QUOTE(saaba @ 2015 03 19, 10:42)
Manieji- olandų. Yra ir lenkų, bet jų spalva skiriasi (lyg yra tik mėlyna). Norėjau pataupyt ir ortakius dėt olandų, o kolektorius gaminti pagal užsakymą, bet olandai nesutiko ir būtų nedavę garantijų. Išorė 7,5, o vidus 6,3. Vidus nebūtų lygus, tai vos pasijungus rekupui sistema kauktų kaip kurčiųjų dūdininkų orkestras.
Atvažiavę rekuperacinės sistemos montuotojai davė pačiupinėt ir lenkiško ir olandiško ortakio atvamzdį. Olandiškas ortakis pasirodė minkštesnis/elastingesnis. Bet gali būti, kad tas lenkiškas buvo brandesnio amžiaus nei iš naujos ritės paimtas olandiškas.
Aš dabar irgi domiuosi ortakiais. Man irgi atvežė lanksčių ortakių
gabalus. Baltu prekiauja Tenko. Jis lyg ir olandų gamybos. Šitas žalias vežamas iš lenkų (prekiauja Ventek). Abiejų matmenys vienodi: išorė 73 mm, vidus - 62 mm (mano matavimai). Baltas vamzdis - lankstesnis, žalias - kietesnis. Balto vamzdžio vidus labiau grublėtas, žalio - mažiau grublėtas. Ventek sako, kad juodo vidaus vamzdžiai yra pigesnis variantas, nes turėtų būti tik balto (permatomo) plastiko vidus. Žodžiu, varo vieni ant kitų ir kuris realiai geresnis ir kodėl taip ir nesupratau.
Čia žalio
vamzdžio sertifikatas. (gal kas išverstų, ką lenkai rašo?). Čia balto
vamzdžio sertifikatas. Dar balto vamzdžio sertifikatų:
1,
2,
3,
4,
5. Dar toks
balto ortakio sertifikatas.
Dar galvoju apie
skardinius Lindab ortakius. Man rimčiausi atrodo skardiniai. Jų privalumas: mažesnis pasipriešinimas sistemoje ir kažkaip atrodo geriau kvėpuoti per cinkuotą skardą. Lanksčių ortakių privalumas: sutaupo lubų aukščio, nebus garso sklidimo iš vieno kambario į kitą, mažiau triukšmo, bet kažkaip atrodo įtartinas reikalas kvėpuoti per plastiką.