Įkraunama...
Įkraunama...

Daugiametės gėlės, X tema (jubiliejinė!)

QUOTE(vi_ @ 2015 06 04, 17:08)
Achnatherum calamagrostis 3-5 št. „pieva“. Šie pas mane kol kas bedančiai – nieko neužstoja ir jokio dėmesio iš nieko neatiminėja, atvirkščiai, bevelytų slėptis, nes iš žemės išlindę paskiri (20-30 št.), bais liauni žolės lapeliai dar neįgali susibėgti į 1 konkretų kupstą... sad.gif Bet jaučiu, gavę 2-3 metus ramybės, prisiraizgys šaknų pakankamai tam, kad susikurti drėgmę, šilumą ir kitus gerus dalykus saugantį mikroklimatą, ir sumonstrės, o tada paaiškės, kad visi šalia jų žemesni nei 1 m gali save laikyti paskenduoliais...

kiek metų auginate Achnatherum calamagrostis? Ar jau teko pamatyti, kada, kaip pražysta, kaip laikosi žiedynai? Gal ir foto būtų?
Atsakyti
QUOTE(vi_ @ 2015 05 05, 10:04)
<...>Čia tokia mano idėja – dėlioti augalyną iš 6-10 m2 fragmentų, sudarytų iš skirtingų žolynų, kuriuose pabarstyta gėlių. Kadangi vyraus žolynai, fragmentai turėtų susilieti į pievos vaizdelį, kuriame vyksta įvairūs pažydėjimai. Augalynas apie 20 m ilgio, o storiausioje vietoje siekia apie 10 m. Ir dar jis ypatingas tuom, kad priekyje nėra tos taisyklingos, gražiai išlinkusios linijos - iš augalyno liemens išsikiša 4 pusiasaliai. Nežinau, kiek mano sumanymas yra teisingas/klaidingas.

QUOTE(vi_ @ 2015 05 24, 11:54)
<...>Gal visgi atvirkščiai – tarp smilgų ežiuoles kamšau... Ežiuolių šiuo metu turiu gal 10, o žolynų apie 100 št., tai... Ežiuolių pievos šiemet matyt dar nepavyks pamatyti, o štai česnakus šluotsmilgėse ir šalavijus lendrūnuose (skamba, kaip patiekalai – tas ir tas, to ir to padaže... smile.gif ) jau tikiuosi išvysti.

vi_, vakar sėdėjau ir skaičiau temą iš naujo, nes pagalvojau, kad ko gero klausinėju tų pačių dalykų ir nepamenu smile.gif, bet ko gero taip yra dėl to, kad taip ir nesuprantu koks tas jūsų želdynas. iš to ką radau bandau įsivaizduot, kad tai labai supaprastinus turėtų būti kaip ...dvi sujungtos raidės B tik pilvais į apačią? tie pilvai tai keturi pusiasaliai, kuriuose jūs kurdinate skirtingas vienarūšes žoles ir suporuojat su kokiu daugiamečiu kvietku, ar jų deriniu. o tuos pusiasalius jungia bendras stuburas, ar liemuo kaip jūs vadinat ( raidės B tiesioji dalis). bandau įsivaizduot natūroje, tai mano želdynas 18 metrų, bet plačiausias tik 5 siekia, tai pas jus taip išeina, kad tie pilvai labai ilgi? banguoti? nu žodžiu, man rods gausit ranka nubraižyt bent siluetą savo gėlyno, kad būtų aiškiau, ką jūs vadinat liemeniu, ką papilve smile.gif nes nežinau kaip kitoms, o man baisiai ciekava, jūsų kūrybos erdvės, gal kad abi į pievas varom biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(jot.ka @ 2015 06 04, 18:25)
> kaip suprantu, jūs vis dėliojate atskiras saleles iš žolės+gėlės derinio?
> ir didžiausias galvaskaudis kuriai žolei priskirt kurią ežiuolę?
> o kaip jūs įsivaizduojat santykį žolės ir gėlės? 15 drėbūnų ir ? ežiuolių?
> su stipa calamagrostis iš 3-5 vnt neįsivaizduoju pievukės, dar kažkas sudarys jai foną, papildymą?
> radau, kad šioji žolelė, mėgsta gerai drenuotą, bet drėgną žemę, ir jei tos drėgmės mažiau, tai geriau jaučiasi pusiau pavėsyje. ar pas jus jai ne per sausa, kad vis neskuba įsibujoti?
<...>

> Dėlioju, nors nesu pas ką nors regėjusi tai darant. Gal tai niekam tikusi idėja? O gal dar niekam į galvą nešovusi idėja? Įdomu patikrinti ir vieną, ir kitą...

