Įkraunama...
Įkraunama...

Daugiametės gėlės, X tema (jubiliejinė!)

Ifigenijos testas:
1. palemonas
5 notra
9 plautė
12 sinavadas
13 katzole
cia jau 100 proc, o del kitų - daug abejoniųsmile.gif))
Atsakyti
Įvardinsiu augalus nuotraukose biggrin.gif :
1. Palemonas -- žinojo visi
2. Baltasis kietis (Artemisia ludoviciana Valerie Finnis)
3. Rytinė aguona (stambi veislė 'Beauty of Livermere' )
4. Tikrai gumbenė -- didžioji, violetinė phlomis tuberosa.
5. Tikrai notra, tik ne paprasta vilnotoji, o stambesnė stachys lanata Helen von Stein
6. Tikrai snaputis (nedidukas Baby Blue)
7. Paprasta vaistinė kraujalkė
8. Taip -- kvapioji krunė, arba kvapusis lipikas (galium odoratum)
9. Plautė -- ir pati nežinau kokia, paveldėta, tikslesnės rūšies pavadinimo vis neprisiruošiu paieškoti smile.gif, bet labai miela
10. Taip -- paprasta astrancija mišrūnė
11. Taip -- tiesiog iš arti nufotografuota stambi viendienė Gentle Shepherd
12. Sinavadas -- aišku
13. Katžolė -- aišku
14. Tūbė -- milžiniška verbascum olympicum (nuotraukoje tiesiog nesijaučia mastelio -- ši skrotelė yra didesnio nei metras skersmens)
O žydintis kurio neatspėjote -- peltiphyllum peltatum (lietuviško pavadinimo man rodos dar nėra) -- mano labai mylimas augalas, kuris pražydi štai tokiais obelų žiedais ir tik tada išleidžia didžiulius lapus ant aukštokų lapkočių.

Pačiai buvo įdomu taip iš viršaus fotografuoti augalus -- paparastai mes įpratę juos matyti labiau iš šono, ir vaizdas tiesiai iš viršaus nustebina biggrin.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo ifigenija: 02 gegužės 2015 - 21:28
QUOTE(Žydriausia @ 2015 05 02, 20:43)
Paskutines diskusijos maciau buo apie zolinius augalus

as tik pradedancioji sipje srityje, tai man klausimu oij kiek daug.
Galvoju spygliuociu kompozicijoje  sodinti kazkokius zolinius augalus. cia patvory bus ta kompozicija, kad ir uzdanga nuo kimyno butu. Kas tiktu ir kas butu nesudetinga auginti, nes kaip sakiau esu pradedancioji, tai dar mandiu augalu nenoriu, nes nesugebesiu priziuret ax.gif
va galv0ju salia sios pusies dar koki pora kalniniu puseliu, gal dar koki spygliuoti, koki rododendra ir kazkaip ipaisyti zolinius, kas tiktu? kai skaiotineju internete, tai randu tam paciam augalui skirtingu auksciu. o kiek realiai uzauga pas mus?

user posted image

Patarčiau apsiželdinti sklypą gyvatvore, o tada jau galvoti ką čia toliau..
Atsakyti
Sveikos,
Neperseniausiai kalbėjot apie melsvąjį mėlitą. Gal galėtumėte pasidalinti, su kuo jį derinate. Galvoju kažkur prie astrancijų, ežiuolių (žemesnių) sodinti, priekinėje linijoje yra heuheros su žemomis viksvomis, dar prieš jas vaisginos bus. Tik klausimas kurioje vietoje mėlitą įtupdyti. Na, kad ne galinėje linijoje, tai tikrai (ten miskantai planuojami ir kleomės) . Bet kur, neįsivaizduoju. Ar prieš ežiuoles, kažkur šalia, ar už jų g.gif
Patarkite, prašau 4u.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Adeliutė: 03 gegužės 2015 - 10:30
QUOTE(jot.ka @ 2015 04 30, 13:26)
Jei tą plotelį kuriate vasaros pabaigos/rudens laikotarpiui, tai gal derinys visai tam tinkamas, juk kontrastas nebūtinai turi būti spalvinis,  kontrastuos faktūros. Nes jei tas plotas nedidelis, ir norisi neprimaišyt kitų rūšių, tai taip ir gaunasi, kad kažkuriuo metu būna subtiliai žalia. Gal taip ir gali būt, o tuo metu kitas plotas gros pirmu smuiku?

na o jei reikia kitokio augalo, ar būtinai pageidaujate žolės? šluotsmilgės? kiškio ašarėlės? melvenės?

