Įkraunama...
Įkraunama...

Vėdinimas 6

QUOTE(cibulis @ 2015 02 10, 16:44)

2. O kokią būtent mažiausią temperatūrą galima paduoti į grindis? Kas tai lemia? Bendras dėsnis - tarkime ne mažiau kaip +16/+18 laipsnių. Ar visgi reikia skaičiuoti pagal grindų betono masę, grindų plotą, namo, patalpos tūrį dar kažkokį kitą dėmenį.

Temperatura, o ne mase, plotas ir t.t. O kas del vedinimo tai siulina statyti plokstelini Renovent excellent 400, tas kuris ruosiasi montuoti, pats pries keleta metu sau statesi rotacini, dabar statytu plokstelini.
Atsakyti
QUOTE(Noriukas5 @ 2015 02 10, 17:54)
1. Temperatura, o ne mase, plotas ir t.t.

2. O kas del vedinimo tai siulina statyti plokstelini Renovent excellent 400, tas kuris ruosiasi montuoti, pats pries keleta metu sau statesi rotacini, dabar statytu plokstelini.

1. Kokia žemiausia galima? Ar tai priklauso nuo vidaus, lauko temperatūros?

2. Kodėl? Klausėte to žmogaus? Puikia informacija turėtų pasidalinti? Gal jau žinote? Tai išpasakokite visiems.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo cibulis: 10 vasario 2015 - 17:57
Pirmas teiginių ratas

1. Ši mūsų diskusija man perša tokias išvadas. Šildytis ir vėdinti orine sistema, t.y. ventiliacija, yra praktiškai neįmanoma, nes reikalingi gerokai didesni oro kiekiai nei įprastai ventiliacijai. Be to vien šildytis vėdinimu bus nekomfortiška, nes grindys bus šaltos.

2. Jei oru nesivėsiniu, tai praktiškai neturi racijos ir GŽŠ. Jo nedarome. Kaina - 0 Lt.

3. Jei nedarome GŽŠ, tai vėdinimą galime patikėti tik rotaciniam arba plokšteliniam su entalpiniu šilumokaičiu (Paul, Renovent). Entalpinis šilumokaitis kainuoja 2000-3000 Lt brangiau. 100-200 Lt per metus didesnės elektros išlaidos - ne katastrofa, todėl aš greičiausiai visgi rinkčiausi plokštelinį įrenginį. Kaina - 2000-3000 Lt.

4. Vedinimo problemą patikime geoterminiam, kuris namą vedina per grindis. Tik reikėtų imti įrenginį su pasyvia vėsinimo funkcija, kuri gaili kainuoti iki 4000 Lt brangiau. Kaina 4000 Lt.
Iš viso: 6000 - 7000 Lt.

Antras teiginių ratas
1. Darome GŠŽ, nes ar taip, ar taip daromas geoterminis. Savadarbis (Saldos šilumokaits, visokių firmų siurbliukai, cirkuliaciniai, išsiplėtimo ir t.t.) GŠŽ kainuoja 3500 Lt. Dar apie 2800 Lt reikėtų 40 metrų gręžiniu. Grubiai išeitų apie 6300 Lt. Viena firma man atsiuntė savadarbio GŽŠ kainą - 1300 eurų arba 4245 Lt. Pridėjus gręžinį turėtumėme 7000 Lt. Kaina - 7000 Lt. Galbūt, jei gręžinį vertinti ne kaip 40 metrų, o tik 20 metrų (nes ar taip ar taip reikėtų daryti 100 metrų, kad pasiekčiau vandenį), tai gal kaina būtų apie 6000 Lt.

2. Tokiu atveju dedame paprastą Paul Novus 300 rekūpą. Kaina - 0 Lt.

3. Perkame paprastą siurblį be pasyvios vėsinimo funkcijos. Kaina - 0 Lt.

4. Namą vėsiname per GŠŽ ir realiai turime vos 1-2 laipsniais žemesnę temperatūrą. Papildomai galima paduoti ir vėsą į grindis tik be pasyvios vėsinimo funkcija geoterminis labiau suks elektrą.

