QUOTE(cibulis @ 2015 05 15, 10:19)
1. Žinoma, kad deda, bet mano supratimu triukšmo problemą daug lengviau išspręsti būtent plastikiniuose ortakiuose nei skardiniuose. Ir dar pigiau. Čia buvo kalba ne tik apie triukšmo slopintuvus, bet ir apie patį projektą.
Jau ne kartą esu rašęs, jog man vėdinimo sistema suprojektuota nenaudojant nei vieno triukšmo slopintuvo. Ji skardinė, be papildomų triukšmo slopintuvų, o triukšmas per ortakius nesigirdi rekuperatoriui dirbant net iki 40% galingumo. Mano ortakynas spėju slopina triukšmą labiau, nei tai galima padaryti plastikinių ortakių pagalba, be triukšmo slopinimo.
3. Teisingai, trūkumas. Bet aš žadu dėti ne 74, o 90 mm ortakius. Kiek tokiuose ortakiuose bus oro pasipriešinimas visame vamzdyne ir kiek jis būtų skardoje, kur nuo 200 mm pereinam į 160 mm, o tada dar į plonesnį vamzdį? Kaip tai įtakos elektros sąnaudas plastiko ir skardos atveju?
O tai kad skardinių ortakių atveju, ortakių diametras mažinamas tik tada, kai konkrečioje ortakyno atkarpoje mažinamas oro srautas, atitinkamai gerai suprojektuoto skardinio ortakyno atveju, visame skardinių ortakių ilgyje išlaikomas projektinis mažas oro pratekėjimo pasipriešinimas. Plastikinių ortakių atveju diametras visuomet mažas, o oro pratekėjimo pasipriešinimas atitinkamai visuomet didelis.
Bet jūs, gerbiamasis, geriau pasakykite kam skardą tepaluojate, kaip išspręsti skardos sujungimo, sandarumo, skardvarščių, telefonijos, galimus rudijimo ir sistemos pravalymo klausimus? Ar skarda visai be trūkumų?
Gal ir "gerbiamasis" atsakys, bet ir aš savo nuomonę išsakysiu. Skarda tikrai tepaluota, bet keletą kartų brųkštelėjus su skuduriuku per ortakių vidų, nelabai to tepalo lieka. Bet kokiu atveju, jis netrukdo ortakių darbingumui net gydymo įstaigose.
Skardiniai ortakiai jungiami sandariomis movomis su guminimis tarpinėmis ir jungimai sutvirtinami varžtais. Papildomam sandarumo užtikrinimui galima sujungimo vietas apeiti lipnia aliuminizuota juostele. Bent jau aš taip dariau, ir esu garantuotas, kad mano visų ortakių sandarumas yra tikrai ne prastesnio lygio, nei plastikinių. Turiu įtarimą, kad net aukštesnio.
Skardvarščių problema? O tai kame čia problema ?
Telefonija? Jei projektas geras ir viskas pagal projektą padaryta, apie telefoniją skardinių ortakių atveju galima pamiršti. Ir tikrai nebūtina ortakiuose į kiekvieną kambarį statyti po triukšmo slopintuvą. Užtenka neilgų, minkštų triukšmą slopinančių ortakių, kuriais pajungiami difuzoriai prie ortakių.
Su ortakių rudijimu dar neteko susidurti, vis tik visi mano ortakiai iš cinkuotos skardos, tad spėju, kad bent jau per savo gyvenimą, su tuo ir nesusidursiu. Ortakiai pravedžioti šildomose patalpose. kondensato ant jų nesikaups, o tai reiškia, kad ir nebus ties ortakynu sąlygų jiems rūdyti. Jei jau manai, kad jie stebuklingu būdu surudys ir tai pakenks tavo sveikatai, tuomet prašau paaiškinti, kodėl taip nemano medikai, ir būtent skardiniai ortakynai naudojami visose medicinos įstaigose, net chirurginiuose kambariuose, kuriuose įpatingai svarbus labai švarus oras?
Kas dėl skardinių ortakių valymo, tai nesikartosiu, jau kokią dešimt kartų šioje temoje buvo įmesta Youtube filmukų akivaizdžiai rodančių, kaip tai atliekama ir koks išvalymo lygis pasiekiamas. Mano supratimu, čia problemos tikrai nėra. Firmų tuo užsiimančių net Lietuvoje adresai tuose pačiuose reklaminiuose Youtube filmukuose. Tiesa, neteko matyti, kaip valomi plastikiniai ortakiai Negi manai kad juose dulkės nesikaupia? Tiki stebuklais?
Man tik montuotojai, kurie buvo prie mano namo sakė, kad per grindinę sistemą stipriai trumpėja metražas. Man čia tik kilo mintis, kad jei ortakių vamzdžiai betone, o čia ir šildomos grindys, tai gal dar kažkiek ir tiekiamą oro pašildytų. Tik įdomu ar pavyktų suderinti ortakius ir šildomas grindis viename betono sluoksnyje.
Ortakiai grindyse
Taip bijai dulkių ortakiuose, o pats juos į grindis sukišti nori . Tai juk ten sumontuoti difuzoriai pritraukia dulkių keleriopai greičiau nei aukštai sumontuoti. Pasigooglink atsiliepimus jei netiki. Taip, tai leis taupyti, bet visur teigi, kad savo sveikatos sąskaita netaupysi, o čia...