> Pievų plėmai numatyti 5, o ežiuolės bus 3 iš jų. 2 jau daugmaž suformuoti – šalavijai korėjiniuose lendrūnuose ir Allium atropurpureum šluotsmilgėse GOLDSCHLEIER. Pastarajame plėme dar įmontuoti 3 rūšių balti gėliukai: rūgtis (1), kraujalakė canadensis (1) ir heucheros Autumn Bride (3). Pievoje šios heucheros žiūrisi tiesiog dieviškai: lapai salotiniai, pieviškai netvarkingi, įsipainioję tarp žoliukų lapų, toks jaukus, ramus ir subtiliai linksmas pievos štrichas. Manau, kad šiam augaliukui reikės skirti daugiau rolių bendrame augalyno šou. Ir dar šis plėmas iš poros kraštų aptepliotas šluotsmilgėmis SCHOTTLAND bei turi krūmą juodulį šeivamedį. Oi ne vietoj čia jis... sad.gif Kas dėl ežiuolių likusiuose 3 plėmuose, tai norėtųsi rasti optimalų sprendimą, juolab, kad yra iš ko rinktis. Ir sudėtingiausia įtariu bus su Stipa calamagrostis plėmu. Ten dabar tokia velniava darosi, kad 1 ėjimu jos neišspręsi – kad atsidurti pastovioje vietoje augaliukai turės pasimakaluoti po „šachmatų lentą“ kaip rimtoje partijoje, nes nekurie iš temos išpuolę augaliukai nenori užleisti vietos... Per daug ten visko. Net man per daug... smile.gif Galutinės idėjos su šiuom plėmu neturiu. Gal jį daryti geltonai/oranžinį – oranžinės ir geltonos ežiuolės + gludas + montbretės (kaimynka atnešė visą krūvą...)? Be to, žoliukų sudėtimi hibridinį – Stipa calamagrostis + melvenės? Na ir tada pridėti melsvų katžoliškų atspalvių? Dar užmiršau paminėti, kad čia tupi varu neišvaromi 2 dičkiai astrai ir tokis pat miskantas... Šachas ir matas, vienžo... smile.gif

> Į 15 drėbūnų planuoju pamėtyti 4-5 FATAL ATTRACTION ežiuoles, į 14 barzdūnų – 10 baltų ežiuolių, į 8 SCHOTTLAND šluotsmilges – 10 riožinių ežiuolių AUGUSTKONIGIN. Žolių/gėlių santykiai ženkliai skiriasi, nes skirtingos yra plėmų dispozicijos – vieni priekyje, kaip ir reprezentaciniai, gali apseiti ir su keliomis primadonomis, kiti už priekio ar šone, tad turės smarkiau rėkti spalvomis, kad juos įžiūrėtų.

> Kas dėl Stipa calamagrostis menkumo, tai, manau, kad jam nepatinka persodinimai. O persodinami jie būna kartą per metus... sad.gif Taip jau nutinka, kai augalyne žaidi šachmatais ar rubikus/kubikus sukalioji... Drėgmės jiems kiek ir trūksta dėl lengvo dirvožemio, bet ir neperdžiūva anys, nes laistytuvą mato kone kožną dieną. Jau rašiau apie šaknyno mikroklimatą – tai mano patirtimi patikrintas reikalas. Pamenate vargelius vargusius mano 2 astriukus Luttetia ir jo kolegą su dabar užkritusiu pavadinimu? Irgi pagerti mėgėjai, o sėdėjo sausai... Dėl abstinencijos 2 metus stebino savo mažybėmis, bet trečiuosna metuosna susiėmė, ėmė savimi rūpintis ir ženkliai pasitaisė. Šiemet tai išvis didumo rekordus muš. O gyvena gi, galima sakyti, keptuvėje... Tikiuosi, kad kiek suveikė ir lengvas pamulčiavimas durpėmis. Durpių ir Stipa calamagrostis gaus. Be to, kokie gražūs anys bebūtų, o ant priekio turės dar papildomą grožybę - gludą kokį ar katžolę. Vis šioks toks pavėsiukas priguls ant šaknyčių.

