Įkraunama...
Įkraunama...

Vėdinimas 6

QUOTE(mintas @ 2015 02 16, 23:00)
Ėhėhė. Kuo temperatūrų skirtumas didesnis, ir kuo daugiau šilumos reikia, tuo daugiau rotorius padeda jos išsaugoti. Panašu, kad man reikės šiame pačeme forume parašyti tokios pat apimties žinutę paneigiančią mano teiginius apie prastą komfovento NVK smile.gif.

Aš tai kaip tik supratau, kad su rotoriais beveik nėra šansų pasiekti maksimalių gamintojo deklaruojamų verčių. Nes norint jas pasiekti, reikia kad būtų kuo didesnis temperatūrų skirtumas tarp paduodamo ir išmetamo oro. O tokias dienas ar valandas galima suskaičiuoti ant rankų piršto. Todėl tikėtina, kad rotacinių metinis efektyvumas bus gerokai mažesnis nei skelbia gamintojai:
It turns out that on each of the parameters affects the efficiency of the heat recovery process,
which demonstrate that the heat exchanger for the better part of the year will be working with much less efficiency than the nominal.

Papildyta:
QUOTE(vaikis_ @ 2015 02 16, 23:20)
Įtariu jog su rotorium be šansų turėti realius 90% mūsų klimato zonoje, nebent kokiame sibire smile.gif

Sibiras gal ir per daug kraštutinis palyginimas, bet tokia žiema, kokia yra ši, tai tikrai rotoriui ne į naudą. Jo efektyvumas įtariu siekia tik kokius 85 proc. gamintojo deklaruotų verčių. Praeitų metų sausis rotaciniam būtų buvęs palankesnis, kai lauke kelias savaites buvo -15 ir -20.
Atsakyti
QUOTE(cibulis @ 2015 02 16, 23:37)

It turns out that on each of the parameters affects the efficiency of the heat recovery process,
which demonstrate that the heat exchanger for the better part of the year will be working with much less efficiency than the nominal.

Žinai, man tokiuose moksliniuose darbuose patinka faktų komentavimas, o vat išsakytas asmenines nuomones, aš vertinu kritiškai, labai dažnai manau kitaip, nei tų tekstų autoriai smile.gif.

Ir šiuo atžvilgiu, nesutinku su autorium ir skaitau, kad didesnis NVK prie didesnio temperatūrų skirtumo yra gėris. Bendroje sumoje gal ir neišloši šiltesnę žiemą, mokėsi kaip ir visi mažai už šildymą, bet šildymo galingumas taps pastovesnis, ir iš vis, reikės mažiau galingo šilumos šaltinio namui, o šaltą žiemą kaifuosi, nes visiems temperatūrai krentant šildymo kainos šoks į viršų, o tau ir toliau išliks pastoviai mažos, prognozuojamos, beveik nekreipiant dėmesio į lauko temperatūrą. Na čia šiek tiek paryškinau spalvas, kad parodyti kitą požiūrį, kuris man arčiau širdies.
Atsakyti
QUOTE(mintas @ 2015 02 16, 14:05)
Neprisimenu, koks pas tave rekuperatorius, gal galėtum priminti?

rego 400 he C5
Papildyta:
QUOTE(Pupcis @ 2015 02 16, 14:08)
Taip, čia "vasaros režime", rekupas išsijungs. "Žiemos režime", pleškins tenas elektrą ir temperatūra bus komforto ribose. Nesvarbu, koks režimas, vartotojas pats turi spręsti kokia minimali paduodama temperatūrą, o ne gamintojas. Juk tai nėra "gyvybiškai" svarbus parametras aparatui t.y. garantiniu laikotarpiu jo nesugadins.

