Įkraunama...
Įkraunama...

Daugiametės gėlės, X tema (jubiliejinė!)

kazkaip butent del to ilgo zemo buvio pradejau rimtai svarstyt, ar plest man eziuoliu debesi g.gif buvau nutarus, kad labai grazu eziuoles- bet man pirmas pavasaris kada jau atzelianciu laukiu- tai matau kad rimtai eziuoles per ilgai zema starta laiko, ir tuscia plota aplink save rolleyes.gif dar pamastysiu, ka cia su jom daryt smile.gif
Atsakyti
QUOTE(leliumai @ 2015 05 12, 11:43)
<...> Kaip ten bebūtų, bendra kiemo vaizdų diktuojama nuotaika vistiek yra laukimas. Iš čia ir kilo mintys, kad galbūt paslinkus proporcijas sumedėjusių link... Bet lazda turi du galus. Vasaros efektas, kurį sukuria būtent gėlės, mažesnis būtų.

Mūsų pasirinkti stiliai skiriasi - pas Jus daugiau natūralistinis-pievinis, pas mane miksborderiai su sumedėjusiais ir daugiametėmis gėlėmis. Man tik įdomu, kaip kuriant pievas atsveriamas tas pavasarinis horizontalumas? Juk norisi ir kažko vertikalaus, ir kažko, kas diktuotų aiškią sodo struktūrą. Mažoji sodo architektūra? Gyvatvorės? Labai saikingai, bet labai vietoje sumedėję?

Labai taikliai nusakėt nuotaiką, tikrai, laukimas. Ir mano kieme ši tema tikrai dar neišbaigta, sprendimų ieškojimo kelias dar ilgas ilgas. Jūsų sodas yra toks, kuriame tikrai norėčiau gyvent, įvairialypis, nenuobodus, su aiškiomis erdvėmis ir tūriais, man tai pavyzdys, bet mano kiemas gerokai mažesnis, orientuotas kitaip pasaulio šalių atžvilgiu, o ir pasirinkta stilistika daug ką lemia. Jei žiūrėt į gėlyną- tai dabar jis sąliginai plokščias, bet sode dabar žydi obelys, lapoja gyvatvorės. Ar to pakanka, dar negaliu atsakyt, reikia kad ir medžiai labiau ūgteltų, ir gyavtvorės iš vaikiško ūgio išaugtų, bet kaskart su metais man tas gėlyno plokštumas vis mažiau kliūna, būtent dėl to, kad tai nėra vienintelis kiemo elementas. Kita vertus, jei jau pasirinkau pievos stilių, tai tikriausiai galiu ir susitaikyt su žemu startu, juk pieva irgi iš pradžių būna žema.
Atsakyti
QUOTE(jot.ka @ 2015 05 12, 14:02)
Jūsų sodas yra toks, kuriame tikrai norėčiau gyvent, įvairialypis, nenuobodus, su aiškiomis erdvėmis ir tūriais, man tai pavyzdys, bet mano kiemas gerokai mažesnis, orientuotas kitaip pasaulio šalių atžvilgiu, o ir pasirinkta stilistika daug ką lemia.

jot.ka, po tokių rimtų komplimentų nebegaliu ieškot ko nepametus. Ačiū. Tikrai. Čiumpu abu vaikius ir keliauju naudot sodo pagal paskirtį smile.gif
Atsakyti
QUOTE(leliumai @ 2015 05 12, 10:36)
Apie liūdnus vaizdus.

Dar bandau guostis, kad kai savi medeliai taps nebe rykštelėmis su keliomis šakelėmis, o normalią lają turinčiais medžiais, vaizdas savaime taps patrauklesnis tokiu metu - tetrūksta apimties (dabar baigia nužydėti medlievos (3vnt.), startuoja rojaus obelaitės (2vnt.)).

