Įkraunama...
Įkraunama...

Lietuvos dizainerių parduotuvės, "butikai"

teisiskai gali pakeisti 6 dalykus ir dizainas jau tavo smile.gif
Atsakyti
kalbant apie kopijavimus..
http://www.15min.lt/...giatas-3-469777
Atsakyti
Kitaip tariant, lietuvių dizaineriai nėra tokie labai jau dizaineriai ir tokie originalūs, kaip iš pirmo žvilgsnio būtume linkę manyti biggrin.gif

Gal, kaip merginos sako, juridiškai čia ir ne plagiatas. Bet kai žiūri į kažką visiškai originalaus, pvz. diržą papams, tai automatiškai galvoji, kad čia stipriai autorinis ir kūrybinis reikalas, ne kiekvienas tokį sugalvos biggrin.gif Nes, tarkim, kai žiūri į džinsus su 5 kišenėm, tai taip negalvoji, visi tokius gamina. O kai paaiškėja, kad kažkas jau anksčiau sukūrė tokį, tai iš tikro jautiesi išdurtas biggrin.gif

Va jei aš sugalvosiu kažką iš principo naujo, tarkim, padangos pavidalo rankinę. Ir kitas padarys irgi padangos, bet kitokios, nes padangų yra daug visokių. tai aš vis viena laikysiu, kad aš esu tikras dizaineris, gal kiek durnas, bet vis viena kūrybiškas, kaip dizaineriui ir dera, nes tai aš tai iš idėjos sugalvojau. O pasižiūrėt ir padaryt kažkiek kitaip - tai jau čia nelabai dizaineriška, nes kiekviena babcė moka pasiėmus žurnalą nunešt į siuvyklą ir sakyt - va, man tokį kostiumėlį, bet va iš šitos medžiagos, ir švarką darykit trumpesnį, o sijoną platėjantį... Bet nesivadina baisia dizainere ir nesididžiuoja tai sukūrusi...
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Noa: 15 gegužės 2015 - 10:41
Tuo pačiu priminsiu, kad SM forumas yra visiškas plagiatas biggrin.gif Kai jis atsidarė, Rusijoje jau senų senovėje buvo mamų forumai, su identiška struktūra, rubrikų pavadinimais. Tik vėliau SM įgavo savąjį veidą, nes lipdėsi pagal lietuviškąjį poreikį. Bet tas faktas netrukdo jame dalyvauti.
Atsakyti
QUOTE(Subjektyvi @ 2015 05 15, 12:03)
Tuo pačiu priminsiu, kad SM forumas yra visiškas plagiatas biggrin.gif Kai jis atsidarė, Rusijoje jau senų senovėje buvo mamų forumai, su identiška struktūra, rubrikų pavadinimais. Tik vėliau SM įgavo savąjį veidą, nes lipdėsi pagal lietuviškąjį poreikį. Bet tas faktas netrukdo jame dalyvauti.

Tai aplamai forumą kažkas yra sugalvojęs kaipo tokį, ir netikiu, kad Rusijoje tai atsirado biggrin.gif Ir internetas atsirado kažkieno sugalvotas biggrin.gif Bet juk niekas ir nesako, kad čia baisiai autorinė idėja biggrin.gif

O jei dizaineris kažką išleidžia ant scenos, tai žiūrovai automatiškai mano, kad tai bus jo idėja, ypač jei tai kažkas originalaus. nes jei globaliai žiūrėt, tai ir sukneles kažkas yra sugalvojęs, ir sijonus, ir kelnes...

Bet papų diržai jau šis tas naujesnio biggrin.gif Užtai visi automatiškai manė, kad štai, juose ir yra visas autoriškumas ir kūryba biggrin.gif Mol "aš tai sugalvojau", o ne "ir aš taip moku pasiūti" biggrin.gif Dizaino lygiai yra visokie biggrin.gif

Tai vat ir nusivylė paskui. Tikėjosi, kad ohoho, o pasirodė, kad nė velnio. Aš va, paimsiu tą diržą, apipaišysiu tušinuku, tai irgi galėsiu sakyt, kad ir aš dizainerė, juk padariau, kad būtų kitoks biggrin.gif
Atsakyti
Noa, yra forumas ir tūkstančiai forumų. O yra tėvams, mamoms skirtas forumas su labai konkrečia ir specifine struktūra. Tad nepainiojam. biggrin.gif Kitaip tariant yra milijonai rankinių, bet yra konkreti rankinių linija.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Subjektyvi: 15 gegužės 2015 - 11:39
QUOTE(Noa @ 2015 05 15, 11:40)
Va jei aš sugalvosiu kažką iš principo naujo, tarkim, padangos pavidalo rankinę.

user posted image

biggrin.gif

Tų diržų tai nelaikyčiau plagiatais. Na taip, idėja ne nauja, gal net ir įkvėpė, bet nėra jie tooookie panašūs. O va skeleto suknelė beveik identiška, aiškiai matosi, kad nubeždžioniauta. Teisiškai gal ne nusikaltimas, bet morališkai... Ypač, kai buvo sakoma, kad sėdėjom ir sugalvojom. Kai realiai panašiau, kad sėdėjom ir su kalke persipaišėm biggrin.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Pink Pepper: 15 gegužės 2015 - 12:02
QUOTE(Pink Pepper @ 2015 05 15, 12:41)

Velnias lotuliukas.gif lotuliukas.gif lotuliukas.gif

Skeleto suknelė tai jau tikrai plagiatas, gal net ir teisiškai?