is esamu 5 darbo rezimu tik 'special' rezime galiu atjungti tena oro pasildymui, likusiuose 4 gamintojas nusprende man tokiu teisius nesuteikti biggrin.gif
kur logika neklausk.
Atsakyti
QUOTE(cibulis @ 2015 02 16, 23:37)
Aš tai kaip tik supratau, kad su rotoriais beveik nėra šansų pasiekti maksimalių gamintojo deklaruojamų verčių. Nes norint jas pasiekti, reikia kad būtų kuo didesnis temperatūrų skirtumas tarp paduodamo ir išmetamo oro. O tokias dienas ar valandas galima suskaičiuoti ant rankų piršto. Todėl tikėtina, kad rotacinių metinis efektyvumas bus gerokai mažesnis nei skelbia gamintojai:

Kažka čia Jus visi pripainiojote su plokšteliniu ir rotaciniu šilumokaičiu efektyvumais...
Būtent plokštelinių šilumokaičių efektyvumas priklauso nuo įeinančios lauko temperatūros t.y. kuo lauke temperatūra žemesnė, tuo plokštelinio šilumokaičio teorinis temperatūrinis efektyvumas bus aukštesnis, deja prie žemų temperatūrų jis už šalinės todėl jo deklaruojama 90% temperatūrinį efektyvumą bus sunku pasiekti.
Rotacinio šilumokaičio efektymumas išlieka toks pats, nesvarbu ar lauke bus -23C ar 0C.
Atsakyti
Tokiu atveju C5 pultelio nebenoriu smile.gif o tai vakar kai ijungiau ziemos rezima el sanaudos smoge i 1kw veliau taip sokinejo nuo 50w i 500w ir 1060w.. Gal veliau butu stabilizavesi bet pas mane diskomforto del zemos temp nera, paciais vamzdziais pasyla iki pakenciamos temp.

QUOTE(litunas @ 2015 02 17, 06:44)
rego 400 he C5
Papildyta:
is esamu 5 darbo rezimu tik 'special' rezime galiu atjungti tena oro pasildymui, likusiuose 4 gamintojas nusprende man tokiu teisius nesuteikti biggrin.gif
kur logika neklausk.

Papildyta:
Tai gal zmona gera seimininke, shutina troskinius kasdien smile.gif itariu kad ta tavo dregme ne is sienu. As va jau susirupiniau kai vakar vos 33% dregmes radau 2a kambariuos. Medinem grindim tai ne i gera..

QUOTE(mintas @ 2015 02 16, 22:37)
Pas mane drėgmės lygis stipriai pakilo, įjungiau drėgmės surinkėją, kadangi jis pas mane tiklsliausiai parodo drėgmės lygį, tai pas mane dabar drėgmės lygis ~60%. Nepagaunu kampo kodėl, nes lauke labai mažas drėgmės procentas, plius minusas gal apie -12C.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo ble: 17 vasario 2015 - 09:31
QUOTE(Raituzas @ 2015 02 16, 22:27)
10C laipsnių apsauga yra pakankama, kad nepasiekus nustatytos temperatūros įrenginys būtų stabdomas.
Pupci, negi norėtum, kad išvykęs atostogų ir dėl kokių nors priežasčių rekuperatorius žiemą pradėtų pusti į patalpas šaltą orą ir grįžęs namo rastum, kad rekupas atvėsino neleistinai stipriai namus, sušalo gėlės, sušalo katinas ir dar kas nors...?
Pupci, ar tikrai nustatęs savo rekuperatorių žiemos režime ir pakūręs židinį rekuperatoriaus rotorius pas tave stabdomas, jei viršijama nustatyta temperatūra?

Negaliu sutikti. Kai išvyksti atostogų, rekupą gali išvis išjungti (ar pastatyti ant minimalių apsukų, su kuriomis namo bet kuriuo atveju neperšaldysi).

Apskritai paėmus (jei gali perduoti Amalvos konstruktoriams), būtų gerai turėt du režimus - vieną tokį vartotojišką (koks dabar yra, su apsaugomis nuo durnumo), kitą 'advanced mode', su visais įmanomais perspėjimais 'vartoti nuosava atsakomybe', kur visi parametrai nusistato kaip vartotojas pageidauja. Beje, gal per kokį modbus'ą galima suvest skaičius kaip patinka ir be įprogramuotos logikos patikrinimo?
Atsakyti
QUOTE(mintas @ 2015 02 17, 00:18)
Žinai, man tokiuose moksliniuose darbuose patinka faktų komentavimas, o vat išsakytas asmenines nuomones, aš vertinu kritiškai, labai dažnai manau kitaip, nei tų tekstų autoriai smile.gif.