Medžiai tikrai įneš savo.
Papildyta:
QUOTE(jot.ka @ 2015 05 12, 11:42)

smth1 išvardinti augalai panašiai jaučiasi ir pas mane, tik ko gero negalėčiau skųstis kraujalakėmis, gal veislė, rūšis turi tam įtakos, tiek officinalis tiek obtusa pas mane auga be vargo, viršydamos ūgio normas. Apie 'Red thunder ' dar nieko pasakyt negaliu, pernai sodintos, bet lapija ir šiemet man atrodo anaiptol neįspūdinga.

Tai ji augo, plėtėsi, bet iškrisdavo, tai kai augalo nebesimato, nematau kame jo gerumas.
Papildyta:
QUOTE(leliumai @ 2015 05 12, 12:43)
Sutinku dėl vėlai atželiančių proporcijos. Tačiau net ir anksti atželiantiesiems reikia laiko wink.gif

Vidiniame kiemelyje esu prisodinusi tarp daugiamečių gėlių narcizų (ir dar šiemet nužiūrėjau kelis tarpus, kuriuos galiu jais užpildyti). Ši kiemo dalis dabar džiugina labiausiai. Bet neužburia... Namo priekyje anksti atželia lendrūnai. Nuosaiku. Galima žiūrėti ir laukti įsibėgėjimo. Kaip ten bebūtų, bendra kiemo vaizdų diktuojama nuotaika vistiek yra laukimas. Iš čia ir kilo mintys, kad galbūt paslinkus proporcijas sumedėjusių link... Bet lazda turi du galus. Vasaros efektas, kurį sukuria būtent gėlės, mažesnis būtų.

Gal verta maišyti su margutėm? Jos gerai smėlyje turėtų jaustis. Vėlyvom tulpėm.

Man tik įdomu, kaip kuriant pievas atsveriamas tas pavasarinis horizontalumas? Juk norisi ir kažko vertikalaus, ir kažko, kas diktuotų aiškią sodo struktūrą. Mažoji sodo architektūra? Gyvatvorės? Labai saikingai, bet labai vietoje sumedėję?

Visi tavo išvardinti variantai:)

Papildyta:
QUOTE(leliumai @ 2015 05 12, 17:03)
jot.ka, po tokių rimtų komplimentų nebegaliu ieškot ko nepametus. Ačiū. Tikrai. Čiumpu abu vaikius ir keliauju naudot sodo pagal paskirtį smile.gif

Jau 'abu'. Sveikinu!
Papildyta:
QUOTE(Daisoja @ 2015 05 12, 13:04)

Man irgi įdomu, kaip ,,pievininkai" iškenčia pavasarį. Ankstyvų, vasarą nykstančių gėlių nėra daug - auskarėliai, kai kurie katilėliai...O jeigu komponuoti pagal kilmės šalis, tai dar sunkiau.
Gėlynus po langais sodinu tarp visžalių krūmų, nes ir žiemą turi gražiai atrodyti. Gaunasi tarsi salelės, kad niekad nebūtų daug tuščios žemės. Vistiek pavasario sunku laukti, kol sužydi svogūninės. Tik tulpių, narcizų kolekcijos nebeliko, tai užėmė kiti augalai. Svogūninės man tiko, kad galėdavau į jų vietą vasarai įkasti pusiau kambarines su vazonais.

Kol nėra svogūninių, nekarpau žoliųsmile.gif Padeda.
Atsakyti
As tai savo busimo gelyno pavasari be tulpiu, narcizu, marguciu ir visokiu kitokiu svoguniniu neisivaizduoju wub.gif Juk tai ir daugiametes geles, lai zydi wub.gif Be to nyku vaizda lengvai pataiso laumenes, dabar jau labai zydi, o vasara tiesiog nesimato, galima ju visur prikaisioti, auskareliai graziai kabo, vieni balti, kiti rausvi, vasara visai nunyksta ir niekam nemaiso:) Dar raktazoles, bet vat man jos grazu, kol zydi, o paskui nei kur deti.... rolleyes.gif

Gaila, nezinau savo miskanto pavadinimo, bet lyg ir atlaiko ziemas 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(smth1 @ 2015 05 12, 17:20)
Gal verta maišyti su margutėm? Jos gerai smėlyje turėtų jaustis.

