Įkraunama...
Įkraunama...

Daugiametės gėlės, X tema (jubiliejinė!)

QUOTE(Daisoja @ 2015 05 31, 14:45)

Mes negavom vakar žadėto lietaus, tai dalį ravėjimo laiko tenka skirti laistymui. Sausokas ir šiemet pavasaris, jau ne kartą teko daug pilti. Aišku, yra tame ir pliusų - ne taip greitai šliužai sugadina melsves.

va tai tau unsure.gif as kaip tik si pavasari laikau vienu dregniausiu. paprastai pas mane geguze taip uzdziuna doh.gif o dar smelyne, superinis drenazas. bet siemet dar neteko laistyti nei augalynu nei darzu...
vakar nusprendziau, kad dabar tas metu laikas, kai jauciuos pralaimejusi pries piktzoles ir kenkejus. kasmet tas pats- jei ne tas, tai anas. pernai likau be leliju- nurijo iki nulio- siemet sinavadus nurijo. nu negi reikia detis koki skafandra ir su purskalais skersai isilgai sklypa begioti, kad tu auku nors kiek maziau butu... g.gif
Atsakyti
QUOTE(Vobla @ 2015 06 01, 07:45)
va tai tau unsure.gif  as kaip tik si pavasari laikau vienu dregniausiu. paprastai pas mane geguze taip uzdziuna doh.gif o dar smelyne, superinis drenazas. bet siemet dar  neteko laistyti  nei augalynu nei darzu...
vakar nusprendziau, kad dabar tas metu laikas, kai jauciuos pralaimejusi pries piktzoles ir kenkejus. kasmet tas pats- jei ne tas, tai anas. pernai likau be leliju- nurijo iki nulio- siemet sinavadus nurijo. nu negi reikia detis koki skafandra ir su purskalais skersai isilgai sklypa begioti, kad tu auku nors kiek maziau butu... g.gif

pas mus irgi pavasaris drėgmės atžvilgiu optimalus, dar nelaisčiau gėlynų, bet panašu, kad jau teks, jei šiandien nepalis, trečia para tokie vėjai, kad į žemę neina net kauptuko įkišt, bet jei šake apverti, tai drėgmės yra, tik kad gėlyne tai su šakėm neparasisuksi.
aš paprastai nenaudoju jokios chemijos savo kieme, bet šiemet vos užmačiau pirmus amarus ant obelų, nupurškiau, liko tručo, tai prasiėjau ir per įpatingus skanėstus : vienus šilokus, sibirinius vilkdalgius, pievines rūgtis, astrancijas. Po to pakatotinai purškiant, vėl šiems augalams išrašiau dozę. tai kol kas tfu tfu, nei vaismedžiai, nei augalai neapstoti. Gal pataikiau pačiu pačiu laiku, nes paprastai tokiu metu, ir po šiltos žiemos turėtų būti juoda nuo jų.
Atsakyti
QUOTE(jot.ka @ 2015 05 29, 18:38)
na kad jau taip užklausėt, tai pasėdėjau ir paskaitinėjau daugiau, tai ką aš žinau, tiek prieštaringos info, ir dėl aukščio ir dėl žydėjimo laiko. Bet apibendrinant, tai Splendide visgi turi būti aukštas, bet liaunas, jam reikia atramos, tą minėjo ir Rasa. Rochebruneanum iš savo patirties rašau siekia 2m. Tiesa taip buvo prieš du metus, gal oro sąlygos labiau tiko. Nežinau kiek galima pasikliauti interneto nuotraukomis, bet Splendide žiedelių kuokeliai atrodo trumpesni, kai tuo tarpu rochebruneanum jie gana ilgi. Skiriasi žydėjimo laikas, rochebruneanum jei gerai pamenu jau birželį žydi, o Splendide rugpjūtį turėtų. Na ir esminis dalykas dėl ko visi alpsta dėl Splendide, tai žiedų gausa, tas liaunas stiebas neatlaiko kepurės, net išsvyra. Rochebruneanum neišlinksta, tvirtas kaip medis. Manau kad abu lėtapėdžiai, nelepina stiebų gausa, o žiedų kiekis nuo jų priklauso, taip kad pas save dar nežinia kada to debesies sulauksiu, tiesa, rochebruneanum sėjasi, tai sėjinukus palieku, tebūnie bus daugiau stiebų smile.gif , o Splendide radau vienoje vietoje, kad sterilus, kitur rašo, kad subrandina vos kelias pilnavertes sėklas, ir reikia jas susirinkt ir pačiam sėt, nes savaiminukų paprastai nebūna.
Na va, prisiskaičiau, dabar kyla klausimas, ko maniškis Splendide ožiuojasi ir neauga, reiks eit priliet negailint, ir trąšomis palepint.

