Įkraunama...
Įkraunama...

Daugiametės gėlės, X tema (jubiliejinė!)

Dėl Pševalskio gaurių, turiu nuo permai, auga visos giliai pavėsį, pernai man jos patiko, šiemet, kaip pastebėjo vi, turi vos ne 70 proc. didesnį kerą nei pernai!!!

Pas mane vis dar apkasai, kuriuose, mano galva, dvesiantis raudonuog. šeivamedis.....kažin ar atlaikys...Laukinis jis, bet....Teta ramina, jog duos naujus lapus (kaip koks šalnos pakąstas graikinis riešutmedis), bet aš nežinau, ar tuo betikėti..... verysad.gif

O kas iš varpinių pas mus žiemoja ir būna toks aukštas kaip miskantas?????
Jei kuri neturite kur dėti visokių varpinių, tai kreipkitės į mane, man labai reikia smile.gif))))

vi, o Jūsų kiškio ašaros kaip tos iš pievų ar kokios padekoratyvintos????
Atsakyti
Dėkui jot.ka už išaiškinimą. Na taip, viskas taip. Bet taip rūpi pačiai pačiupinėti.
Ėmiau ir išroviau tą ritininę imperatą. Tikrai įdomi ji savo šaknynu. Viską išskirsčiau daigeliais. Tie daigeliai su šaknimis ir sujungti lyg laidu šakniastiebiu vienas su kitu . Šakniastiebis 5-10 cm . Susodinau tą tinklą atgal į žemę. Gavosi nemažas plotas styrinčių daigelių.
Soruolė hameln pasirodė per didelė. Atradau ilgokas ir tvirtai susipynusias šaknis . Nors palaipsniui lukštenau vis paplėšdama ir gavosi apie 20 tvirtų kerelių. Visus kampus apdalinau.

O kiškio ašarėlės labai kantrus augalas. Sėjau į smėlingą dirvoną viską, kad tik gautusi pieva. Tikėjausi, bet nemaniau, kad jos taip išgyvens. Nešienaudavom kol neišbarstytos sėklos, tai dabar jau sakyčiau net per daug. Bet gražu.
Atsakyti
QUOTE(vi_ @ 2015 04 28, 16:07)

Dar noriu sugrįžti prie kupstinių raganių, mane labiau sudomino trilapė (heracleifolia), tai jot.ka rodytoje foto ji atrodo žemulė, vos uždengianti žolynų (šluotsmilgės?) lapinę dalį, o kai pasižiūri, ką apie ją rašo web-literatūra, tai ten ji vadinama 1-1,5 m aukščio puskrūmiu. Puikus kiliminis augalėlis, po kuriuo galmėtų prigulti... smile.gif Gal yra skirtingos rūšys?

na ir aš paieškojau apie trilapę, nes jau buvo minčių pamačius foto jas įkurdint vietoje gludų, bet persigalvojau smile.gif. visgi tai ką radau, rodo ją esant gana stačią, nors toks metro statumo krūmas gali būti ir atramų pagalba išgaunamas, kaip antai čia rodoma https://www.youtube....h?v=O6jV5DzU6mA , bet vistiek matosi, kad stiebai gana kieti, ir jie greičiau išsvyra, nei sugula. dar vienoje vietoje skaičiau, kad sezono metu, tai yra kupstas lapų, o stiebai su žiedais pasirodo antroje vasaros pusėje, rudeniop, ar tikrai taip yra bus galima parašyt vėliau iš savo patirties. vėlgi, manau, kad rūšinis augalas gali būti ''grubesnis'', kaip pvz šioje foto http://commons.wikim...ardBln0906a.JPG , o veisliniai gal pasižymi kokiais lankstesniais , plonesniais stiebais, kaip anksčiau mano rodytoje foto?
Papildyta:
QUOTE(amba41 @ 2015 04 28, 21:03)

Soruolė hameln pasirodė per didelė. Atradau ilgokas ir tvirtai susipynusias šaknis . Nors palaipsniui lukštenau vis paplėšdama ir gavosi apie 20 tvirtų kerelių. Visus kampus apdalinau.

O pas jus soruolė normaliai žiemoja? Nes ir šioje temoje berods jos nebuvo minimos kaip labai ištvermingos, tai atželia dalis kupsto, tai visai neatželia. Ar ilgai tokį didelį kerą auginot, kol išskaidėt į 20 keriukų?
Papildyta:
QUOTE(kuzdaite @ 2015 04 28, 18:57)

O kas iš varpinių pas mus žiemoja ir būna toks aukštas kaip miskantas?????

