Įkraunama...
Įkraunama...

Vėdinimas 7

QUOTE(cibulis @ 2015 05 15, 10:19)
1. Žinoma, kad deda, bet mano supratimu triukšmo problemą daug lengviau išspręsti būtent plastikiniuose ortakiuose nei skardiniuose. Ir dar pigiau. Čia buvo kalba ne tik apie triukšmo slopintuvus, bet ir apie patį projektą.

Jau ne kartą esu rašęs, jog man vėdinimo sistema suprojektuota nenaudojant nei vieno triukšmo slopintuvo. Ji skardinė, be papildomų triukšmo slopintuvų, o triukšmas per ortakius nesigirdi rekuperatoriui dirbant net iki 40% galingumo. Mano ortakynas spėju slopina triukšmą labiau, nei tai galima padaryti plastikinių ortakių pagalba, be triukšmo slopinimo.

3. Teisingai, trūkumas. Bet aš žadu dėti ne 74, o 90 mm ortakius. Kiek tokiuose ortakiuose bus oro pasipriešinimas visame vamzdyne ir kiek jis būtų skardoje, kur nuo 200 mm pereinam į 160 mm, o tada dar į plonesnį vamzdį? Kaip tai įtakos elektros sąnaudas plastiko ir skardos atveju?

O tai kad skardinių ortakių atveju, ortakių diametras mažinamas tik tada, kai konkrečioje ortakyno atkarpoje mažinamas oro srautas, atitinkamai gerai suprojektuoto skardinio ortakyno atveju, visame skardinių ortakių ilgyje išlaikomas projektinis mažas oro pratekėjimo pasipriešinimas. Plastikinių ortakių atveju diametras visuomet mažas, o oro pratekėjimo pasipriešinimas atitinkamai visuomet didelis.

Bet jūs, gerbiamasis, geriau pasakykite kam skardą tepaluojate, kaip išspręsti skardos sujungimo, sandarumo, skardvarščių, telefonijos, galimus rudijimo ir sistemos pravalymo klausimus? Ar skarda visai be trūkumų?

Gal ir "gerbiamasis" atsakys, bet ir aš savo nuomonę išsakysiu. Skarda tikrai tepaluota, bet keletą kartų brųkštelėjus su skuduriuku per ortakių vidų, nelabai to tepalo lieka. Bet kokiu atveju, jis netrukdo ortakių darbingumui net gydymo įstaigose.

Skardiniai ortakiai jungiami sandariomis movomis su guminimis tarpinėmis ir jungimai sutvirtinami varžtais. Papildomam sandarumo užtikrinimui galima sujungimo vietas apeiti lipnia aliuminizuota juostele. Bent jau aš taip dariau, ir esu garantuotas, kad mano visų ortakių sandarumas yra tikrai ne prastesnio lygio, nei plastikinių. Turiu įtarimą, kad net aukštesnio.

Skardvarščių problema? O tai kame čia problema g.gif ?

Telefonija? Jei projektas geras ir viskas pagal projektą padaryta, apie telefoniją skardinių ortakių atveju galima pamiršti. Ir tikrai nebūtina ortakiuose į kiekvieną kambarį statyti po triukšmo slopintuvą. Užtenka neilgų, minkštų triukšmą slopinančių ortakių, kuriais pajungiami difuzoriai prie ortakių.

Su ortakių rudijimu dar neteko susidurti, vis tik visi mano ortakiai iš cinkuotos skardos, tad spėju, kad bent jau per savo gyvenimą, su tuo ir nesusidursiu. Ortakiai pravedžioti šildomose patalpose. kondensato ant jų nesikaups, o tai reiškia, kad ir nebus ties ortakynu sąlygų jiems rūdyti. Jei jau manai, kad jie stebuklingu būdu surudys ir tai pakenks tavo sveikatai, tuomet prašau paaiškinti, kodėl taip nemano medikai, ir būtent skardiniai ortakynai naudojami visose medicinos įstaigose, net chirurginiuose kambariuose, kuriuose įpatingai svarbus labai švarus oras?

Kas dėl skardinių ortakių valymo, tai nesikartosiu, jau kokią dešimt kartų šioje temoje buvo įmesta Youtube filmukų akivaizdžiai rodančių, kaip tai atliekama ir koks išvalymo lygis pasiekiamas. Mano supratimu, čia problemos tikrai nėra. Firmų tuo užsiimančių net Lietuvoje adresai tuose pačiuose reklaminiuose Youtube filmukuose. Tiesa, neteko matyti, kaip valomi plastikiniai ortakiai g.gif Negi manai kad juose dulkės nesikaupia? Tiki stebuklais?

