Įkraunama...
Įkraunama...

Daugiametės gėlės, X tema (jubiliejinė!)

QUOTE(jot.ka @ 2015 06 02, 13:42)
Nu pagaliau perlipau per save, pasidariau planą savo gėlynui, kiek kartų norėjau mest viską ir eit sodint iškart, kaip užeina nuotaika, bet pagalvojau, kad vėl bus tas pats, ir paskui gailėsiuos. Nežinau ar nesigailėsiu pasisodinus pagal planą  biggrin.gif , bet iš savo klaidų mokaisi.

taigi, didysis gėlynas :

[attachmentid=234532]

[attachmentid=234533]

idėja aukšta pieva, lengva ir ažūrinė, su stambių augalų grupėmis. pagrindą sudarys šluotsmilgės ir astrancijos. augalų grupės buriasi aplink lendrūnus, jie mano pagrindiniai augalai. pikas vasaros vidurys ir antra pusė.

dabar didžiausias mano rūpestis ir nerimas, šluotsmilgių fone, planuoju įkurdint pavienius augalus vėlyvam pavasariui ir ankstyvai vasarai, galvoju apie persikines aguonas, sinavadus, šalavijus, snapučius. norisi daug, ir ko gero per daug. rizikuoju padaryt šamšalyną? bet negaliu rasti ramybės ir dėl augalų susodinimo, man patinka interminglingas, tik klausimas iki kokio lygio. Kiek suprantu, jį sukurt lengviau sodinat visiškai mažus augalus, tada jie persipina tarpusavyje, kas ką įveikdamas. tai gal tokie atsitiktiniai keičiantys vietą ir gali būti snapučiai, ar katžolės mažesnės, galų gale tie patys veronikūnai, pasisėjantys, ir galbūt randantys sau naują vietą? šie augalai plane nepažymėti, nes tiesa sąkant neįsivaizduoju, kaip tą padaryt, kaip dizaineriai interminglingą atvaizduoja grafiškai?
ežiuoles pasirinkau baltas, ir 'Alba' formą, kuri kaip suprantu yra atsparesnė, artimesnė laukinei.  balta spalva turėtų šviesti vakare, bet gal pagyvinimui labai nedidelį procentą būtų galima įvesti ir rožinių, pvz 'Magnus superior' ? ar savo forma besiskiriančią, bet panašesne spalva ežiuolę pallida ''Hulla Dancer'', kuri greičiau balta, nei rožinė?

kas turit kokių minčių, pastabų drožkit tiesiai, nes pati jau užsiciklinau. Kaip ir nesinori perkrautumo, bet ir vien žalias atspalviais apsiribot nenoriu.

tiesa, rudeniui dar turėtų rasti vietą astras Lttle Carlow ir rykštenė Fireworks, ir dar plukės norėčiau... ir jaučiu jau per daug noriu

Su kalkėm daroma tas vaizdavimas. Ir tinkleliu. Na gal daugoka rūšių pavasarinių-vasaros pradžios..geriau gal didesnis kiekis, mažesnė įvairovė?
Atsakyti
kaip čia pas jus smagu, kūrybinės kančios, idėjų pliūpsniai, nuotraukos 4u.gif
kažkada klausiau apie mažutes gėlytes a la vilkdalgius. Pražydo, tik nespėjau nupaveiksluoti, lietus nuplakė, tai įtariu vikšruolę. Detektyvas kaip ir išspręstas.
Atsakyti
QUOTE(jot.ka @ 2015 06 02, 13:42)
<...> ir jaučiu jau per daug noriu