5. Papildomai ventiliacijai naudoti bypasą ir langus vakare, naktį.
Iš viso: 6000- 7000 Lt.

Abiejų sistemų įrengimo kainos vienodos. Pirmu atveju papildomas išlaidas lemtų 100-200 Lt prisukta elektra už šilumokaičio atitirpinimą, antru atveju lemtų šilumos siurblys, kuris vasarą namą vėsintų be pasyvios vėsinimo funkcijos (kaina irgi apie 100-200 Lt). Lieka komforto klausimas. Kuri sistema komfortiškesnė? Man atrodo, kad pirmas variantas.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo cibulis: 10 vasario 2015 - 18:26
QUOTE(remiga @ 2015 02 10, 13:14)
Na pavyzdžiui jei namą šildaisi elektriniu vėjeliu, tai sutikit, jis tikrai sausina orą.

Sausins orą ir rekuperatorius, jei elektrinį vėjelį/kaloriferį įtaisysit ant oro padavimo į patalpas.

Nu ir kur tas vanduo dings iš oro smile.gif ? Elektros laidais bus iš namo išvestas smile.gif. Sausas tik procentaliai oras, kuris užkeltas iki aukštesnių temperatūrų, nors jame drėgmės kiekis ir bus tas pats. Kai tas oras atvėsta, iškart oro drėgnumas procentais atsistato į savo vietas.

Pas mane name apie 400m3 oro. Kaip manai, kiek dienų man reikia šildyti jį su tik 2kW kaloriferiu, kad to oro temperatūra pakiltų bent vienu laipsniu smile.gif. Čia kažkada skaičiavau, kad mano termomasė vienu laipsniu sušildama surija 40kW šiluminės energijos. Taigi namą man reikia šildyti savaitėmis ir tai kai už lango ne žemiau nulio. Kai žemiau, džiaugiesi kad temperatūra nekrenta, nes tik naktimis šildytis jau pradeda neužtekti. Bet kai buvo savaitę apie -10C, -15C tai per savaitę temperatūra grubei nuo 21C buvo nukritusi iki 19C, bet savaitgalį temperatūra buvo atstatyta smile.gif.

Apie šiltesnį orą ir dėl to procentaliai sausesnį gali pamiršti.

Sausas oras šildant kaloriferiu bus tik kiaurame ir neapšiltintame name, kuriame norint palaikyti aukštesnę temperatūrą reikės keleriopai daugiau galingumo. Pavyzdžiui mano name, jei šildysi ~12kW galingumo kaloriferiu, oro temperatūra bus užkelta tikrai greičiau, nei termomasė spės ją nuimti ir tuomet jau galima kalbėti apie sausenį orą procentaliai, tik bėda, mano name tai nė valandos taip neišlaikysi, nes oro temperatūra stipriai užkils, išjungsi kaloriferį ir termomasė labai greitai iš oro tą šilumą nuims, taip kad prasidės temperatūros šokinėjimas. Na nemanau, kad labai komfortabilu. Sutinku, toks orinis šildymas ir man ne prie širdies būtų smile.gif. O kai šildoma mažais galingumais net nesuprasi kokiu principu namas šildomas, aišku, jei negirdėsi kaloriferio ūžimo smile.gif. Vis tik orinės šildymo sistemos atveju, kai šilumos perdavimui bus naudojamas ne triukšmingas propeleris, o giliai po triukšmo slopintuvais paslėptas rekuperatoriaus variklis ir to triukšmo absoliučiai neliks.

Vis tik, kaip minėjau, vien orinis šildymas nėra racionalus, nes neleis palaikyti aukštesnių temperatūrų vonioje, tad ten dar reikėtų ir šildomo elektrinio kilimėlio.
Papildyta:
QUOTE(cibulis @ 2015 02 10, 14:05)
5. O pats oriniu šildymu patenkintas? Jei dabar nepaduodi šilumos į grindis, koks jausmas vaikštant per grindis? Šaltos, nešaltos? Antrame aukšte gal ir nieko. O kaip pirmas aukštas?

