Įkraunama...
Įkraunama...

Daugiametės gėlės, X tema (jubiliejinė!)

Įtariu, antras variantas - įkišau, pamiršau, nudžiuvo.... unsure.gif
Atsakyti
Dar 1 atradimas, kurį padariau šį savaitgalį persodindama saulaines. Pasodinau jas prieš 4 metus. Trečiais metais, t.y. pernai, kai merginos turėjo pasiekti gražumo piką, jos ūmai suprastėjo - išstenėjo tik vieną kitą stiebelį. Buvo nuspręsta, kad šias gėles dėl geros formos palaikymo reikia persodinti kas 2-3 metus. Štai ir ėmiausi persodinti, bet atradau, kad jų kerai šiais metais, kaip niekada, patapo itin tankūs, t.y. reikalai kažkodėl iš esmės pagerėjo. Na bet vis vien persodinau, nes išmečiau rykštenę, tad jos vieton reikėjo prištabeliuoti saulainių. Kame gi atradimas? Ogi prisiminiau, kad prieš porą metų buvo itin ilgai šiltas ruduo. Tada nekurie augaliukai rugsėjo-spalio mėnesį ėmėsi atželti nuo šalnų. Tarp tokių buvo saulainės, bijūnai, dar kažkas. Tai štai šie aktyvistai pernai atrodė varganai. Šiemet jau po truputį atsistato. O yra vienas toks vargšiūnas, kuris tokiu būdu per metus apsižioplina 2 sykius. Turiu omenyje sibirinę šarmotę (Spodiopogon sibiricus), tokį žoliuką bambuko lapais tokį žoliuką bambuko lapais. Turiu šiuos žoliukus jau treti metai, bet nuo žemės aukščiau 10-15 cm jie nepakyla, nors jiems prirašyta augti iki 1,5 m... Nes gi nabagai pavasarį išlenda kartu su česnakais, ir nušąla, o vėlyvą rudenį antrą sykį atželia, ir vėl nušąla... Varrrgas. Šiaip jau augaliukas yra atsparus šalčiui, bet vat nesugeba prisiderinti prie mūsų keistų klimato sąlygų.

Tarp didesnių netekčių norėčiau paminėti rusišką šalaviją Perovskija. 2 žiemas atlaikė, o 3 jau nebeištvėrė... sad.gif Vobla, o kaip jūsiškė? Pas mus gi panašios klimato sąlygos.

Užtat labai gražiai kyla antrametis vingiris 'Splendide'. Tiesa, tik 1 stiebelį išstenėjo, bet vis vien šaunuolis. Nuostabus augalas – ir lapeliai tokie subtilūs bei dailūs, ir žiedelių debesėlis tiesiog kerintis, ir žydį ilgai ilgai. Jau knieti ir kitokių vingirių prisikviesti... smile.gif

Atsakyti
Vingiris mano svajonių augalų sąraše jau yra wub.gif Gyvai nei mačiau, nei regėjau, bet labai noriu blush2.gif blush2.gif
Vakar dalinome miskantų kerus, tai vyras net išsijuosęs kapojo, kitaip ne pro kur doh.gif doh.gif Miskantas dar ne toks stiprus, bet su kemeru teko gerai pavargti. Kaip Jūsų kemerai, rodo ką???Pas mane kol kas raudoni sliekai žemės paviršiuje, neramu.......Vis nepamenu, kaip kitais pavasariais jis busdavo doh.gif Man regis, jau gal stiebelius turėdavo, gal ir ne...Ot galva....

Ir dar turiu bevardę monardą, elementariais raudonais žiedais, tai jos arbatą galima gerti??????Ar galiu kojas pakratyti? lotuliukas.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo kuzdaite: 11 gegužės 2015 - 10:13
QUOTE(vi_ @ 2015 05 11, 10:46)
Tarp didesnių netekčių norėčiau paminėti rusišką šalaviją  Perovskija. 2 žiemas atlaikė, o 3 jau nebeištvėrė... sad.gif Vobla, o kaip jūsiškė? Pas mus gi panašios klimato sąlygos.

Pas mane kiek geresnės sąlygos, tačiau Perovskia' abu krūmeliai tik prieš kelias dienas parodė gyvybę. Dar reiktų palaukt wink.gif
Atsakyti
Kemero tik galva išlindusi. Dar jokio stiebelio. Taip pat ir raudonžiedžio klemalio. Pas mane kultūringesnis, kirvio nereikėjo. Tokį ilgą peilį turiu, užteko. Sūnus "kindžalu" praminęs kadaise.
Monarda galima gerti, tik man ji viena -neskani. Lapelį prie kitų žolių-neblogai. Aš lapelius džiovinu ir į prieskonių mix maišau.
Miskantą padalinti tai jau sveikatos reikia. Rudenį reikia pjūklo nupjauti, o padalinant-gero kirvio.
Vingiris geltonas, tai man patinka..
user posted image
Yra ir paprastas, sinavadalapis:
user posted image

Atsakyti
Mano elementari raudonoji monarda (Monarda didyma) buvo šviesiais rausvais žiedais ir kasmet sirgdavo miltlige, kol neiššalo.
https://plus.google....925487643554471
Vienais metais Kaune net ir laidžioje dirvoje pas draugę iššalo. Gerai, kad turėjau atsargoje vazone raudonžiedę 'Cambridge Scarlet', tai dabar kasmet nešioju ir tik dalį pasodinu lauke. Lauke užauga didesnė, žiedynai keliais aukštais dėliojasi.

