludusius moliūgus tamsiai ir negražiai atrodo. jei atrodo, kad skysčio truksta, tai užtenka su šaukštu pagrūsti moliūgo gabaliukus ir jo atsiras. uždarom su dangteliais(su užsukamais) ir pastatome į konservavimo puoda. jei tokio neturime, tinka ir orkaitė. ten verdame 95°c temperaturoje dar 20 min. viskas.
priedaskas verdate ant cerano, būtinai stovėkit prie puodo ir niekur nesitraukit, saugokit, kad neišbėgtu ar puodo kraštu ant cerano nenuvarvėtu, nes sudegins cukrus ceraną ir galėsit išmesti. ir puoda po kiekvieno virimo gerai nuplauti, bent jau iš išorės.
------------------------------------
siemet viriau ir uogiene:
500 g slyvu
500 g moliugu mesos
1 imbiero gabaliuka
1 kg zele cukru, bet galima tikriausiai ir normalu cukru imti
moliugo mesa geriausiai yra sutarkuoti, arba apvirus sutrinti su mixeriu. Gerai isverdam ir supilam i stiklainius. Labai skanu.
----------------------------------------
norejau dar adventine uogiene issivirti is obuoliu ir moliugu, bet dar neprisiruosiau
gal kita savaitgali tada.
tai va toks receptas yra:
50 g sviesto
700 g moliugo mesos (Hokaido arba Moschus rusies), supjaustyto kubeliais
300 g obuoliu supjaustytu kubeliais su zieve
60 g Marcipano
1 pokelis vanilino cukraus
2 laselius migdolu aliejaus
1 saukstelis meduoliu priskoniu
1 pokelis cukraus
bei citrinos zieveles
moliuga ir obuolius svieste patusinti kol suminkstes, ideti cukru bei marcipana ir sutrinti su mikseriu. Tada sudeti likusius dalykus ir pavirti keleta minuciu. Dar karsta mase supilti i stiklainius ir tuojau pat uzdaryti(uzsukti)