Ačiū už mintį 4u.gif Šachmatinės tikrai nesiskundžia ir auga - bandžiau eksperimentiniame laukelyje.
Atsakyti
Peržiūrėjau savo augalyną kitomis akimis - netrūksta nei žiedų, nei spalvų, nei aukščių, tik vietos. Bet mano beveik visos daugiametės drėgnų pievų - žydi neužmirštuolės (kai pačios sėjasi, tai kaip daugiametės), baltašaknės, plautės, bergenijos (naujų veislių gražūs žiedai ir lapai geriau atrodo žiemą). Jau gana aukštos rodžersijos, astilbės, juodžolės, lelijos. Šiomis dienomis staigiai viskas pašoko į viršų, atrodo lyg gegužės pabaiga. Jei užeitų šalnos, daug žiedpumpurių nušaltų. Spalvingumo daug duoda heucheros, šią žiemą beveik neapšalo. Šitie du ,,marmeladai" auga beveik visiškoje saulėje, kiek jos pas mus būna:
https://picasaweb.go...115693987544450
,,Kavinis" snaputis tarp šviesių augalų irgi margina gėlyną, turbūt ir smėlyje gerai augtų:
https://picasaweb.go...755104324967586
Labai greitai po žiemos erdves užpildo Astilboides tabularis, prieš 10 dienų buvo tokie ,,grybukai":
https://plus.google....925487643554471
Auga ne dienom, o valandom. Kai žydi, tai dangun išmeta galingą baltą šluotą. Bet ji tik po kokiu medžiu tinka, nes saulėje greitai apdega lapų kraštai.
Gal kokie tuščiaviduriai bijūnai tiktų pievų stiliui. Jie jau aukšti, pumpuruoti. Senosios veislės antroje vasaros pusėje neišvaizdžios ir prašosi ,,užuolaidos". Knipofijas turbūt be atsargų neverta auginti arba pirkti kasmet. Savo jau keletą metų vazonuose laikau, bet nežydi.
Beje, ar kur nors išgyveno užpraeitą žiemą eremūrai?
Atsakyti
QUOTE(Daisoja @ 2015 05 12, 13:04)
<...>
Man irgi įdomu, kaip ,,pievininkai" iškenčia pavasarį. Ankstyvų, vasarą nykstančių gėlių nėra daug - auskarėliai, kai kurie katilėliai...O jeigu komponuoti pagal kilmės šalis, tai dar sunkiau.
<...>

Šiaip jau maniškėse pievose česnakų pilna, jeigu ką... smile.gif Be to, tik balandį nukarpau žolynų praeitų metų grožybes. Šluotsmilgės jau po žiemos būna neblogoje formoje – žaliuoja, kai tuo tarpu kaimo pievos šieno dekį dar būna ant galvos užsitraukusios. Visur, kur bepasižiūri, žaliuoja jau gerokai iš žemės išlindę lendrūnai. Gyvybės ir paminklų jai aplink jau į valias, o vis dar apie labai ankstyvą pavasarį eina kalba. Gi vėliau pradeda iš žemės lįsti lauk visi kiti augalyno veikėjai. Šis laikotarpis man yra labiausiai jaudinantis – kiekvienas augaliukas tartum gimsta iš naujo (arba ne...), o aš jaučiuosi ne kaip priėmėja, o kaip... tėvas („motinos“ čia ir su visomis poezijomis geriau nekišti...). smile.gif Ir aplamai, pavasarį sprendžiamas klausimas ne „Gražu ar negražu?“, o „Būti ar nebūti?“. Juk daugiausiai apie tai dabar ir šnekam čia?
Bet tiesa va, kupstinių barzdūnų pieva augalyne šiuo metu atrodo ir dar netrumpai atrodys, it žvynelinės lopai... sad.gif Labai jau vėlyvi ant grožio šie augaliukai. Bet mamos... oi ne, aš gi tėvas, taigi tėvo akys viską ištaiso, paretušuoja, tad belieka tik džiaugtis ir grožėtis. smile.gif

