Įkraunama...
Įkraunama...

Daugiametės gėlės, X tema (jubiliejinė!)

o kuo ypatingi jusu aptarinejami cesnakai? ne pirma kart pastebiu kad vis kazkas skundzias kad neisliko, neisgyveno ir pan... as is mamos parsivezus aukstus violetinius cesnakus- aisku jie turbut eiliniai kaimietiski- bet man ju grozis nerealus wub.gif ir nebijo jie nieko, nei slapios zemes, nei vilnietisku salciu... tai ir galvoju kuo tie veisliniai tiek vertingesni? gal zydi ilgiau, o gal lapai visa sezona grazus lieka? nes mano kaimiskieji tai pasodinti antram plane- ju lapai nugelsta ir grozio nelieka, bet galvos ju man ispudingai atrodo smile.gif
Atsakyti
Kaip skoniai, taip ir grožio poreikiai skiriasi, o dar ir gėlyno aplinka diktuoja. Gerai, kad tų česnakų didelė įvairovė, ne tik pagal spalvą ar dydį. Atsparumas priklauso ne tiek nuo veislės, kiek nuo rūšies, česnako tėvynės. Nepavyko surinkti didelės kolekcijos, dar ir ta pati beveik išnyko, bet gal matysis, dėl ko skundžiamės (paskutinėse nuotraukose ne česnakai, tik tos pačios šeimos):
https://plus.google....701899531280657
Gražūs lapai ilgai būna nebent karatavinių česnakų, jie žemi.
Kai atrodo, kad pradingsta koks česnakas, o vėliau atsiranda, gal senasis didysis neatlaiko netinkamos žiemos, o mažieji ,,vaikiukai" tik po kelių metų suauga.

Astilbių lapai gražiai atrodo iki pat žiemos, tik reikia rinktis naujesnes veisles. O kininės dar ir žydi vėliau.

Eleborai visaip - vieni peržydėjo, kiti baigia, treti žydi. Atsparumas jų nevienodas, reikia žiūrėti pagal pavadinimą. Jeigu pernai sodinti, šiemet galėjo dar nežydėti, bet pernykščiai lapai turėtų matytis.
Raudonuogis šeivamedis, jei iš miško, tai nieko nebijo. Jeigu koks pvz. 'Aurea Plumosa', tai šalta žiema ,,pagenės" arba išvis pasiims.

vi_, jūsų auksuotasis auskarėlis toks lapų ar žiedų spalva?
Atsakyti
QUOTE(vasare02 @ 2015 04 15, 12:39)
o kuo ypatingi jusu aptarinejami cesnakai? ne pirma kart pastebiu kad vis kazkas skundzias kad neisliko, neisgyveno ir pan... as is mamos parsivezus aukstus violetinius cesnakus- aisku jie turbut eiliniai kaimietiski- bet man ju grozis nerealus wub.gif  ir nebijo jie nieko, nei slapios zemes, nei vilnietisku salciu... tai ir galvoju kuo tie veisliniai tiek vertingesni? gal zydi ilgiau, o gal lapai visa sezona grazus lieka? nes mano kaimiskieji tai pasodinti antram plane- ju lapai nugelsta ir grozio nelieka, bet galvos ju man ispudingai atrodo smile.gif

Pas mane irgi yra paprasti kaimiški, tik taip nei vienais metais ir nebuvo gražūs, lapai jau pradeda gelsti dar bumbulams neišsiskleidus, bumbulai irgi nedideli. Jie irgi gražūs ir turi savo vietą gėlynuose, bet yra ir dekoratyvesnių, didesnėm galvom, ant skirtingo ilgio kotų, skirtingais atspalviais žydinčių. Galvojant apie savo kiemą, tai manau, kad jiems pas mane per sunki žemė, nes jei neklystu pas Leliumai lengvoje dirvoje jie auga ir klesti.