Į sekančią jūsų žinutę atsakysiu po savaitgalio nuotraukomis. Vis ne toks klapatnas darbas kaip kad brėžinius braižyti... smile.gif

Atsakyti
Gal kas auginate ar auginote gausialapius lubinus (lot. Lupinus polyphyllus) "The Governor" ar kitą veislę? Kokia patirtis? Kaip ilgai žydi? Kokia lapija likusią sezono dalį po žydėjimo? Kiek metų gali augti vienoje vietoje nereikalaudami atnaujinimo?
Atsakyti
QUOTE(vi_ @ 2015 06 05, 12:11)
> Dėlioju, nors nesu pas ką nors regėjusi tai darant. Gal tai niekam tikusi idėja? O gal dar niekam į galvą nešovusi idėja? Įdomu patikrinti ir vieną, ir kitą...

skaiciau kaip kinu kalba parasyta biggrin.gif
pasiaiskinu blush2.gif
ziurejau siandien i savo vargsa gelyna (tiksliau - i zolyna kol kas)..kazkaip liudnai atrodo:bijunas, irisai, lelijos, kardeliai..tik zoles ir ne vieno ziedo..galvoju, ka tarp ju prikaisioti zydincio..su seklom neuzsiimsiu, nes beravedama tikrai visus daigelius israuciau doh.gif tai reikia eiti i turgu kazkokiu daigeliu ieskoti...ka dabar pasodinus zydetu greitu laiku?petunijos-surfinijos atkrinta, pelargoniju nemegstu...
patarkit 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(leliumai @ 2015 06 06, 15:38)
Gal kas auginate ar auginote gausialapius lubinus (lot. Lupinus polyphyllus) "The Governor" ar kitą veislę? Kokia patirtis? Kaip ilgai žydi? Kokia lapija likusią sezono dalį po žydėjimo? Kiek metų gali augti vienoje vietoje nereikalaudami atnaujinimo?

Man irgi rūpi. Kaži kaip jie augtų smėlingoje žemėje, nes taikau jiems vietą ne gėlyne, bet dirvone. Ten net ne pieva, nes žolė skurdi. Dzūkiška. Paprastieji mėlynieji laukiniai panašioje vietoje mačiau gyvuoja, tai sakau gal. Lupinus polyphyllus russell mixed. Šiuos pasisėjau šiemet. Rudenį manau išmėtyti po dirvoną.
Atsakyti
paprastas melynas lubinas auga pas mane smelyje jau kokie 5 metai. biski sejasi, bet negausiai( ne tiek ikyriai kiek issivaizdavau). tai net nezinau ar cia vis tas pats keras, ar po savim vis nauja uzsiaugina g.gif auga tokioj sausoj liesoj zemej, kad ten net piktzoles augti nenori. gal ''veisliniai'' ir lepesni, bet netikiu, kad taip stipriai...
Atsakyti
Aš galvoju, jog lubinai nėra lepūs augalai, jie tik nemyli persodinimo....Šiemet pirkau Seniuose tris, kol kas 2 sprindžių dydžo, lyg antramečiai, bet žiedų nematyti....

Kam reikėjo žydinčių gėlių, tai jų devynios galybės, jei iš daugiamečių žydinčių įkišti (o jų pilti turgūs), tai žydi sinavadai, palemonai, senosios lelijos, auskarėliai (tie mažesni), šalavijai, levandos jau pradeda, skaistenis, ramunės ir t.t
Jei vienmečiai - serenčiai, šalavijai, kaulasėkliai, ivairovė begonijų, kalibrachojos, vasariniai jurginai ir t.t.
Atsakyti
QUOTE(kuzdaite @ 2015 06 07, 11:36)
Aš galvoju, jog lubinai nėra lepūs augalai, jie tik nemyli persodinimo....Šiemet pirkau Seniuose tris, kol kas 2 sprindžių dydžo, lyg antramečiai, bet žiedų nematyti....