Aš basas nevaikštau, bet grindys aišku kad ne šiltos. Vonioje tai gal kiek ir nemalonu, bet paleidi karšta vandenį duše ir tą pačią sekundę grindys jau šiltos smile.gif o iš dušo ir vėl į tapkes.

Bet pas tave, nors ir bus grindinis šildymas, grindys vis tiek bus vėsios wink.gif. Pas Vilienę juk grindinis, tai jis pirmas apie tai prabilo.
Papildyta:
QUOTE(Pupcis @ 2015 02 10, 17:04)
Katilas kondensacinis? Pvz. du variantai (grindinis šildymas). 1. Paduodama temp. +35C, grįžtama +25C. 2. Paduodama temp. +28C, grįžtama +25C. Abiem atvejais patalpose bus +22C.
1-mu atveju, sąskaita už šildymą bus mažesnė.

Tai čia labiau nuo cirkuliacinio galingumo tai turėtų priklausyti. Aišku, pirmu atveju cirkuliacinis prisuks mažiau, bet aukštesnė temperatūra, turėtų būti prastesnė kondensacija, spėju, kad antras variantas kaip tik su kondensaciniu būti ekonomiškesnis.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mintas: 10 vasario 2015 - 21:50
Taip kondesacinis.

QUOTE(Pupcis @ 2015 02 10, 17:04)
Katilas kondensacinis? Pvz. du variantai (grindinis šildymas). 1. Paduodama temp. +35C, grįžtama +25C. 2. Paduodama temp. +28C, grįžtama +25C. Abiem atvejais patalpose bus +22C.

Atsakyti
QUOTE(darius333 @ 2015 02 10, 17:17)
5 kiek suprantu jokio orinio pas Minta kol kas nera, yra tik 2kW vejelis, kuris pucia viename taske ir siluma pasiskirsto po visa nama, jei netaip, Mintai, pataisyk

Šiuo metu būtent taip, bet kaloriferis - tai orinis šildymas smile.gif.
Papildyta:
QUOTE(darius333 @ 2015 02 10, 17:17)
1 net saulutei per langa pasvietus, kurios t dar toli iki orinio sildymo - t pakyla laipsniu dviem, taip, kad matyt "momentali termomase" matyt nelabai fizikinis terminas mirksiukas.gif

Tai kad nelabai jaučiasi ta saulutė wink.gif. Sekantį mėnesį gal, bet šį mėnesį tai tikrai nesukelia wink.gif.

2 Negi darytum papildoma ortakiu sistema oriniam sildymui, turedamas rekupo sistema  bigsmile.gif

Tikrai ne. Daryčiau kombinuotą. Orinis šildymas, kiek nuo ventiliacijos užtenka, plius keli elektriniai kilimėliai grindyse, bet vos keli kvadratai visam namui.

Atsakyti
Ir kodel 1-mu atveju sildytis pigiau? Isbandyta? smile.gif
Nemanyciau. Zematemperaturis sildymas, ekonomiskesnis. Didelis temp skirtumas - mazas srautas.
Prie 35 paduodamos, kambary tikrai nebus 22 biggrin.gif , nebent kiauroj troboj

QUOTE(Pupcis @ 2015 02 10, 16:04)

Atsakyti
QUOTE(Noriukas5 @ 2015 02 10, 17:29)
kad atintinka temperatura turi paduoti ne per maza - ir ten rasos taskas atsiras.

Būtent, kaip minėjau, viską reikia apskaičiuoti ir jei darai, kaip apskaičiuota - viskas tvarkoje. Pagrindinė problema yra vėsinimo galingumas, būtent jį reikia apskaičiuoti ir niekad jo neviršyti.
Papildyta:
QUOTE(cibulis @ 2015 02 10, 17:44)
1. Jau ne pirmas žmogus sako, kad su jei grindys nešildomos, tai nemalonu ant jų vaikščioti. Išvada čia peršasi tik viena: orinis šildymas be kitos sistemos yra nekomfortiškas.