Smailiažiedis lendrūnas aukšta žolė, pas mane vos žemesnis už tą bevardį miskantą, bet be abejo, siluetas jo visai kitoks, kai kurios soros būna aukštos, dar radau va tokias aukštas žoles http://www.sodinu.lt...uestem-100.html

http://www.sodinu.lt...uestem-100.html

http://www.sodinu.lt...mahawk-100.html
Atsakyti
QUOTE(jot.ka @ 2015 04 28, 21:37)
O pas jus soruolė normaliai žiemoja? Nes ir šioje temoje berods jos nebuvo minimos kaip labai ištvermingos, tai atželia dalis kupsto, tai visai neatželia. Ar ilgai tokį didelį kerą auginot, kol išskaidėt į 20 keriukų?

2 žiemas pražiemojo dengta šiek tiek, o šiemet plikai laikiau. Turiu jau ne vieną, tai tikrinau kaip atlaikys. Ši pirkta buvo mugėje, o kitos iš jos sėklų. Kaip šiemet atžels tos jaunesnės nežinau, o ši visada puikiai išsilaikydavo. Gal nuo žemės priklauso. Pas mane neužmirksta, nes viskas žemyn, gilyn į smėlį nugarma. Įšalas molyje daug gilesnis nei smėliuke.
Nesiruošiau aš jos dalinti. Bet ta lukštenimosi -dalijiimo mintis ...
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo amba41: 28 balandžio 2015 - 21:57
QUOTE(jot.ka @ 2015 04 28, 14:44)
<...>
džiugu, kažkas vyksta įdomaus smile.gif, ar teisingai supratau, kad buvusios salos dabar apjungtos? O drėbūnai su ežiuolėmis kartais netaiko tapti matrica?

Apsijungė 3 iš 4. Tarp 2 ir 3 iš sporobolus‘ų padariau liemens papilvę ir dar palikau vejos takelį, kuris pavirs akmeniniu. Aukščiau takelio prasideda augalyno liemens dalis, kurią sudaro maždaug 9-10 m2 ploto korėjinių lendrūnų matrica, kurioje pribarstyta šalavijų (Caradonna), rožių ir azalijų. Rožės ir azalijos čia jau buvo iš seniau. Kol kas lyg ir nemaišo bendrai idėjai. Ši liemens dalis buvo pastiprinta dar 1 m2 su 2 šalavijais. Sporobolus‘inėje papilvėje ežiuolės bus pamėtytos tartum pievoj, todėl, taip, tai galima vadinti kaip ir matrica. Gaila, kad bent iki 6 m2 nėra kur jos plėsti. Dar laukia beveik 10 m2 vejos plėšimo barzdūno matricai ir kiek mažiau šluotsmilgių... Vien nuo minties apie šį darbą sukyla nevilties dusulys... sad.gif

pas mane pasirodė persicaria polymorpha, melvenės pasirodė tos didžiosios, nei 'Moorxex', nei 'Edith Dudszus' dar nesimato, kaip ir variegata. miskantas taip pat jau želia, tas patvorinis, verbena hastata jau senokai pasirodžiusi, dabar ima augti, nesirodo soros, ir pernai rudenį su tokiu džiaugsmu nupirktos plukės, kai paprastos rudeninės plukės jau su lapais, ir rūgtis 'Taurus' vis dar nebunda.

Pas mus šilčiau, tai rūgtys (amplexicaulis), o dabar jų turiu 4 rūšių, visos nubudo ir ėmė nedrąsiai kaišioti bais mažyčius lapukus. Galgi neišsigąs mūsiškų pavasarių repertuaro ir išbus iki vasaros? Šį savaitgalį dalinau rūgtis Taurus ir Orangefield. Ryžto pasisėmiau iš jūsų pernykštės drąsos... Tikrai. Iškasiau viską von ir su kastuvu amputavau kelis fliansus. Paprastai taip. Tikiuosi prigis... Na, bet reikia pasakyti, kad per 3-4 metus augaliukas sugebėjo užauginti įspūdingą geologinį sluoksnį, padarytą iš medienos... Gal sueitų malkelėms? smile.gif
O pas mane variegata išlindo. Nematau logikos šituose lindimuose/nelindimuose... Matyt, ne vien šiluma, bet dar krūvikė faktorių bus prisidėję...

<...> ir dar vienas yra, kuris vis neišnyksta iš atminties tai luzula nivea..

