Mont,
kodėl tik mirgainių aliejus tinkamas?
falso mieloji,
viskas kas rauginta rauginta rauginta....pripildo daug gerų bakterijų, padeda išsilaikyti B12 lygiui žarnyne ilgesnį laiką...
rauginti kopūstai...
agurkai - bet tie tokie ne iki galo surauginti gelsvai žali, o šviežiai TAMSIAI žali (kur česnakiukas mėtos)
....žmonės tokiu "jama" ant šašlykų...och....
o aš ant rupios ruginės arba bulvių....arba pupelių pupelių pupeeelių.....
vidurių nesupučia...raugintų dalykų tam sykiui nesidedu daug...
pvz, ant duonos paskleidžiu kopūstus (perku tik tuos, kur yra su druska, BE CUKRAUS, VEEEE), tada "dalą" įsimetu į dubenėlį - toks tirštas troškinys/sriuba/kur pupelės, tuomet pavirus kažkiek morkų, bulvių, o gale sumetu cukinijos (greit išveda- gali įmest ir žalią ir uždengiu pašildyt), arba vietoj cukinijos - kombinuot moliugą- papriką - ką turi- net pomidorą...
tada dar pusantro - du pakeliai eko daržovių sultinio, truputi garam masala prieskonių (arba bet kokių), čiut kajeno, čiut saldžios paprikos, čiut ciberžolės, - arba ne viską, ką turi tuomet.
Bet sultinys visada pravartu.
nu žinokit, jau nuo balandžio mėn su veganu/vegetaru susipažinus (jis man parodė), verdamės tokius troškinius:
Esmė,
pagrindas - ankštiniai (man skaniausios margos/RAUDONOS pupelės
), bet galima ir baltų
(visas pupelės užmerkt pernakt)
arba vietoj pupelių galima įvairint kt ankštiniais: lęšiais (avinžirniais) - pastarieji, pvz,maniškiui labiausiai patinka
Avinžirnius, kaip ir pupeles, pernakt užmerkt.
Skeltų Lęšių nebūtina, bet galima. Pilnus lęšius irgi gerai užmerk.
Mirkymų bijot nereik. Užmerkt normaliu kiekiu vandens, miegat, o vanduo daro savo darbą.
O tuomet po valandos pupelių virimo (ANT SILPNIAUSIOS UGNIES - tuomet jos būna lengvai traškios, nepervirę, reik tikrint),
sumest morkas,
po 2min - kažkiek bulvių , burokų
o cukiniją, papriką mesti jau likus iki pabaigos apie 15min.
Po visko, dar galima, palaikyt uždengtu dangčiu, kas šustų (ir rankšluosčiu - nebūtina)
Kai jau įmeti bulves, galima ir prieskonius, sultinį (tik eko, jokio kito BRUDO)
pamatysit,
dalas kaskart vis įgaus KITOKĮ SKONĮ
čia kaip gaminti/valgyti šimtus troškinių....panašaus nebūna ...
eksperimentuokit į valias...aštriau, mažiau aštrumo...mažiau vandens skysčio (troškinys) (daugiau - man skaniau, nes ankštiniai ir taip traukia vandenį.)
dar toks patarimas, pastebėjimas:
Kadangi baltų bulvių lietuviai ir tap linkę padaugint, galima bulves išvirt atskirai (kai norisi lengviau, ar vasarą, ar nesportininkėms moterims - tegul jos visos tampa sportininkės
) ir tuomet atskirai bulves išvirus, pagal norą (ar ypač savo vyrams) įsikraut.
Galime troškiny bulves keisti batatais, bet jie lb greit suverda, tai įdėti vėliau..ir tarkim, tuomet morkų nedėti - nes jų saldumas panašus.
Ant tokio troškinio, kuomet jis garuoja dubenėliuose
, mes dar užsibarstom daigintų ankštinių (pupuolių) (avinžirnių, lęšių ir tt.(nuolat daiginam nuo vasaros, dar nesitingi)
bet visada aš valgau su KAŽKUO ŽALIU- kopūstu, salieru...ir tt. pagal fantaziją.
Galima valgyt be jokių priedų (jokių raugintų kopūstų, daigintų sėklų, salotų, skanu ir tap - bet mes gi žinom, pagal Fuhrmaną ir kitus, kad raw veg visada geriau nei cooked veg, tam kad paspartint žarnyną...ts prasme, labai netgi pageidaudti cooked veg valgyt su žalia veg...net tortą su kopūstu anksčiau valgydavau....su morka
jokios vidurių stagnacijos.)
Maniškis dar kopūsto rauginto užsikrauna...bet itkrai nebūtina tiek makaluot...
ir dar skanu, pvz, jei virėte bulves, nuoviro nenupilkit, sekantį rytą kai gaminsit dalą, įpilkit ir jo...
Maniškis ir aš jau taip stengiamės pagamint daugiau
dalo ( mes - keturiese), bet kartais į darbą kitą dieną neštis jo nelieka...arba čiut čiut
Nepūsdavo niekada....
( čia pilvo pūtimo ikona
)
nes matyt jau senai ankštinius doroju....jūs irgi, merginos, pratinkitės
Anot plant-based gydytoju nuomonės, pupelės - number one food from cancer.