Įkraunama...
Įkraunama...

Daugiametės gėlės, X tema (jubiliejinė!)

diuni, jot.ka, nezinau, kodel, bet cia jau tokios lelijos, jos nuo caro maro laiku, bobutines, jos visais metais taip anksti zydi, visos kitos turimos lelijos dar ne negalvoja zydeti.

diuni sinavadai man labai grazus, pastarieji augalai apksritai labai mano megstami, zydi nelabai ilgai, bet patinka, jei liktu vaikiuku, paimciau blush2.gif
O kokios ten gelytes i linu ziedus panasios??????

Atsakyti
QUOTE(kuzdaite @ 2015 06 09, 20:23)
diuni, jot.ka, nezinau, kodel, bet cia jau tokios lelijos, jos nuo caro maro laiku, bobutines, jos visais metais taip anksti zydi, visos kitos turimos lelijos dar ne negalvoja zydeti.

diuni sinavadai man labai grazus, pastarieji augalai apksritai labai mano megstami, zydi nelabai ilgai, bet patinka, jei liktu vaikiuku, paimciau blush2.gif
O kokios ten gelytes i linu ziedus panasios??????

4u.gif sinavadai iš sėklų pernai pasėti , šiemet pražydo...tai dar kolkas nekasiosiu , bet jei gerai augs , turbūt reiks tvarkyt...dar dabar ir kitų veislių jie pradeda žydėti.Gal išeis nufotografuoti per išeigines. O ten daugiametis linas. Irgi nelabai ilgai žydi , bet žiedų tų jūra būna...tiesa , po pietų užsimerkia jie visi , o ryte vėl žydi... smile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo diuni: 09 birželio 2015 - 19:36
QUOTE(jot.ka @ 2015 06 05, 11:12)
vi_, vakar sėdėjau ir skaičiau temą iš naujo, nes pagalvojau, kad ko gero klausinėju tų pačių dalykų ir nepamenu smile.gif, bet ko gero taip yra dėl to, kad taip ir nesuprantu koks tas jūsų želdynas. iš to ką radau bandau įsivaizduot, kad tai labai supaprastinus turėtų būti kaip ...dvi sujungtos raidės B tik pilvais į apačią? tie pilvai tai keturi pusiasaliai, kuriuose jūs kurdinate skirtingas vienarūšes žoles ir suporuojat su kokiu daugiamečiu kvietku, ar jų deriniu. o tuos pusiasalius jungia bendras stuburas, ar liemuo kaip jūs vadinat ( raidės B tiesioji dalis). bandau įsivaizduot natūroje, tai mano želdynas 18 metrų, bet plačiausias tik 5 siekia, tai pas jus taip išeina, kad tie pilvai labai ilgi? banguoti? nu žodžiu, man rods gausit ranka nubraižyt  bent siluetą savo gėlyno, kad būtų aiškiau, ką jūs vadinat liemeniu, ką papilve smile.gif nes nežinau kaip kitoms, o man baisiai ciekava, jūsų kūrybos erdvės, gal kad abi į pievas varom  biggrin.gif

Kaip žadėjau, su iliustracijomis bandysiu atsakyti į klausimus (lėkštinę tują griebkite už orientyrą ryšiui tarp 2 foto).
Pirmus 2 pusiasalius atmeskime, nes jie pievos žaidime nedalyvauja – juose dominuoja gėlės, o žolynai tėra tik puošybos elementais. Pieva daroma iš kitų 2. Įsivaizduokite nevisai teisingą apskritimą ar ovalą kryžiumi padalintą į 4 nelygias, bet apylyges dalis. Tai tas apskritimas/ovalas yra mano pieva, o jo dalys - 4 skirtingi pievos lopai, gi kryžiumi būtų akmeniniai takeliai. Kryžius irgi nebus 2 lygių linijų sukryžiavimas – 90 laipsnių kampai vargu ar gausis, o ir linijos bus pakraipytos. Tarpas tarp 2 pusiasalių siekia tik apie metrą, tad jį galima laikyti takeliu, t.y. kryžio dalimi. Nebais tiksliai skaičiavau, bet bendras pievos plotas turėtų siekti apie 30-40 m2. Čia teorija...
... o praktika? Nežinomųjų šiame projekte marios, bet svarbiausias iš jų – ar susibėgs šitie 4 skirtingi gabalai į bendrą pievą? Žiūrim žodžių iliustraciją.

