Įkraunama...
Įkraunama...

Daugiametės gėlės, X tema (jubiliejinė!)

QUOTE(ifigenija @ 2015 02 07, 20:02)
Rusmenės, kaip ir sinavadai kryžminasi tarpusavyje labai lengvai -- aš vis stengiuosi išlaikyti baltas, bet nors artimiausios kaimynų rusmenės (jos rausvos) yra gal 100 metrų nuo mano sklypo -- vis viena sekančiais metais sėjinukai jau turi bent 10 procentš rausvų rusmenių. sad.gif Sėklų ūkiai kažkaip turbūt apsaugo nuo vabzdžių... bet kaip tada apdulkina? neįsivaizduoju...

pas mus kaime apskritai nesu jokiu rusmeniu macius, o ir mes gerokai nuosaliau nuo kitu- vidury lauku g.gif aj, kaip bus taip bus. apskritai pirma man jos prazydeti ir seklas subrandinti tures, kad butu ka rinkti biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(Adeliutė @ 2015 02 09, 17:20)

Dar man labai rupetu eziuoliu daiginimas. Ar ilgai jos dygsta? Kiek laiko pries tai saldote?

Internete rašoma, kad ežiuolės daiginamos +20 temperatūroje, šviesoje,sudygus temperatūra sumažinama. Jei per 3-4 savaites daigai nepasirodo, reiktų 2-4 sav. dėžutę su sėklomis palaikyti vėsioje temperatūroje maždaug -4 +4 temperatūroje.

Iš savo patirties galiu pasakyt, daiginausi geltoną ežiuolę- echinacea paradoxa, nešaldžiau, iš penkių sėklų po savaitės išlindo viena, po mėnesio antra. Tai žiūrint procentiškai, sudygo mažiau nei 50 proc. Gal pašaldžius būtų buvusi kitokia situacija. Bet vėlesniais metais, palikus nenupjautus žiedus per žiemą, radau nemažai sėjinukų, gamtoje gaunasi natūrali stratifikacija ir dygsta be problemų.
Turint atliekamų sėklų verta pabandyt sėti iš rudens, kad šaldymo periodas natūralus būtų, šitą metodą išbandžiau su levandomis, daigai buvo nepalyginamai gražesni, nei sėtų ant palangės.
Papildyta:
QUOTE(ifigenija @ 2015 02 07, 20:02)
Rusmenės, kaip ir sinavadai kryžminasi tarpusavyje labai lengvai -- aš vis stengiuosi išlaikyti baltas, bet nors artimiausios kaimynų rusmenės (jos rausvos) yra gal 100 metrų nuo mano sklypo -- vis viena sekančiais metais sėjinukai jau turi bent 10 procentš rausvų rusmenių. sad.gif Sėklų ūkiai kažkaip turbūt apsaugo nuo vabzdžių... bet kaip tada apdulkina? neįsivaizduoju...