visų pirma, sveikinu 4u.gif Įsivaiduoju, kiek prasikankinta gimdant idėją, renkantis, kas ją išpildys ir trumpinant išpildančiųjų sąrašus. Kas liečia kiekį skirtenybių - verta pasimažinti įvairovę ir ankstyvųjų, ir vėlyvųjų. Geram gėlynui visiškai pakanka ir 7 skirtingų augalų. Na gerai - 10 wink.gif
Tikiu, kad pavyks. O jei ir reiks korekcijų, tai ne kapitalinių. Sėkmės!
Atsakyti
jot.ka, sveikinu su plano padarymu ir reiškiu užuojautą dėl jo įgyvendinimo. smile.gif Užuojautą todėl, kad teks savyje užmušti kolekcininkę. O ji juk dar gyva, t.y. užmušti teks gyvą esybę. SM profės štai siūlo dar pamažinti augaliukų įvairovę... Aš ne profė, nemoku matyti brėžinių, t.y. konvertuoti nupaišymą į realų vaizdą, nes tam, matyt, reikia turėti pakankamai augalų matymo patirties bei tam tikrų žinių, kurios labai abejoju, kad pareina be specialiųjų mokslų apturėjimo. Kai jau viskas padaryta, galiu įvertinti gerai tai ar blogai. Čia aš daugiau apie savo padarymus. Galiu ir apie jūsų, bet kai jau bus viskas padaryta. Gi prieš brėžinius jaučiuosi itin nekompetentinga...
Supratau, kad pasirinkote „pievą“, bet neįsivaizduoju, kaip viskas atrodys paskendę šluotsmilgių ūke. Jaučiu, kad gerai. Pati juk esu „užminkiusi“ 2 šluotsmilginius pievgabalius – „Česnakai šluotsmilgėse“ ir „Ežiuolės šluotsmilgėse“. Žiūrėsim...

Nėra nieko, ko nebūtų galima padaryti iš trečio karto. (Kinų patarlė) smile.gif

QUOTE(jot.ka @ 2015 06 02, 12:09)
<...>
o su šeivamedžiu man rods pas jus kažkas ne taip, nebent jūs jį kasmet po žiemos nudrožiat ir žiedams prioriteto neteikiat? nu mažas jis pas jus, jei skaičiuot, kad ne pirmi metai.

Manau, kad manasis šeivamedis normaliai dėliojasi – gan tankus, jau pasiekė 1.5 m ar kiek daugiau ir būtų dar kiek aukštesnis, bet apšalo ilgiausių viršutinių šakelių viršūnėlės, tad apkarpiau. Šiaip jau daugiau 2 m man ir nereikia, tad bus karpomas, karpomas, karpomas...

QUOTE(jot.ka @ 2015 06 02, 12:09)
<...>
pas mus yra dar vienas bendras bruožas biggrin.gif , vos augalas spėja parodyt savo grožį, reikia jį kažkur perkelt, nes pasirodo ne to iš jo buvo laukta  biggrin.gif

Čia toks vyriškas bruožas, kai reikia vis kitokių ir jaunesnių... smile.gif

QUOTE(dinazaure @ 2015 06 02, 13:09)
Kasmet vis pagalvoju - kada gi jau nieko nereikės kilnoti ir visi susės patogiai į savo vietas smile.gif

Po gulinčiu akmeniu vanduo neteka... smile.gif

Atsakyti
O aš baigiau savo patvori, be breziniu, be nieko, kol kas vaizdas vienas - kopustu laukas, augalai kaip isprievartauti, nes tokiu laiku kilnoti juos jau ne kas buvo....Augalu nusedo daug ir labai ivairiu, sudejau viska, ka turejau. Faltas, jog siemet jokio vaizdo nebus, nes kai kurie is ju net realaus savo ugio nepasieks, bet kad turesiu bobutini, vs ne etnografini darzeli - faktas, misija buvo - ale olandiskoji banga, ale english style garden....
Kas dar - buvau Kairenuose, mugeje, pas Dariu eziuoliu pirkau, veronikuna ir vingiri ir gal pas ji daugiau nieko.
Is tokios moterytes gavau miskanta bei nendrine melvene.
O dar kitur - bordo ziedais sinavada bei juodzole. Turiu visu pavadinimus, bet lauke, ant indeliu:)))
Zodziu, paaugs mano eziuoles, gal kas is Jusu nores mainyti blush2.gif

jotkos kantrybe gelezine, as taip negalejau, man rupejo dirbti, sodinti.....Visai be galvos nekisau augalu, tokiais suorais, suoras eziuoliu, suoras monardu, suoras rudbekiju ir pan. Po medziu - gauriu pulkas ir pan. Priekyje akmenu primeciau, jie gerokai pagyvino vaizda. Ir dar liko marios augaliuku, nebenoriu daugiau gelynu, gana to vieno didziulio, bet, itariu, dar liks keli mini gelyneliai.......Kas raves?????...................Klausimas retorinis:)))))
Atsakyti
Ačiū visoms atsiliepusioms

QUOTE(smth1 @ 2015 06 02, 15:18)
Na gal daugoka rūšių pavasarinių-vasaros pradžios..geriau gal didesnis kiekis, mažesnė įvairovė?