Ačiū už pamastymus ir mokslinį darbą, t.y. paskaitinėjimus. smile.gif Galvojau, kad jums pakaks informacijos iš jau turimų objektų stebėjimo, bet dabar supratau, kad jie dar per maži informacijos skleidimui. smile.gif Splendide tai tikrai pamylėkite visaipo, nes vertas gi. Maniškis, tik pernai pasodintas, jau metrą siekia ir toliau kopėčias link dangaus vynioja, be to, išleido 1 storą ir 2 plonesnius stiebelius. Kadangi turi puikią sceną, tamsų foną, jau šiuo metu labai dailiai atrodo jo lapija, o jos trūkumas, retumas, šiuo atveju pavirto privalumu, nes išryškina lapų struktūros grožį. Tik bijau, kad visą šitą idiliją sugadins čivylis, kuris n sykių dienon atsitupia ant vingiriui skirto atraminio kuolo pagiedoti, ir būna, kad tamtyč, o gal šiaip sau nusilengvina... Jau ima noras ant to kuolo parišti ką nors baisaus... sad.gif

QUOTE(leliumai @ 2015 05 31, 13:30)
vi, kas Jums prioritetas: vilkdalgių jūra ar susipažinimas su kultivarais? Jei vis tik jūra, tada nelabai suprantu...

Pas mane kiti masteliai. Žymiai mažesni nei jūsų ar parodytos foto augalynų. Gausis, jei išvis gausis, jūros miniatiūra. smile.gif Be to, ir žiūrėjimas į ją vyktų ne iš toli, o iš kokių 3-5 m. Iš tokio atstumo galima įžiūrėti ne tik žiedynų spalvas, bet ir kitokį grožį. Todėl kultivarai.

QUOTE(Daisoja @ 2015 05 31, 15:45)
Įmanoma kultivarų jūra - ne sunkus, bet labai brangus uždavinys. Tik gal geriau sodinti mažesnėmis ,,mariomis", nes po žydėjimo bus žalia, nors ir graži jūra.

Brangus, nes jūrą reikėtų sodinti iš potankiai susodintų augaliukų? O antrą sakinį prašau paaiškinti smulkiau? smile.gif
Buvau pasimatyme su augalynu sodyboje, tai parsivežiau visokių įspūdžių. Kaip visada... smile.gif Rūgtys kotais guli nedickais lapeliais prisiploję prie žemės, o pamenu, prieš porą metų, kai česnakai jau buvo žaliaburbuliai, jie stovėjo tankiu, sodriu, vos ne metro aukščio mūru. Česnakai jau žydi ir nepanašu, kad rūgtys ūmai imtų progresuoti 5-10 cm per dieną greičiu... Nebent jie šilumos laukia, o česnakai laukimui neturėjo laiko, tad paaukojo lapus ir žydi sau. Kad jau apie česnakus, tai apie česnakus... Pastebėjau, kad pernai dailiai žydėjęs gigantiškasis česnakas, šiemet padarė pertrauką, o jo pernai nežydėjęs kolega šiemet iškėlė 2 žiedus, tačiau perpus drabnesnius nei turėtų būti, gi trečiasis, pernai irgi nežydėjęs kolega, tuo pačiu užsiima ir šiemet... O jau kokie gražūs ir daug žadantys pas visus lapų aprėdai ankstyvą pavasarį buvo... ir štai toks pššš gavosi... Ufonautiškas augaliukas, su žmogui nesuvokiamu elgesiu. Rudenį reiks visus išsikasti ir patyrinėjus mėginti spėti jų ateitį...
Čia dar ne visi įspūdžiai, tik atsibodo 1 ypu daug rašyti... B. d. smile.gif