user posted image

Darbinė foto, kurioje matyti visa šalavijų lendrūnuose (korėjiniuose) dalis. Šalavijų kol kas nesimato, o matosi rėksnės azalijos, bet ne pievoje, o greičiau žolėje... sad.gif Tikiuosi, kad šį įspūdį pataisys laikas – lendrūnai pastambės, be to, žadu jų dar čia dadurti šmotelį. Aišku, kai pasirodys šalavijai, o jie jau kyla, ir kiek vėliau lendrūnų lapių uodegų šou, panašumo į pievą turėtų būti daugiau. Gaila, kad šalavijų ir lendrūnų žydėjimas prasilenkia, bet melsvos spalvos tarp lapių uodegų dar bus galima įžiūrėti. Azalijoms prieš nosį drieksis akmeninis takelis.

Na, o kitoje foto tas plotas, kurį užgrobs barzdūnai ir šluotsmilgės SCHOTTLAND su savom ežiuolėm. Nežinau, kaip toli eisiu... iki kipariso, ar ir už jo... smile.gif Jei atidžiai sekėte mintį, tai gaunasi ne 4, o 5 skirtingi lopai... Tai dėl to, kad su SCHOTTLAND‘ais dar neapsisprendžiau – ar iš jų daryti atskirą lopą, ar 2 lopų galiorką.

user posted image

Beje, pačiame foto priekyje cefaliarija įkyriai perduoda visiems linkėjimus. smile.gif

Atsakyti
QUOTE(diuni @ 2015 06 09, 19:35)
.... daugiametis linas. Irgi nelabai ilgai žydi , bet žiedų tų jūra būna...tiesa , po pietų užsimerkia jie visi , o ryte vėl žydi... smile.gif

Daugiametis linas pagal mane ne užsimerkia, bet nužydi per pusdienį. Popiet žiedlapiais nusninga. . Rytojaus dieną nauji žiedeliai pražysta. Viską kišu į pievas, jei tik išgyvena. Pats pasisėja nelabai. Rodau pievą prieš 7 metus. Čia su smaliukėmis. Ir dabar tie patys ten pat, nors katilėlių jau mažai.Žydėjimo laikas ilgesnis nei smaliukių.
user posted image
Atsakyti
vi_, vistiek man galai nesueina, tai ar 4 -5 lopai gaunasi TIK pievos, o dar yra du su gėlėmis? tai iš viso 6-7 salos? tada peržvelgiau albumą, ir kažkaip tos pievos gabalų pritrūkstu, su azalijom+lendrūnais aišku, toliau barzdūnai+heucheros+ ežiuolės? + šeivamedis. o šluotsmilgės su kitomis ežiuolėmis tame pačiame gabale? ar tai trečias atskiras lopas ? na ir ką matau foto, tai ketvirta sala yra priešais šias abi, tai tas plotas kur yra katžolės, gludas ir t.t. bet čia lyg ir nebe vienažolė pieva, tai kur tie likę gabalai? ar jie dar nepadaryti, todėl aš jų nuotraukose nerandu?
Atsakyti
vi, gerai, kad paraset apie amarus ant juodulio seivamedzio. apziurejau saviski is arciau ir zado netekau: violetinai amarai 5 aukstais susigrude- puses cm. storio sakele kaip su 2cm . storio kailiniais per visa ilgi. issivaizdavau, kad visokiu amaru esu macius, nu bet TIEK ir TOKIOS spalvos dar nebuvau... ploviau vakar su muilu, rankom ta kose gramdziau- kaip ant tokio mazo augalelio tilpo tas kilogramas amaru ir jo nenudaigojo? g.gif neturiu jokios chemijos, nu bet eilini karta isitikinu, kad ekologiskai nesigauna. vaziuosiu, ieskosiu, pirksiu ir purksiu. uzkniso... gun_bandana.gif
Atsakyti
QUOTE(jot.ka @ 2015 06 10, 01:04)
vi_, vistiek man galai nesueina, tai ar 4 -5 lopai gaunasi TIK pievos, o dar yra du su gėlėmis? tai iš viso 6-7 salos? tada peržvelgiau albumą, ir kažkaip tos pievos gabalų pritrūkstu, su azalijom+lendrūnais aišku, toliau barzdūnai+heucheros+ ežiuolės? + šeivamedis. o šluotsmilgės su kitomis ežiuolėmis tame pačiame gabale? ar tai trečias atskiras lopas ? na ir ką matau foto, tai ketvirta sala yra priešais šias abi, tai tas plotas kur yra katžolės, gludas ir t.t. bet čia lyg ir nebe vienažolė pieva, tai kur tie likę gabalai? ar jie dar nepadaryti, todėl aš jų nuotraukose nerandu?