Daisoja, jūsų kolekcija turtinga, tik jei gerai supratau - buvo? Kas ištvermingiausi jūsų sąlygomis, nes man rodos, pas jus irgi žemė ne iš lengvųjų?
Atsakyti
QUOTE(jot.ka @ 2015 04 15, 13:29)
O jūs ar tik ne affinis pernai užvardijot kaip bistorta? Jūsų rūgtis žema? <...>

Alia ot pometis! Šiaip jau kalba eina apie turginį variantą, kurį kaip bepavadinsi, taip nesugadinsi. Bet jei matuoti ūgiu, tai affinis gaunasi. Žemas augaliuks. O šiaip jau nuraminote dėl rūgčių miegojimo vis dar. Nes jei savo gera atmintimi prisimenate, pernai užsipirkau Amplexicaulis visokiausių ir sudėjau į jas labai daug vilčių. Labai patiko ir puikiai į daromą pievą įsipaišė baltoji rūgtis Alba. Primenu (tema be paveiksliukų atrodo kažkaip markatnai...)

user posted image

Vardijat augalus, kurie mano kandidatų sąraše yra smile.gif, tik dėl viendienių abejoju, nes jų lyg ir trapoki lapai, o mano vėjuose jas gerokai pataršys. O su arunku artimiau nesu susipažinusi.

Mano minėtoji viendienė lyg ir drūta lapais, bet pasitikrinimui prie progos pačiupinėsiu. O žemaūgis arunkas (Aruncus aethusifolius) tai tikrai vertas grieko. Tikras Oudolfinas! Bent jau aš palikau jį nudžiuvusiais žiedynais.
Su česnakais pas mane dar niekas neaišku, žinau, kad labai jų noriu, bet tikriausiai jie keliaus į terasinį gėlyną, kur sausiau ir saulėčiau. Pernai kristofas nežydėjo, maniau kad ir prapuls suvisam, bet vakar radau, toks ne itin įspūdingo vaizdo, bet visgi išdygo, kelsiu iš ten lauk, ir žiūrėsiu, ar bliūde yra ''vaikų'' ar vienas biednas svogūnas iš 5 likęs. Pernai buvo labai gausiai sėjinukų, bet kol kas nei vieno nematau, kogero, reikėjo visus iškelt iš džiunglių, per maža šviesos jiems buvo.
<...>

Daug dar mįslių su česnakais ir pas mane. Nežinau, ar jie įsitvirtins mano augalyne.
QUOTE(Daisoja @ 2015 04 15, 16:17)
vi_, jūsų auksuotasis auskarėlis toks lapų ar žiedų spalva?

Auksiniai lapai. Pas mane Dicentra spectabilis ‘Gold Heart’. Mėgstu augalyne kurti skirtingos spalvos lapų plėmus, o patamsiukuose tokie šviesuoliai itin mielai atrodo.

Atsakyti
Oi vi_, kokia faina jūsiškė 'Alba', labai subtili, mano stiliaus gėlė. Ir kaip galima susikurt skoningą gėlyną, jei dūšioje kolekcininkas gyvena? Man taip norisi susipažint su kuo daugiau augalų, bet sukelt į vieną plotą irgi nesinori. Nors persiplėšk.

Vakar krapščiausi gėlyne, galvoju, nu iš kur čia pas mane lenda kažkokie augalai? neauginau čia nei snieguolių, nei margučių, nei kitokių svogūninių, vilkdalgiai irgi negali būt. O greičiausiai būsiu atradus česnakų sėjinukus, labai kruopščiai daugiau neieškojau, bet yra vilties, kad gal būsiu kristofiukų gretas papildžius, klausimas, tik kada svogūnas užaugs, kad parodytų žiedą.

Ir Arunkas gražus, kur jį įkurdinot, kuriamoje pievoje?
Atsakyti
QUOTE(jot.ka @ 2015 04 16, 11:24)
<...> Ir kaip galima susikurt skoningą gėlyną, jei dūšioje kolekcininkas gyvena? Man taip norisi susipažint su kuo daugiau augalų, bet sukelt į vieną plotą irgi nesinori. Nors persiplėšk.
<...>
Ir Arunkas gražus, kur jį įkurdinot, kuriamoje pievoje?

Tai vat gi. Tas kolekcininkas viduje, deja, kol kas pripažįsta tik 2 ginklus – nėra pinigų arba vietos (vietos, aplamai, arba jėgų vietai pasidaryti)... Pas mane visur visko perkrauta, vietos liko tik žolėms ir ežiuolėms. Nuobodu. Tiesa, šiemet pradėsiu esamų augalynų dalinę pertvarką, o ji be iškrovimo neapsieis. Tai nebus nuobodu, nes bus baisu – kur dėti benamius?!!!

Arunkai (jų yra 3) gyvena augalyne, kuriame vyrauja sumedėję augalai: tujos, kadagiai, sidabrakrūmiai. Tarp jų laisvose vietose gyvena tie, kurie sugeba čia išgyventi. Tai arunkai sugeba. Beje, mėlynasis mėlitas irgi čia gyvena.

