Įkraunama...
Įkraunama...

Daugiametės gėlės, X tema (jubiliejinė!)

Zundos man be galo grazu, bet ju auginime daug klaustuku... pirmas- ar jos po zydejimo nenumirsta kaip dvimetes? g.gif kiek laiko buna daigios ju seklos? nes siemet sejau dvieju veisliu, saldziau kaip pridera, sudygo tik viena veisle ir ta pati uzsilenke daigu stadijoj( gal perlaisciau?). uzpernai pavyko is seklu( kuriu sudygo tik dvi is pakiuko) gana stprius daigus uzsiauginti. tu paciu metu antroj vasaros pusej jau buvo galingi augalai ir zydejo, bet po ziemos nebeliko. net nezinau- ar ta uzpernykste besniege salta ziema juos prazude, ar tiesiog jos perzydejo ir vsio. Pernai irgi sejau keliu veisliu, kazkas maciau gelyne jau zaliuoja. turesiu kazkokiu tik nebepamenu kokios bus... doh.gif
Atsakyti
Mano patirtis su zundomis baigėsi visišku nuliu. Pernai sėjau jukalapę zundą, bet anei viena sėkla nesudygo, šiemet pritrūko noro kartoti. Be to, į zundas savam sklype vilčių nededu, kaži ar patiktų joms sunki žemė, besniegės žiemos, su nuolatiniais atšilimais. Nors pernai sodinau gludus jiems parinkus geriausiai drenuotą plotą, saulėtą vietą, bet pavasarinis jų vaizdas liūdina, nebuvo žiemos, tai buvo matyti pilna gražių daigų, ir va pavasarį kelios šalnos, ir visi daigai nujuodo, kol kas nieko doro, nieko naujo nesimato...dar turiu vilties, kad atsigaus kiek vėliau, jis lyg ir nėra labai skubrus, bet pamažu imu dairytis kito kandidato į kavadratus, jei kartais gludas 'Moonbeam' pasirodys nepatikimas. Tai va, grožiuosi sausamėgiais lengvos dirvos gerbėjais per atstumą.

pradėjau didžiojo gėlyno iškraustymą, augalų kasimą, skaidymą, aišku, gaila didelio augalo, bet kita vertus, kai vietoj vieno egzemplioriaus atsiranda kokie 8-12, tai visai kitas noras gėlyną planuotis, kai žinai, kad galima bus ir atkartojimus daryt, ir ne tik vienam gėlyne, bet pakartot ir kitose sklypo vietose. Taip bekasdama astrancijas iškasiau ir kristofo česnakiukus, tie siūliukai labai giliai po žeme augina svogūniukus, susirinkau visus, žiūrėsiu, kiek per metus paaugs, taip būtų smagu užsiaugint nemažą kiekį česnakų, bet bent jau kol kas tai atrodo, kad iki žiedus kraunančio svogūno gali tekt palaukt kokius 3-4 metus.

Šiemet labai laukiu pažinties su trilape draika ( gillenia trifoliata) ir krūminėmis raganėmis ( heracleifolia ir integrifolia). Draika sudygo puikiai ir labai gražiai auga, raganės berods jau dygsta. Man gražu smile.gif https://www.flickr.c...N06/8477863831/ , o juk čia kaip tik kompanijoje su šluotsmilge smile.gif o ir pievoje gražu http://commons.wikim...ipolydamasd.jpg

ir dar vienas naujokas pas mane bus ožiažolė pimpinella roseum https://www.pinteres...33649337226790/, ilgokai dygo, bet atrodo įsibėgėja.
Papildyta:
vi_, ačiū už nuorodą apie epimedį, ta nuotrauka, kur jis visu ūgiu labai informatyvi, o tai daugumoje nuotraukų rodomi tik jo lapai ir žiedai, ir sunku įsivaizduoti kaip jis atrodo visas. Man patiko, net labai smile.gif
Atsakyti
Zundos gražios gėlės, todėl draugystė prasidėjo šiemet, sudygo labai lengvai, daiginau katilinėje ant katilo, karštoka buvo, vos pamačiau jų nosis, pernešiau į kambarį, kol kas maži daigai, kas bus toliau, žiūrėsiu 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(jot.ka @ 2015 04 22, 15:59)
<...> Nors pernai sodinau gludus jiems parinkus geriausiai drenuotą plotą, saulėtą vietą, bet pavasarinis jų vaizdas liūdina, nebuvo žiemos, tai buvo matyti pilna gražių daigų, ir va pavasarį kelios šalnos, ir visi daigai nujuodo, kol kas nieko doro, nieko naujo nesimato...dar turiu vilties, kad atsigaus kiek vėliau, jis lyg ir nėra labai skubrus, bet pamažu imu dairytis kito kandidato į kavadratus, jei kartais gludas 'Moonbeam' pasirodys nepatikimas. Tai va, grožiuosi sausamėgiais lengvos dirvos gerbėjais per atstumą.