Man tik montuotojai, kurie buvo prie mano namo sakė, kad per grindinę sistemą stipriai trumpėja metražas. Man čia tik kilo mintis, kad jei ortakių vamzdžiai betone, o čia ir šildomos grindys, tai gal dar kažkiek ir tiekiamą oro pašildytų. Tik įdomu ar pavyktų suderinti ortakius ir šildomas grindis viename betono sluoksnyje.

Ortakiai grindyse doh.gif
Taip bijai dulkių ortakiuose, o pats juos į grindis sukišti nori doh.gif . Tai juk ten sumontuoti difuzoriai pritraukia dulkių keleriopai greičiau nei aukštai sumontuoti. Pasigooglink atsiliepimus jei netiki. Taip, tai leis taupyti, bet visur teigi, kad savo sveikatos sąskaita netaupysi, o čia...
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mintas: 15 gegužės 2015 - 15:37
QUOTE(cibulis @ 2015 05 15, 11:46)
Dulkių yra, bet nepasakyčiau, kad pasaulio pabaiga.

Objektyvumo vardan šalia pasidėk tokią pat skardinio ortakio atkarpą ir tik lygindamas visus ortakius kalbėk apie stebuklus.

O kai per juos vaikščios oras, tai ir dulkių nebus.

Jo jo, per skardinius ortakius oras nevaikščios todėl juose dulkės nusės, o per plastikinius ortakius vaikščios oras todėl juose dulkės nenusės lotuliukas.gif Tau neatrodo, kad šis teiginys absurdiškas?

2. O jums nekilo mintis, kodėl jo paviršius nelygus? Man sakė todėl, kad būtent lenkiant, darant posūkius jis neskyla, o gražiai užsilenkia.

Tai taip, būtent dėl to tai ir padaryta, bet tai sukelia pašalinį efektą - labai stipriai didina ortakių pasipriešinimą. Taip domiesi automobiliais, tai turbūt teko girdėti, kad sportiniuose automobiliuose tarybiniais laikais, kai viskas buvo daroma rankomis, oro įsiurbimo kolektoriai būdavo poliruojami iki veidrodinio blizgesio, kad tik mažiau sukeltų turboliancijų ir daugiau oro į cilindrus praleistų, o čia ortakiai su ne mikrono dydžio nelygumais o beveik pusės centimetro "garmoške".

3. Ar tikrai grioveliai visada duoda tik pasipriešinimą. Čia kažkas buvo minėjęs apie turbulenciją, kurios realiai negalima paaiškinti. Nejaugi jūs manote, kad gamintojai tokie buki, neturi specialių stendų ir neišbando ortakių?

Dar tarybiniais laikais, lankiau jaunųjų aviatorių mokyklą "sparnai", ir ten po pamokų mokykloje, turėdavau po kelias pamokas per dieną apie tarybinės ir bendrai aviacijos istoriją, aerodinamiką, aviacinių variklių sandarą, tai jau tada man aiškino, kas sukelia turbolenciją, kaip ta turbolencija veikia, kaip veikia joje esančius kūnus, tad nors ir šiek tiek tos info esu primiršes, bet šį tą apie tai nusimanau. Patikėk, ta garmoškė labai didelis turbolencijos šaltinis ir tik oro greitis įtakos tos turbolencijos vamzdynę dydį. Turbolencija tokiame vamzdyne bus net prie pačių mažiausių greičių.

Tai kad bando, nieko nesako apie turbolencijos panaikinimą. Tau juk visi sako, kad tų ortakių pasipriešinimas didesnis nei skardinių ortakių, papraščiausiai plastikinių ortakių gamintojai mano, kad didesnės vartotojų eksploatacinės išlaidos yra pačių vartotojų, o ne gamintojų reikalas.

4. Jei kalbame apie kainą, tai reikia kalbėti ir apie kokybę. Mano supratimu su plastiku gauname aukštesnės kokybės produktą nei skarda.

Kokie parametrai nusprenžia kokybės lygį lyginant ortakynų tipus. Mano nuomone, EE namui svarbiausia pigi vėdinimo sistemos eksploatacija. Šiuo atžvilgiu - be konkurencijos skardiniai ortakiai. Tiekiamo oro švarumas? Na šiuo atžvilgiu, manau reikėtų žiūrėti į tai, kokius ortakius renkasi gydymo įstaigos, o jos mano žiniomis įsirengia tiktai skardinius ortakynus. Kokie dar parametrai įtakoja Jūsų suvokiamą kokybę?

