Įkraunama...
Įkraunama...

Daugiametės gėlės, X tema (jubiliejinė!)

QUOTE(vi_ @ 2015 04 02, 17:12)
Kalbėti kaip ir nebėra apie ką. O gal yra?

Yra yra, seniai bekalbėjot 4u.gif su malonumu paskaitau nuotykius. Keistas laikas dabar, jau lyg ir pavasaris, bet taip baugiai viskas lenda. Pamenat pernai, kaip karšta per Velykas buvo, o paskui kokie nuostoliai schmoll.gif
Atsakyti
QUOTE(vi_ @ 2015 04 02, 16:12)
2 acto medžius (žagrenius). Vaikštūnai chroniškai lankydavosi augalynuose, o nekurie dar ir dalijosi sveikatai žalinga rūgštele bei pavėsiu.

Sveiki. Gal galėtumėte pakomentuoti plačiau kaip ten yra su tais žagreniais -- kodėl juos vadinate acto medžiais. Kaip tik planuoju du pasisodinti g.gif
Atsakyti
QUOTE(vija zemaite @ 2015 04 02, 21:47)
Yra yra, seniai bekalbėjot  4u.gif su malonumu paskaitau nuotykius. Keistas laikas dabar, jau lyg ir pavasaris, bet taip baugiai viskas lenda. Pamenat pernai, kaip karšta per Velykas buvo, o paskui kokie nuostoliai schmoll.gif

o as kaip tik dziaugiuosi, kad augalai siemet neskuba. rozes, net tos, tik po truputi puksi. pernai buvo skausmingu patirciu ir man ir augalams- viskas labai greit nubudo, suspurtavo ir smarkiai apsalo. man netgi tas lietus patinka- mano smelynej tai atrodo, kad net girdziu kaip augalai kriuksi is pasitenkinimo.
Atsakyti
Kaip smagu skaityti. Mūsų molynėje augalai gal ir nekriuksi, tik batai ir žemė kliurksi bei platformos auga. Vistiek gerai, kad nereikia laistyti, nes po žiemos rododendrus laisčiau, kai negausiai lijo, po lapais nepataikė. Spygliuočiai irgi po savimi sausi būna, jei lietus iš viršaus ir nedidelis.
Iš daugiamečių žydi eleborai ir svogūninės. Dar mobilūs krūmai, kuriuos įspraudžiau į vazonus ir liepiau žydėti.
Atsakyti
QUOTE(ifigenija @ 2015 04 02, 22:55)
Sveiki. Gal galėtumėte pakomentuoti plačiau kaip ten yra su tais žagreniais -- kodėl juos vadinate acto medžiais. Kaip tik planuoju du pasisodinti  g.gif

Acto medžiais jie vadinami liaudyje. Vikipedija rašo, kad iš jų vaisių gaminamas actas. Gal todėl ir acto. Man šis pavadinimas sukelia rūgštumo jausmą. O Vikipedija jį dar parūgština - neliaudiškas acto medžio pavadinimas yra rūgštusis žagrenis. Nežinau kiek jis parūgština dirvožemį, bet labiausiai erzina jo "vaikščiojimas". Jis leidžia šaknis-kabelius, kurie nuo mamaitės nutolsta per kelis metrus (pas mus ir 10 m atstumą yra įveikusios). Gi iš tų šaknų vis dygsta dygsta ir dygsta nauji acto medžiukai, kurie auga bais greitai. Per metus gali pasiekti ir metrą, ir daugiau. Kol maži, juos išrauti nesunku, bet reikia nežiopsoti. Kitas dalykas, kad šaknims sulindus į daržą ar gėlyną, pastarieji turi dalintis maistu. O tame jau nieko gero neįžiūrėsi.