Na va kaip viskas skiriasi – pas mane gludas 'Moonbeam' jau net persistengia klestėdamas. Kitais metais po pasodinimo teko ji dalinti bent į 2 dalis, nes jo pasidarė per daug. Ir tais pačiais metais abu šmoteliai taip išsiplėtė ir gausiai sužydėjo, kad vakarais galėjo dirbti lempomis. Mane jie jau gąsdina savo uolumu. Net stropuolė katžolė Walker‘s Low prieš juos atrodo kukloka. Tikiuosi, kad ir su nelaimėlėmis Matronomis reikalai pasitaisys. Na, gal lapai bus ir ne delno dydžio, kaip pas jus kad, bet ir ne vynuogės... smile.gif

pradėjau didžiojo gėlyno iškraustymą, augalų kasimą, skaidymą, aišku, gaila didelio augalo, bet kita vertus, kai vietoj vieno egzemplioriaus atsiranda kokie 8-12, tai visai kitas noras gėlyną planuotis, kai žinai, kad galima bus ir atkartojimus daryt, ir ne tik vienam gėlyne, bet pakartot ir kitose sklypo vietose. Taip bekasdama astrancijas iškasiau ir kristofo česnakiukus, tie siūliukai labai giliai po žeme augina svogūniukus, susirinkau visus, žiūrėsiu, kiek per metus paaugs, taip būtų smagu užsiaugint nemažą kiekį česnakų, bet bent jau kol kas tai atrodo, kad iki žiedus kraunančio svogūno gali tekt palaukt kokius 3-4 metus.

Žiūriu linksmybės prasidėjo... Gerąja šio žodžio prasme. Vazonikų užteks? smile.gif Pas mus Zuoka mero rinkiminėje kompanijoje visiems rinkėjams įkišo po medetkų pakelį. Pagalvojau, kad kai aš šiemet padalinsiu savo rykštenę, su jos fliansais galėsiu pretenduoti į kokį nors parapijos išmierų postą... smile.gif Vazonikų jai prireiks tikrai daug. Šiaip jau esu pasiilgusi augalinės kūrybos. Tiesa, praeitą sykį 1 Matrona netyčia pasidalijo į 4-5 dalis, tad kūryba, galima sakyti, jau prasidėjo, nes matronynė dabar turės plėstis. Nori nenori... smile.gif Bet šiaip jau plano ant popieriaus viso augalyno atvedimui į protą neturiu. Galvoje yra planeliai atskiriems fragmentams, kurie, deja, persipynę su dar nesuplanuotais gabalais. Kažkoks rubikas-kubikas gaunasi... sad.gif Šį savaitgalį norėčiau pagal planą iš 1 pusiasalio perkelti 3 Achnatherum calamagrostis (laukiu, kada galų gale sugalvos lietuvišką pavadinimą šiam nei to lendrūnui, nei to kam) į kitą, bet kitame gi sėdi drėbūnų/sporobolusų pulkas, kurie dar neturi kur eiti, o nesinori jų įkalinti vazonikuose... Taigi praleisiu savaitgalį kūrybinėse kančiose, kurios vargu bau ar išvirs į kokį kūrinį. Žadėjote pasidaryti augalyno planą ant popieriau, ar jau padarėte?

Prie česnakų gyvenimo ypatybių norėtųsi grįžti dar ne sykį. Tiek neaiškumų dar...

Šiemet labai laukiu pažinties su trilape draika ( gillenia trifoliata) ir krūminėmis raganėmis ( heracleifolia ir integrifolia). Draika sudygo puikiai ir labai gražiai auga, raganės berods jau dygsta. Man gražu smile.gif https://www.flickr.c...N06/8477863831/ , o juk čia kaip tik kompanijoje su šluotsmilge smile.gif  o ir pievoje gražu http://commons.wikim...ipolydamasd.jpg

ir dar vienas naujokas pas mane bus ožiažolė pimpinella roseum https://www.pinteres...33649337226790/,  ilgokai dygo, bet atrodo įsibėgėja.
<...>

Krūminė raganė sudomino. Labai gražiai atrodo. Bet gal tik foto arba labai trumpai? Turėsite visą sezoną smulkiai pasakoti ir rodyti jos gyvenimą. Ant ožiažolės tokiu skambiu pavadinimu – Pimpinella! – kaip sykis vakar buvau netyčia užmynus „besisvečiuodama“ pas mūsų bendrą pažįstamą p. Oudolf‘ą. Aišku, kad užkliuvau už skėtažiedžio augaliuko, nes jaučiu tokiems silpnybę. Tik gaila, kad Pimpinella riužava, o ne balta. Bet čia jau mano problemos. Įdomu, kaip ją implantuosite savo augalyne. Būtinai parodykite, kai kas nors pasimatys. O gal jau žinote jos kaimynus ir vietą?

