Įkraunama...
Įkraunama...

Daugiametės gėlės, X tema (jubiliejinė!)

QUOTE(jot.ka @ 2015 06 16, 13:42)
didžiajame gėlyne astrancijas pasirinkau kaip dominuojantį kartu su šluotsmilgėmis augalą, tai vaje vaje, kaip joms nepatinka saulė...

O aš jau norėjau jas į kvadratus vietoj gludų siūlyti... Dar tokia mintis - o jei kokie snapučiai?
Atsakyti
Kosmeju yra visokiausiu: turejau geltonas ir baltas- tos iki kokio 50-70 cm. aukscio tetraukia. ziedynais labai panasios i gludus. Ale vat- nesejau as ju gal trys- du metai. jau nepamenu tiksliai. neturejau kur pritaikyt. seklos buvo surinktos savo pacios. siemet pasjeua- kol kas nei viena neisdygo. bet sejau kaip tik pries sausra. ar cia ji pakenke , ar tiesiog ju seklos neilgai buna daigios. bet kiek pamenu bistras buvo augalelis- nuo vasaros vidurio jau zydedavo, tikrai nereikia namie ant palangiu daigintis...
-------------
Dar gryztu prie rusmeniu. Norejau per langus grozetis ju plantacija, ale pasirodo jos savo ziedus atsuka i pietus. Zodziu- matau per langus tik varpeliu subines verysad.gif visas grozis atiteko ant kaimyninio sklypo suverstoms zvyro kruvoms smile.gif vadinasi reik toki dalyka numatyti pries sodinant...
Atsakyti
QUOTE(Gaudvilė @ 2015 06 16, 13:03)
Tikrai, tiek augalas gražus, tiek kompozicijos - čia jau atskiras pagiriamasis žodis kiemo šeimininkei  wub.gif  4u.gif

ačiū smile.gif

QUOTE(leliumai @ 2015 06 16, 14:45)
O aš jau norėjau jas į kvadratus vietoj gludų siūlyti... Dar tokia mintis - o jei kokie snapučiai?

Apie astrancijas nebuvau pagalvojus, bet jau jūs antra jas siūlote, ir kuo toliau tuo labiau ta mintis mane kabina, jei pasirodys, kad didžiajame gėlyne jos auga ir neskursta, tai tikėtina , kad kvadratuose jos gali atsirasti.

Apie snapučius galvoju ir suprantu, kad be patyrusiųjų pagalbos neišsiversiu. Koks snaputis galėtų tikti? Pievinius atmetu, nepatinka po žydėjimo liekanti tuščia vieta, o ir atželinėja pas mane jie kažkaip sunkiai ir ilgai, tektų vidury sezono tenkintis skyle. Turiu dar snaputį 'Nimbus', apie jį dar nieko pasakyt negaliu, kaip atrodys po žydėjimo, bet dabar tai jis jau ima labai didelį plotą, ten kaip ir mažoka vietos. Dar auginu sanguineum' Album',ir 'Dilys' bet jų irgi dar nepažįstu, kad suprasti, kaip jis auga. Gal jūs su snapučių rūšimis labiau susipažinusi, ar yra tokių kurios dekoratyvios visą sezoną?

QUOTE(Vobla @ 2015 06 16, 16:14)
Dar gryztu prie rusmeniu. Norejau per langus grozetis ju plantacija, ale pasirodo jos savo ziedus atsuka i pietus. Zodziu- matau per langus tik varpeliu subines verysad.gif  visas grozis atiteko ant kaimyninio sklypo suverstoms zvyro kruvoms smile.gif vadinasi  reik toki dalyka numatyti pries sodinant...