5. Tikrai nemanau, kad viską lemia pardavėjai. Mano supratimu plastikas pranašesnis už skardą.

Teisingai, labai daug leme psichologai, tirentys, kaip marketologai gali daryti įtaką vartotojų smegeninėse, kad būtų pasirenkamas būtent jų produktas. Dar dizaineriai sukuriantys gražiai atrodančius filmukus ir kiti žmonės, kurie gauna pinigus už tai, kad įtikintų vartotoją, kad jų prekė pati geriausia. Tu juk patikėjai, kad plastikiniai vamzdžiai geresni? Vadinasi visi tie žmonės ne veltui gavo atlyginimą.

6. Bendravau su skirtingais montuotojais. Vieni vieną, kiti kitą kalba. Bet tie kurie išbandė plastiką, skardos nenori. Panašiai kaip ir su stiklo vata. Varo visi išsirietę ant jos, bet kai pabando, pasikeičia nuomonė.

Nieko keisto, kad montuotojai renkasi tas sistemas su kuriomis dirbant darbas greičiau einasi ir tuos pačius pinigus gali greičiau pasiimti, bet vis tik neteisus esate Cibuli. Klaidinate SM auditoriją teigdami, kad visi montuotojai išbandę vėliau renkasi tik plastiką. Aš asmeniškai pažystu kelis montuotojus, kurie ištikimi skardai.

mažesnis oro pasipriešinimas, bet jis tik teorinis.

Absurdas, visų vamzdynų techniniuose aprašymuose yra pateikiamas jų pasipriešinimas konkretiems oro srautams. Atsiversk kiekvieno ortakio aprašymą, jį sulygink ir pats pamatysi, kas juodu ant balto parašyta, tad teorijos tai tik tamstos galvoj.

Dėl kitų teiginių jau parašiau ankstesniame poste, nesikartosiu.

90 mm vamzdis, kai greitis 2,5 m/s perneša 38,7 kubus oro, o kai greitis 3 m/s perneša 46,4 kubus oro. Argi nepakankamas diametras.

Ne tuos parametrus žiūrite, pažiūrėkite pasipriešinimą. Būtent pasipriešinimas lemia, kiek energijos reikės kad tie oro kiekiai būtų prastumti plastikiniais vamzdžiais ir atitinkamai skardiniais.

Papildyta:
QUOTE(vaikis_ @ 2015 05 15, 14:48)
o tai skardiniu su "bulgarke" pjaustyti nebutina ? smile.gif

Tai taip, su bulgarke jie labai nesunkiai nusipjauna. Patikėk, bulgarkę pirmą kartą savo gyvenime paėmiau tik pradėjęs statybas ir iškarto dirbu nieko papildomai nesimokęs. Absoliučiai nieko su ja sudėtingo nėra ir kainuoja ji nebrangiai. O beje, plastikinius vamzdžius jums gamintojas reikiamo ilgio pagamins? Jų pjaustyti nereikės?
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mintas: 15 gegužės 2015 - 16:45
Mintai, dėjai traktatą kaip reikalas. Aš su tavi visiškai sutinku - skarda geriau.

Bet žinai ką: aš vis tiek rinksiuosi plastiką. Nes jis iš esmės geresnis.

Sakyk ką nori ir kaip nori argumentuok. Čia kaip ir su rotaciniu. Tau jis tinka idealiai, o man idealiai netinka.

Turiu tokią kreivą mintį: įsidėsiu plastikinius ortakius ir plokštelinį rekūpą su entalpiniu šilumokaičiu. Nenoriu jokio šilumokaičio. Jį verta daryti tik su atskiru gręžiniu, prie to pačio gręžinio nedarysiu. Brangu, todėl nedarysiu.

Tada darome monitoringą. Mano plokštelinis su entalpiniu ir be jokio ŽŠ, o tavo rotacinis. Nežinau ar tavo rotacinis su ŽŠ ar be, ar dar kažkaip kitaip. Jei bus ta TV laida nuo rudens, prikalbinsiu, kad į monitoringą įtrauktų tavo ir mano namą. Kažkokiu būdu pabandysime sudaryti vienodas ar labai panašias sąlygas. Ir pažiūrėsime, kas bus. Vertinsime elektros sąnaudas, drėgmę ir subjektyvų komfortą. Manau, kad bus tiek tau, tiek man ir visai LT nereali informacija.

Ar sutinki?
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo cibulis: 15 gegužės 2015 - 21:36
QUOTE(cibulis @ 2015 05 15, 21:34)
Ar sutinki?

Dėl monitoringo, nematau priežasties nesutikti.
Atsakyti
QUOTE(cibulis @ 2015 05 15, 21:34)
Mintai,.... Aš su tavi visiškai sutinku - skarda geriau.
Bet žinai ką: aš vis tiek rinksiuosi plastiką. Nes jis iš esmės geresnis.