Toji luzula nivea nieko tokia žolikė, bet pas mane jai nėra jokių šansų – ten kur tamsiau, sausoka, ir atvirkščiai...
Na ir pabaigai – apie kūrybą. Sumąsčiau rykštenės/saulainių pusiasalyje daryti tokį pyragą (rykštenes ištiko etatų mažinimas...): saulainės, joms ant priekio korėjiniai lendrūnai, o šiems prieš nosį, pirmoje eilėje, kol kas dar nepasirinkau kas. Gal ir niekas. Už saulainių gyvena veronikūnai ir jie dar nebus liečiami. Saulainės su žolynais gražiai susikalba. 3-mečiai korėjiečiai, kokius pažįstu, nes tokius turiu, irgi tiktų. Bet gal aš nematau kokių minusų, kuriuos įžiūrite jūs?

Atsakyti
Ačiū jotkai už info, tik aš tomis klimato zono mis susipykusi, nežinau, kas augtų, o kas ne..... verysad.gif
Atsakyti
Eleborų žiedai jau neatpažįstamai pakeitę spalvą, tik vienas 'Cristmas Carol' pavėlavęs žiedukas dar šviečia:
https://picasaweb.go...082437988634722
Atsakyti
QUOTE(kuzdaite @ 2015 04 29, 10:30)
Ačiū jotkai už info, tik aš tomis klimato zono mis susipykusi, nežinau, kas augtų, o kas ne..... verysad.gif

su zonomis nieko sudėtingo, Lietuva priskiriama 4, 5 zonai, kai kur pajūris priskiriamas 6, bet aš pas save neauginu nieko kas gali augti 6 zonoje, tai kas auga iki 6, esant tinkamoms tam augalui sąlygoms augs ir pas jus smile.gif.
Atsakyti
QUOTE(kuzdaite @ 2015 04 28, 19:57)
Dėl Pševalskio gaurių, turiu nuo permai, auga visos giliai pavėsį, pernai man jos patiko, šiemet, kaip pastebėjo vi, turi vos ne 70 proc. didesnį kerą nei pernai!!!
<...>
vi, o Jūsų kiškio ašaros kaip tos iš pievų ar kokios padekoratyvintos????

Šiemet paliksiu, kaip yra, ir pasižiūrėsiu, kuom viskas baigsis. Pas mus ji nors sėdi pusiau pavėsyje, bet gauna gerą dozę kaitresnės saulės, tai lapus ta proga pasibordavina. Lapai būdavo stambūs, kaip diedo rankos... Gražu, kai šitaip. Nesinorėtų, kad nusismulkintų... Beje, čia kaip sykis ji pozuoja:

user posted image

Saviškių kiškio ašarėlių dar neturiu, tik užsisakiau, bet vadinasi jos išdidžiai – Briza media ‘Limouzi‘. Ne kokios prasčiokės iš pievų, matyt, o kultivarai... smile.gif

Atsakyti
QUOTE(jot.ka @ 2015 04 29, 14:04)
su zonomis nieko sudėtingo, Lietuva priskiriama 4, 5 zonai, kai kur pajūris priskiriamas 6, bet aš pas save neauginu nieko kas gali augti 6 zonoje, tai kas auga iki 6, esant tinkamoms tam augalui sąlygoms augs ir pas jus smile.gif.

Radau gražių dalykėlių čia:
http://juragiumedelynas.lt/
Bet daug kas Lt neaugtų, kai kurie miskantai ten iš tiesų įspūdingi wub.gif
Baigia man plėšti velėną, gal foto įmesiu, gal kam kokių minčių kils blush2.gif

vi, man tos ir iš pievų gana gražios wub.gif Pas mama Mlt pievise jų yra wub.gif
Atsakyti
ziurekit, gal kas prisiminsit ar esat pirke, ieskau geliu pardavejos kur vilniuje rokantiskiu soduose gyvena. pernai tikrai sitam forume radau jos kontaktus ir internetini tinklapi, dabar nos uzmusk nebeprisimenu doh.gif o taip patogu butu, visai netoli gyvenu unsure.gif
Atsakyti
QUOTE(vasare02 @ 2015 04 29, 16:03)
ziurekit, gal kas prisiminsit ar esat pirke, ieskau geliu pardavejos kur vilniuje rokantiskiu soduose gyvena... unsure.gif

aš irgi netoli gyvenu, tai žinau (jeigu apie tą pačią eina kalba):
Kontaktai:
Ligita
tel.: 8 618 18351, ligita@maziejisodai.lt
Uosių sodų 12-toji g.2/Kalno g. (šalia galinio 67 autobuso sustojimo)
arba: Pylimo g. 35, Vilnius
Atsakyti