QUOTE(kuzdaite @ 2015 04 22, 22:46)
Zundos gražios gėlės, todėl draugystė prasidėjo šiemet, sudygo labai lengvai, daiginau katilinėje ant katilo, karštoka buvo, vos pamačiau jų nosis, pernešiau į kambarį, kol kas maži daigai, kas bus toliau, žiūrėsiu

Štai ir sėkminga zundų daiginimo receptūra atsiskleidė. smile.gif O kokias zundas daiginote?

Atsakyti
QUOTE(vi_ @ 2015 04 23, 09:58)
Mane jie jau gąsdina savo uolumu. Net stropuolė katžolė Walker‘s Low prieš juos atrodo kukloka. Tikiuosi, kad ir su nelaimėlėmis Matronomis reikalai pasitaisys. Na, gal lapai bus ir ne delno dydžio, kaip pas jus kad, bet ir ne vynuogės... smile.gif

Žiūriu linksmybės prasidėjo... Gerąja šio žodžio prasme. Vazonikų užteks? smile.gif<...>Šiaip jau esu pasiilgusi augalinės kūrybos. Tiesa, praeitą sykį 1 Matrona netyčia pasidalijo į 4-5 dalis, tad kūryba, galima sakyti, jau prasidėjo, nes matronynė dabar turės plėstis. Nori nenori... smile.gif Bet šiaip jau plano ant popieriaus viso augalyno atvedimui į protą neturiu. Galvoje yra planeliai atskiriems fragmentams, kurie, deja, persipynę su dar nesuplanuotais gabalais. Kažkoks rubikas-kubikas gaunasi... sad.gif Šį savaitgalį norėčiau pagal planą iš 1 pusiasalio perkelti 3 Achnatherum calamagrostis (laukiu, kada galų gale sugalvos lietuvišką pavadinimą šiam nei to lendrūnui, nei to kam) į kitą, bet kitame gi sėdi drėbūnų/sporobolusų pulkas, kurie dar neturi kur eiti, o nesinori jų įkalinti vazonikuose... Taigi praleisiu savaitgalį kūrybinėse kančiose, kurios vargu bau ar išvirs į kokį kūrinį. Žadėjote pasidaryti augalyno planą ant popieriau, ar jau padarėte?<...>

Krūminė raganė sudomino. Labai gražiai atrodo. Bet gal tik foto arba labai trumpai? Turėsite visą sezoną smulkiai pasakoti ir rodyti jos gyvenimą.

<...> Tik gaila, kad Pimpinella riužava, o ne balta. Bet čia jau mano problemos. Įdomu, kaip ją implantuosite savo augalyne. Būtinai parodykite, kai kas nors pasimatys. O gal jau žinote jos kaimynus ir vietą?

net pavydu, kad pas jus gludas taip bujoja, čia tas augalas, kuris man be galo patinka, nelabai alpstu dėl geltonų augalų, nu bet šitas toks subtilus atspalvis, vakare švyti, toks lengvas.. nu gal dar ir pas mane ne viskas prarasta? Beje manosios 'Matronos' nėra delno dydžio lapais, tos įspūdingos auga pas mano mamą, ir taip išbujojo po trąšų, saviškių nelepinu niekuo.

vazonikų trūksta smile.gif, bet prisipirksiu, nes tikrai nenoriu iškasus augalą jį kažkur kišt ale laikinai bile kur, nes taip to švaraus lapo ir nesigauna. Šiandien nuo ryto vaikštau po kiemą su kuoliukais ir ruletėm, pitagoro teorema, įstrižainės ir kiti geometrijos dalykėliai dabar lenda iš užmaršties ir esu pasiryžusi planą pasidaryt, nes be jo viskas taip kaip ir aprašėt, kūrybinės kančios, vaizduotėje viskas netelpa, kažką pražiūriu, kažką pamirštu. Nežinau kaip seksis, bet noriu plano. Tai vazonikuose augalai dar pasikankins, o po savo plotą teks ilgai vaikščiot juos rikiuojant, bet man tai patinka smile.gif

krūminės raganės manau bus ilgaamžės, ir ilgai dekoratyvumą išlaikantys augalai, nepamenu ar abi ar kažkuri viena žydėti ima antroje vasaros pusėje, beje jos dar naudojamos ir kaip kiliminiai augalai, tai manau tikrai trumpalaikio grožio augalai tokiai funkcijai netiktų. Raganių ir sėklynai būna labai dekoratyvūs. Na šiaip ar taip įsivaizduoju vienaip, o kaip jos augs pamatysim, aišku, kad informacijos neslėpsiu, o gal atsiras dar auginančių, bus įdomu dalintis patirtim smile.gif