Atsakyti
QUOTE(vi_ @ 2015 04 16, 10:53)
Alia ot pometis! Šiaip jau kalba eina apie turginį variantą, kurį kaip bepavadinsi, taip nesugadinsi. Bet jei matuoti ūgiu, tai affinis gaunasi. Žemas augaliuks. O šiaip jau nuraminote dėl rūgčių miegojimo vis dar.

Tarp affinis ir bistorta yra skirtumas, ne tik pavadinime. bistorta yra vertingas, tuo tarpu affinis- labiau piktžolė, nei kažkas doro. Vertingas ta prasme, kad ilgaamžis, neplinka ir neplinta.
Papildyta:
jotka, norėčiau tau parašyti. Gal sutiktum duoti savo e`meilo adresa?
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo smth1: 17 balandžio 2015 - 11:45
QUOTE(smth1 @ 2015 04 17, 11:51)
Tarp affinis ir bistorta yra skirtumas, ne tik pavadinime. bistorta yra vertingas, tuo tarpu affinis- labiau piktžolė, nei kažkas doro. Vertingas ta prasme, kad ilgaamžis, neplinka ir neplinta.
Papildyta:
jotka, norėčiau tau parašyti. Gal sutiktum duoti savo e`meilo adresa?

parašiau až
Atsakyti

Daisoja, jūsų kolekcija turtinga, tik jei gerai supratau - buvo? Kas ištvermingiausi jūsų sąlygomis, nes man rodos, pas jus irgi žemė ne iš lengvųjų?
[/quote]

Išliko karataviniai, tiek paprasti, tiek 'Ivory Queen'.
Aišku, tie aukšti neaiškūs senoviniai, kurių nuotraukų neturiu, jų žiedynai dideli, bet ,,skystoki".
Dar atsparoki 'Purple Sensation'. Išliko į juos panašūs, kiek ryškesni ir stambesni, bet už 'Gladiator' mažesni (pavadinimo nespėliojau, nes pirkti kaip 'Mount Everest').
Iš smulkiųjų gyvi geltonieji Moly.
Gyvi Nectaroscordium, bet jų jau seniai nepriskiria česnakams.
Atsakyti
Merginos, nežinau, į kokią čia temą geriau įdėti, bet gal galite man pagelbėti ir pasakyti, kas darosi mano dviem buksemdžiams? Gelsta vis labiau labiau ir labiau. user posted image

Persivežiau iš kaimynės, ten buvo žaliausi, o dabar jau beveik visai baigia nugelsti. Ar jiems saulės per daug, ar žemė nepatinka? Kokias sąlygas jie mėgsta? Nesuprantu kaip juos gelbėt.
Atsakyti
Atsiprašau, įsiterpsiu. Gal kuri padėsit.
http://www.sodinu.lt...-indigo-30.html
Penai pasisodinau iš sėklų užsiauginusi. Per vasarą mažai paaugo. Tokie nupiepę stiebeliai. Šiemet dar nėra jokio snapelio iš žemės lendančio. Tik pernykščiai stiebeliai iš žemės kyšo.
Ar jos vėliau atželia, ar pas mus sunkiai žiemoje?
Atsakyti
QUOTE(Iš Kaimo @ 2015 04 20, 08:10)
Atsiprašau, įsiterpsiu. Gal kuri padėsit.
http://www.sodinu.lt...-indigo-30.html
Penai pasisodinau iš sėklų užsiauginusi. Per vasarą mažai paaugo. Tokie nupiepę stiebeliai. Šiemet dar nėra jokio snapelio iš žemės lendančio. Tik pernykščiai stiebeliai iš žemės kyšo.
Ar jos vėliau atželia, ar pas mus sunkiai žiemoje?

Ziemoja jos gerai (tik dregnose vietose gal ir gali buti problemu), atzelia velai (pas mane tik tik is zemes rodosi), o prazys tik gal kokia trecia/ketvirta gyvenimo vasara (skaiciau). Pas mane yra kelios baptisijos kurioms si vasara bus antra, labai laukiu kaip siais metais atrodys -- pernai isties tik siuliukai buvo. Bet pasiguodimui -- tai ilgaamzis augalas smile.gif
Atsiprasau -- sugedo klaviatura, neturiu lietuvisku raidziu.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo ifigenija: 20 balandžio 2015 - 10:07