Šiame pusiasalyje gėlių (veronikūnų, vingirio, saulainių, ežiuolės, astro Little Carlow ir dar kelių, kurių neminėsiu, nes jie čia vietos dar neužsimušė) žydėjimas prasideda nuo liepos-rugpjūčio. Kai korėjietis išskleis uodegas, saulainės jau bus išsisėmusios – dar žydės, bet tik pavienių žiedų salvėmis. Gal ir yra tame racijos – nukreipti lapių uodegomis dėmesį nuo skysto žydėjimo? Tačiau nebus pasiektas optimalus rezultatas – žiedų ir smilgų vienovė. O to norisi. Todėl čia turi būti žolės ir ne belenkokios. Be to, ši vieta yra ypatinga tuom, kad ji yra arčiausiai vietos, iš kurios vyksta intensyviausias žiūrėjimas – žmonės sėdi verandoje ir ilgai ilgai ilgai žiūri bei galvoja... Ir dar be to, ji turi labai gerą žolynams savybę – rytinę ir vakarinę saules, t.y. vieta šviesos žaismo spektakliams. Manau, kad tai reikia išnaudoti.

Mėlitas. Melsvasis jau prieš porą savaičių tupi užtaisęs melsvai pilkas vidutinio nuotolio raketas. Savaitė dvi ir jos iššaus į... 50-60 cm aukštį. Saulainės į tą laiką bus pasiekusios kokius 20-30 cm. Kai jos pražys, mėlito žiedynai jau neturės ką bepasakyti. O jei sesleria autumnalis? Lapeliai šviesiai žali, tas man labai prie dūšios žalų atspalvių žaidime, bet žydi ji tik rugsėjį. Per vėlu. Be to, abiejų mėlitų žiedynai šviesos žaidimuose yra silpnoki žaidėjai...

Melvenės. Caerulea/Arundinacea‘s atmetam dėl jų aukščio – merginos saulaines veik 2 sykius perauga... Variegata limpa prie dūšios dėl šviesios lapų spalvos. Be to, jos puikios žaidėjos šviesos žaidimuose. Deja, ūgiu saulainėms tik iki bambos traukia. Nežinau, ar tai taip jau visiškai blogai. Gal kas žino? Dar yra gryn Caerulea‘s. Tamsiavarpes atmetam – jų žiedynus sunku įžiūrėti tamsiame (=žaliame) fone. Turiu šviesiavarpes HEIDEBRAUT, dar mačiau bent jau paveiksliukyje ryžiavarpes PAUL PETERSEN. Pagal visus parametrus (aukštis, žydėjimo laikas ir gebėjimas žaisti šviesa) kaip ir puikios pretendentės, bet bent jau HEIDEBRAUT pas mane kotais ištįsta iki 1,5 m, t.y. pusmetriu lenkia savo vadovėlinį ūgį. 0,9-1 m aukščio saulainėms tokia didybė prieš nosį nekaip atrodytų... Nors reikėtų tai pamatyti gyvai ar bent foto, kad suprasti piusus/minusus... Gal kas jau matėte?

Šluotsmilgės. Pažįstu tik GOLDSCHLEIER ir SCHOTTLAND. Man labiau patinka ilgai grojančios SCHOTTLAND. Tarp žaidėjų šviesa - vienos iš lyderių. Aukštumu gal kiek per aukštos (1,1 m), bet tuos lyšnus 10 cm gal kompensuotų išlinkimu? Žydėjimo laikas sutampa su saulainių. Silpniausia vieta – lapija. Spalva – žolės o žolės. Ech... sad.gif Su laiku keras susitupi į įspūdingo dydžio bei taisyklingos formos darinį. Gerai atrodo. Tikrai. Bet... jis toks, kaip mėlitas, savo stiliuku labiau pritinkantis... solo partijai, o ne kažkieno padurkoms, t.y. saulainių pasijoniams pridengti. Bet, anyway, iš 3 pretendentų šluotsmilgė – stipriausia.