QUOTE(leliumai @ 2015 06 02, 22:51)
Kas liečia kiekį skirtenybių - verta pasimažinti įvairovę ir ankstyvųjų, ir vėlyvųjų. Geram gėlynui visiškai pakanka ir 7 skirtingų augalų. Na gerai - 10 wink.gif

Ko gero apsistosiu ties ta mintim, kad mažesnė rūšių įvairovė, didesni plotai. Kad ir kaip kirba noras margos pievos, bet suprantu, kad tam dar nepribrendau, nepakanka žinių, kas su kuo tokiam variantui tinka, bet ko gero stambieji augalai arba turi likti labai mažais kiekias, arba visai išnykti, užleidami vietą, ažūriniams, lengviems augalams. Sekantis gėlyno ardymas gali būti ta proga biggrin.gif .

QUOTE(vi_ @ 2015 06 03, 09:19)
<...>Užuojautą todėl, kad teks savyje užmušti kolekcininkę.
<...>
Supratau, kad pasirinkote „pievą“, bet neįsivaizduoju, kaip viskas atrodys paskendę šluotsmilgių ūke. Jaučiu, kad gerai. Pati juk esu „užminkiusi“ 2 šluotsmilginius pievgabalius – „Česnakai šluotsmilgėse“ ir „Ežiuolės šluotsmilgėse“. Žiūrėsim...

kolekcininkė vis dar gyva, ir nepasiduoda, bet matau, kad kolekcininkės gėlynas mano kieme erzina, tai...

kaip viskas atrodys ir aš neįsivaizduoju, žinau, kaip atrodo jau patikrinti deriniai, kurie ir lieka gėlyne, visa kita, matytų internete ir knygose vaizdų įkvėpta. Kaip tai pavyks bus matyt kitąmet, labai viliuosi, kad planas daugiau mažiau leis išvengti asitiktinių užkaišiojimų. mano ežiuolės irgi bus šluotsmilgėse. Bet dabar jau imu baimintis vieno niuanso. Kiek pastebėjau, kaip fonas puikiai tarnauja šviesios šluotsmilgės, tuo tarpu manoji 'Schotland' tamsi. Nežinau ar ežiuolių žydėjimas sutampa su šluotsmilgių, ar šluotsmilgių šienas jau tarnauja fonu. Na šiaip ar taip pagyvensim pamatysim, ir jei ką, šluotsmilges bus galima pakeisti. Dabar kaip tik ruošiasi žydėti rūšinės, jau matosi smilgų galiukai, ir kol kas jie atrodo žali, tai gal rūšinė bus šviesi?

QUOTE(kuzdaite @ 2015 06 03, 10:23)
<...>faktas, misija buvo - ale olandiskoji banga, ale english style garden....<...>

jotkos kantrybe gelezine, as taip negalejau, man rupejo dirbti, sodinti.....Visai be galvos nekisau augalu, tokiais suorais, suoras eziuoliu, suoras monardu, suoras rudbekiju ir pan. Po medziu - gauriu pulkas ir pan. Priekyje akmenu primeciau, jie gerokai pagyvino vaizda. Ir dar liko marios augaliuku, nebenoriu daugiau gelynu, gana to vieno didziulio, bet, itariu, dar liks keli mini gelyneliai.......Kas raves?????...................Klausimas retorinis:)))))

bus labai įdomu pamatyti rezultatąsmile.gif

man irgi nagai niežėjo, bet anksti iškasti augalai, leido ir ramiau į tai pažiūrėt. užvežiau žemių, viską gerai perkasiau, išrinkau daugybę asiūklio šaknų, nusižengiau savo religijai ir palengvinau dirvą smile.gif, žodžiu, tas ilgas procesas be abejo atėmė šių metų gėlyną, bet gal tai atsipirks galutiniu rezultatu.
iš aprašymo atrodo kad gėlynas gigantiškas apie kokį plotą kalba eina? smalsu kokiam plote kiek rūšių sutalpinot?