Atsakyti
QUOTE(vi_ @ 2015 06 01, 11:59)
<...> Splendide tai tikrai pamylėkite visaipo, nes vertas gi. Maniškis, tik pernai pasodintas, jau metrą siekia ir toliau kopėčias link dangaus vynioja, be to, išleido 1 storą ir 2 plonesnius stiebelius.<...>

Tik bijau, kad visą šitą idiliją sugadins čivylis,<...>

Brangus, nes jūrą reikėtų sodinti iš potankiai susodintų augaliukų? O antrą sakinį prašau paaiškinti smulkiau? smile.gif

apžiūrėjau saviškį, tai is visgi auga smile.gif , atrodo geriau nei pernai, bet mano akim matyt rochebruneanumo kontrastas neleidžia Splendide grožio įžiūrėt smile.gif. pas mane jis dar atramos neturi, vėjai taršo, bet kol kas jam nuo to nei šilta nei šalta, ir ūgio tai jis perpus jūsiškio.

biggrin.gif mano čivyliai ant rochebruneanumo supasi, bet kol kas dar jis per mažas medis, o vasarą matyt tradicijos tęsis, ir kultūringi jie pas mane, tai ne jūsiškis biggrin.gif

na aš antrąjį sakinį apie žalią jūrą supratau pažodžiui, neliks žiedų, liks lapai, žali žali smile.gif
Atsakyti
Na taip, pažodžiui - žalia žalia jūra. Kai prie namų savi hektarai, tada gražu jūra iki horizonto. Kai smegenyse tupintis kolekcininkas baksnoja į kiekvieną įdomesnį augalą, tada tenka apsiriboti tokiomis mėlynomis ir mėlynesnėmis ,,balutėmis":
https://picasaweb.go...049447845050674
O čia norėjau parodyti, kad pavasariniais astilbių lapais galima įvairius atspalvius išgauti, į kadrą tilpo 4 ar 5 skirtingos:
https://photos.googl...Zi5xZXD2lVHCWq-
Dėl drėgmės, tai pas mane visi augalai labai tankiai susodinti ir dar daug įkasta vazonų, tai dažniau reikia laistyti ir tręšti, nei pagal taisykles sodintus.
Atsakyti
QUOTE(jot.ka @ 2015 06 01, 08:08)
leliumai, kokioje stadijoje dabar gillenia? jau ruošiasi žydėt, žydi, koks maždaug ūgis? gal foto turite?

Aukštis - pora gerų sprindžių, pagrindiniai du stiebai su žiedų pumpurais, dar kokie 5-6 papildomi liaunesni stiebeliai. Spėju, kad tokiu metu turėtų būti kur kas aukštesnė, kai įsiaugs.
Atsakyti
QUOTE(leliumai @ 2015 06 01, 21:22)
Aukštis - pora gerų sprindžių, pagrindiniai du stiebai su žiedų pumpurais, dar kokie 5-6 papildomi liaunesni stiebeliai. Spėju, kad tokiu metu turėtų būti kur kas aukštesnė, kai įsiaugs.

