Įkraunama...
Įkraunama...

Vėdinimas 7

QUOTE(cibulis @ 2015 02 23, 16:52)
1. Man irgi juokingai mažai išeina, net nesitiki. Su kaimynu sukirtom, kad man visai žiemai šildymui užteks iki 100 eurų. Jis nepatikėjo, nepatikėjau ir aš. Bet taip turėtų būti.  4u.gif

Į 100Eur savo namo šildymo sumą visam žemos sezonui su ŠS sutilpti galėsi.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mintas: 24 vasario 2015 - 13:32
QUOTE(korida @ 2015 02 24, 10:41)
Tokiu temperaturu niekada neesu mates  zemiausia esu  uzfiksves apie 5-6 .
Gal ,kad dekingos geologines salygos ?

Gręžskylė su dideliu rezervu. Jeigu ten giliai yra +7...8C, o grįžtą +5C, tai jūs išnaudojate tik (7-5)/7 = 30% gręžinio galios, nes iki 0C galima sodinti gręžskylę mažai įtakojant cop.

Cibuliui tokios irgi užtektų ŠS kartu su GŽŠ, kuris max ~1kW sodintų gręžskylę per šalčius, o jeigu dar darbo metu primažinus ventiliacijos srautus, tai iš vis nelabai jaustųsi tas gžš gręžiniui. Cibuliui iš gręžskylės gauti +5C būtų idealu, tuomet pukiai veiktų ir gžš. Spėčiau kad +2...3C glikolio būtų apatinė gžš riba dirbant su plokšteliniu plastikiniu rekuperatoriaus šilumokaičiu.

QUOTE(cibulis @ 2015 02 24, 11:30)
1. Įdomu, kokią reikšmę naudotų sertifikuojant: 84 proc. ar 116 proc. Bet iš esmės rotacinių NK koks: mažesnis nei Paul Novus F 300 ar gali būti ir didesnis?

2. Ačiū už patarimą. Įdomu ar Systemair tokį turį. O 250 variantą įtariu, kad reikės konstruoti su perėjimais?

3. Čia kokio gylio gręžino pakaks - 120 m? Ir kokiam įrenginiui - Systemair ar latviškam, kurio gali iki 3 kW. Beje, latviškas yra kanalinis vėsintuvas? Kas bus, jei glikolio temperatūras bus per žema? Geotermos COP kris? Ar rekūpui oro pakankamai nepašildys? Ar abu variantai?
Papildyta:

4. Sausa. Tai taip išeina, kad gruntinis ŽŠ neatstato drėgmės? Kaip 30 proc. drėgnumas? Malonus ar per sausa?

1. Klauskit Karolio. Bendrai paėmus, rotaciniai dėl savo konstrukcijos ir veikimo principo negali pasiekti ypač aukšto nvk viršijančio 85-90% (geriausiu atveju). F300 sumažinus oro srauto greičius gali grąžinti tiek pat drėgmės kaip ir rotaciniai, tuo pačiu labiau pašildydami orą ir finale turėti aukščiausią nvk prie nedidelių srautų. Tai galioja ir kitiems plokšteliniams didelio ploto priešpriešinių srautų entalpiniams šilumokaičiams.
2. Perėjimas ne bėda. ortakyną vistiek reiks įvilkti į 10-15cm šiltalą su folija iš išorės.
3. Dėl gręžinio orientuokitės į Koridą, į jo kertamų vandeningų sluoksnių storį. Tokio pakaktų. Kas bus pas jus sunku pasakyti, nes pamatys tik gręžiant. Latviškas gerai atrodo, turėtų būti viskas apgalvota jeigu jie tame specializuojasi.
4. Sausa nes ten uždaras plastikinis vamzdis, drėgmė iš grunto nepatenka į tą vamzdį.

Bet kuriuo atveju po įrengimo, juodąjį penktadienį galvas kapokit tiems, kas gavo pinigus už projektus ir įrangą, o ne SM priežiūrai, jeigu kažkas jūsų netenkins.
Atsakyti
QUOTE(korida @ 2015 02 24, 12:10)
Vakar is kamyno parsinesiau dregmes surinkeja ,kuris rodo dregmes kieki, tai pas mane rode 30-31 o pas ta kaimyna kur nera rekupo 50-52 .

o tai ryte nesijauciate perdziuve?
Papildyta:
QUOTE(cibulis @ 2015 02 24, 12:30)
Čia gal greičiausiai užsikišę filtrai kalti. Juose montuojami 7 klasės filtrai, kuriuos reikia keisti du kartus į metus. O jei dar kaimynai gerai padūmina per kaminus. O kokią aukščiausią temperatūrą yra pūtęs Flexit UNI3 ir prie kokio lauko minuso?
Papildyta:

a?