Esu internete mačiusi foto, kur augalai būna aprišti maišeliais. Nesigilinau labai , bet gal tokiu būdu apsaugoma nuo atsitiktinio kryžminimosi, o apdulkinama šepetėliu? Ir turiu dar vieną versiją, o gal gali būti, kad sėkla nelinkusi išlaikyti savo savybių, ir sėjinukai natūraliai grįžta ''arčiau tėvų'' ir kaimynų rusmenės čia niekuo dėtos? Nes pas mane yra toks snaputis ''Slish splash'' (arba kitaip ''Stiatum''), aplink tikrai neauga jokie kiti snapučiai, laukuose taip pat nesu mačiusi jokios laukinio snapučio formos, o sėjinukai gaunasi įvairūs, nors dauguma tokie kaip motininis augalas - balti žiedlapiai su melsvomis dėmelėmis, tačiau atsirado ir visai mėlynų, ir visai baltų, tuo tarpu tas baltasis sekančiais metais jau buvo su margais žiedais, bet tas margumas buvo vos matomas, visumoj jis vistiek atrodė baltas. Tai va, taip gaunasi, kad ši veislė nėra visiškai stabili, ir sėjinukai ne visada paveldi motininio augalo savybes, gal tas pats tinka ir rusmenėms, arba tiksliau kai kurioms veislėms?
Atsakyti
QUOTE(jot.ka @ 2015 02 06, 15:44)
vi_, gausite pasižadėti, kad parodysite savo mėlitą, kaip jis atrodo suaugęs į gražų kupstą, jį pažįstu tik iš paveiksliukų, todėl galiu būt ir neteisi, bet jis man atrodo tiesiog kupstukas, su nežymiais žiedeliais, ir kaip žvaigždės želdyne aš jo nelabai matau. Man atrodo, kad iš jo kaip tik būtų galima plotus želdint, kur žemesni augalai komponuojami. Jis toks pašiauštukas, galėtų plotui suteikt tokios aštresnės faktūros. Na bet dar kart sakau, nemačiau gyvai, nečiupinėjau, tai galiu visai ne taip jį įsivaizduoti.
Dėl jūsiškių pusiasalių, tai atsivertimas į žoliatikystę visai eliminuoja iš gėlynų daugiametes? Jūsų pirmamečiame pusiasalyje augaliukų per daug, ir mano manymu jie per aukšti, lyginant su plotu.
Krūmai- astrai viskas tvarkoj, bet jūs turit ir šeivamedį, tai jis toks visai nekuklus, pas mano mamą šią žiemą matyt irgi nenušals, tai ....bijau kad bus gerokai virš 2m. Jei jums reikalingas kompaktiškas krūmas, tai kaip elgsitės su šeivamedžiu, genėsit? Ar jis kaip fonas pusiasaliui?
Sakot užsiimsit genocidu? Jau apsisprendėt, kad nemėgstat, netinka niekur kai kurie pasmerktieji? Na o pas mane dar yra daug ploto neapželdinto, todėl į kompostinę niekas neiškeliaus, turimus skaidysiu, smulkinsiu, ruošiu sodinimo medžiagą didesniems plotams. Ir tai ko gero pritrūksiu, pvz lendrūnų. Ir labiausiai bus gaila būtent juos skirstyt, jie dabar man patys pačiausi, jau turi sau būdingą statų siluetą, ir va vėl viskas prasidės nuo nulio..
Mano augalyno idėja..vienu žodžiu negaliu nusakyt, bet tai turėtų būti didelis augalų masyvas, su vejos taku per vidurį.(terasinis gėlynas ir didysis, tarp jų takas) Augalų susodinimas tikrai ne klasikinis, su aukštaūgiais gale ir mažuliais priekyje, o pievinis, kur yra ir aukštų ir žemų kartu augančių augalų. Augalų masė sumaišyta su žolėmis bus pakankamai minkšta, tai griežtai karpoma gyvatvorė savo spalva ir forma bus atsvara augalų laisvei.
kažkas panašaus  https://gardendesign...07/dsc_0183.jpg ,
nors pas save matau daugiau daugiamečių, ne tokią laukinę pievą, nes terasinė dalis tikrai bus matoma iš arti. Nors.. nežinau, o gal ir nuo terasos galima mėgautis labai žoline pieva? žodžiu, konkretumo dar trūksta.

Čia manasis mėlitas prieš porą metų taip atrodė. Nepasišiaušęs, bet kiek užsiteršęs piktžole (beje, blogas signalas pievininkėms...). Šioje miško kampelį imituojančioje vietoje jis atrodo prabangiai.

user posted image

Gerai, kad parodėte pievą – bus ant ko šnekėti. Tokios laukinės ir aš nenoriu. Bet iki olandiškosios bangos nusiristi irgi netrokštu. Taigi daugiametes reiks rinktis labai atsargiai. Pvz., saulainės, kad ir kaip jas myliu, manau čia nepritiks. Per sodrūs plėmai žolėje gausis. O ką jau kalbėti apie veronikūnus ir panašius gėliukus. Kitas dalykas, kad aš pasirinkau pievos darymą iš atskirų plotų, sudarytų iš vienodų žolynų: korėjinių lendrūnų, kupstinių barzdūnų, šluotsmilgių šviesiųjų ir tamsiųjų, dar drėbūnui reikėtų vietos į temą paieškoti. Tas turėtų į pievą įnešti tvarkos, nebūdingos natūraliai pievai. Nežinau ir net neįsivaizduoju, kiek tame yra gėrio, o kiek blogio. Neteko matyti kažko panašaus. O kaip ir kur link jūs suksitės? Suprantu, kad dar nėra plano, bet kažkokias daugiametes ir žoles juk jau pasirinkote?