Tik pievos yra/bus 4-5 lopai – 2 pusiasaliuose ir 2-3 saloje/žemyne. Saloje/žemyne, jei žiūrėti į foto, yra azalijos su lendrūnais ir ta tuščia vieta tarp lėkštinės tujos ir kipariso, kurioje ir atsiras dar 1 arba 2 lopai su baltomis ežiuolėmis barzdūnuose ir rausvomis ežiuolėmis šluotsmilgėse SCHOTTLAND. Pačiame tolimiausiame pusiasalyje su juodu šeivamedžiu gyvena česnakai šviesiose šluotsmilgėse, bet kaip seniau jau minėjau, šis lopas yra aptepliotas SCHOTTLAND‘ėmis, 5 krūmelius galima įžiūrėti 2-oje foto, ir tomis salotinėmis heucheromis. Be to, šis lopas yra susiliejęs su barzdūnais (5), juos irgi galima nesunkiai įžiūrėti – jie tarp SCHOTTLAND‘žių, kiek žemesni. Po savaitės kitos prie jų prisijungs dar 10 jų brolių ir tiek pat ežiuolių ir visi pasuks į kairę, apsups lėkštinę tują ir patrauks kipariso link, kur susitiks su kitais naujokėliais šluotsmilgėmis ir riožinėmis ežiuolėmis.
Toliau... Cefaliarija stūkso antrame nuo galo pusiasalyje, kuris nuo ką tik aprašyto „nutolęs“ per gerą metrą, tad iš šono atrodo, kaip vienas gabalas. Šito pusiasalio nerodau, nes ten vienu metu vyksta ir projektavimas, ir statybos, tad rodyti nėra ką. Žolynų prasme jis šiuo metu nėra vienalytis, nes dalis augalų pavasarį nespėjo išnešti iš šios vietos kudašiaus ir neužleido Stipa calamagrostis jiems skirtų palocių. Gal ir gerai, nes per šį sezoną pasimatys, kas šiame lope tikrai reikalingas, o kas visgi lyšnas, nors atrodė kitaip. Pvz., katžolės Walker‘s Low čia yra per griozdiškos ir aš jau susidomėjau jūsų minėtomis, berods, iš „g“ raidės prasidedančiomis, sorry, už sklerozę... Gludo MOONBEAM spalvos ir kiekio darinys su oranžinėmis ežiuolėmis ir montbretėmis irgi neaiškus. Neaišku, ar paliksiu/išmesiu melvenių ir sporobolusų prielipus. Aplamai, šią vasarą užsukau šiame lope krūvą eksperimentų ir bus labai labai įdomu, kas gausis.

