QUOTE(BangaS @ 2015 07 17, 08:28)
Bus darbo ventiliatoriams.
Kodėl? Mano visa vėdinimo sistema yra Zehnder firmos. Todėl manau, kad vieno gamintojo įranga turi tikrai mažai naudoti elektros. Be to kaip minėjau po Naujų metų atvažiuos vokietis (ar vokiečiai) iš gamyklos ir paleis įrenginio monitoringą. Montuosiu štai šį
entalpinį įrenginį, kuris kaip tik šiuo metu yra kuriamas ir ruošiamas masinei gamybai. Tikiuosi, kad ne tik aš, bet ir visi norintys galės matyti kaip dirba rekuperatorius, koks jo naudingumas ir kiek jis elektros prisuka.
Kažkodėl visiems atrodo, kad skardinių ortakių diametras didesnis, juose mažesnis oro pasipriešinimas, todėl sistema turėtų mažiau prisukti elektros. Bet skardoje per vieną vamzdį reikia pernešti kokius 200 kubų oro (pvz., įpūsti į namą). Kalbu apie ortakį, kuris būna prie pat rekūpo.
Jei gerai suskaičiavau, tai 160 mm ortakio plotas yra 201 cm2. 90 mm plastikinio ortakio vidinis diametras yra 74 mm, t.y. vieno tokio ortakio vidinis plotas yra 43 cm2. Mano namo suskaičiuotas vėdinimas yra apie 220 kubų, t.y. 0,5 oro kaita. Vadinasi į namą reikia ištraukti ir įpūsti 220 kubus oro. Per įprastą skardinę 160 mm ortakį reikės pernešti būtent tuos 220 kubus oro, kurie vėliau šakojasi į dar mažesnius ortakius: 125 ir 110 mm. Arba paprasčiau prie pat rekupo per 201 cm2 (160 mm vamzdis) reikės prapūsti 220 kubus oro.
Mano atveju 220 kubus oro nešios per 8 vamzdžius (8 padavimui ir 8 ištraukimui). 1 vamzdžio plotas yra 43 cm2. Arba 8x43 ir turim 344 cm2. Išeina dvigubai didesnis plotas pernešti tą patį oro kiekį. Be to Zehnder firmos sistema tokia: vamzdis 90 mm (vidus 74 mm), o oras galutiniame taške išpučiamas per 125 mm difuzorinę dėžę (tas juodas vamzdis). Todėl norint palyginti slėgius ir elektros sąnaudas skardoje ir plastike, reikia skaičiuoti bendrą sistemos slėgį. Įtariu, kad tas pats išeina, o jei ir yra skirtumas tai jis labai nežymus.
O geriausiai viską parodys praktika. Palaukime kitų metų ir pažiūrėsime, kad bus. Ir man smalsu: ar tikrai jau plastikiniuose vamzdžiuose sunaudoja daugiau elektros oro varinėjimui nei skardiniuose.
Papildyta:
QUOTE(BangaS @ 2015 07 17, 08:28)
1. Ar perdangoje buvo gamykliškai išpjauta skylė ortakių pravedimui į antrą aukštą?
2. Kurioje sienoje vedėte ortakius iki stogo ir kaip jie bus paslėpti?
3. Kaip išvedžioti ortakiai po PIR?
4. Koks bus oro tarpas tarp perdangos plokštės ir gipso svetainėje? Kažkaip atrodo, kad tie difuzoriai per daug nuleisti žemyn, labai daug nenaudingo šildomo tūrio iššvaistyta.
5. Ar tikitės pasiekti 21 dB kaip seniau buvo užsibrėžtą? Kokia buvo montuotojų reakcija?
1. Nebuvo. Pjovėme vietoje.
2. Nesuprantu klausimo? Iš pirmo į antrą aukštą jie eina per perdangos plokštę. Visi ortakiai bus paslėpti už unitazo rėmo. Kadangi montuosiu pakabinamą klozetą, tai nuo lauko sienos iki GKP yra 20 cm oro tarpas, ten puikiai tilpo visi vamzdžiai ir dar liko vietos. Mano antro aukšto WC yra tiesiai virš pirmo aukšto WC, abiejų plotai vienodi. Todėl už GKP yra 20 cm oro tarpas, ten puikiai visi vamzdžiai ir pasislėps.
3. PIR gi eina per gegnes, o ortakiai vedžioti po
stygomis.
4. Tiksliai nežinau. Skaičiuokite: 90 mm ortakis, dvigubas karkasas GKP apie 54 mm ir 12,5 mm GKP. Išeina lyg ir 16 cm. Difuzorių ilgis apie 30 cm ar 35 cm, bet jie vėliau yra pripjaunami. Turiu prie namo difuzorių montavimo schemą. Galėsiu nufotografuoti.
5. Kažkaip niekad negalvojau apie 21 dB. Man atrodo, kad PHI rekomenduoja iki 25 dB mėgamuosiuose. Tikiu, kad bus tikrai tylu. Bent jau taip žmonės, kurie turi tokius ortakius, sako.