Atsakyti
Adeliuke, aš tik prieš savaitę susidraugavau su mėlitu, man jų 4 reikėjo į rožyną 4u.gif Kol kas man jie gal ir mažoki, na bet nėra ko norėti, dar tik pradžia:)
Atsakyti
QUOTE(amba41 @ 2015 04 28, 22:55)
Gal nuo žemės priklauso. Pas mane neužmirksta, nes viskas žemyn, gilyn į smėlį nugarma. Įšalas molyje daug gilesnis nei smėliuke.

Pora kartų bandžiau auginti soruolę "Hameln" savo lengvame priesmėlyje - abu kartus nesėkmingai.
QUOTE(kuzdaite @ 2015 04 30, 12:40)
Kuri draugaujate su diktonu?? Grazus augaliokas ar siaip sau????

QUOTE(Daisoja @ 2015 04 30, 16:58)
Draugaujam su diktono baltažiede forma jau keletą metų.
Man jie gražūs, ypač sėklų dėžutės. Pradžioj nesupratau, už ką tokie pinigai, bet dabar jau aiškiau, tai dar ir rausvažiedį nusipirkau. Man patinka, kad lėtai plečiasi. Tik dar neradau tinkamų kaimynų, kad paryškintų juos.

Diktonas labai gražus, nereiklus ir itin ilgaamžis augalas (dėl to lėtai kerai ir pilnėja). Rausvai žydintieji gražiai žiūrisi su gojiniais šalavijais 'Amethyst'.
QUOTE(vi_ @ 2015 04 29, 09:47)
3-mečiai korėjiečiai, kokius pažįstu, nes tokius turiu, irgi tiktų. Bet gal aš nematau kokių minusų, kuriuos įžiūrite jūs?

QUOTE(vi_ @ 2015 04 30, 09:25)
Nors pas mane dar nėra pasitaikę, bet neretai būna, kad lapių uodegos ima ir išvirsta.

Jei per tris metus neišvirto, tai labai tikėtina, kad ir neišvirtinės. Gal kokioj užuovėjoj auga? Jei mikroklimatas ryškiai nesiskirs nuo dabartinės korėjinio lendrūno vietos, nesukčiau sau galvos dėl išvirtinėjimo.
Dar laukia beveik 10 m2 vejos plėšimo barzdūno matricai ir kiek mažiau šluotsmilgių... Vien nuo minties apie šį darbą sukyla nevilties dusulys... sad.gif

Uždenkit keliaguba(!) juoda agroplėvele norimą plotą ir rugpjūtį beliks perkasus, pasipurenus sodinti.
maždaug 9-10 m2 ploto korėjinių lendrūnų matrica, kurioje pribarstyta šalavijų (Caradonna), rožių ir azalijų. Rožės ir azalijos čia jau buvo iš seniau. Kol kas lyg ir nemaišo bendrai idėjai.

pabūsiu skeptiška (prašom nepriimti pernelyg asmeniškai) - toks plotas nėra didelis (pas mane "kiaušinio" gėlynas tokio dydžio), tad rožių ir aalijų priemaišos tolina nuo matricinių idėjų. Keturi skirtingi augalai tokiame plote primins veikiau gėlynėlį nei matricą. Tarp lendrūnų ir šalavijų pakaktų vieno akcentinio medelio ar krūmo (jei išvis reikia). Mano akims geriau toks išvis kur tolėliau fone būtų.
Atsakyti
QUOTE(Adeliutė @ 2015 05 03, 11:30)
Sveikos,
Neperseniausiai kalbėjot apie melsvąjį mėlitą. Gal galėtumėte pasidalinti, su kuo jį derinate. Galvoju kažkur prie astrancijų, ežiuolių (žemesnių) sodinti, priekinėje linijoje yra heuheros su žemomis viksvomis, dar prieš jas vaisginos bus. Tik klausimas kurioje vietoje mėlitą įtupdyti. Na, kad ne galinėje linijoje, tai tikrai (ten miskantai planuojami ir kleomės) . Bet kur, neįsivaizduoju. Ar prieš ežiuoles, kažkur šalia, ar už jų  g.gif 
Patarkite, prašau 4u.gif