Ooo, tai pas jus ta pati situacija, langai į pietų pusę, ir augalai žiūri į kaimyno palocius.. niekad nebūčiau pagalvojus, kad rusmenė sukinėjsi, atrodo ilgas stiebas su varpeliais nu kur jiems dar sukiotis?? Vakar išsisodinėjau saviškius mažulyčius sėjinukus, žiūrėsiu, kaip prigis, ir ką kitąmet parodys. Aš saviškes į pusiau pavėsį sukišau.
Atsakyti
QUOTE(jot.ka @ 2015 06 17, 11:20)
Gal jūs su snapučių rūšimis labiau susipažinusi, ar yra tokių kurios dekoratyvios visą sezoną?

Pažindinuosi smile.gif
'Johnson's Blue' - aukštas, auginu gėlyno gale, apačia plika, kepurė viršuje. Žydi vieną kartą birželį;
'Orion' - labai patinka žiedų spalva, pradeda žydėti anksčiau už 'Johnson's Blue', mažiau gausių žiedų pasitaiko ir po pagrininio žydėjimo birželį. Būtų tobulas, jei ne pasidraikęs keras. Spėju, kad jam pas mane kiek sausoka ir vėjai ne draugai;
'Rozanne' - tobulas augalas, tvarkingas pagalvės formos keras, žydėjimas nuo birželio iki pirmų šalnų. Nenustebčiau, jei ateityje dėl aukščiausių pozicijų mano mylimukų sąraše susikautų su katžole 'Walker's Low';
Stambiašakniai 'Spessart' ir 'Alba' - dar tik išbandomi eksperimentiniame, pasirinkti kaip teoriškai pakeliantys sausesnes sąlygas;
'Max Frei' - antri metai pas mane, formuoja visai neaukštus tvarkingos pagalvėlės kerelius, spalva ryški purpuriškai raudona. Teoriškai turėtų irgi gana ilgai žydėti. Patikrinsiu šią vasarą;
'Ballerina' - patyriau fiasko. Pirmajam gerai augus ir žiemojus, užsipirkau iš kito taško(pigiau) daug, tačiau po žiemos atidavė galus beveik visi. Likę nepratempė sezono. Nežinau, ar kalta veislė, ar platintojas.

Nedaug išbandžius, bet turint omenyje, koks milžiniškas jų pasirinkimas, kas nors tinkamo turėtų būti. Gal pradžiai reiktų pagalvoti, kokio aukščio ir kero formos (tvarkingos ar laisvesnės) norėtųsi. O tada bandyti rinktis. Gal netgi su Rasa iš kitokieaugalai.lt sukontaktuoti - ji tikrai daug jų išbandžiusi, manau pakonsultuotų.
Atsakyti
QUOTE(jot.ka @ 2015 06 17, 11:20)
Apie astrancijas nebuvau pagalvojus, bet jau jūs antra jas siūlote, ir kuo toliau tuo labiau ta mintis mane kabina, jei pasirodys, kad didžiajame gėlyne jos auga ir neskursta, tai tikėtina , kad kvadratuose jos gali atsirasti.

Labai tikiuosi, kad dabar jos pas jus stresuoja dėl persodinimo. Pas mane, kur žemė ne stebuklai ir pridengiamos namo šešėliu karščiausiu metu (maždaug 11-14(15)val.) šiais, jau antraisiais, augimo metais nelaistomos ir kitaip nepopinamos atrodo puikiai. Taip nuostabiai žydi, kad mane vilioja jų auginti dar daugiau smile.gif)) Pernai, tik pasodintos irgi nieko stebuklingo nežadėjo. Žinoma, toli siekiančias išvadas daryti toli, bet gera pradžia smile.gif Pavyzdžiui šalia anksti pavasarį perkeltos notros 'Humello' (pernai pavėsio negavo ir leipdavo) dabar jau nuo drėgmės trūkumo lapus išgeibinusios, o astrancijos lyg niekur nieko.
Atsakyti
Iki jūs paminėjot snapučius, aš labiau įsivaizdavau augalus lengvus ir ažūrinius, tokį debesėlį kaip kontrastą 'Matronoms' už tai buvo gludas. Dabar žiūrėdama į kvadratus ''matau'' išsibarsčiusius žiedelius šluotsmilgių rūke, tai kandidatai kraujalakės, galbūt kažkas panašaus į žvaigždūnes, galbūt astrancijos. Buvo svarstomos rasakilų, katžolių, heucherų, kandidatūros, bet vyro nuomone, kupstai ten netinka. Na aš tuo nebūčiau tikra, man kaip tik atrodo, kad kažkas virstantis iš kvadrato per kraštą visai tiktų, bet minėti augalai, gal kiek sunkoki, visgi norėtųsi kad svariausia ten būtų 'Matrona', o ieškomasis augalas tik papildytų, ir lengvai įsipintų į bendrą kompaniją. Paskutiniu metu buvo ir ežiuolė svarstoma, bet nesu tikrai, ar kampe gėlyno ji sugebės sudaryti tą vaizdą kurio norisi, greičiausiai ne, nes kiek gyvai mačiau, tai rausvažiedės ežiuolės visos formos gana lapuotos ir vešlios.
dar vienas augalas kuris lyg ir turėtų būti lengvas ir ažūriškas, tai pimpinella major, bet ji kol kas pas mane pirmi metai ir dar sėjinukai, nežinau, kaip elgiasi nužydėjusi.