o dėl ravėjimo, tai jau nekartą rašiau, kai suauga viskas, ravėjimas tampa kosmetiniu smile.gif.
Atsakyti
QUOTE(jot.ka @ 2015 06 03, 12:12)
<...>
kaip viskas atrodys ir aš neįsivaizduoju, žinau, kaip atrodo jau patikrinti deriniai, kurie ir lieka gėlyne, visa kita, matytų internete ir knygose vaizdų įkvėpta. Kaip tai pavyks bus matyt kitąmet, labai viliuosi, kad planas daugiau mažiau leis išvengti asitiktinių užkaišiojimų. mano ežiuolės irgi bus šluotsmilgėse. Bet dabar jau imu baimintis vieno niuanso. Kiek pastebėjau, kaip fonas puikiai tarnauja šviesios šluotsmilgės, tuo tarpu manoji 'Schotland' tamsi. Nežinau ar ežiuolių žydėjimas sutampa su šluotsmilgių, ar šluotsmilgių šienas jau tarnauja fonu. Na šiaip ar taip pagyvensim pamatysim, ir jei ką, šluotsmilges bus galima pakeisti. Dabar kaip tik ruošiasi žydėti rūšinės, jau matosi smilgų galiukai, ir kol kas jie atrodo žali, tai gal rūšinė bus šviesi?
bus labai įdomu pamatyti rezultatąsmile.gif

SCHOTTLAND žydi kaip sykis drauge su ežiuolėmis ir šiuo metu dar nieko neveikia, o šviesiosios GOLDSCHLEIER jau baigia sukilnoti į sceną žiedynus ir netrukus puls žydėti. Kartu su česnakais Allium atropurpureum, beje. Čia pas mane tokie netikėtai malonūs sutapimai darosi. Tik nežinia ar patiks visas spektaklis, t.y. kai šluotsmilgės baigs savo dainelę, o česnakai pavirs žaliaburbuliais gražuoliais ir t.t. O SCHOTTLAND be reikalo pieskinate dėl tamsumo – pasigavusios saulės spindulių jos švytės subtiliau nei blondinkos. Tai katrų iš šluotsmilgių apgaubtyje matėte ežiuoles, ir dar baltas, internete/knygose? Įdomu... Aš į SCHOTTLAND‘es ežiuoles AUGUSTKONIGIN įleisiu. Tamsūs ežiuolių stiebai turėtų įdomiai „pramušti“ šluotsmilgių „tamsą“... smile.gif Čia vėlgi eksperimentinis spektaklis. Neturės pasisekimo, galės su barzdūnų pievos ežiuolių HAPPY STAR trupe susikeisti vietomis. smile.gif

<...> užvežiau žemių, viską gerai perkasiau, išrinkau daugybę asiūklio šaknų, nusižengiau savo religijai ir palengvinau dirvą smile.gif, <...>

YESSS! Atsivertimas įvyko ir be slapto Tamplierių ordino slapto įsikišimo... smile.gif

Atsakyti
QUOTE(vi_ @ 2015 06 03, 14:04)
SCHOTTLAND žydi kaip sykis drauge su ežiuolėmis ir šiuo metu dar nieko neveikia, o šviesiosios GOLDSCHLEIER jau baigia sukilnoti į sceną žiedynus ir netrukus puls žydėti.<...>

O SCHOTTLAND be reikalo pieskinate dėl tamsumo – pasigavusios saulės spindulių jos švytės subtiliau nei blondinkos. Tai katrų iš šluotsmilgių apgaubtyje matėte ežiuoles, ir dar baltas, internete/knygose?

kaip tik šiandien apžiūrėjau šluotsmilges, išties, Schotland dar nė nesimato kylančių žiedstiebių, kai rūšinės jau žiūriu tiesiog valandom pagavo vynioti uodegas, ir panašu, kad šviesios visgi nebus, jau matosi violetinis atspalvis, tik gal nebus toks intensyvus kaip veislinių. ir atrodo ūgis bus nedidelis.