Iškasinėjau japoninį miskantą, tą didįjį nežydintį. Su pailsėjimais įveikiau viena pati, gal todėl, kad sodindama į duobę bėriau pagerintos žemės. Skilo ,,kelmas" įvairaus dydžio dalimis, naujų šaknų dar nėra, bet jauni ūgliai matosi.
Atsakyti
QUOTE(vi_ @ 2015 05 11, 09:46)

Tarp didesnių netekčių norėčiau paminėti rusišką šalaviją  Perovskija. 2 žiemas atlaikė, o 3 jau nebeištvėrė... sad.gif Vobla, o kaip jūsiškė? Pas mus gi panašios klimato sąlygos.

pernai mano perovsija( godumui uzvaldzius) is vienos patapo trimis. taigi- du augalai, gyvi, o trecias lyg siol nerodo gyvybes. tie du- sakyciau kazko prastai... atzelineja nuo zemes. tai stebina nes pas kaimyne, uz keliu simtu metru, daug perovskiju ir jos atsibude jau pries koki menesi. siuo metu jau stipriai suzelusios ir ne is saknu, o nuo tiek iki kiek buvo nukirptos. mano perovskija kiekviena pavasari velai atsibusdavo ir nepersodineta. o cia- lyg visai kitas augalas butu. nesuprantu kodel taip g.gif vietove ta pati, augimo salygos , divozemis irgi panasus. o vaizdas visai kitas unsure.gif g.gif
Atsakyti
O kas liecia monarda, tai viena teturiu, bet ji pas mane siemet kazkokia stichine nelaime pavirto- tiek isbujojo, tiek issivaiksciojo, kad jau kaimynes padalinau ir dar galva krapstau kas cia bus unsure.gif keista vienok, maniau jos dregnesniu vietu augalas, ne mano smelynej saulekaitoj joms augti, o ana nusprende atvirksciai ir kasmet vis gausiau suzelia...tfutfutfu ir jokia kvaraba jos lyg siol nepuole. nei kas valgo, nei miltilge serga...
Atsakyti
Gal geras kultivaras pasitaikė, būna atsparių miltligei. Gal joms baisiau permainingos žiemos, maniškės iššalo drėgnoj vietoj šiltą žiemą atšalus.
O su sibiriniais augalais irgi ta pati bėda mano gėlynuose - Sibire po storu sniego sluoksniu jiems šaltis nebaisus, o čia šyla, šąla, šyla, šąla... Kai po vienos žiemos išmiršta beveik visos žolės, nebekyla ranka naujas pirkti. Iš siauralapių žolių geriausiai pas mane auga didžioji striepsnė, bet labai sėjasi, tai vien tokios negaliu auginti. Miskantas kasmet nervus tampo - pasirodys ar ne. Turbūt reiks taupyti pinigus sibiriniams vilkdalgiams, G.Klimaitis tiek visokiausių įvairiausių turi, net ir pilnavidurių. Jie visą sezoną gražūs ir neužmušami.
Atsakyti
QUOTE(kuzdaite @ 2015 05 11, 10:12)
Vingiris mano svajonių augalų sąraše jau yra wub.gif Gyvai nei mačiau, nei regėjau, bet labai noriu blush2.gif  blush2.gif
Vakar dalinome miskantų kerus, tai vyras net išsijuosęs kapojo, kitaip ne pro kur doh.gif  doh.gif Miskantas dar ne toks stiprus, bet su kemeru teko gerai pavargti. Kaip Jūsų kemerai, rodo ką???Pas mane kol kas raudoni sliekai žemės paviršiuje, neramu.......Vis nepamenu, kaip kitais pavasariais jis busdavo doh.gif Man regis, jau gal stiebelius turėdavo, gal ir ne...Ot galva....

vingiris man kelinti metai iš eilės vis dar vienas numylėtinių, jam meilė dar nepraėjo, pas mane rochebruneanum, nu toks galingasaugalas, gerbiu smile.gif ir 'Splendide' turiu, bet kol kas tai jis man toks mizernas, matyt rochebruneanum jau uždavė toną, kaip turi atrodyt vingiris, tai kas smulkiau, iškart atrodo patologiškai. nors gal taip ir yra?Gal jam nepatinka parinkta vieta? Bet šitas yra mažiau reiklus vandeniui nei mano gigantas, tai kaip ir neturėtų vargti, gal tiesiog dar reikia palaukt, kol susigaus.

Kemerai manieji fistulosum, jų dar nesimato, kaip jūs sakot raudoni sliekiukai tik lenda, o 'Autopurpureum' jau išlindęs. Šiaip dėl jų aš nepergyvenu, jie vieni vėlyviausi mano kieme.

Kol kas nesirodo rūgtis 'Taurus', ko tais negerą nuojautą turiu..
Atsakyti
Man suteikėt viltį, kad kemeras gali dar atsibusti, ar ne ? Maniškis irgi nerodo jokių gyvybės žymių, nors tik praeitą rudenę sodintas.
Atsakyti
QUOTE(dinazaure @ 2015 05 11, 13:31)
Man suteikėt viltį, kad kemeras gali dar atsibusti, ar ne ? Maniškis irgi nerodo jokių gyvybės žymių, nors tik praeitą rudenę sodintas.

jei pernai rudenį sodintas, tai tikrai dar duokit jam laiko, tikrai pasirodys.
Atsakyti