Ech Cibuli Cibuli. Išvada ta kad kai grindų nešildai jos vis tiek šaltos. Pas tave grindinis, valio, ŠS valio, bet jei ne inverterinis, o start/stop tai tavo grindys dažniau bus šaltos nei šiltos.

Vadovaujantis tavo išvadų darymo principu - prastas tas grindinis šildymas biggrin.gif . Tiesa su inverteriu greičiausiai taip nebūtų, bet vis tiek - prastas tas grindinis šildymas biggrin.gif

2. O kokią būtent mažiausią temperatūrą galima paduoti į grindis? Kas tai lemia? Bendras dėsnis - tarkime ne mažiau kaip +16/+18 laipsnių. Ar visgi reikia skaičiuoti pagal grindų betono masę, grindų plotą, namo, patalpos tūrį dar kažkokį kitą dėmenį.

Viskas galiausiai susives į grindų temperatūrą smile.gif.
Atsakyti
Be papildomų sąlygų šitie teiginiai - visiška nesąmonė.
1. Kiaurame name, naudojantis žematemperatūriniu šilumos šaltiniu - taip. Bet jei namas energiškai efektyvus, naudojama tiesioginė elektra, galinti oro srautą pašildyti nors ir iki 60C - nematau jokių problemų.
2. Kloti grindis plytelėmis ir jų nešildyti - taip, bus nekomfortiška. Bet jei grindys nešildomos, tai ir dangą galima parinkti atitinkamai. Pvz. kamštis ant nešildomų grindų duos tokį šiltumo efektą, kaip gerai užpleškintos plytelės.
Beje, tuo laikotarpiu, kai saulė nešvies, būtent ir planuoju naudotis oriniu šildymu, aukščiau aprašytais principais. Į grindų betoną akumuliuoti žadu tik saulės šilumą. Manau kad tiesioginę elektrą varyti į betoną - per didelė prabanga. Kaip kažkada seniai seniai, neatmenamais laikais, kai dar Lietuvoje litai buvo, sakė toks visų pamirštas vyrukas keistu vardu Vilienė - mano dažnai kritikuojamas ed@ padarys savo juodą darbą ir įpirš orinį šildymą.
QUOTE(cibulis @ 2015 02 10, 18:25)
1. Šildytis ir vėdinti orine sistema, t.y. ventiliacija, yra praktiškai neįmanoma, nes reikalingi gerokai didesni oro kiekiai nei įprastai ventiliacijai.
2. Be to vien šildytis vėdinimu bus nekomfortiška, nes grindys bus šaltos. <{POST_SNAPBACK}>

Atsakyti
QUOTE(mintas @ 2015 02 10, 21:57)
Aš basas nevaikštau, bet grindys aišku kad ne šiltos. Vonioje tai gal kiek ir nemalonu, bet paleidi karšta vandenį duše ir tą pačią sekundę grindys jau šiltos smile.gif o iš dušo ir vėl į tapkes.

Bet pas tave, nors ir bus grindinis šildymas, grindys vis tiek bus vėsios wink.gif. Pas Vilienę juk grindinis, tai jis pirmas apie tai prabilo.

Vieną kartą baigiam visiems laikams visas spekuliacijas (ir dar lakštingalai praneškite), kad vien orinis šildymas tinkamas tik koncentracijos stovyklai. Jis nėra komfortiškas. Ir kelių snarglių paviniojimas (kelių laidų pametimas palei namo perimetrą ir t.t.) nesprendžia problemas.

Taip, sistema pigi. Taip, padengs šilto namo nuostolius. BET... bus taip šalta, kad net plaukams želė nereikės, patys piestu stosis. Žodžiu, nėra čia ką burti iš kavos ir dar kažkokių tirščių, bet komfortas ir elementari higiena turi būti. Ir dar. Parašiau šitą komentarą pro sukastus dantis, nes norėjau kaip reikalas pasikeikti, kad visokių šarlatanų ir ekspertų spėlionės eitų šikti. Ir visiems laikams. Ir baikite durninti su savo kvailais skaičiavimais.