Aišku, ačiū, matyt ji nėra iš greituolių, kaži kiek čia pas mane užtruks, kol iš sėjinuko užaugs. Teks kantriai laukti.
Atsakyti
QUOTE(jot.ka @ 2015 06 01, 14:10)
<...>
na aš antrąjį sakinį apie žalią jūrą supratau pažodžiui, neliks žiedų, liks lapai, žali žali smile.gif

QUOTE(Daisoja @ 2015 06 01, 14:35)
Na taip, pažodžiui - žalia žalia jūra. Kai prie namų savi hektarai, tada gražu jūra iki horizonto.
<...>

O jei vilkdalgiai būtų rūšiniai, tada po nužydėjimo jūra būna ne visai žalia? T.y., ar lapų kokybė priklauso nuo to rūšiniai jie ar kultivarai?
Dar pora pastebėjimų, netgi pamokų, sakyčiau, iš augalyno. Didžioji cefaliarija ir alpinė zunda trečiuosna metuosna prisikrovė tiek lapų, kurie pasiekė tokius aukščius ir pločius, kad nemenkas kiekis augaliukų atsidūrė joms po sijonais arba užpečkyje. Už cefaliarijos gyvenančio tokio paties amžiaus juodulio šeivamedžio krūmo matyti tik pakaušis! Jos lapijos aukštis siekia gerokai virš 1 m, o zundos – netoli 1 m. Šito aš iš jų tikrai nesitikėjau... sad.gif Pernai jų sijonai buvo kone 2 kartus mažesni ir buvo pats tas. Na gerai, cefaliarija iš krepšininkų giminės, 2.5 m siekia, tad jos ir sijonas teoriškai galėtų būti nemenkos išmieros, bet 1.5 m vis vien daugokoka... sad.gif Ar čia normalu? Jei anksčiau būčiau užmačius jų foto su menka moteriške, dabar neklausinėčiau... smile.gif O štai alpinei zundai prirašyta augti iki 60-80 cm. Tai čia su žiedynais, kiek suprantu, o ne vien lapų prisikrovus? Žiedų ji man per 3 metus dar neparodė, tik lapus kepa ir su kiekvienais metais vis daugiau. Gal šiemet parodys, tik jaučiu neapsidžiaugsiu šio įvykio grandioziškumu...

Cefaliarijas kitais metais teks nešti kitur, ir labai toli, kad kokio padabnesnio medžio ar kaimynų neužstotų smile.gif, o štai zundos nepanešiosi – pamirs iš nuoskaudos, kad persodinama. Neperneša ji tokių dalykų, nes centrinę ir bais gilią šaknį turi...

Beje, cefaliarijų sijonai šiuo metu labai dailūs. Kiek suprantu, pradėjus kelti žiedynus sijonų fasonas pasigadins.

Atsakyti
QUOTE(vi_ @ 2015 06 02, 10:32)
O jei vilkdalgiai būtų rūšiniai, tada po nužydėjimo jūra būna ne visai žalia? T.y., ar lapų kokybė priklauso nuo to rūšiniai jie ar kultivarai?

O štai alpinei zundai prirašyta augti iki 60-80 cm. <...>

Cefaliarijas kitais metais teks nešti kitur, ir labai toli, kad kokio padabnesnio medžio ar kaimynų neužstotų smile.gif, o štai zundos nepanešiosi – pamirs iš nuoskaudos, kad persodinama. Neperneša ji tokių dalykų, nes centrinę ir bais gilią šaknį turi...

a mat kur jūs kabliuką radot, na šiuo atžvilgiu tai skirtumo turbūt nebus, lapai yra lapai.

kaip tik vakar rymodama ties savo projektu galvojau, kad man reiktų kažkokių augaliukų su žiedeliais ant ilgų liaunų kotų, aišku pagalvojau apie jūsiškę cefalariją, bet dabar ji ko gero ir man pagal išmieras per didelė, nors man patinka, kai augalų ir žmogeliuko santykis yra toks kaip jūsų nuorodoj, šalia manęs ji atrodytų dar didesnė biggrin.gif
o su šeivamedžiu man rods pas jus kažkas ne taip, nebent jūs jį kasmet po žiemos nudrožiat ir žiedams prioriteto neteikiat? nu mažas jis pas jus, jei skaičiuot, kad ne pirmi metai.Pas mano mamą tai galingas o galingas krūmas, ir mama jį apgeni, kad galėtų praeit, pratilpt, o kad jį koks augaliokas užgožtų tai be šansų. Pas jus matyt labai laidus ir lengvas dirvožemes taip jam ūgį reguliuoja?