Ne visi žagreniai tokie bastūnai. Pernai pasisodinau 'Tiger Eyes'. Tai sako, kad jis bais toli nešmirinėja. Nes kultivaras. Be to, jis drabnesnis už tradicinį lietuvišką (matyt, rūšinį). Gaila, bet zuikiai šią žiemą nuragavo maniškio viršūnėlę...
Pastebėjau, kad dekoratyviniams česnakams ši žiema tapo mįsle, kurios nekurie neįstengia kol kas įminti. Turiu omenyje, kad jau ne pirmus metus toje pačioje vietoje gyvenantys vienodos rūšies ir dydžio augaliukai iš žemės lenda skirtingais greičiais, o dalis išvis nesirodo. Kristofai kol kas anei vienas akių nerodo. Čia normalu? Užtat premjieriniai "atropurpureum" visi pasirodė. Gal česnakus reikia kiekvienais metais iškasti, pagerinti žemę ir vėl atgal sukišti?

Atsakyti
Tigrinis žagrenis taip pat gali pasivaikščioti, ypač pagenėtas. Rūgštusis jaunas irgi nekeliauja, kol nepažeistas. Mano 'Tiger Eyes' vyras nupjovė, nes jam vaikščioti trukdė, tai visa laimė, kad pridygo daug ,,akyčių", bandysiu sodinti į vazonus ir slėpti. Anksčiau ir auginau jį vazone, kol tilpo, gražiai atrodė kompozicijose.

Česnakai ir mano gėlyne kas kaip rodosi. Kristoforai šį pasaulį seniai paliko, po kažkurios šiltos/šaltos žiemos, kaip ir Šubertai. Kasinėdavau kasmet, bet ne dėl pagerinimo, o kad nesupūtų, jei pasitaikytų šlapia vasara.

Tvarkiau nuotraukas, aptikau senas sibirinių vilkdalgių. Vaikystėje, skaitydama pasakas, įsivaizduodavau tokias sukneles iš mėnulio šviesos, kaip šio viršutiniai vainiklapiai:
https://plus.google....925487643554471
Atsakyti
Sveikos, sulaukę šventės, su sveikais ir nelabai augalais. Pas mus tik svogūninės ir eleborai žydi, bet sustingę, susitraukę šiomis dienomis.
https://plus.google....925487643554471
Atsakyti
QUOTE(Daisoja @ 2015 04 03, 18:01)
Tigrinis žagrenis taip pat gali pasivaikščioti, ypač pagenėtas. Rūgštusis jaunas irgi nekeliauja, kol nepažeistas. Mano 'Tiger Eyes' vyras nupjovė, nes jam vaikščioti trukdė, tai visa laimė, kad pridygo daug ,,akyčių", bandysiu sodinti į vazonus ir slėpti. Anksčiau ir auginau jį vazone, kol tilpo, gražiai atrodė kompozicijose.

Tikiuosi, kad maniškis tigrinis, kad ir pagenėtas zuikių, kol kas tupės vietoje. Mažas jis dar pasilakstymams... smile.gif
Kiek pamenu, nors galiu būti ir kažko primaišiusi, bet vis tiek man įkyriai regisi, kad jūs esate perkandusi heucheras. smile.gif Taip? Ne? Per trumpą paskutinį augalyno vizitą pastebėjau, kad nekurioms heucheroms vargu ar lemta patapti nuolatinėmis mano augalynų gyventojomis. Turiu omenyje marmeladinę ir paties tamsiausio buroko spalvos. Pirmus 2 metus jos kepė saulėje, kiek nubluko, bet visgi narsiai laikėsi, kol nebuvo persodintos į... žymiai geresnę vietą, kur po žiemos visiškai nupliko ir pradėjo gyvenimą nuo švaraus lapo. Galvojau, kad įsikabinusios naujoje vietoje po truputį atkus, betgi o tačiau iki žiemos menkai teatsiganė, o šį sezoną, matyt, ir vėl pradės plikos... Daktaro joms reikia. Gi aš teįgali jas perkelti į dar geresnę vietą... kompostinę... sad.gif Naujokės heucheros Autumn Bride nenupliko, bet kardinaliai pakeitė spalvą – iš šviesiai žalios į rausvą. Lapai neatrodo mirę, bet nepanašu, kad atsivers į senąją spalvą... Užtat į kaimiškąją heucherą tiesiog gražu pažiūrėti – visa plaukuota bei neišėjusi iš spalvos, it žiemos ir nebūtų buvę.
O vat pernai gausiai dėl pamirimo nudejuota ir naujai atsodinta visžalė viksva Ice Dance šiemet gyva gyvutėlė ir spalvos nepametė! Ko nepasakysi apie jos giminaites Silver Sceptre ir Variegata – vien šienelis belikęs. Bet gal jos ir neturi kiaurus metus žaliuoti? Kas žino? Aš tai ne. Pilni augalynai nepažįstamų gyventojų... Su kitais net nespėju susipažinti, o jų jau nesimato kotais... Taip ir gyvenam. smile.gif

