Įkraunama...
Įkraunama...

Daugiametės gėlės, X tema (jubiliejinė!)

Va va , uzkalbejote apie hortenzijas, tai dabar gime nauja ideja, visa priesais patvori hortenzijom, ale kaip but grazu pries langus jos, bet jos cia turetu but kazkokios aukstesnes ? Uk nera pirkti tu baltu placiu aukstu, kaimisku vadinamu, ale kaip tiktu jos cia man thumbup.gif . Galeciau beveik iki to kampinio medzio pasodint....gera ideja , tikrai
Atsakyti
Įsiterpsiu. Pavėsingoms vietoms galybė rododendrų.UK pasirinkimas jų būtų didelis.
Budlėjų turėjau pasisodinus gyvatvorės pratęsimą, kokius 6 krūmus. Nei dengiau, nei kažkaip ypatingai prižiūrėjau. Paskui apaugo žole ir panaikinau. Budlėjos pas mus labai vėlai sprogsta, kai jau nebėra vilties, nueini, pasižiūri - ogi kažkur iš žemai ūgliai varo. O kur prižiūrimos auga, tai sniegu apkasu ir viskas. Jei sniego nėra, tai šiaudų glėbelį užmetu. Jas reikia sodinti šiltoje vietoje kokius 5-6 augalus , pasidaro įspūdingo dydžio kelmas.
Atsakyti
QUOTE(Vobla @ 2015 02 22, 16:30)
Klausykit, o ar teke kada su vazonais ziemai augalus prikasinet? kazkaip pernai issodinau silageles, ziemai ikasiau su vazonais i grunta ir ka gi as matau- visur aplink sausa, o vazonuose vanduo stovi. mano silagales povandenines  verysad.gif  nesuprantu kodel- vazonai tai tie plasmasiniai, kur skyliu dugne daugiau nei paties dugno...

Mano gėlyne aibė vazonų pakasta. Dėl vietos trūkumo amžinos rokiruotės tiek žiemą, tiek vasarą. Taip ir būna, kad vazonuose vanduo ilgiau užsilaiko, o pavasarį ištraukus, dar po vazonu ledas būna, nors aplink tulpės žydi.
Pas jus labiau matosi skirtumas, jei žemė vazone geresnė, nei aplinkinis laidus smėlis. Šilagėlėms nelabai patinka. Bandykite ištraukti, ore greičiau atitirps ir išbėgs.
Atsakyti
QUOTE(Iš Kaimo @ 2015 02 22, 19:48)
Įsiterpsiu. Pavėsingoms vietoms galybė rododendrų.UK pasirinkimas jų būtų didelis.
Budlėjų turėjau pasisodinus gyvatvorės pratęsimą, kokius 6 krūmus. Nei dengiau, nei kažkaip ypatingai prižiūrėjau. Paskui apaugo žole ir panaikinau. Budlėjos pas mus labai vėlai sprogsta, kai jau nebėra vilties, nueini, pasižiūri - ogi kažkur iš žemai ūgliai varo. O kur prižiūrimos auga, tai sniegu apkasu ir viskas. Jei sniego nėra, tai šiaudų glėbelį užmetu. Jas reikia sodinti šiltoje vietoje kokius 5-6 augalus , pasidaro įspūdingo dydžio kelmas.

Rododendrai taip pat gražu smile.gif
Nežinau, bet jei jau nuo vienos budlėjos 170 cm. krūmas, tai 5- 6 sudarys gyvatvorę lotuliukas.gif
Bet pas jus jos nuo apačios kiekvieną pavasarį atauga? Aš budlėjas auginau, kaip aukštą krūmą, man nepatikdavo tas jų ataugimas po žiemos. Tad kiekvieną rudenį stengdavausi išsaugoti, tai ką per vasarą užsiaugino. Visada agrodanga vyniodavau, bet kartais labai šaltos žiemos jas pribaigdavo.
Atsakyti
QUOTE(Daisoja @ 2015 02 22, 21:42)
Mano gėlyne aibė vazonų pakasta. Dėl vietos trūkumo amžinos rokiruotės tiek žiemą, tiek vasarą. Taip ir būna, kad vazonuose vanduo ilgiau užsilaiko, o pavasarį ištraukus, dar po vazonu ledas būna, nors aplink tulpės žydi.
Pas jus labiau matosi skirtumas, jei žemė vazone geresnė, nei aplinkinis laidus smėlis. Šilagėlėms nelabai patinka. Bandykite ištraukti, ore greičiau atitirps ir išbėgs.