Kam reikėjo žydinčių gėlių, tai jų devynios galybės, jei iš daugiamečių žydinčių  įkišti (o jų pilti turgūs), tai žydi sinavadai, palemonai, senosios lelijos, auskarėliai (tie mažesni), šalavijai, levandos jau pradeda, skaistenis, ramunės ir t.t
Jei vienmečiai - serenčiai, šalavijai, kaulasėkliai, ivairovė begonijų, kalibrachojos, vasariniai jurginai ir t.t.

aciu 4u.gif
Atsakyti
Vakar konstatavau fakta, kaip skiriasi darzu ir gelynu ravejimas: darzas- vargas ir siaubas, o gelynai- meditacija. Augalu ivairove, kol su kiekvienu pasilabini, apziuri , nesijaucia kad darba dirbi.
Po ''meditacijos''suglumau- ar gali monardos siemet nezydeti? jau aukstos tokios, bet baigiasi virsunes ne pumpurais, o plonu lapuotu galiuku- net nepanasu i jokias ziedu uzuomazgas. Suprasciau, gal viena kita- bet cia visa plantacija tokiu g.gif unsure.gif
Bobramunius masiskai uzpuole amarai...
Kilo klausimas- pernai setos knipofijos- ar si rudeni jau turi sansu zydeti? g.gif
labai susikaupe atrodo rusmenes- keilia savo pumpuruotas galvas i dangu kaip prazys- bus jura wub.gif . gaila, kad fonas jomis grozetis nebebus tinkamas- ten kur ose puseles ir siuravo laukiniai lendrunai- viskas iskirsta, isvazineta- riogso zemiu kruvos- kaimynai sklypa kelia... ilgai as dar tokiuose apkasuose gyensiu.
Pernyksciai mutantai pentiniai labiau panasus tapo i sosnovskio barscius- nezinau del ko: tokie druti- kotai tokio storumo kaip kokie trys mano pirstai...Kerai tokie dideli , kad po savim priglaude nemenkas sluotelines hortenzijas unsure.gif
Rasakilos siemet irgi serbento krumo didumo unsure.gif dauguma augalu iskopustejo, uztat ten, kur buvau susodinus ploteli zemaugiu gailiardiju dabar atrodo lyg skyle gelyne... tokios mazutes, kad net nepasistebi...
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Vobla: 08 birželio 2015 - 08:01
QUOTE(Vobla @ 2015 06 08, 07:55)
Vakar konstatavau fakta, kaip skiriasi darzu ir gelynu ravejimas: darzas- vargas ir siaubas, o gelynai- meditacija. Augalu ivairove, kol su kiekvienu pasilabini, apziuri , nesijaucia kad darba dirbi.
<...>
labai susikaupe atrodo rusmenes- keilia savo pumpuruotas galvas i dangu kaip prazys- bus jura wub.gif . gaila, kad fonas jomis grozetis nebebus tinkamas- ten kur ose  puseles ir siuravo laukiniai lendrunai-  viskas iskirsta, isvazineta- riogso zemiu kruvos- kaimynai sklypa kelia... <...>

Pernyksciai mutantai pentiniai labiau panasus tapo i sosnovskio barscius- nezinau del ko: tokie druti- kotai tokio storumo kaip kokie trys mano pirstai...Kerai tokie dideli , kad po savim  priglaude nemenkas sluotelines hortenzijas unsure.gif
Rasakilos siemet irgi serbento krumo didumo unsure.gif  dauguma augalu iskopustejo,

thumbup.gif , labai taikliai, nors man meditacijai tenka pasiruošt, prieš tai pasilieti, o tada jau medituot, antraip gaunasi ne ravėjimas, o skynimas piktžolių smile.gif

kaip faina dėl rusmenių, ir nesmagu dėl dingusių pušų ir lendrūnų. berods kažkada buvot įdėjusi savo gėlyno foto, ir ten labai gražus žolių fonas buvo.

biggrin.gif man atrodo, kad su pentiniais viskas tvarkoje, tokie jie ir turi būti, o dar minėjot, kad šiemet jiems drėgmės netrūksta, tai ir rodo jie pilną savo grožį, kaip ir rasakila, čia greičiausiai alchemilla mollis tokia gigantė? Mano 6, o gal 7 metų krūmas irgi galingas,kai suputos žiedais, bus didžiulė masė.
Atsakyti
turiu ir as negincijamu faktu - sirgti sloga, persalimu birzeli tai jau nei sis, nei tas, bet yra kaip yra, darbai sustojo savaitei, gaila.....
Labai liudna, bet va koki grozi siandien radau:
Atsakyti