O tie diržai tai ne plagiatas, bet tas paaiškėjimas, kad ne originaliai sugalvoti, o "įkvėpti", jau mano supratimu dizaineriui atima taškų. Gi vis viena - vienas dizaineris sugalvos kažką kardinaliai naujo, o kitas - "įsikvėps" žurnalus pavartęs ir sukurs kokią suknelę "tokią pat, tik su perlamutrinėm sagom" biggrin.gif Tai jau tada - baisus ten dizaineris biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(Noa @ 2015 05 15, 14:15)
Velnias lotuliukas.gif  lotuliukas.gif  lotuliukas.gif

Skeleto suknelė tai jau tikrai plagiatas, gal net ir teisiškai?

O tie diržai tai ne plagiatas, bet tas paaiškėjimas, kad ne originaliai sugalvoti, o "įkvėpti", jau mano supratimu dizaineriui atima taškų. Gi vis viena - vienas dizaineris sugalvos kažką kardinaliai naujo, o kitas - "įsikvėps" žurnalus pavartęs ir sukurs kokią suknelę "tokią pat, tik su perlamutrinėm sagom" biggrin.gif Tai jau tada - baisus ten dizaineris biggrin.gif

Dėl skeleto suknelės man irgi klausimų kyla, nes ten vos ne identiškai.
O krūtinės diržai nėra nei Oh.skin nei anos New Yorko dizainerės sugalvoti apskritai. Nevadinčiau to plagiatu, nes jie nėra net labai panašūs. Dabar nuorodų neatkasiu (o ir šiaip tingiu ieškoti biggrin.gif ) bet tokio tipo diržus esu nekart mačiusi žymiai seniau pas aukštosios mados dizainerius. Aišku, ten gal nebuvo visa linija tų diržų, tik keli modeliai, bet negi čia imsi atsekinėti, kas pirmas gyvenime sugalvojo diržą per krūtinę doh.gif Gal pas kokį Gareth Pugh kas yra buvę, pas McQueeną garantuotai turėjo būti. Taip kad net neverta tų galų atsekinėti smile.gif

Plius besisvaidant kaltinimais dėl plagiato, beždžioniavimo (kai kalbam apie panašaus tipo rūbus, aksesuarus), reikia pirmiausiai gerai išmanyti istorinius kostiumus - nuo Europos viduramžių, po to Artimųjų Rytų, Tolimųjų Rytų kostiumo istoriją. Iš ten tiek "šiuolaikinių originalių detalių" yra paimta, kad kartais nepatikėtum. Aišku, dažniausiai daiktą sumoderninant, įvelkant į kitą kontekstą. Ir kažkodėl nesigirdi kaltinimų kokiam Statkevičiui, kuris kažkuriais metais paleido kolekciją su tokiais galvos apgangalais ir stilistika http://static2.balsa...ea094_px600.jpg , kad čia atseit nuo XVI amžiaus Renesanso kūrėjų nufyrino idėjas.
Nenustebčiau, jei ir tie krūtinės diržiai kažkuriuo pavidalu sufigūruotų Tolimųjų rytų ar Mongolijos istoriniuose kostiumuose. Taip kad siūlau neieškoti sliekų mėginant atrasti "didesnį originalą" smile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo issiblaskiusi: 15 gegužės 2015 - 14:35
Sveiki!! Noriu pasidalinti patirtimi bendraujant su visiems gana gerai žinoma papuošalų dizaineria - Dovilė Dagė