oi neburnoju aš ant jų, man tas tamsumas labai gražus, bet žinant mano gėlyno specifiką, kai saulė šviečia iš nugaros, kaži ar didžiųjų augalų šešėliuose neprapuls tas tamsus ūkas. Bet gal šviesios astrancijos jose atsišvies, ir be abejo ežiuolės. Konkrečiai tokio derinio neieškojau, ir gal net neradau, bet užstrigo, kad ežiuolės ne tik drėbūno rūke gražu, bet ir šluotsmilgės. Na o spalvos pagal tai ką turiu, tamsios žolės, šviesios gėlės. Dabar kaip tik pro langą matau siūruojant baltą laukinių morkų debesį, kartu su violetiniais žolių žiedynais, atrodo gražu, tai tikiuosi toks spalvinis derinys pasiteisins ir pas mane.

tiesiog smalsu, kiek tas dirvos palengvinimas ( tuo labiau, kad tik durpės turėjau) realiai pakeis situaciją. bet per tą laiką kiek sodininkauju, matau, kad ne visi nereiklūs ar prisitaikantys augalai taip jau noriai ir lengvai prisitaiko. nors negaliu skųstis, tie augalai, kurie rinkti pagal mano dirvos tipą, auga, lyg ir nesiskundžia, bet vistiek dauguma mėgsta trąšią ir puresnę dirvą, dabar ji tokia ir atrodo, bet ar taip atrodys ir po poros sezonų bus matyt smile.gif
Atsakyti

iš aprašymo atrodo kad gėlynas gigantiškas apie kokį plotą kalba eina? smalsu kokiam plote kiek rūšių sutalpinot?

o dėl ravėjimo, tai jau nekartą rašiau, kai suauga viskas, ravėjimas tampa kosmetiniu smile.gif.

Na vyras sako, kad gelyno plotas apie 1,5 a. O kiek rusiu tai nezinau, dauuug, reikes kada nors suskaiciuoti doh.gif Vien is krumu ten nutupe alyva, putinas, raudonuogis seivamedis ir veigele, neskaitant dvieju sluoteliniu hortenziju:)
Atsakyti
QUOTE(kuzdaite @ 2015 06 03, 21:07)
Na vyras sako, kad gelyno plotas apie 1,5 a. O kiek rusiu tai nezinau, dauuug, reikes kada nors suskaiciuoti doh.gif Vien is krumu ten nutupe alyva, putinas, raudonuogis seivamedis ir veigele, neskaitant dvieju sluoteliniu hortenziju:)

ooo, baltai pavydžiu tokio ploto smile.gif
Atsakyti
QUOTE(jot.ka @ 2015 06 03, 19:19)
<...>
oi neburnoju aš ant jų, man tas tamsumas labai gražus, bet žinant mano gėlyno specifiką, kai saulė šviečia iš nugaros, kaži ar didžiųjų augalų šešėliuose neprapuls tas tamsus ūkas. Bet gal šviesios astrancijos jose atsišvies, ir be abejo ežiuolės. Konkrečiai tokio derinio neieškojau, ir gal net neradau, bet užstrigo, kad ežiuolės ne tik drėbūno rūke gražu, bet ir šluotsmilgės. Na o spalvos pagal tai ką turiu, tamsios žolės, šviesios gėlės. Dabar kaip tik pro langą matau siūruojant baltą  laukinių morkų debesį, kartu su violetiniais žolių žiedynais, atrodo gražu, tai tikiuosi toks spalvinis derinys pasiteisins ir pas mane.
<...>