Kas dėl juodulio šeivamedžio, tai žadu ji karpyti. Be to, jis įsitaisęs toliausiame pusiasalyje, toje augalyno dalyje, kur stypso keli sumedėję. Tokia crazy giraitė, pasidariusi iš sodybos lankytojų pridovanotų įvairiausių, per neatmenamus amžius niekada vienas kito nemačiusių, bet čia ūmai susitikusių medžių/krūmų. Taigi šeivamedis anei kiek neiškrenta iš crazy temos. smile.gif Giraitę šiemet visgi pavyks kiek praretinti – veigelė su acto medžiu keliaus į malkas. Aplamai, visi tie astrai kartu su šeivamedžiu, ko gero tėra kompozicijų etapo atavizmai, tad su laiku gali ir praeiti. Nors nenorėčiau prarasti astrų. Nuo rugpjūčio iki šalnų jie tartum saulės pasiuntiniai apšviečia sodybą.

Atsakyti
QUOTE(jot.ka @ 2015 02 10, 09:45)
Bet vėlesniais metais, palikus nenupjautus žiedus per žiemą, radau nemažai sėjinukų, gamtoje gaunasi natūrali stratifikacija ir dygsta be problemų.
Turint atliekamų sėklų verta pabandyt sėti iš rudens, kad šaldymo periodas natūralus būtų, šitą metodą išbandžiau su levandomis, daigai buvo nepalyginamai gražesni, nei sėtų ant palangės.

o gal zinot kaip reiktu strarifikuoti zundas? parasyta, kad reikia, bet neparasyta nei kaip nei kiek. pernai sejau i vazona ir laikiau ji lauke iki pavasario. nesudygo nei viena verysad.gif dabar mastau, kad reiketu jas saldytuve palaikyt- maza kas ten netiko tam vazone, gal per salta, gal per sausa, o gal kaip tik uzmirko... g.gif
Atsakyti
Vobla, manau, kad šaldymas visiems augalams yra vienodas, nes natūraliai gamtoje sėkla gauna ir šalčio, ir drėgmės, o tai reikalinga iš sėklos išplaut dygimą stabdančias medžiagas, ir suminkštint sėklos apvalkalą.

va ką radau apie zundos daiginimą

Sowing October to February.
Sow in John Innes seed compost or something similar, cover with a thin layer of compost. After watering place the seed container in an unheated greenhouse or coldframe.
Germination is irregular, between 5 and 90 days. As each seed germinates we would recommend that you transplant into its own pot to grow on.

Sowing March to February.
During the warmer months, you can “imitate the winter” by using the following method of stratification:
Sow in John Innes seed compost or something similar, place each container in a polythene bag and put into the refrigerator (not the freezer compartment) for 2-3 weeks. (Fridges are the deal temperature at around 4°C (39°F)
After this time place the containers outside in a cold frame or plunge them up to the rims in a shady part of the garden border and cover with glass or clear plastic. As each seed germinates transplant into its own pot.