neperseniausiai pasikeiciau filtrus, tai galiu pasakyti, kad mano 200Lt/men oro pasildymui transformavosi i kazkur 50Lt...
Atsakyti
QUOTE(Verteris @ 2015 02 24, 12:11)
1. Na jis ten kažkur Riešės link, naujų namų kvartale gyvena, dūminančių aplink nelabai turi. Kaip rašiau, ne krapštukas, nelabai tą savo rekupą laužo ir tyrinėja. Skaičius, kiek pasako, visiškai neįspūdingi. Šiandien paklausiau, dabar sakė namie turi gal 22C, lauke kažkiek virš nulio, su išjungtais tenais pasiduoda gal kokie 13-15C. T.y. naudingumas labai toli net nuo 80%. Iš kitos pusės, kiek tikėti tais vidiniais rekupo kontrolerio skaičiais jis ir pats nežino - kambariai neatšala, šalto oro srautų nesijaučia (tai ir galvos nesuka).

2. O dėl filtrų, tai pas visus (kiek žiūrėjau, Komfovent'e, Systemair'e, Paul'e) ant paėmimo 7'ta klasė stovi, tik išmetime labiau pralaidūs.

1. Kaip taip gali būti? Paprašykite, kad patikrintų filtrus. Gal jie visai užsinešę. Naudingumas tai labai prastas.

2. Gamyklos atsakymas: I SAVE VTC 200 statomi gamyklos G4 klases filtrai. Silpnai su filtrais. Man bent jau dėl Lexit aiškino, kad namui reikia ne mažiau 7 klasės tiek paėmime, tiek išmetime. Būtent tokius Lexit ir deda. Systemair šiuo atveju šiek tiek nuvilia. Aš švaraus oro.
Papildyta:
QUOTE(mintas @ 2015 02 24, 13:26)
Klausimas ar verta statyti rotorinį už 6000Lt ir turėti 15Lt išlaidas dėl ventiliacijos nuostolių, ar
pirkti Paulą su 90% šilumogrąžos NVK už 10000 Lt ar kad ir plokštelinį už 6000Lt plius dar investuoti 3000Lt i GŽŠ ir mokėti 8 Lt per mėnesį.

Jei tavo paskaičiavimai teisingi, tai tikrai neverta. Bet ką daryti, jei reikia A++ klasės arba ne mažesnio nei 90 proc. rekuperatoriaus? Ką tada siūlai?
Papildyta:
QUOTE(arkava @ 2015 02 24, 13:29)
6000lt:30=200 metu
200 m atsipirkines Paul,as smile.gif
Bet be jo- nieks neduos popieruko, kad gyveni efektyviame name.
Vat kur dilema  g.gif  biggrin.gif

Tu čia gerai pastebėjai. Tik kainos skirtumas ne 6000 Lt, o šiek tiek mažiau apie 4400 Lt. Nes yra paprastas Paul Novus 300, kuris neturi jokio pašildytuvo ir entalpinio šilumokaičio ir jį gaučiau už maždaug 9000 Lt. Bet tendencija aiški.

Kita vertus nieko gero ir su Amalva ar Flexit. Tai ką rinktis?
Papildyta:
QUOTE(BangaS @ 2015 02 24, 13:36)
1. Klauskit Karolio.

2. Bendrai paėmus, rotaciniai dėl savo konstrukcijos ir veikimo principo negali pasiekti ypač aukšto nvk viršijančio 85-90% (geriausiu atveju).

3. F300 sumažinus oro srauto greičius gali grąžinti tiek pat drėgmės kaip ir rotaciniai, tuo pačiu labiau pašildydami orą ir finale turėti aukščiausią nvk prie nedidelių srautų.  Tai galioja ir kitiems plokšteliniams didelio ploto priešpriešinių srautų entalpiniams šilumokaičiams.

4. Bet kuriuo atveju po įrengimo, juodąjį penktadienį galvas kapokit tiems, kas gavo pinigus už projektus ir įrangą, o ne SM priežiūrai, jeigu kažkas jūsų netenkins.

1. Jis be pinigų nieko nesako. Sakė, jei sertifikuosi, tai žiūrėsim. Pasakė savo įkainius ir viskas.

2. Mano kvailu supratimu rotacinių realus maksimumas ir yra apie 85 proc. Bent jau tokią nuomonę susidariau pagal realius vartotojų pateikiamus skaičius.