aciu- zinosiu. pirma karta taip dariau. maniau , kad prikasinejimas- puiki iseitis. panasu, kad ne...
Atsakyti
Viskas gerai su tais vazonais, tik šilagėlės nelabai užmirkimo mėgsta, o kaip bus, gal parašysite.
Visokioms melsvėms, astilbėms, viendienėms ir pan. vazonuose žiemoti visai gerai. Vasarą toliau nuo namų gal ir blogai gali baigtis per sausras. Aš savo daug augalų sode ,,laikinai" įkasiau su vazonais, bet ten priemolis. Medžiai, krūmai pro skyles šaknis išleido ir toliau laukia vietos. Man gražu melsvės vazonuose, tai žiemai su prastu plastmasiniu įkasu į kokios vasarai pakastos kambarinės vietą, o pradėjus dygti traukiu ir dedu į kokį dailesnį vazoną. Arba, kai dėl naujų pirkinių nėra garantijų kokia bus spalva ar aukštis, tada vėl su vazonais ,,laikinai" keliems metams.
Atsakyti
QUOTE(Dalelė @ 2015 02 23, 09:27)
Rododendrai taip pat gražu  smile.gif
Nežinau, bet jei jau nuo vienos budlėjos 170 cm. krūmas, tai 5- 6 sudarys gyvatvorę  lotuliukas.gif
Bet pas jus jos nuo apačios kiekvieną pavasarį atauga? Aš budlėjas auginau, kaip aukštą krūmą, man nepatikdavo tas jų ataugimas po žiemos. Tad kiekvieną rudenį stengdavausi išsaugoti, tai ką per vasarą užsiaugino. Visada agrodanga vyniodavau, bet kartais labai šaltos žiemos jas pribaigdavo.

Buvau vienais metais susodinus iš sėklų išaugintas tiesiog paauginimui netoli šiltnamio. Šilta, ten, saulės atokaita. Kaip visada gerais norais pragaras grįstas. Pavasarį dar neturėjau gėlyno, kur jas persodinti. Tai gal 12 antramečių krūmų kaip suaugo į vieną galingą kupstą, gavosi gal 5x5 m krūmas, už šiltnamį didesnis doh.gif Per kelis kilometrus matėsi smile.gif
Budlėjas būtent reikia trumpai kirpti. Palikus ilgesnes šakas gaunasi netvarkingas menkiau žydintis krūmas. Ne vien mano čia pastebėjimai, kažkur literatūroje buvau radus tą patį parašyta. Todėl žiemai paruošimas labai paprastas: nukirpti paliekant per du sprindžius, užversti kokių lapų ir viskas. Jei labai šaltas vėjas, tai dar ko nors ant viršaus, svarbu, kad nesušustų stiebai. Patys stiebai po 2-3 metų pasensta, reikia palikti vis jaunesnius. O senus iškarpyti vargas: sakytum iš kietmedžio tie stiebeliai, metalo žirkles naudoju.
Atsakyti
o aš mažutę budlėją rudenį pasodinau virš vamzdžių, kur žemė šiltesnė žiemą būna, tai pažiūrėsiu šiais metais kaip jai ten patiko:)
Atsakyti
QUOTE(Daisoja @ 2015 02 23, 13:26)
Viskas gerai su tais vazonais, tik šilagėlės nelabai užmirkimo mėgsta, o kaip bus, gal parašysite.
Visokioms melsvėms, astilbėms, viendienėms ir pan. vazonuose žiemoti visai gerai. Vasarą toliau nuo namų gal ir blogai gali baigtis per sausras. Aš savo daug augalų sode ,,laikinai" įkasiau su vazonais, bet ten priemolis. Medžiai, krūmai pro skyles šaknis išleido ir toliau laukia vietos. Man gražu melsvės vazonuose, tai žiemai su prastu plastmasiniu įkasu į kokios vasarai pakastos kambarinės vietą, o pradėjus dygti traukiu ir dedu į kokį dailesnį vazoną. Arba, kai dėl naujų pirkinių nėra garantijų kokia bus spalva ar aukštis, tada vėl su vazonais ,,laikinai" keliems metams.