Atsakyti
QUOTE(vi_ @ 2015 05 13, 14:30)
Šiaip jau maniškėse pievose česnakų pilna, jeigu ką... smile.gif Be to, tik balandį nukarpau žolynų praeitų metų grožybes. <...>

Bet tiesa va, kupstinių barzdūnų pieva augalyne šiuo metu atrodo ir dar netrumpai atrodys, it žvynelinės lopai... sad.gif Labai jau vėlyvi ant grožio šie augaliukai. Bet mamos... oi ne, aš gi tėvas, taigi tėvo akys viską ištaiso, paretušuoja, tad belieka tik džiaugtis ir grožėtis. smile.gif

aš galvoju, kad merginos gal klausė apie dar ankstyvesnį pavasarį, o gal net tokią nei žiemą nei pavasarį. Žolių aišku galima nekirpti iki kol ima kaltis gyvybė, aš irgi taip darau, bet pas mane būna ir labai nevykusių vaizdelių, kai prasieina audros, ir tada, tikrai norisi su pjautuvu praeit per išvartytus kemerus, veronikūnus ir kitus žiemos periodu naudingus skeletus. Tai va krūmai, visžaliai, ar ne vistiek nepalieka gėlyno plokščio, o gėlyne gali pasitaikyt ir liūdnų vaizdų. Jums irgi tai manau nėra labai aktuali problema, nes pas savo pievas važiuojate ne kasdien, tai tie plotai irgi ne visad erzina, juos lengviau iškęsti jų tiesiog nematant smile.gif, o kai kasdien matai pro langus..

pas mane tokius pat jausmus kelia soros, pusė jau iškeliavo kompostan, neperžiemavojo, kitos vos lenda. Dar neraunu lauk, bet mintys jau sukasi link to, kad vėlyvo sezono žolių ko gero išvis atsisakysiu.

apie gėlyną klausėt, tai matosi tik plokščias kiemas, kol kas dar žemių vežiojimas vyksta, o ir laikas toks dabar, kad reikia ranką pridėt ir prie šios temos nederančio ūkio, daržai vaikai ir kiti gyvenimo džiaugsmai smile.gif
Papildyta:
mane apsėdo aguonos...nu prisireikė kaip nežinau ko, pažiūrėjau vieną filmuką ir nerandu ramybės maždaug nuo 12 minutės https://floratube.wo...enstruinen-org/

atsiliepkit kas auginat rytinę aguoną, kaip jos žiemoja? Labai gundausi, ir galvoju, ar tos netikros žiemos pajūry nebus joms absoliučiai nepriimtinos? Tie persikiniai žiedai...tikriausiai nenusiraminsiu, kol neįsigysiu
Atsakyti
auginu (pati auga) rytinę aguoną. Labai įdomus augalas. Pati yra pasisėjusi palei tvorą, tai ten ir gyvena. Gėlyne šiemet neberadau (nepamenu, ar aš ją išroviau, ar šiaip kas nutiko). Nuotraukoje žydėjimas pernai. O kitoj - lapai patvory.
user posted image

user posted image
Atsakyti
o kaip žiemoja? įtariu žydi ne itin ilgai, bet gal daug stiebų būna?
Atsakyti
QUOTE(jot.ka @ 2015 05 13, 16:38)
o kaip žiemoja? įtariu žydi ne itin ilgai, bet gal daug stiebų būna?

žydi tikrai neilgai, mano tuščiavidurės. Bet gražiai atrodo, kol kelia žiedus, paskui būna dėžutė, tada aš lapus nupjaunu ir jinai miega. kartai rudeniop vėl atželia. Pavasarį gana anksti išlenda. Žiemoja lengvai, jos šaknis liemeninė, kaip morkos, ilga ilga, persodinti tik jauną augalą (draugei pernai daviau, paklausiu, ar peržiemojo). Aš Šiauliuose gyvenu, sode žemė durpinga, laidi. Šiaip išnaikinti sunku, nes kai pirkom sodą, buvo jų visur. Ir arėm, ir trypėm, ir perkasinėjom, o jinai atželdavo vis. Kol rimtai neimi kasti, nenumarinsi.
Atsakyti