Atsakyti
jot.ka- dekui 4u.gif pagal antra posta matau, kad joms galejo buti tiesiog per salta. praeita ziema saltuko buvo. zodziu, tuoj esiu seti, kisiu i saldytuva ir ziuresiu kas gausis... kitos zundos man ir be stratifikavimo dygo, tik uzsispyrele- ne...
Atsakyti
vi_, ačiū už vaizdinę medžiagą. Mielas pūkuotis, o dėl žolių, tai jos auga visur, savo kailiu patyriau, kad sodint reikia į labai švariai išravėtą dirvą, ir paskui,kol augalas kabinasi į gyvenimą reikia labai neužleist, ir raut visas kitas žoles, na gal mulčas nuo to saugotų, bet aš nemulčiavau, tai teko nemažai pavargt, jei kokia piktoji įsisukdavo į vidurį dekoratyvinės žolės. Pas mane ypač greitos būna tokios mažytės smilgutės, atrodo vos nuo žemės matosi kuokštukas, o jau su žiedynais, ir sėjasi jos kaip pasiutę.
Po jūsų posto net nuėjau paskaitinėt apie olandišką bangą smile.gif, tai aš ko gero norėčiau ristis ten, yra vienas vienintelis klaustukas, ar tam pakanka mano išskirto ploto. Ir tai gali būti priežastis, ieškoti kažko savito, kitokios olandiškos bangos atmainos. Augalai pas mane sukaupti būtent šio stiliaus, ir nei vieno nesinori atsisakyti, gal kiti bus perkelti į kitas erdves, bet be kemerų ir veronikūnų savo kiemo dar neįsivaizduoju. Tai šiai dienai manau kad didysis plotas bus sudarytas iš stambių daugiamečių( jiems ir dirva pas mane tinkanti), ir žolių, kol kas yra tik du kandidatai, tai lendrūnai ritmui, ir šluotsmilgės užpildams, jos taip pat bus jungiamoji grandis su terasiniu gėlynu. O terasinis gėlynas, nors atrodo ir toje pačioje kiemo dalyje, bet mikroklimatas turėtų skirtis, nes jis visiškoje saulėkaitoje( didysis gauna šešėlio nuo gyvatvorės), yra prie pat terasos, po kuria patiestas drenažas, todėl ten vanduo išgaruoja kur kas greičiau, be to terasinis yra nežymiai aukščiau, didžiajame yra vietų, kur vanduo ilgiau laikosi. Dėl šių priežasčių manau, kad augalai bus kiek kitokie, tie, kurie labiau mėgsta sausesnę ir geriau drenuotą dirvą. Ir ko gero jie turėtų būti žemesni, nei didžiajame, nes nors terasa ir bus pakelta, vistiek norisi kažkiek matyt erdvės į tolį per terasinio gėlyno viršų. Ir va iš to ką čia surašiau iškart kyla klausimas kaip man pavyks išlaikyt vientisumą, kad nepaisant skirtingų sąlygų ir poreikio, gėlynai grotų į vieną dūdą.
Papildyta:
QUOTE(Vobla @ 2015 02 10, 10:41)
jot.ka- dekui 4u.gif  pagal antra posta matau, kad joms galejo buti tiesiog per salta. praeita ziema saltuko buvo. zodziu, tuoj esiu seti, kisiu i saldytuva ir ziuresiu kas gausis... kitos  zundos man ir be stratifikavimo dygo, tik uzsispyrele- ne...

Dar vienoje vietoj radau, kad sėklų nereiktų laikyt atviroje saulėje, ir žemė turi būti drėgna, neperdžiūti. Aš pernai sėjau jukalapę zundą, be startifikavimo, ir iš 20 nesudygo nei viena. Dar turiu sėklų, gal reiks ir man pabandyt su šaldytuvu pažaist. Nors imant dabartinę lauko temperatūrą, tai pas mus idealios sąlygos joms stratifikuotis, +4 laikosi smile.gif. Gal reikia sėti, ir nešt dėžutę į kiemą, nakčiai įsinešiu į nešildomą patalpą, dienom lauke, gal pavyks? Reikia ekperimentuot smile.gif