Darau atskirą drėbūnų pievos lopą, į kurį susirinks apie 15 drėbūniukų. Žadėjau į jų matricą sodinti ežiuoles FATAL ATTRACTION, bet ant dienų prisiminiau, kad dar turiu 4 oranžines ežiuoliukes, tad sukilo abejonės, ypač jūsų pasvarstymų pasiskaičius... smile.gif Spalvos požiūriu oranžinės yra šviesesnės ir gal labiau tiktų ne itin šviesiuose, o žiūrint iš toliau tai išvis bespalviuose drėbūnuose. Bet FATAL ATTRACTION šiuose skaidriuose žoliukuose galėtų visame gražume pademonstruoti savo ypatingą stotą – tvirtus, stambius stiebus, masyvių žiedų karūnas ir nešpietnai sudėtą apatinę dalį. Per didelė prabanga jas kišti tokion vieton, kur jų tik žiedynai kyšotų... Tačiau kita laisva vieta, kur jos galėtų įsikurti, sudėtinga – Achnatherum calamagrostis 3-5 št. „pieva“. Šie pas mane kol kas bedančiai – nieko neužstoja ir jokio dėmesio iš nieko neatiminėja, atvirkščiai, bevelytų slėptis, nes iš žemės išlindę paskiri (20-30 št.), bais liauni žolės lapeliai dar neįgali susibėgti į 1 konkretų kupstą... sad.gif Bet jaučiu, gavę 2-3 metus ramybės, prisiraizgys šaknų pakankamai tam, kad susikurti drėgmę, šilumą ir kitus gerus dalykus saugantį mikroklimatą, ir sumonstrės, o tada paaiškės, kad visi šalia jų žemesni nei 1 m gali save laikyti paskenduoliais... FATAL ATTRACTION irgi. Oranžinės taip pat metro netraukia... Bėda? Kasdienybė! smile.gif

Atsakyti
QUOTE(vi_ @ 2015 06 04, 16:08)
Darau atskirą drėbūnų pievos lopą, į kurį susirinks apie 15 drėbūniukų. Žadėjau į jų matricą sodinti ežiuoles FATAL ATTRACTION, bet ant dienų prisiminiau, kad dar turiu 4 oranžines ežiuoliukes, tad sukilo abejonės, ypač jūsų pasvarstymų pasiskaičius... smile.gif Spalvos požiūriu oranžinės yra šviesesnės ir gal labiau tiktų ne itin šviesiuose, o žiūrint iš toliau tai išvis bespalviuose drėbūnuose. Bet FATAL ATTRACTION šiuose skaidriuose žoliukuose galėtų visame gražume pademonstruoti savo ypatingą stotą – tvirtus, stambius stiebus, masyvių žiedų karūnas ir nešpietnai sudėtą apatinę dalį. Per didelė prabanga jas kišti tokion vieton, kur jų tik žiedynai kyšotų... Tačiau kita laisva vieta, kur jos galėtų įsikurti, sudėtinga – Achnatherum calamagrostis 3-5 št. „pieva“. Šie pas mane kol kas bedančiai – nieko neužstoja ir jokio dėmesio iš nieko neatiminėja, atvirkščiai, bevelytų slėptis, nes iš žemės išlindę paskiri (20-30 št.), bais liauni žolės lapeliai dar neįgali susibėgti į 1 konkretų kupstą... sad.gif Bet jaučiu, gavę 2-3 metus ramybės, prisiraizgys šaknų pakankamai tam, kad susikurti drėgmę, šilumą ir kitus gerus dalykus saugantį mikroklimatą, ir sumonstrės, o tada paaiškės, kad visi šalia jų žemesni nei 1 m gali save laikyti paskenduoliais... FATAL ATTRACTION irgi. Oranžinės taip pat metro netraukia... Bėda? Kasdienybė! smile.gif

kaip suprantu, jūs vis dėliojate atskiras saleles iš žolės+gėlės derinio? ir didžiausias galvaskaudis kuriai žolei priskirt kurią ežiuolę? o kaip jūs įsivaizduojat santykį žolės ir gėlės? 15 drėbūnų ir ? ežiuolių? su stipa calamagrostis iš 3-5 vnt neįsivaizduoju pievukės, dar kažkas sudarys jai foną, papildymą? radau, kad šioji žolelė, mėgsta gerai drenuotą, bet drėgną žemę, ir jei tos drėgmės mažiau, tai geriau jaučiasi pusiau pavėsyje. ar pas jus jai ne per sausa, kad vis neskuba įsibujoti?
dar dėl spalvų, ežiuolė, kad ir kokia jos spalva, vistiek bus aiškesnė, ryškesnė už žolės žiedynų spalvą, ypač tų, kurios miglą daro. o prie stipos nuryžėjusių galų kogero tiks bet bet kuri ežiuolė, kurios konkorėžis pasidaro toks pat rudas/ryžas. čia aš saviškes 'alba' taip pririšau prie lendrūnų smile.gif, nors tiek smulkmeniškai gal ir nebūtina kapstytis, nes ežiuolė pagal savo natūrą žolėje vistiek gerai atrodys:)
Atsakyti