Tai ir buvo faktas, kuris pasakytas to tyrimo išvadoje. Ne aš jį padariau. To tyrimo išvada teigia, kad rotacinis deklaruojamą efektyvumą pasieks tik labai mažą laiko tarpą per metus. Realiai jis tai padarys tik kelias savaites per metus. Visą likusį laikotarpį jis tikrai nedirbs taip efektyviai, kaip nurodo gamintojas.

Ten gi yra grafikas (Nr. 6), kaip rekūpo darbas priklauso nuo oro skirtumų. Jei bus 10 K skirtumas, tai jis dirbs 60 proc. efektyvumu, o jei 40 kelvinų skirtumas, tai dirbs 80 proc. efektyvumu. 30 kelvinų skirtumas (10-40) atitinka 30 laipsnių. Tai reiškia, kad norėdami pagerinti rekūpo efektyvumą iki maksimumo, lauke turi būti geras minusas. O kiek tokių dienų būna per metus.

Štai ką rodo Medeina. Dabar oro skirtumas tarp lauko (-6,3) ir išmetamo į lauko temperatūros (+3,4) siekia tik 9,7 laipsnius. Taigi pagal tą grafiką ir išeitų, kad rotacinis rekūpas dabar dirbtų maždaug 60 proc. naudingumu (Medeinoje yra plokštelinis). Norint pasiekti maksimalų 80 proc. efektyvumą reikėtų, kad lauke būtų virš -20, o dar geriau virš -25. Tai to tyrimo išvadoje ir sakoma, kad tokių ribinių oro temperatūrų Lenkijoje būna vos keletas valandų. Lietuvoje šiek tiek daugiau.

Medeinos atvejį pateikiau tik kaip pavyzdį, nes neturiu kitų skaičių. Be to, gali būti šiame tyrime naudoti gana seni rotaciniai įrenginiai. Dabartinių naudingumas greičiausiai svyruoja ne tarp 60-80 proc., o tarp 70-90 proc.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo cibulis: 17 vasario 2015 - 09:52
QUOTE(Verteris @ 2015 02 17, 09:36)
Negaliu sutikti. Kai išvyksti atostogų, rekupą gali išvis išjungti (ar pastatyti ant minimalių apsukų, su kuriomis namo bet kuriuo atveju neperšaldysi).

Apskritai paėmus (jei gali perduoti Amalvos konstruktoriams), būtų gerai turėt du režimus - vieną tokį vartotojišką (koks dabar yra, su apsaugomis nuo durnumo), kitą 'advanced mode', su visais įmanomais perspėjimais 'vartoti nuosava atsakomybe', kur visi parametrai nusistato kaip vartotojas pageidauja. Beje, gal per kokį modbus'ą galima suvest skaičius kaip patinka ir be įprogramuotos logikos patikrinimo?

Arba Raituzas galetu pasharinti mums (ty advanced useriams) amalvos softa kuriame yra kruva navarotu ir twreaksu, prisijungimui prie irenginio ir valdymo. Net neabejoju kad ten yra visi tie reikalingi nustatymai.
Atsakyti
QUOTE(Raituzas @ 2015 02 17, 09:13)
Kažka čia Jus visi pripainiojote su plokšteliniu ir rotaciniu šilumokaičiu efektyvumais...

Rotacinio šilumokaičio efektymumas išlieka toks pats, nesvarbu ar lauke bus -23C ar 0C.