O jūs riūžavai spalvai nelabai prielankumo jaučiat?smile.gif Savam gėlyne manau ji tarnaus kaip užpildas, visose matytose foto ji kažkur kompanijose auga, nelabai įsivaizduoju jos struktūros, bet matyt ji pralandžios ir įsipins kažkur tarp kaimynų, kol kas mačiau gražius vaizdelius su snapučiais, česnakais dar kažkuo, reiks pagalvot, kas iš mano turimų tuo laiku žydi ir kažką sukomponuosiu smile.gif
Atsakyti
Sveikalapė raganė net labai ilgaamžė ir priežiūros visai neprašo. Visą sezoną graži, net nežydėdama. Pagal mano įsivaizdavimą, turėtų tikti daugeliui stilių, priklausytų nuo aplinkinių augalų.
Atsakyti
o gali buti kad pas mane gludas moonbeam tiesiog neperziemojo g.gif nes jo tikrai islindusio dar nemaciau- o jau islindo ir taip lauktos raudokles ir salavijai, tai matyt gludo galiu ir nebelaukt unsure.gif
Atsakyti
QUOTE(Daisoja @ 2015 04 23, 11:15)
Sveikalapė raganė net labai ilgaamžė ir priežiūros visai neprašo. Visą sezoną graži, net nežydėdama. Pagal mano įsivaizdavimą, turėtų tikti daugeliui stilių, priklausytų nuo aplinkinių augalų.

Seniai auginat? kaip ji auga, laikosi gana tvirtai stačia ar mieliau gula ant kaimynų?

QUOTE(vasare02 @ 2015 04 23, 11:29)
o gali buti kad pas mane gludas moonbeam tiesiog neperziemojo g.gif  nes jo tikrai islindusio dar nemaciau- o jau islindo ir taip lauktos raudokles ir salavijai, tai matyt gludo galiu ir nebelaukt unsure.gif

gal dar laukiam? smile.gif manieji tai tikrai matėsi, tik dabar tokie nei gyvi nei mirę. O pirmais metais pamenu po žiemos labai ilgai nesirodė, bet vėliau atsigavo.
Atsakyti
Kiek turejau gludu, aisku pavadinimo nezinau, tai nei vieno po ziemos nerasdavau....

Kokios mano zundos - nezinau, nes lyg ir nera pavadinimo parasyta...

Apkasai ir pas mane, darau nauja gelyna, bus ale olandiskosios bangos ir anglisko stiliaus gelyno miksas...Bijau nesamoniu pridaryti, bet bandysiu, mano didziausia klada buna - per tankiai prikisu......
Atsakyti
QUOTE(kuzdaite @ 2015 04 23, 11:58)
Kiek turejau gludu, aisku pavadinimo nezinau, tai nei vieno po ziemos nerasdavau....

Kokios mano zundos - nezinau, nes lyg ir nera pavadinimo parasyta...

Apkasai ir pas mane, darau nauja gelyna, bus ale olandiskosios bangos ir anglisko stiliaus gelyno miksas...Bijau nesamoniu pridaryti, bet bandysiu, mano didziausia klada buna - per tankiai prikisu......

gludų visokių yra, ir viemečių yra, gal jūs tokius turėjot?

o jūs kaip savo gėlyną kuriat, su planu, be plano, intuicijos vedama?
Atsakyti
QUOTE(jot.ka @ 2015 04 23, 11:40)

gal dar laukiam? smile.gif manieji tai tikrai matėsi, tik dabar tokie nei gyvi nei mirę. O pirmais metais pamenu po žiemos labai ilgai nesirodė, bet vėliau atsigavo.

apsisarvuosiu kantrybe smile.gif o jis turetu is zemes islyst? maniskiui pirma ziema buvo, gal tikrai dar kencia po zeme. norisi tiket.... nes tikrai grazus augaliukas smile.gif
Atsakyti
QUOTE(vasare02 @ 2015 04 23, 12:06)
apsisarvuosiu kantrybe smile.gif o jis turetu is zemes islyst? maniskiui pirma ziema buvo, gal tikrai dar kencia po zeme. norisi tiket.... nes tikrai grazus augaliukas smile.gif

jo, lenda iš žemės, ir ieškokit šiek tiek pabėgusio nuo centro, vienais metais visiškai centras nežėlė, bet radau toliau lendančius, ir daigai tamsūs būna, su raudonu atspalviu.
Atsakyti