Gimtadienio proga draugai man padovanojo Dovilė Dagė jewelry & accessories čekį ir ji man pagamino du vėrinius. Susitikimo metu minėjo, kad jeigu kas nutiktų Dovilė visada padės ir sutvarkys. Keli faktai:
- Kokybės ir kainos santykis labai diskutuotinas. Mano vėrinių dalys surūdijo ir vėriniai nutrūko
- 2014 m. rugsėjo 7 d. parašiau laišką pasiteirauti ar galėtų sutvarkyti mano vėrinį. Manęs paprašė atsiųsti paštu
- 2014 m. rugsėjo 18 d. pasiteiravus patvirtino, kad gavo vėrinį ir pervers po dviejų savaičių grįžus iš atostogų
- 2014 m. spalio 13 d. pasiteiravau dėl savo vėrinio ir informavau, kad nutrūko antras vėrinys taip pat (atsakymo nesulaukiau)
- 2014 m. gruodžio 7 d. VĖL pasiteiravau (atsakymo nesulaukiau)
- 2015 m. sausio 16 d. VĖL pasiteiravau ir pasisiūliau pasiimti vėrinį atgal ir susitvarkyti pati
- 2015 m. sausio 23 d. sulaukiau atsakymo, kad sutvarkys ir man tai dar papildomai kainuos
- 2015 m. kovo 15 d. Aš VĖL pasiteiravau (atsakymo nesulaukiau)
- 2015 m. gegužės 6 d. Aš VĖL pasiteirauvau primindama, kad pirmą kartą parašiau prieš 7 mėnėsius (atsakymo vis dar laukiu)
Dar keli įdomūs faktai papildyti:
- 2015 m. gegužės 14 d. Mano įkeltus komentarus Dovilė ištrynė per 2 minutes ir iškart atsakė į laišką privačiai su kaupu ironijos
- Drįsčiau teigti, kad arogancijos užtektų su visu Vilnium pasidalinti. Savo klaidų ji nepripažįsta ir toliau teikia puikų servisą. Kelios citatos iš jos laiškų po mano komentaro: „Nuostabi suvestine, Paulita!”, “Belieka tiketis, kad Jums nuo to pasidare geriau"
- Servisą teikia kaip jai patogu, o ne klientui: ”aš per paštomatus nesiuntinėju…” „…ateiti Balto misko" kaip ir rasiau anksciau arba parasote adresa, kuriuo man ji issiusti”. Pralaukus 7 mėnesius atsakymo ji diktuoja sąlygas kur ir kada man atsiimti savo vėrinius

Šią kritiką rašiau viešai, kadangi nesulaukiau iš jos atsakymo privačiai. Labai tikiuosi, kad gal šis viešas pareiškimas primins, kad tik savo klienčių dėka šiandien esa kuo esa ir labai tikiuosi, kad vėl savo klientes prisimins.

Linkiu sėkmės darbuose
Atsakyti
QUOTE(issiblaskiusi @ 2015 05 15, 15:32)
Plius besisvaidant kaltinimais dėl plagiato, beždžioniavimo (kai kalbam apie panašaus tipo rūbus, aksesuarus), reikia pirmiausiai gerai išmanyti istorinius kostiumus - nuo Europos viduramžių, po to Artimųjų Rytų, Tolimųjų Rytų kostiumo istoriją. Iš ten tiek "šiuolaikinių originalių detalių" yra paimta, kad kartais nepatikėtum. Aišku, dažniausiai daiktą sumoderninant, įvelkant į kitą kontekstą. Ir kažkodėl nesigirdi kaltinimų kokiam Statkevičiui, kuris kažkuriais metais paleido kolekciją su tokiais galvos apgangalais ir stilistika  http://static2.balsa...ea094_px600.jpg , kad čia atseit nuo XVI amžiaus Renesanso kūrėjų nufyrino idėjas.
Nenustebčiau, jei ir tie krūtinės diržiai kažkuriuo pavidalu sufigūruotų Tolimųjų rytų ar Mongolijos istoriniuose kostiumuose. Taip kad siūlau neieškoti sliekų mėginant atrasti "didesnį originalą" smile.gif

Baikit juokus, suknelių nuotraukas juk matėt? Šnekat taip, lyg viena čia išmanytumėt reikalą, o kitos iš mėnulio iškritusios, neskiria vienodų piešinių biggrin.gif Prie ko čia istoriniai kostiumai, jei piešinys beveik 1:1. Kalbam apie daugiau mažiau sudėtingą piešinį, o ne širdeles lyginam. O dėl diržų juk visos sutaria, kad jie nėra vienodi.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Pink Pepper: 15 gegužės 2015 - 14:59
QUOTE(Pink Pepper @ 2015 05 15, 15:54)
Baikit juokus, suknelių nuotraukas juk matėt? Šnekat taip, lyg viena čia išmanytumėt reikalą, o kitos iš mėnulio iškritusios, neskiria vienodų piešinių biggrin.gif Prie ko čia istoriniai kostiumai, jei piešinys beveik 1:1. Kalbam apie daugiau mažiau sudėtingą piešinį, o ne širdeles lyginam. O dėl diržų juk visos sutaria, kad jie nėra vienodi.

Juk Jūsų cituojamas komentaras ne apie sukneles, o apie diržus buvo doh.gif
Papildyta:
QUOTE(Paula29 @ 2015 05 15, 15:45)
Sveiki!! Noriu pasidalinti patirtimi bendraujant su visiems gana gerai žinoma papuošalų dizaineria  - Dovilė Dagė

Manęs nenustoja stebinti pardavėjų trumparegiškumas. Ala "suvėriau fainus auskarus, apie mane parašė Jagelavičiūtė" ir jau siuntinėja klientus kur netingi.
Man, kaip teisininkei, patinka tokiais atvejais kalbėt šaltai, viešai ir per institucijas.
Atsakyti