su internete nurodytais ūgiais gali katais kilti keblumų, sąlygos gali jį padidinti/sumažinti. mano patirtis su kraujalake Pink Tana tokia, buvo smarkiai didesnė, nei turėtų, bet manau čia dėl šviesos konkurencijos. o jūsiškė zunda gal labai gerai jaučiasi, tiesiog idealios sąlygos klestėt?

pas mus yra dar vienas bendras bruožas biggrin.gif , vos augalas spėja parodyt savo grožį, reikia jį kažkur perkelt, nes pasirodo ne to iš jo buvo laukta biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(jot.ka @ 2015 06 02, 13:09)

vos augalas spėja parodyt savo grožį, reikia jį kažkur perkelt, nes pasirodo ne to iš jo buvo laukta  biggrin.gif

Čia taikliai pastebėta smile.gif Kasmet vis pagalvoju - kada gi jau nieko nereikės kilnoti ir visi susės patogiai į savo vietas smile.gif
Atsakyti
Šeivamedžiai mėgsta drėgmę - maniškis pernai mostelėjo į dangų tik vasaros pačioj pabaigoj ir rudenį, kai pradėjo lyti. Nors ir priemolis, bet per sausrą palaistymų neužteko.
Atsakyti
Nu pagaliau perlipau per save, pasidariau planą savo gėlynui, kiek kartų norėjau mest viską ir eit sodint iškart, kaip užeina nuotaika, bet pagalvojau, kad vėl bus tas pats, ir paskui gailėsiuos. Nežinau ar nesigailėsiu pasisodinus pagal planą biggrin.gif , bet iš savo klaidų mokaisi.

taigi, didysis gėlynas :

[attachmentid=234532]

[attachmentid=234533]

idėja aukšta pieva, lengva ir ažūrinė, su stambių augalų grupėmis. pagrindą sudarys šluotsmilgės ir astrancijos. augalų grupės buriasi aplink lendrūnus, jie mano pagrindiniai augalai. pikas vasaros vidurys ir antra pusė.

dabar didžiausias mano rūpestis ir nerimas, šluotsmilgių fone, planuoju įkurdint pavienius augalus vėlyvam pavasariui ir ankstyvai vasarai, galvoju apie persikines aguonas, sinavadus, šalavijus, snapučius. norisi daug, ir ko gero per daug. rizikuoju padaryt šamšalyną? bet negaliu rasti ramybės ir dėl augalų susodinimo, man patinka interminglingas, tik klausimas iki kokio lygio. Kiek suprantu, jį sukurt lengviau sodinat visiškai mažus augalus, tada jie persipina tarpusavyje, kas ką įveikdamas. tai gal tokie atsitiktiniai keičiantys vietą ir gali būti snapučiai, ar katžolės mažesnės, galų gale tie patys veronikūnai, pasisėjantys, ir galbūt randantys sau naują vietą? šie augalai plane nepažymėti, nes tiesa sąkant neįsivaizduoju, kaip tą padaryt, kaip dizaineriai interminglingą atvaizduoja grafiškai?
ežiuoles pasirinkau baltas, ir 'Alba' formą, kuri kaip suprantu yra atsparesnė, artimesnė laukinei. balta spalva turėtų šviesti vakare, bet gal pagyvinimui labai nedidelį procentą būtų galima įvesti ir rožinių, pvz 'Magnus superior' ? ar savo forma besiskiriančią, bet panašesne spalva ežiuolę pallida ''Hulla Dancer'', kuri greičiau balta, nei rožinė?

kas turit kokių minčių, pastabų drožkit tiesiai, nes pati jau užsiciklinau. Kaip ir nesinori perkrautumo, bet ir vien žalias atspalviais apsiribot nenoriu.

tiesa, rudeniui dar turėtų rasti vietą astras Lttle Carlow ir rykštenė Fireworks, ir dar plukės norėčiau... ir jaučiu jau per daug noriu
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo jot.ka: 02 birželio 2015 - 12:44