Įkraunama...
Įkraunama...

Daugiametės gėlės, X tema (jubiliejinė!)

QUOTE(jot.ka @ 2015 06 11, 23:52)
Per trumpa vasara...ar verta patį sezono gražumą praleisti slepiant bjauriuosius ančiukus? Juk rudeniop, kai jie jau rodo ką moka, tie važiavimai į sodybą retėja? Tokius augalus, gal verčiau pasilikti kaip priedą prie kažko, bet matricai...man labai gražu soros, prisižiūrėjusi Oudolfo, prisipirkau jų, nu ir ką, ne Olandija pas mus, po šio sezono, šilto sezono žolių liko minimum, tik vietomis, ežiuolei pagražint. Man asmeniškai gaila vietos, kuri užimta, o vaizdo neduoda, kaip leliumai sakė , laukimo nuotaika, aš noriu čia ir dabar, ir ilgai smile.gif

O kodėl iš konteksto krenta rūgtis? kuri,'Taurus'? spalva ne ta? Ar turit kitų argumentų?

Mano augalyno specifika tokia, kad jame šiaip ar taip daug kas „slapstosi“. Jis nėra priešais pagrindinę žiūrėjimo vietą, verandą, o prasideda nuo jos kampo ir tolsta nuo žiūrovų į rytus link vietos, kurioje atsiveria vaizdas į dūšią veriantį kraštovaizdį. Be to, rytais ten rodomas saulėtekio serialas. Mano tikslas yra integruoti tą tolimesnę nuo žiūrovo augalyno dalį, o gal ir visą, kraštovaizdyje. Tačiau ir taip toli nežiūrintys žiūrovai neturėtų būti nuskriausti.
Pievos lopai nėra suguldyti į 1 liniją, o suguldyti 2 eilėse – 2 yra priekyje, o likę 2-3 antroje eilėje. Kalbant eilėmis, nors ir neeiliuotai: smile.gif
pirmos eilės artimesniame lope yra aukštų augalų (juodulis astras, dičkė kraujalakė, miskantas pseudo-Morninglight‘as ir 2 dičkės ežiuolės), kurie pakilę į savo normalų aukštį dalinai užstoja ir tolimiausią pirmos eilės lopą, ir būsimus 2 iš antros eilės. Bet šviesuolių šluotsmilgių pasirodymo šiuo metu niekas neužstoja – žiūrėk iš verandos ir džiaukis.
antroje eilėje bus barzdūnai su SCHOTTLAD šluotsmilgėmis, na ir lendrūnai su šalavijais, kurie dabar azalijos. smile.gif Kai barzdūnų ir SCHOTTLAD šluotsmilgių lopų augalija pasieks savo optimalų aukštį, jie pataps gerai įžiūrimu fonu artimiausiam pirmos eilės lopui. Rytais šluotsmilgės SCHOTTLAD turėtų pasigauti saulės spindulius ir galima bus stebėti šviesos spektakliukus. Barzdūnai nėra geri žaidėjai su šviesa, bet kažką sugeba. Jų tikslas – būti prabangiu fonu. Kai rudenį jų bronzinėje jūroje sujuoduos nužydėjusios ežiuolės, pasiūlysiu šį vaizdelį kokiam nors apdovanojimui kokio nors meno srityje... smile.gif

Barzdūnai ne soruolės – atsparūs mūsiškoms žiemoms ir vasaroms.

Rudenį sodyboje būname tiek pat kiek vasarą. Derlius, grybai, pasiruošimas žiemai, bėgimas nuo problemų...

Rūgtis TAURUS jau viršija aukštų augalų šiame augalyne limitą, o ir spalva prašosi neproporcingai daug dėmesio. Jam reikia kito serialo... smile.gif

Atsakyti
Įsivaizdavau, kad rūgtys žels nesuvaldomai, kaip piktžolės. O jos nuo žemės neatsiplėšia. Tik 'Hohe Tatra' kelia žiedyną.

Statybos gali užklupti netikėtai net ramiausią gėlyną. Šiemet prabudom vieną šeštadienį nuo stogdengių bildesio. Kai be perspėjimo, tai net visų gėlių nespėjau išgelbėti. Labai blogai sodinti augalus prie namo, tik ką daryti, kai žemės trūksta.

Čia apsimetu, kad specialiai sodintos siauralapės, kol nenuravėjau.
https://picasaweb.go...659029779069170
Kažin, jei pasodinčiau kokią kilmingą žolę vietoj jų, pagražėtų ar ne?
Atsakyti
vi_, nupasakojot labai aiškiai, taip dažniausiai ir būna, kad žiūrovas nematęs visumos, iš padrikų gabalų dėliojasi savo vaizdą visai kitaip, tuo tarpu kūrėjas žino, kas kam ir kodėl smile.gif

dėl barzdūno ir soros, tai juos lyginau ne išgyvenimo, o vėlyvo šou prasme. mano augalyne, kuris apžvelgimas iš visų pusių visais kampais, skylės yra didelis trūkumas.

aš labiausiai ir žavėjausi nuotraukomis, kur rūgtis lipa aukštai, kone lendrūnui ant galvos, bet pas save ir nebesutalpinau...