Atsakyti
QUOTE(vi_ @ 2015 04 08, 22:51)

įsiterpsiu apie heucheras. Jos kas dveji metai reikalauja dalijimo ir persodinimo (mano patirtis). Turiu tris, elgiasi panašiai: bordo nepersodinau, po dviejų žiemų žuvo (pernai, o gal ir peršalo...), kitos šiemet graudžiai atrodo, prašosi apkaupiamos (o gal padalijamos...). Puiki tik ta, kurią pernai pavasarį buvau atskyrusi.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo vija zemaite: 08 balandžio 2015 - 23:26
QUOTE(vija zemaite @ 2015 04 09, 00:23)
įsiterpsiu apie heucheras. Jos kas dveji metai reikalauja dalijimo ir persodinimo (mano patirtis). Turiu tris, elgiasi panašiai: bordo nepersodinau, po dviejų žiemų žuvo (pernai, o gal ir peršalo...), kitos šiemet graudžiai atrodo, prašosi apkaupiamos (o gal padalijamos...). Puiki tik ta, kurią pernai pavasarį buvau atskyrusi.

šiemet dengiau eglišakiais tai gražiai atrodo,o ta kur buvo nedengta nušutus ,nori jos dengimo,kad pavasarį būtų gražios wub.gif
Atsakyti
Kas augina šalavijus, norėjau paklausti, ar prisisėja jie? Pas mane vienas tik yra Ostfriesland, o šalia jo pridygo daug neaiškių augalėlių. Norėjau aprėminti gėlyną su šalavijais Mainacht, bet bijau, kad teks be galo ravėti unsure.gif

QUOTE(vi_ @ 2015 04 08, 20:51)
O vat pernai gausiai dėl pamirimo nudejuota ir naujai atsodinta visžalė viksva Ice Dance šiemet gyva gyvutėlė ir spalvos nepametė! Ko nepasakysi apie jos giminaites Silver Sceptre ir Variegata – vien šienelis belikęs. Bet gal jos ir neturi kiaurus metus žaliuoti? Kas žino? Aš tai ne. Pilni augalynai nepažįstamų gyventojų... Su kitais net nespėju susipažinti, o jų jau nesimato kotais... Taip ir gyvenam. smile.gif

Pas mane viksvos (jei neklystu Variegata) irgi su šienu pavasarį buvo, bet tik dvi iš penkių. Keistos jos, žiemą žaliuoją, o pavasarį, kai viskas žaliuoti pradeda, jos lapus meta wacko.gif Pernai iškarpiau šieną, tai gražiai ataugo, o jau išsigandau, kad nusibaigti susiruošė.
Atsakyti
QUOTE(sssmmm2002 @ 2015 04 09, 09:08)
Kas augina šalavijus, norėjau paklausti, ar prisisėja jie? Pas mane vienas tik yra Ostfriesland, o šalia jo pridygo daug neaiškių augalėlių. Norėjau aprėminti gėlyną su šalavijais Mainacht, bet bijau, kad teks be galo ravėti  unsure.gif

Kokie salavijai? Pas mane keliu rusiu gojiniai, tai tikrai sejasi. Bet pas mane dirva lengva- smelis. Teko girdet, kad sunkesnese dregnesnese dirvose jie visai nesiseja...
---------------
Su dziaugsmu siandien konstatavau fakta, kad perziemojo knipofijos wub.gif
pirktine sodinta- na tokia nelabai gyva, bet matosi, kad gyvens, o vat pacios seti pernyksciai sejinukai- kai kurie net labai gerai atrodo. vat kaip smagu, o jau nieko gero is ju nesitikejau.
Atsakyti