3. O kokie tie nedideli srautai? Arba koks nedidelis maksimumas?

4. Prisipažįstu, kad klydau ir atsiprašau (nors dalis tiesos buvo). Teisingiau išsakymo forma buvo negraži, galėjau ir kultūringiau. Bet tikrai nuoširdžiai visų atsiprašau. 4u.gif
Atsakyti
1. Kaip ir Vilienei, man tos į rekuperatorius dedamos keleto cm2 filtrų plokštelės nerimtai atrodo. Dėl mažo ploto kuria didelį pasipriešinimą ir keisti dažniau teks. Papildomas filtrų blokas su kišeniniais filtrais - jau kitas reikalas. Info čia
2. Tai jai kainų skirtumas tik 4400lt, visai kitas reikalas. Atsipirkimas sutrumpėja net penkiasdešimčia metų iki kokių 150.
QUOTE(cibulis @ 2015 02 24, 14:44)
1. Gamyklos atsakymas: I SAVE VTC 200 statomi gamyklos G4 klases filtrai. Silpnai su filtrais. Man bent jau dėl Lexit aiškino, kad namui reikia ne mažiau 7 klasės tiek paėmime, tiek išmetime. Būtent tokius Lexit ir deda. Systemair šiuo atveju šiek tiek nuvilia. Aš švaraus oro.
2. Tu čia gerai pastebėjai. Tik kainos skirtumas ne 6000 Lt, o šiek tiek mažiau apie 4400 Lt. Nes yra paprastas Paul Novus 300, kuris neturi jokio pašildytuvo ir entalpinio šilumokaičio ir jį gaučiau už maždaug 9000 Lt. Bet tendencija aiški. <{POST_SNAPBACK}>
Atsakyti
QUOTE(cibulis @ 2015 02 24, 14:44)

Jei tavo paskaičiavimai teisingi, tai tikrai neverta. Bet ką daryti, jei reikia A++ klasės arba ne mažesnio nei 90 proc. rekuperatoriaus? Ką tada siūlai?

Ką galima siūlyti, jei nori turėti popieriuką už 6000Lt viršaus tik dėl ventiliacijos plius dar ~1000Lt dėl brangesnio sertifikavimo, tai ką ten padarysi, bet jei tau svarbu ne popieriukas, o realios mažos sąnaudos siūlau taupyti ten kur nėra poreikio išlaidauti.

Tu čia gerai pastebėjai. Tik kainos skirtumas ne 6000 Lt, o šiek tiek mažiau apie 4400 Lt. Nes yra paprastas Paul Novus 300, kuris neturi jokio pašildytuvo ir entalpinio šilumokaičio ir jį gaučiau už maždaug 9000 Lt.

Plius dar jam kaip ir reikalingas GŽŠ ir gaunam jau ne 4400Lt o ~7400Lt viršaus.

Atsakyti
QUOTE(mintas @ 2015 02 24, 16:30)
1. Ką galima siūlyti, jei nori turėti popieriuką už 6000Lt viršaus tik dėl ventiliacijos plius dar ~1000Lt dėl brangesnio sertifikavimo, tai ką ten padarysi, bet jei tau svarbu ne popieriukas, o realios mažos sąnaudos siūlau taupyti ten kur nėra poreikio išlaidauti.

2. Plius dar jam kaip ir reikalingas GŽŠ ir gaunam jau ne 4400Lt o ~7400Lt viršaus.

1. A+ klasę gaučiau ir su rotaciniu. Man tikrai nėra sportininio intereso žūtbūt gauti A++, nes nedegu noru kišti pinigus į fotovoltinius gaminius.

2. Aš nekalbu vien apie Paul. Už tikrai gerą kainą gaučiau Systemair. Tik klausimas, kiek tas Systemair geras, nors jo testuotas NK 90 proc., o kaina tikrai mažesnė nei rotacinių - ypač didelio našumo, kurie brangūs. Jei pakaktų tos pigesnės latviškos dėžės ir vieno ir to pačio 120 m gylio gręžinio, tai realiai pabrangimas būtų tikrai nedidelis. Bet dar laukiu kainų.

Man tik įtarimų sukėlė prasti Systemair filtrai.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo cibulis: 24 vasario 2015 - 16:48
QUOTE(cibulis @ 2015 02 24, 17:46)
Man tik įtarimų sukėlė prasti Systemair filtrai.

Pasianalizuok kokius filtrus kaip "standarta" siulo kiti gamintojai. F7 padavime siulomi, kaip opcija. Jie filtruoja gerai, bet sukuria papildoma pasipriesinima.
Atsakyti
QUOTE(Pupcis @ 2015 02 24, 18:39)
Pasianalizuok kokius filtrus kaip "standarta" siulo kiti gamintojai. F7 padavime siulomi, kaip opcija. Jie filtruoja gerai, bet sukuria papildoma pasipriesinima.