Daisoja, pas mane tarp melsvių analogiška situacija biggrin.gif , tik aš spręsdama dilemą gražu ar ne, visgi nupešiojau, gal ir gražiau truputį patapo smile.gif
Atsakyti
Jau apsiravėjau. Čia sode užmiestyje, nors netoli, bet retai nuvažiuojam. O dabar jau tik laistymui laiko užtenka. Bet laukinės smilgos man visada gražu buvo, tik specialiai į gėlyną gal nesodinčiau, tai pasinaudojau proga nufotografuoti. Kažkada sodinau lauko augalus prie namų, bet jie greit sumiesčionėdavo - trapi tūbė virsdavo viską gožiančia monstre.
Čia ta pati vieta ne ataskaitai apie apsiravėjimą, bet kažkada apšnekėtoji sveikalapė raganė. Kaip atrodo birželio pradžioj (ta nušvitusioji kairiau už pašaudytų vėlyvių lapų):
https://picasaweb.go...377455980639122
Melsvės čia didžiosios, jei lyginti dydžius. O raganės nedaug likę, nes pernai išdalinau. Bet ji jaučia potraukį aukštesniems kaimynams, jei šalia koks yra, tai linkus kabinėtis. Taip lyg netyčia priglunda liemeniu ir apsiveja. Arba remiasi ,,alkūnėmis" į žemę.
Atsakyti
QUOTE(Vobla @ 2015 06 11, 16:48)

sinavadai - pasaka.
bet neišgula?
mano mėlyni atsigulė ant pievos

QUOTE(Daisoja @ 2015 06 12, 10:41)

Čia apsimetu, kad specialiai sodintos siauralapės, kol nenuravėjau.
[

cha, vakar pažiūrėjau - pas mane lygiai taip pat auga smilgos.
nutariau ir aš apsimesti, kad taip turi būti
Atsakyti
QUOTE(Vobla @ 2015 06 11, 22:19)
visa aplinka dar tokia labiau statybu aikstele, gerbuvis nesutvarkytas, tvoru , trinkeliu nera ir nezinai kada bus . tai va taip padrikai ir kuiciuosi...

QUOTE(jot.ka @ 2015 06 11, 23:35)
ar paguos jei pasakysiu kad aš jau 8 metus gyvenu, statybos net neketina baigtis, gerbūvio nesimato horizontuose smile.gif

Pas mus situacija panaši - eina 8-asis sezonas. Iš serijos "nieko nėra amžinesnio už laikiną" sprendimų gerbūvio vietoje apstu. Pvz. namo priekyje vieta takeliui išrausta jau 2009 metais (gruzo ir smėlio sluoksniai). Vis su kauptuku piktžoles numosuodavau. Dabar atsirado kitas praktinis laikinas lotuliukas.gif sprendimas, kad nereiktų kas 2 savaites ravėti - užkloti geotekstile. Negražu, bet užtat gėlynas šalia gražus ax.gif
user posted image
Žiūriu ramiai - viskam savas laikas, o tuo tarpu yra ko išmokti ir atrasti augalynų fronte.

QUOTE(jot.ka @ 2015 06 11, 23:52)
šilto sezono žolių liko minimum, tik vietomis, ežiuolei pagražint. Man asmeniškai gaila vietos, kuri užimta, o vaizdo neduoda, kaip leliumai sakė , laukimo nuotaika, aš noriu čia ir dabar, ir ilgai smile.gif

su žolėmis pas mane panašiai - krypsta akys į ankstyvesnes. Žolių nemažai bandyta, o užsiliko nedaugelis. Dabar eksperimento tvarka pasisodinau Stipa calamagrostis ir Sesleria autumnalis.

Dabar akys ir norai krypsta gana koncentruotai:
arba į ilgaamžius,
arba į ilgai žydinčius,
arba į žydinčius tuo metu, kai pas mane tuštoka (rugpjūtis).

Ir pabaigai pora foto su sibiriniais vilkdalgiais bei 1,5m užaugančiais česnakais:
prieš savaitę
user posted image
šiandien
user posted image

Atsakyti
QUOTE(jot.ka @ 2015 06 11, 22:35)
ar paguos jei pasakysiu kad aš jau 8 metus gyvenu, statybos net neketina baigtis, gerbūvio nesimato horizontuose smile.gif

ne, tikrai nepaguos schmoll.gif greiciau- priesingai verysad.gif
---------------------
[B]leliumai
, cesnakai nuostabus. nezinau kas nutiko maniesiems, bet jie antrus metus is eiles nugeltonuoja su visais ziedynais taip ju ir neisskleide? na, pernai- tai tikriausiai velyvos salnos nuvirino. o siemet jiems kas? g.gif kazin kokia galetu but priezastis, kad iskele ziedynu pumpurus, neiskleide iskart ima geltonuoti ir pranyksta iki kito pavasario g.gif truksta ko?
--------------------------
ka veikia mano du vienetai soros- taip ir nesuprantu g.gif vis dar sienas su ''varpucio'' inkliuzais. tai kada jos prades kazka veikti? kad dainuotu, zinau- dar ne laikas, bet tai nors augti pradetu g.gif
ar barzdunai irgi tokie velyvi?
Atsakyti
QUOTE(Vobla @ 2015 06 12, 14:30)
ar barzdunai irgi tokie velyvi?