Tame tyrime kalbama būtent apie rotacinius. Ne aš dariau išvadas. Ten kaip tik sakoma, kad metų bėgyje rotacinių efektyvumas jokiu būdu nepasieks gamintojo deklaruotų verčių.
Atsakyti
QUOTE(mintas @ 2015 02 16, 21:46)
Jau kokios 5 val, kaip mano rekuperatoriuje nustatyta tiekiamo oro temperatūra ant maksimalaus 30C laipsnių dydžio, tenas išjungtas, anksčiau pūtė orą ~16C, dabar jau pučia 14.4C ir rekupas vis dar veikia, neišsijungia dėl per didelio nustatytos ir realios temperatūrų skirtumo.

Ar neatvėso namas belaukiant kol rekupas išsijungs? Matai, pas tave C4 plius, pas mane C3. Nesvarbu, kad pačio pulto nepirkai, bet vidinė plokštė gal skiriasi Domekt ir Kompakt. Gal ir ši apsauga kitaip veikia. Nors Domekt aprašymo
http://www.komfovent.....4 PLUS_LT.pdf
13psl. parašyta:
"Tiekiamo oro temperatūrai nukritus žemiau leistinos reikšmės: +5°C, įrenginio veikimas stabdomas su 10 min. uždelsimu"
Kol nebuvo sumontuotas šildytuvas, man kartais ši situacija pasikartodavo t.y. rekupas išsijungdavo. Dabar neišsijungia, nes paduodamo oro temperatūra nebūna maženė, kaip 20C. Išsijungdavo praeitą/užpraeitą šildymo sezonus. Neprisimenu dabar kokie tiksliai tuo metu buvo nustatymai (juk yra žieminis/vasarinis režimas, oro temp. kontrolė pagal paduodamą/ištraukiamą arba auto ir kt.). Šis "efektas" dažniausiai pasireikšdavo į žiemos pabaigą/pavasarį (dieną šilta/rite šalta). Rekupas dirbdavo apie 30% našumu, paduodama temp. buvo nustatyta apie 15C paryčiais pradėdavo pūsti per vėsų ir atsijungdavo (suveikdavo apsauga). C3 aprašyme dar kukliau aprašyta apie šią apsaugą nei C4 plius.

P.S. skaičiuojant kiek variklis pašildo orą ar įvertinama, kad rekupo variklių vartojama galia ne visa išsiriama į šilumą? Jei prie 20% nаšumo abiejų ventiliatorių imama galia iš tinklo 24W. Vieno ventiliatoriaus 12.5W. Tarkim 70% sunaudotos iš tinklo energijos jis verčia į mechaninę, tai šiluminiams nuostoliams lieka 30%. Tuomet orą šildo tik apie 4W. Betgi EC motorai skaitosi skaitosi labai efektyvūs, todėl tikėtina, kad šiluminiai nuostoliai dar mažesni. Abejoju ar pašido 100m3/h srautą 0.5C.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Pupcis: 17 vasario 2015 - 12:35
QUOTE(cibulis @ 2015 02 17, 10:49)
Tame tyrime kalbama būtent apie rotacinius. Ne aš dariau išvadas. Ten kaip tik sakoma, kad metų bėgyje rotacinių efektyvumas jokiu būdu nepasieks gamintojo deklaruotų verčių.

As zinau viena, bet pati rimciausia buda kaip pasirinkti produkta ir neapsirikti - pirkti tai, ka dazniausiai renkasi rinka. Jei visi perka plokstelinius rekuperatorius, perki plokstelini, jei rinkos dalyviai prioriteta skiria rotacijiams - perki rotacini. Telieka pasirinkti geriausia kokybes/kainos santyki.
Atsakyti
QUOTE(bruonius @ 2015 02 17, 12:51)
As zinau viena, bet pati rimciausia buda kaip pasirinkti produkta ir neapsirikti - pirkti tai, ka dazniausiai renkasi rinka. Jei visi perka plokstelinius rekuperatorius, perki plokstelini, jei rinkos dalyviai prioriteta skiria rotacijiams - perki rotacini. Telieka pasirinkti geriausia kokybes/kainos santyki.

O jei visi perka VW, tai ir aš turėčiau pirkti VW? Negeras palyginimas.
Atsakyti