Jūsų snapučių kolekcija įspūdinga, man smalsu, jūs mėgstat pažindintis su augalais ir turit kolekcininko gyslelę, ar jie visi iš eksperimentinio gėlyno randa vietas jau esančiuose želdynuose? smile.gif
Atsakyti
Siūlyčiau kvadratuose išbandyti makedoninę buožainę. Kupstai praktiškai visžaliai, pavasarį nereikia ilgai laukti prabundant. Pavieniai žiedukai arčiau dirvos nuo pat pavasario vis pasirodydavo, o dabar jau kelios savaitės kaip žydi ir žydės iki pat šalnų. Spalva tiktų prie esančios kompanijos wink.gif
Atsakyti
QUOTE(leliumai @ 2015 06 17, 11:39)
Labai tikiuosi, kad dabar jos pas jus stresuoja dėl persodinimo. Pas mane, kur žemė ne stebuklai ir pridengiamos namo šešėliu karščiausiu metu (maždaug 11-14(15)val.) šiais, jau antraisiais, augimo metais nelaistomos ir kitaip nepopinamos atrodo puikiai. Taip nuostabiai žydi, kad mane vilioja jų auginti dar daugiau smile.gif)) Pernai, tik pasodintos irgi nieko stebuklingo nežadėjo. Žinoma, toli siekiančias išvadas daryti toli, bet gera pradžia smile.gif Pavyzdžiui šalia anksti pavasarį perkeltos notros 'Humello' (pernai pavėsio negavo ir leipdavo) dabar jau nuo drėgmės trūkumo lapus išgeibinusios, o astrancijos lyg niekur nieko.

aš irgi tikiu astrancijomis smile.gif, pas mane analogiška patirtis, visos pasodintos pirmus metus skurdo, buvo ir visai nedėkingų sąlygų, tai tos nedžiugino ir vėlesniais metais, kol neperkėliau į geresnę vietą. Pernai sodintos, šiemet jau džiugina, bet žinau, kad tai dar tikrai ne tai, ką jos gali. Laukiu kitų metų, ir jau suprantu, kad nenorint prarasti sulaukto grožio, teks nusipirkt dar trūkstamas, o jos brangokos. Dalijant kerą, labai puikiai išsiskaido iki mažulyčių skrotelių, ir visos prigyja, tai vilioja augalą kas keli metai paskaidyt, kad plantaciją išplėst, ir tuo pat metu, eina laikas, o vaizdo nėra. Mano 'Florence' vienoje vietoje augo nuo 2012 pavasario, tai pernai jau negalėjau ramiai pro jas praeiti, ir trys kereliai dovanojo daugybę žiedelių, o žydi jie išties be galo ilgai.