o kokia zunda pas jus nesudygo?
Atsakyti
Dar apie ežiuolių daiginimą

Sowing Indoors:
Sow at 20 to 24°C (68 to 75°F), Fill pots or trays with a good seed starting mix (John Innes or similar). Moisten by standing the pots in water, then drain.
Surface sow the seed and press lightly into the soil. Seeds need light to germinate, so do not cover the seeds or use only a light sprinkling of vermiculite. The compost should be kept moist but not wet at all times. Germination may start after only 5 days but may take up to 20 days. Prick out each seedling as it becomes large enough to handle, transplant into 7.5cm (3in) pots or trays to grow on. Plant out in spring into well drained soil. Gradually acclimatise to outdoor conditions for 10 to 15 days before planting out.
In their natural environment, the seeds would germinate after a period of cold, so if there is little or no germination move the tray to a cold area: at around 4°C (39°F) for 2 to 4 weeks. Once you have picked out the remaining seedlings place the tray outdoors in a sheltered area for the winter. Come back to it in spring, more seedlings may await!

Dabar manau, kad viena iš priežasčių, kodėl man sudygo tik 2 iš 5, galėjo būti ir neteisingas pasėjimas, aš saviškes tikrai įspraudžiau ir užbėriau žemėmis, o čia rašo, kad sėklai dygti reikalinga šviesa.
Atsakyti
QUOTE(jot.ka @ 2015 02 10, 10:56)
Dar vienoje vietoj radau, kad sėklų nereiktų laikyt atviroje saulėje, ir žemė turi būti drėgna, neperdžiūti. Aš pernai sėjau jukalapę zundą, be startifikavimo, ir iš 20 nesudygo nei viena. Dar turiu sėklų, gal reiks ir man pabandyt su šaldytuvu pažaist. Nors imant dabartinę lauko temperatūrą, tai pas mus idealios sąlygos joms stratifikuotis, +4 laikosi smile.gif. Gal reikia sėti, ir nešt dėžutę į kiemą, nakčiai įsinešiu į nešildomą patalpą, dienom lauke, gal pavyks? Reikia ekperimentuot smile.gif

o kokia zunda pas jus nesudygo?

visgi saldytuve bus nuosekliau. o tai ja pliusas, cia ziurek -12 zada. vel kas nors nepatiks.
o sejau sita: http://www.e-seklos....da_superbum?p=8
Papildyta:
QUOTE(jot.ka @ 2015 02 10, 11:24)

Dabar manau, kad viena iš priežasčių, kodėl man sudygo tik 2 iš 5, galėjo būti ir neteisingas pasėjimas, aš saviškes tikrai įspraudžiau ir užbėriau žemėmis, o čia rašo, kad sėklai dygti reikalinga šviesa.

vat cia man naujiena. gal del to ir man taip prastai dygo g.gif aisku, kad uzberiau. gal ir sudygo tos 5, kuriu netycia neuzberiau...
et, pirmi daigai jau galvas kelia bigsmile.gif ne geles, bet baklazanai nosis iskiso- vis tiek smagu ta nauja gyvybe biggrin.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Vobla: 10 vasario 2015 - 12:52
esu tyli skaitytoja, patarkit, kaip sėti makedoninę buožainę? sėklas užberti ar ne, stratifikuoti šaldytuve? Kiek laiko, jei taip?
Atsakyti
QUOTE(vija zemaite @ 2015 02 12, 22:31)
esu tyli skaitytoja, patarkit, kaip sėti makedoninę buožainę? sėklas užberti ar ne, stratifikuoti šaldytuve? Kiek laiko, jei taip?

Tyli skaitytoja tyliai skaitytojai.... biggrin.gif . Užrašai po ranka, nes nagai jau niežti. Taigi skaitau.
Šią buožainę 2013 metais sėjau 02-15 d. be jokių šaldymų. Užbėriau plonai. Sudygo per 10-14 dienų.Dygo puikiai. Paskui pikiavau. Gal ir per anksti buvo sėta. Bet tais pačiais metais žydėjo ir pati pasisėjo sau. Radau pernai vasarą išdygusių kur nereikia. Kai sodinsite į gėlyną , palikite pakankamai vietos. Šiemet antrametės ir tokie dideli kupstai buvo, kad teko kas antrą prarauti.
Atsakyti
ačiū, bandysiu ir aš paprastai sėti
Atsakyti