Aš jį su niekuom nederinu. Man šis augaliukas yra gryn pievų/miškų, o ne gėlynų gyventojas. Labai dailus žoliukas, bet jo grožį labai nesunku užgožti. Jis gi neaukštas, tad jį nesunku užstoti, o jo žiedynų kuklų grožį nustelbtų belenkokia gėlelė. Bet gal aš ir klystu, gal kas žino puikių darnos su gėlėmis pavyzdžių. Man internete nepavyko tokių rasti, išskyrus, šitą, su mėlynai-žaliuoju mėlitu (Sesleria heufleriana) (kiek aukštesniu nei gryn melsvasis), bet tai jau pieva, o ne gėlynas gaunasi. Man tai gražu... smile.gif Pievoje ganosi, įtariu, heucheros Autumn Bride. Labai gražiai įsipaišė merginos – ir lapų forma, ir spalva, ir kukliais žiedeliais. Tolėliau puikiai pratęsia mintį, matyt, kitų mėlitų, Sesleria autumnalis, plotelis... Daili pievelė, verta nusižiūrėjimo... Manau, kad joje galima akimis prisimatuoti savo turimus augaliukus, išraunant vieną kitą mėlitą ir taip artėjant arčiau gėlyno. smile.gif

Pas mane vienintelis ir nepakartojamas melsvasis mėlitas (šiemet gaus dar keletą kolegių Sesleria autumnalis) auga štai kur:

user posted image

Čia gegužės vidurys. Įžiūrite? Už astilbijos? smile.gif Reikėtų arčiau prieiti, kad pamatyti, kad jis per kokį pusmetrį aplink save neturi jokių kaimynų ir puikiai dėl to jaučiasi. Gaila, neturiu tinkamos foto...

Atsakyti
Melsvąjį mėlitą auginau prieš penkerius metus. Pora foto su juo iš tų laikų.

Su visžale rūdgrūdėle (mano manymu vykusi kaimynystė) ir aubretėmis:
user posted image

Su liatriais ir baltagalvėmis:
user posted image

Kadangi man šis augalas itin šiltų jausmų nekėlė dėl žvėriškai greitai tankėjančių ir išskirstymo reikalaujančių kerų, jo atsisakiau.
Atsakyti
leliumai, paskutineje foto aiskiai matyti, jog pas Jus smelynai....

vi, Jusu melita gerai iziuriu:) Na man jie grazus labai, gal kad pirma sezona auginu wub.gif

kuiciuosi savo patvory, jau velenos nebera, kai sodinu jau paaugusius augalus, atrodo kol kas kaip kopustu laukas lotuliukas.gif lotuliukas.gif Siemet tiesiog pabandysiu sudelioti si bei ta, o kitais metais jau teks koreguoti, dailinti, nes is karto sunku viska suvaldyti....

dar del diktono - kokio jis buna ugio?? Gal kuri turite foto su juo??? Susizavejau, nupirkau, o kur sodinti - nezinau....

ir dar man debesylas rupi, su kuo ji derinate??? Auksti buna?
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo kuzdaite: 04 gegužės 2015 - 17:56
QUOTE(kuzdaite @ 2015 05 04, 17:54)
dar del diktono - kokio jis buna ugio?? Gal kuri turite foto su juo??? Susizavejau, nupirkau, o kur sodinti - nezinau....

Pirmais metais (irgi nusipirkau šaknį) buvo 40 cm ir 1 ūglys. Pernai 3-iais metais jau apie metrą ir 5 ūgliai. Šiemet mačiau lenda 7 ar 8. Koks bus aukštis pamatysim. Tikiuosi didesnis.
Taigi jis didėja gana pamažu. Bent pas mane prastoje smėlingoje.
Atsakyti
Dėkoju, vi ir leliumai už pasidalinimą info apie mėlitą, nesitikėjau, kad jis toks spartus augti ir tiek reikalaujantis pločio. Dėliojasi mintys.
Vi, gal ir klystu, bet gėlyne nenoriu daug išsišokančių augalų arba vien "pievinių", mėlitas gal būtų toks tarpinis.
Atsakyti