Nuotrauka nelabai kokybiška, bet mano galva kaip iš trijų kekerlių, tai žiedų daug

[attachmentid=234607]
Papildyta:
QUOTE(Gaudvilė @ 2015 06 17, 12:05)
Siūlyčiau kvadratuose išbandyti makedoninę buožainę. Kupstai praktiškai visžaliai, pavasarį nereikia ilgai laukti prabundant. Pavieniai žiedukai arčiau dirvos nuo pat pavasario vis pasirodydavo, o dabar jau kelios savaitės kaip žydi ir žydės iki pat šalnų. Spalva tiktų prie esančios kompanijos wink.gif

Šis augalas man labai gražus, bet vis abejoju, ar jai nebus per sunki dirva pas mane. Gal turit savo kompozicijų su ja foto? Kokio ūgio ji būna?
Atsakyti
QUOTE(jot.ka @ 2015 06 17, 13:14)
Šis augalas man labai gražus, bet vis abejoju, ar jai nebus per sunki dirva pas mane. Gal turit savo kompozicijų su ja foto? Kokio ūgio ji būna?

Molyne sėtoji iš pokelių auga, žiedų debesėlis siekia kažkur 1,2m. Vakare tiksliau žinosiu ir tuo pačiu nufotografuosiu. O kita Mars Midget mažutė, ~ 40cm žydėjimo metu.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Gaudvilė: 17 birželio 2015 - 12:22
QUOTE(Gaudvilė @ 2015 06 17, 12:19)
Molyne sėtoji iš pokelių auga, žiedų debesėlis siekia kažkur 1,2m. Vakare tiksliau žinosiu ir tuo pačiu nufotografuosiu. O kita Mars Midget mažutė, ~ 40cm žydėjimo metu.

bigsmile.gif , tai tada ta didžioji man net labai tiktų smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Gaudvilė @ 2015 06 17, 12:05)

oj nezinau nezinau... mano buozaines turi po kopusto dydzio sijona, ziedai siubuoja metro aukstyje. ir aplamai- jos taaaaaip isbujojo- kad prarijo ir pasikiso po savim viska kas augo salia. buvo pasodintos kokios 5 buozaines, tai dabar ten tokios dziungles. net kadagi pasiglemze po savimi. o pasirodo jos dar ir sejasi unsure.gif
jokiu budu nesakau, kad man jos nepatinka- puikus augaliukas. atsparus ir nereiklus toks... tik vat vietai jis gobsas biggrin.gif
Papildyta:
QUOTE(Gaudvilė @ 2015 06 17, 12:19)

aj, va, mazute gal ir tiktu... gal jos nuotrauku turit?
arba, bendrai gi gooogla turiu biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(Vobla @ 2015 06 17, 13:35)
oj nezinau nezinau... mano buozaines turi po kopusto dydzio sijona, ziedai siubuoja metro aukstyje. ir aplamai- jos taaaaaip isbujojo- kad prarijo ir pasikiso po savim viska kas augo salia. buvo pasodintos kokios 5 buozaines, tai dabar ten tokios dziungles. net kadagi pasiglemze po savimi. o pasirodo jos dar ir sejasi unsure.gif
  jokiu budu nesakau, kad man jos nepatinka- puikus augaliukas. atsparus ir nereiklus toks... tik vat vietai jis gobsas biggrin.gif
Papildyta:

aj, va, mazute gal ir tiktu... gal jos nuotrauku turit?
arba, bendrai gi gooogla turiu biggrin.gif

Kažin ar šluotsmilgę su šiloku galėtų užgožti biggrin.gif Jei gerai suprantu, tai į kvadratą pilnai užtektų vieno vieneto.

Užsisėjo ir pas mane, bet tai iš rudens negalėjau apkirpti. Va, sėjinukus šį pavasarį persikėliau į vazonus ir bus medžiagos užsodinti nemenkus plotus ir dar dovanų liks. Mažoji tik po šios žiemos turi dar dvi drauges, matyt anksčiau spėdavau nuravėt blush2.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Gaudvilė: 17 birželio 2015 - 12:41