Na, ir pabaigai apie likusius 2 pusiasalius. Juos jūs turėtumėte geriausiai žinoti, nes seniau jie buvo vadinami ausimis. Pamenat? Vienoje ausytėje saulainės/rykštenės ir Ko, o kitoje – rūgtis TAURUS (beje, šis augaliukas po drastiško atnaujinimo atsigavo ir... jo jau gausis aiškiai per daug... sad.gif O kaip jūsiškis laikosi? Lyg ir nekaip jautėsi...), 2 nedicki + juodulis astrai ir Ko? Šie pusiasaliai yra tarpusavyje sujungti ir be to yra sujungti su likusia aukščiau apkalbėta augalyno dalimi.

Aiškiau? smile.gif
vobla, man parduotuvėje įsiūlė kažkokį naudotiną ekologiniuose ūkiuose skystalą. Nuo amarų, kirmėlių, vabzdžių bei karo ir maro. smile.gif Šią savaitę buvo pirmą sykį panaudotas, tad apie rezultatus galėsiu atraportuoti kiek vėliau.

Atsakyti
vi_, man atrodo, kad azalijų saloje nelabai derės lendrūnai, šalavijai ar kitokie prerijų/pievų augalai. Gal labiau tiktų kokios minkštesnės nesudžiūstančios žolės, pvz. hakonės ar siauralapiai iš pakalnutinių šeimos. Prie azalijų geriau sodinti rytietiškus augalus arba bent heucheras, nors jos ir amerikonės.
Atsakyti
vi gelynu galu ir as nesuvedu, per aukstas pilotazas, vos ne matematinis uzdavinys smile.gif)

Del amaru, eda jie pas mane mazas obelis, tresnes, rozes, nabaga putina, irgi keliais aukstas, keliais sluoksniais, bet as naudoju indu plovikli, ir tai veikia bei padeda, i langu ploviklio purkstuva (kitokio neturiu, ot sodininke) ipilu kokius 2-3 saukstelius indu ploviklio (as pilu Fairy, liko nuo statybu, murininkas pildavo i skiedini) suplaku ir einu zarazu purksti, kita diena buna nustipe:) Su rozem, dekoratyviu putinu tai lengva, bet vat tresnes turi uogyciu, tai nezinau kuo ten purksti ir ka daryti....juoda, juoda, lapai susisuke......Paprastas putinas irgi nukamuotas, bet nuo jo rudeni derliu imi, vaistus gaminu, o ir siaip jis gana geras augalas, pavasari zydi, paskui uogos raudonuoju ir labai grazus buna rudeni:)))))))Palikus keliais kekes uogyciu, ilgai laikosi wub.gif
Stai mano diktonas, ilgai cia apie esam apie ji kalbeje, tai parodau:
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo kuzdaite: 10 birželio 2015 - 12:25
vi_, na, su teksto ir nuotraukų vartymu, tarkim, kad daugiau mažiau aiškus jūsų pievų vinguriavimas.

bet kaip tai gausis ir atrodys, ir aš nežinau. taip kaip nuotraukose pas jus daugiausia vyrauja fragmentai, atskiri deriniai, susidaro įspūdis, kad yra begaliniai didelis želdynas, prie to dar prisideda jūsų gausūs augalų aprašymai, o jų pas jus tikrai daug. Jūs kolekcininkė, ir pieva jūsų tokia. Man rodos, labai realu, kad gausis perkrauta, nes šiaip atskiri ploteliai su dominuojančia žole nėra dideli, bet gal jų ir pakaktų, jei dar prie to paties neįsimaišytų truputis to, truputis ano, ir dar truputis trečio. na bet, aš jums nesiūlau savo recepto smile.gif, jūs turite savo matymą, savo idėją, tai kodėl jos nepatikrinus?

amba41, jūsų pieva nuostabi.
Atsakyti
QUOTE(taburete @ 2015 06 08, 18:30)
pasirodom.
kuri kątik minėjot  meditaciją prie gėlynų.
tikrai, jausmas neapsakomas.
user posted image

Tiesiog nuostabu wub.gif
Neįžiūriu, kokios gėlės priekyje? lens.gif

Atsakyti
ax.gif panašu , kad katžolė...
Atsakyti