Vat apie tai aš ir šneku, kad beviltiška kažką argumentuotai Jums įrodinėti, vis tiek darysit taip kaip norit biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(Raituzas @ 2015 05 16, 14:19)
Vat apie tai aš ir šneku, kad beviltiška kažką argumentuotai Jums įrodinėti, vis tiek darysit taip kaip norit  biggrin.gif

Man nieko nereikia įrodinėti. Aš tik negalvoju, kad viskas kam pritaria didžioji dalis SM yra gėris. Pvz., rotacinis rekūpas geras dalykas, bet manau, kad puikiai veiks ir plokštelinis su entlapiniu.

O jūs man nieko neįrodinėkite, bet parašykite skardos ir plastikos privalumus ir trūkumus.
Atsakyti
Raituzui klausimas del mobilios programeles androidams.
https://play.google....omfovent_C5_app

ar as kazko nesuprantu bet man su C3 ping moduliu nesusijungia niekaip, ant iphone buvo komfo c3 nemokama tai veike puikiai.
Atsakyti
QUOTE(cibulis @ 2015 05 16, 15:17)
O jūs man nieko neįrodinėkite, bet parašykite skardos ir plastikos privalumus ir trūkumus.

"garmoškės" neišvalysi taip kaip skadinio vamzdžio.
garmoškė sunkiai praleidžia orą, dėl to kiaurus metus ventiliatoriai suks skaitliuką žymiai greičiau.
Garmoškę galima pasirinkti tada, kai nėra galimybės susidėti skardinių.
Iš garomoškės dileriai uždirba geresnį procentą.
Garmoškė padeda vamzdžio lankstumui, bet ne aerodinamikai kaip kažkas norėjo pritemti mintį. Akivaizdus to įrodymas yra pasipriešinimo (slėgio) matavimas veikiančioje sistemoje.
Bet koks plastikas bus mažiau antistatinis nei plienas.
Yra plastikinių vamzdžių su gana lygiu paviršiumi, be garmoškės. Yra ir ne tokių plonų plastikinių vamzdžių. Atvedus didesnį skaičių plonų vamzdžių (sumažinus oro greitį vamzdžiuose) galima gauti beveik tokį pat rezultatą kaip ir su vienu storesniu.

Atsakyti
QUOTE(BangaS @ 2015 05 17, 23:12)
1. garmoškė sunkiai praleidžia orą, dėl to kiaurus metus ventiliatoriai suks skaitliuką žymiai greičiau.

2. Garmoškė padeda vamzdžio lankstumui, bet ne aerodinamikai kaip kažkas norėjo pritemti mintį. Akivaizdus to įrodymas yra pasipriešinimo (slėgio) matavimas veikiančioje sistemoje.

3. Bet koks plastikas bus mažiau antistatinis nei plienas.

4. Yra plastikinių vamzdžių su gana lygiu paviršiumi, be garmoškės. Yra ir ne tokių plonų plastikinių vamzdžių. Atvedus didesnį skaičių plonų vamzdžių (sumažinus oro greitį vamzdžiuose) galima  gauti beveik tokį pat rezultatą kaip ir su vienu storesniu.

1. Kiek brangiau tai gali kainuoti? Štai čia yra plastiko duomenys? Kiek per metus elektros prisuktų per skardinius ortakius ir kiek per plastikinius? Mane domina tik elektros kainos skirtumas? Bent jau grubiai.

2. Čia tas pats trūkumas.

3. Kodėl? Iš kur tokie duomenys?

4. Per 90 mm storio plastiką, jei oro greitis yra iki 2,5 m/s, gali patiekti 38,7 kubų oro (duomenys antrame lentelės psl. Argi to nepakanka? Koks oro greitis būna skardiniuose ortakiuose?
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo cibulis: 18 gegužės 2015 - 11:00
Tarp plastiko ir skardos https://www.uponor.l...ion-system.aspx
Atsakyti
QUOTE(GoldenEye @ 2015 05 18, 11:11)

Apie juos nėra jokios informacijos. Nei diametrų, nei kitų dalykų. Įdomu ar yra kas nors sau sumontavęs? Kokie būtų atsiliepimai? Čia gal visiška naujovė?
Atsakyti
QUOTE(cibulis @ 2015 05 18, 11:42)
Apie juos nėra jokios informacijos. Nei diametrų, nei kitų dalykų. Įdomu ar yra kas nors sau sumontavęs? Kokie būtų atsiliepimai? Čia gal visiška naujovė?

https://catalog.upon...dinimo-sistema/
Atsakyti