Čia ypač liečia Mintą ir Bangą. Abu alia inžinieriai ir visokių pievų prisigalvoja. Tik Mintas man vėdinimui liepia užmesti 150 proc. paklaidą, bet kad grindinis šikną šaldo, tai jam dzin. Jis čia paklaidos nemato. Vis dar gailisi, nes būtų sutaupęs 10 000 - 20 000 Lt ir būtų šildęsis vien oru. Gerai, kad neklausiau, nes būčiau pautus nušalęs nuo visų šitų ekspertų.
Papildyta:
QUOTE(mintas @ 2015 02 10, 22:15)
Ech Cibuli Cibuli. Išvada ta kad kai grindų nešildai jos vis tiek šaltos. Pas tave grindinis, valio, ŠS valio, bet jei ne inverterinis, o start/stop tai tavo grindys dažniau bus šaltos nei šiltos.

Vadovaujantis tavo išvadų darymo principu - prastas tas grindinis šildymas  biggrin.gif . Tiesa su inverteriu greičiausiai taip nebūtų, bet vis tiek - prastas tas grindinis šildymas  biggrin.gif
Viskas galiausiai susives į grindų temperatūrą smile.gif.

Mintai, galima ir be dvigubų kartojimų, nes tai yra patyčios, įžeidimai ir tavęs ateis Barnevernet. Bus tau.

O jei rimtai, tai nusišneki per visą pilvą ir dar šikną kvadratu sudėjus. Užkniso mane visi šitie ekspertai, kurie skaičiuoja centus ir neaišku, kokias sistemas sukuria. Viskas tik dėl taupumo. O kur komfortas? Taip negalima. Taip kad net nėra ką kalbėti.

Gana knisti smegenis. Ką tik buvau viename name ir realiai peršalau. Per kelias valandas pagavau snarglį. Ir man dzin visi tavo sutaupyti centai. Ne visiškai dzin, nes tai šūdų malimas. Man reikia komforto, o ne centų. Nesakau, kad mėtausi pinigais, bet kai šalta, kad net kiaušai į šikną lenda, tai ne man toks komfortas.

Ech, Mintai, Mintai, pasiklok vieną vamzdį prie namo ir šildyk visą namą. Bliamba kaip užpykau ant visų šitų sušiktų ekspertų, tikrai laikau bazrą, nes čia tokie šūdai patarinėjami, kad net baisu.

Papildyta:
QUOTE(Milao @ 2015 02 10, 22:24)
Be papildomų sąlygų šitie teiginiai - visiška nesąmonė.

Kur problema: kiauras namas, ar šiltas namas? Kuriame name mano sistema neveiks? Gal galima aiškiau ir paprasčiau. Čia gal ir aš kaltas, bet nekertu? Nieko nesuprantu?
Atsakyti
Kiek tam name buvo laipsniu ?
Ekspertu, ypac su formulem, skaiciukais daug. smile.gif
Bet nei vienas neparodo kas ir kaip, tik svaicioja - kaip butu.
Man irinis buvo geras pereinamuoju laikotarpiu, vietoj zidinio.

[quote=cibulis,2015 02 10, 22:07]
Vieną kartą baigiam visiems laikams visas spekuliacijas (i
Atsakyti
QUOTE(arkava @ 2015 02 10, 22:07)
Ir kodel 1-mu atveju sildytis pigiau? Isbandyta?  smile.gif
Nemanyciau. Zematemperaturis sildymas, ekonomiskesnis. Didelis temp skirtumas - mazas srautas.
Prie 35 paduodamos, kambary tikrai nebus 22  biggrin.gif , nebent kiauroj troboj

Ir man užkliuvo šitas Pupcio pasisakymas, bet juk jis inžinierius. Jis viską žino ir visada. Tai gal pateiks be teorijos realybę atitinakančius skaičius, nes teorija tegul kišą į šikną. Vienu atveju paduoda +32, kitu +28, bet abiem atvejais grįžtamas tas pats +23. Gal čia greičiai skiriasi, bet tokie atviortkinai tegul gyvena savo SAABų stikliniuose ofisuose ir makaronus tegul kabina arabų naftai.
Atsakyti