vėlyvi - dabar 'Wildwest' kuklūs sprinduko dydžio kereliai.
Atsakyti
QUOTE(leliumai @ 2015 06 12, 14:00)
vėlyvi - dabar 'Wildwest' kuklūs sprinduko dydžio kereliai.

vat tai tau g.gif norejau sodinti siloku uznugarin. silokam zydint, speju jie butu uazauge, bet iki to laiko- skyle? g.gif net patys silokai jau dabar dideli bumbulai- prasosi fono. siuo metu ten pernai setos knipofijos- kuriuos maniau neisgyvens, bet visos alei vienos perziemojo. gal tada palauksiu, pastebesiu jas dar metelius g.gif
Atsakyti
QUOTE(Vobla @ 2015 06 12, 15:48)
vat tai tau g.gif  norejau sodinti  siloku uznugarin. silokam zydint, speju jie butu uazauge, bet iki to laiko- skyle? g.gif

Pas mane barzdūnai taip pat gėlyne su šilokais - ir už jų, ir greta, ir priekyje. Tuštoka aplink juos dabar. Bent jau man geriausia atrodo išeitis - vidurinieji gėlyno plotai - kad būtų ir kas priekyje pridengia tuštumą, ir kas gale foną sudaro. Pvz. priekyje šalavijai ar šilokai, už jų bardūnas, gale koks aukštesnis snaputis.

Tęsiant žolių temą. Pabandysiu prisiminti kas bandyta ir koks likimas:
avižuolės - Arrhenatherum bulbosum auginau kelis metus, paskui pabodo nekokia išvaida po žydėjimo, atsisakiau;
poavižės - mėlynlapės 'Pendula' tiesiog bujojo. Pernelyg greitai. Po kelių metų atsisakiau;
miskantai - iš ketvertos išbandytų liko vieninteliai 'Yaku Jima' - siaurais lapais, neaukšti, patikimi;
palminės viksvos - 'Ice Fountains' graži pirmoje sezono pusėje, vėliau pas mane jai pritrūkdavo drėgmės;
lendrūnai - auga ir džiugina. Tiek 'Karl Foerster', tiek 'Avalanche'. Eksperimentinį papildė 'England'. Korėjinis (C. brachytricha) dar nesuaugo tiek, kad pasirodytų visu grožiu, pastebėtas minusas - linkęs išvirsti;
eraičinai - sėtieji iš pakiukų tebuvo pirmųjų metų pasižaidimas, dažnas atnaujinimas neviliojo;
melvenės - Molinia caerulea ssp.arundinacea auga ir džiugina perregimu varpų debesiu, tik dar vietos neradau, kur pilnai atsiskleistų, margalapė 'Variegata' iškeliavo pas mamą, kur jai drėgmės pakanka ir atsiskleidžia visu grožiu;
drėbūnai - augo, bet jiems reikia tinkamos vietos, kad atsiskleistų jų lengvumas - atsisakiau;
ašuotės - S. pennata iššalo;
imperatos - iššalo;
soros - pritrūkau kantrybės laukti, kol jos kažką parodys - atsisakiau;
soruolės - 'Hameln' iššalo;
mėlitai - melsvasis panašiai kaip poavižės pernelyg greitas išbujoti - atsisakiau, S.autumnalis eksperimentinaime;
bardzdūnai - nors ir vėlyvo sezono žolė, kol kas dar stebiu ir bandau suprasti, patinka ar ne;
virblės - Achnaterum calamagrostis eksperimentiniame gėlyne;
dar vienos žolės, kurios pavadinimo nebeatgaminu, atsisakiau, bet vis pasirodo nepageidaujamų sėjinukų (bordo varpos, vėjyje švelniai barška-čeža, linkusi išvirsti papūtus vėjams).
Atsakyti
Paskutinioji turbūt didžioji striepsnė 'Atropurpurea'? Šiuo metu jau didelė, turi vaizdą, nereikia laukti rudens. Įsipynus į raugerškį nevirsta:
https://picasaweb.go...177255488528978
Tas jos užsisėjimas mažam mano plotui blogai, bet vistiek graži ir šinšiliukui patinka. Tai apraviu ir džiovinu žiemai.
Atsakyti
Leliumai 4u.gif
puiki ataskaita- sirdingai dekavoju 4u.gif
Papildyta:
QUOTE(Daisoja @ 2015 06 12, 17:14)
Paskutinioji turbūt didžioji striepsnė 'Atropurpurea'? Šiuo metu jau didelė, turi vaizdą, nereikia laukti rudens. Įsipynus į raugerškį nevirsta:
https://picasaweb.go...177255488528978
Tas jos užsisėjimas mažam mano plotui blogai, bet vistiek graži ir šinšiliukui patinka. Tai apraviu ir džiovinu žiemai.

ar teisingai as iziuriu ten ginkmedi tarpe isispraudusi?
Atsakyti