man tai nuostaba kelia, kodel aplinkui jau zeme minskta, o vazonuose vis dar isalas? nesugalvoju paaiskinimo g.gif
siandien pas mane diena be elektros( planinis atjungimas), tai nei dirbt ka galiu, nei vaika darzelin isleidau( ten irgi ner elektros) tai abi po kiema sukiojomes...
Zodz, as jau suleidau rankas i zeme wub.gif
viena gelyna visai sutvarkiau- jau visai atsiles, viskas tik bunda tik lenda. padariau sukuosenes pernykciams zolynams, palengvinau roziu uzklotus- tik nuo saules dar pridengiau. netgi piktzoles siuo metu visai lengvai raunasi- matyt nesitikejo tokio mano ankstyvumo.
o jau eziuoles, sinavadai, astrai, nakvisos- visi nosis iskise....
Atsakyti
QUOTE(Vobla @ 2015 02 23, 13:50)
man tai nuostaba kelia, kodel aplinkui jau zeme minskta, o vazonuose vis dar isalas? nesugalvoju paaiskinimo g.gif
siandien pas mane diena be elektros( planinis atjungimas), tai nei dirbt ka galiu, nei vaika darzelin isleidau( ten irgi ner elektros) tai abi po kiema  sukiojomes...
Zodz, as jau suleidau rankas i zeme wub.gif
viena gelyna visai sutvarkiau- jau visai atsiles, viskas tik bunda tik lenda. padariau sukuosenes pernykciams zolynams, palengvinau roziu uzklotus- tik nuo saules dar pridengiau. netgi piktzoles siuo metu visai lengvai raunasi- matyt nesitikejo tokio mano ankstyvumo.
o jau eziuoles, sinavadai, astrai, nakvisos- visi nosis iskise....

Pas mane šiemet eksperimentas, kaip vazonuose, neįkastuose žemėn, o sustatytuose palei namo sieną, peržiemojo krūva augalų. Kadangi taip be vargo žiemojo melsvės ir rasakilos, tai palikau ir kitus augalus, kraujalakes, vingirius, raudokles. Dar kažkas žiemoja tik jau nepamenu.

Nuoširdžiai pavydžiu to gero jausmo susitikus su žeme, savo valdas apeinu kone kasdien, bet kol kas dar mano augalai miega. Šįryt atsikėliau, visa žemė į ragą sušalusi. Per žiemą kaip ir pernai žaliavo saulainės, astrai, šilokai, rykštenė, kai kurie snapučiai. Iš žolių šluotsmilgės ir lendrūnai jau kogero prašosi žirklių, tik nežinau, ar bandyt kažkaip''iššukuot'' ar kirpt viską žemėn.
Atsakyti
Tingėjau mokykloje mokytis fiziką, bet kiek suprantu, tai be vandens įšalas nesilaiko. Todėl ir visokias žoles, ežiuoles bei kitas mano svajones galite ramiai auginti. Pas mane tiek vazonuose, tiek aplink juos įšalas. Pliurzinis paviršiukas kviečia dribti, tai vaikštau plačiai išskėtus rankas.
Maniau, kad pajūryje jau tulpės žydi.
Atsakyti
oi ne, pas mane jos dar net nesudygę smile.gif. Taip jau ir būna, žiema atrodo nespaudžia, o va pavasaris savo koją pirmiau įkelia į kitus regionus, pajūrį palikdamas paskutinį. Jau pripratau, kad ruduo ilgiau užsibūna, o pavasaris vėliau ateina. Bet va mieste jau lazdynai žydi.
Atsakyti