Pas Systemair'ą ant rotacinių rekupų standartiškai stovi F7 padavime, ant priešpriešinių srautų - jau prastesni. Kadangi sau žiūrinėjau tik rotacinius modelius, kažkaip maniau, kad ant visų rekupų tipų F7 stovi. Kažkaip keista, kodėl būtent priešpriešinių srautų 'nuskriausti'...
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Verteris: 24 vasario 2015 - 19:30
QUOTE(Pupcis @ 2015 02 24, 18:39)

Aš kaip tik galvočiau, kad padavimui turėtų būti tik F7. Kad oras į namus kuo gaivesnis ateitų. Man tiesiog Flexit už akcentavo, kad pas juos ir išmetime, ir padavime F7. Labai gerai išvalo orą, todėl jokio kvapų pamaišymo būdingo rotaciniams. O atsieit, kadangi sistema paveža du F7 filtrus, tai vadinasi geri rekūpai. Taip man porino Flexit.
Papildyta:
Systemair turi štai tokį geoterminį oro pašildytuvą. Tik duomenys apie jį skurdoki. Įdomu iki kokio minuso realiai dirbtų, nes tekste nurodyta, kad prie -10 paduotų +2,5. Įtariu, kad 0 į rekūpą ateitų prie -15. Kaip ir mažokas dydis.
Atsakyti
QUOTE(cibulis @ 2015 02 24, 21:33)
Aš kaip tik galvočiau, kad padavimui turėtų būti tik F7. Kad oras į namus kuo gaivesnis ateitų. Man tiesiog Flexit už akcentavo, kad pas juos ir išmetime, ir padavime F7. Labai gerai išvalo orą, todėl jokio kvapų pamaišymo būdingo rotaciniams. O atsieit, kadangi sistema paveža du F7 filtrus, tai vadinasi geri rekūpai. Taip man porino Flexit.

Tai viskas gerai su tais F7. Amalvos rego kompaktai komplektuojami su M5. Galima pasikeisti i F7. Renovent, ziurejau, standartineje komplektacijoje G3. Papildomai galima uzsisakyti F7. Flexit, girdejau, geri rekupai. Tik tiek, kad tarkim, su F7 rekupo elektros sanaudos bus dvigubai didesnes nei to paties rekupo su G3 del didesnio slegio kritimo filtre. Cia aktualu tiems, kurie skaiciuoja papildomus centus namo islaikymui.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Pupcis: 25 vasario 2015 - 00:43
QUOTE(cibulis @ 2015 02 24, 16:46)
Jei pakaktų tos pigesnės latviškos dėžės ir vieno ir to pačio 120 m gylio gręžinio, tai realiai pabrangimas būtų tikrai nedidelis.

Bet ši dėžė irgi kainuoja ir tą kainą reikėtų pridėti prie brangesnio rekuperatoriaus virškainio. Jei kaina rekuperatoriaus apylygė, tai brangiau gausis tik tiek kiek GŽŠ įranga kainuos. Tada jo, išlaidos greičiausiai bus nedidelės, bet jos vis tiek bus, nors dėl kokių ~3000 Lt galvos gal ir neverta sukti, čia vis gi ne ~10.000,00 Lt skirtumas.
Papildyta:
QUOTE(Verteris @ 2015 02 24, 19:29)
Pas Systemair'ą ant rotacinių rekupų standartiškai stovi F7 padavime, ant priešpriešinių srautų - jau prastesni. Kadangi sau žiūrinėjau tik rotacinius modelius, kažkaip maniau, kad ant visų rekupų tipų F7 stovi. Kažkaip keista, kodėl būtent priešpriešinių srautų 'nuskriausti'...

Su geresniais filtrais iškart krentą rekuperatoriaus NVK, didėja elektros sąnaudos vienam m3 oro.
Papildyta:
QUOTE(cibulis @ 2015 02 24, 20:33)
O atsieit, kadangi sistema paveža du F7 filtrus, tai vadinasi geri rekūpai.

Mano pigiausios - Domekt serijos rekupas su abejeis F7 filtrais hihihi.gif . Tai jai jau prasčiausia serija lygiuojasi su flehit geriausiais, tai ką kalbėti apie aukštesnę komfovento klasę hihihi.gif .
Papildyta:
QUOTE(cibulis @ 2015 02 24, 20:33)
Systemair turi štai tokį geoterminį oro pašildytuvą. Tik duomenys apie jį skurdoki. Įdomu iki kokio minuso realiai dirbtų, nes tekste nurodyta, kad prie -10 paduotų +2,5. Įtariu, kad 0 į rekūpą ateitų prie -15. Kaip ir mažokas dydis.

atkreipk dėmesį į "Diagrams are valid with a glycol/water supply temperature of 10°C." Skaičiavimuose panaudota aukštesnė glikolio temperatūra nei tikėtina realiomis salygomis maždaug dvigubai. Realiai rezultatai kris lyginant su diagrama.
Papildyta:
QUOTE(Pupcis @ 2015 02 25, 00:42)
Cia aktualu tiems, kurie skaiciuoja papildomus centus namo islaikymui.

Kai kalba eina apie tai, jausi namie dūmų kvapą ar ne, manau, kad didžioji dauguma sutiks primokėti truputį daugiau smile.gif.
Atsakyti